O dimineață pe urmele lui Nietzsche.....căutând sătucul Eze

O dimineață pe urmele lui Nietzsche…..căutând sătucul Eze …

Călătorii Coasta de Azur Franța
Priveliște de pe cărarea lui Nietzsche

O dimineață pe urmele lui Nietzsche…..căutând sătucul Eze 

În căutare de puțină inspirație m-am îndreptat către Eze, deoarece auzisem numai lucruri bune despre acest sătuc. Am petrecut o dimineață pe urmele lui Nietzsche…..căutând sătucul Eze. O dimineata minunata

Satul Eze a atras de-a lungul timpului mari personalități precum Nietzsche, Walt Disney, George Sand.

Situată între Nisa și Monaco, Comuna Eze se întinde pe toate cele 3 Cornișe, Grande, Moyenne și Inferieure.De la Eze au bord de la Mere, până la Col d’Eze, pe Grande Corniche, cocoțată la 675 m deasupra mării.

Eze village, destinația care interesează majoritatea turiștilor, este situat pe Moyenne Corniche.  Iar atracțiile principale constau în Calea lui Nietzsche și sătucul medieval, un fel de centru vechi al satului Eze, așezat pe o colină ceea ce îl delimitează de restul satului.

O dimineață pe urmele lui Nietzsche.....căutând sătucul Eze ...
Străzile din sătucul medieval Eze O dimineață pe urmele lui Nietzsche…..căutând sătucul Eze …

Cum se ajunge in satul Eze Costa de Azur

Pornind din Nisa m-am îndreptat către Piața Garibaldi de unde am luat autobuzul 112 către Eze au bord de la mere.
De la Eze au bord de la mere mai este cale luunga până la Eze village, care este cocoțat tocmai sus în vârf, undeva între cornișa mediană și cea de sus.

Se poate ajunge cu autobuzul 83, dar verificând orarul (care este afișat în fiecare stație de autobuz) trebuia să aștept cam 35 de minute. Pe aici trec două autobuze pe ora- așa că am luat-o în sus pe drumul plin de serpentine.

Din fericire după nici 5 minute de urcat se oprește un binevoitor cu Minie Cooper, mă întrabă unde mă duc și iată că în câteva minute sunt sus…. buun.

Pe drum am primit și câteva indicații utile. Urcarea estimez că durează cam 1 oră, 1 oră și jumătate pe o șosea plină de serpentine și în cazul meu sub un soare destul de puternic. In articolul dedicat sunt mai multe detaliii despre transportul pe Coasta de Azur .

Satul Eze, un Cuib de Vulturi

Plasarea sa la câteva sute de metri deasupra mării i-a atras satucului Eze denumirea de ”Cuib de vulturi”.

Un cuib de vulturi cu o istorie îndelungată, bazele așezării fiind atribuite fenicienilor. Ulterior satul Eze a fost cucerit de către romani, fiind situat pe celebra Via Dimitia (antica Heraklean Way), care conecta Spania de Italia.

Mic, mic, dar cu o istorie zbuciumată, Eze și-a câștigat fortificațiile odată cu intrarea în stăpânirea Casei de Savoya, în jurul anului 1388. Dar iată că fortificațiile sunt dărâmate 300 de ani mai târziu, de către Luis al XIV-lea, în cadrul războiului pentru succesiune din Spania. În aprilie 1860 Eze a fost alipit definitiv Franței, prin decizia unanimă a cetățenilor săi.
Vederile asupra Mediteranei sunt spectaculoase, zona este toată frumoasă, calmă. Iar pancarde din când în când te momesc să vizitezi magazinele sau/și fabricile Fragonard și Galimard. Acestea sunt două din marile case de parfumuri originare din Grasse care au reprezentanțe și în satul Eze, sus.

O dimineață pe urmele lui Nietzsche.....căutând sătucul Eze ... 2
Priveliște de vis din satul Eze
O dimineață pe urmele lui Nietzsche.....căutând sătucul Eze ... 5
Casele de pe coline

Micul sătuc medieval pietruit Eze

Perla zonei o constituie fără îndoială micul sătuc medieval, o cetate pietruită care mi-a împlinit toate așteptările.

Este atâta frumusețe, simplitate, curățenie în jur că pur și simplu îți este greu să te dezlipești de aici.

Dar o faci, deoarece o ședere peste noapte nu este prea la îndemână din cauza prețurilor foarte mari practicate de cele două hoteluri de 5 stele: Chevre D’ Or și Chateau d’Eza.

Ambele au și Restaurante cu stele Michelin și alte facilități. Oricum, datorită dimensiunilor reduse, explorarea sătucului îți ia cam 1, 30 de minute.

Asta incluzând aici plimbări pe toate străduțele, vizita la Chapelle de la Sainte-Croix, care își are rădăcinile în 1306, la magazinele artizanale și galeriile de artă. Poți bea o cafea, un ceai, lua masa, face shopping, dar prețuri destul de piperate.

satul eze coasta de azur
Suveniruri in Eze
satul eze coasta e azur
Șaluri din matase, pictate manual
Ce poate fi mai plăcut decât să iei masa pe una din străduțele din Eze?

Poze Poze Poze

Dacă tot sunteți aici, nu pierdeți ocazia de a realiza câteva poze cu panorame superbe asupra regiunii, practic cam de oriunde în acest sat-muzeu.

Vederi minunate ai de exemplu din Grădina botanică, situată tot în sătuc, unii spun că de neratat, alții că nu se compară cu grădina din Nisa.

Intrarea costă 6 euro, așa că în cazul în care nu vă grăbiți foarte tare, puteți să vă bucurați de liniștea și de frumusețea ei.
În ceea ce mă privește, după atâta plimbare prin sătucul medieval, mai fac o vizită la magazinul Fragonard, una la mini market și sunt gata de drumul înapoi, pe faimoasa Cale a lui Nietzsche. Situată chiar la intrarea în sătucul medieval, în stânga, Calea lui Nietzsche duce de pe cornișa mediană pe cea de jos.

satul eze coasta de azur cetatea
Satucul medieval Eze
in cetatea sat eze
Calmul perfect
satul eze
Terasa in satuc
Un ceai, cafea, limonadă? Aici este locul potrivit
hotel satul eze
Intrare la chateau
Unul dintre cele două hoteluri de lux din sătuc
Plăcuță la Chateau Chevre d’Or
Chateau Chevre d'Or
Chateau Chevre d’Or
Vedere din sătuc în curtea unui restaurant

Coborâre pe calea lui Nietzsche

Nu știu la ce mă așteptam, dar am luat-o cam la goană, mânată de curiozitate, să descopăr această cărare minunată – și mai ales ce este atât de minunat la ea- se zice că celebrul filozof obișnuia să meargă pe ea către mare aproape zilnic, în căutare de inspirație, acesta compunând cea de-a treia parte a cunoscutei Așa grăit-a Zarathustra în Eze.

Și hai pe cărare!
cararea lui nietzsche
Intrarea pe cărare, un luminiș frumos
cararea lui nietzsche 1
Eze, cararea lui nietzsche
cararea lui nietzsche 3
Eze

Calea lui Nietzsche Eze

Calea lui Nietzsche m-a surprins prin simplitate și prin liniște, mă așteptam să fie lume multă. Dar nu, practic nu am întâlnit decât 2 tineri asiatici și încă o domnișoară, care urcau, ATÂT, pe tot parcursul coborârii de cam 30 de minute?

Nici nu îmi dau seama, panorama este superbă, cu marea în fata, golfulețul plin de ambarcațiuni….Este o plăcere să vezi atât de aproape și plaja, marea, valurile și tu să te afli în munte.

Unde este răcoare, miros de frunze proaspete și rouă, iar jumătate de drum am auzit cu susurul unui râu sau pârău, nu am reușit să îl identific, în stânga. Am mai auzit și niște tăietori de lemne și sunetul topoarelor tăind lemnul si discuțiile, departe și aproape, o senzație stranie, de văzut nu i-am văzut, dar m-am simțit cumva ca într-o poveste.

cararea lui nietzsche 4
Nu este un drum pentru flip-flops pe cararea lui nietzsche
cararea lui nietzsche 5
Vedere de pe carare
cararea lui nietzsche 9
Tot pe cărare
cararea lui nietzsche 10
Fiecare casa are o piscina
Alta vedere frumoasa

Cărarea lui Nietzsche

Cărarea este abruptă pe alocuri, așa că NU este o idee bună aventurarea pe acolo în flip-flops, sandale etc.

Te poți înțepa, cădea pe o piatră, așa că ai nevoie de o încălțăminte sport, traseul nu este deloc dificil, dar trebuie să fii mereu atent unde pui piciorul.

Încă o recomandare: nu luați pantofii sport noi preferați, așa cum am făcut eu, m-a durut inima la fiecare piatră mai ascuțită și julitură pe pielea neagră lăcuită a ghetelor mele noi OSIRIS, care nu sunt deloc pentru off road.

Trecând peste, am avut una dintre cele mai frumoase experiențe, am savurat deplin fiecare minut al acestei plimbări, foarte multa lumină, marea îngrozitor de limpede, cu tonuri de turcuaz, pădure și stâncă.

Pe versantul de vis-a-vis erau o mulțime de căsuțe cocoțate peste tot, multe dintre ele cu propria piscină, deasupra acestei priveliști de vis……. o altă viziune a traiului la țară.

M-a făcut să mă întreb a 1000-a oară în această vacanță: cum este să fii de aici? În atâta frumusețe, natură și totuși cu toate facilitățile moderne, în civilizație 100%: Monaco și Nisa se află la o aruncatură de băț!

Oare ești conștient mereu de ce ai sau pur și simplu te lași târât în micile neplăceri ale vieții… cred că nu, judecând după bunavoința localnicilor pe care i-am întâlnit și după calmul lor….

cararea lui nietzsche 11
Mai e putin pana jos
cararea lui nietzsche 16
Vedere pentru localnici
cararea lui nietzsche 16
Ese sur mer
La plaja Eze sur Mer

TOP atracții în satul Eze

Calea lui Nietzsche: de urmat la urcare sau coborâre, sau ambele, după puterea fiecăruia.
Priveliștea: Din sătucul Eze, de pe o colină, din grădina botanică sau altundeva, o să vă facă să declanșați butonul aparatului foto ca un paparazzo experimentat.

Poterne: o poartă fortifiată dublă din secolul al 14-lea, care asigură accesul în vechiul sat.
Catedrala Notre Dame de l’Assomption, construită în secolul 18, interior baroc și clasic. O cruce egipteană din interiorul bisericii duce cu gândul la trecut, când fenicienii au ridicat un templu în onoarea zeiței Isis.

Capela penitenților: În cursul celui de-al 14-lea secol, aici era locul de întâlnire al frăției penitenților – un grup non religios, care avea grijă de leproși și de săraci.
Gradina botanică: localizată pe ruinele fortăreței medievale, oferă o colecție de plante suculente din diferite zone aride, de pe mai multe continente: cactuși, aloe, agave, etc, aleile fiind împodobite cu sculpturi Jean Philippe Richard. Cel mai frumos: priveliștea asupra mediteranei, până tocmai la St Tropez. Se spune ca în zilele foarte senine, poți vedea chiar și Corsica.

Fort de la Revère, un fort construit între 1882, 1885, deasupra Col d’Eze, cam la 700 m deasupra mării, în parcul Forestier Grande Corniche. Recomandat în cazul în care chiar stai în Eze, altfel nu prea este timp. Din Corniche Moyenne se poate ajunge la pas și admira priveliștile pe care le oferă.

Parfumeriile de pe Coasta de Azur

Parfumerii: Două mari case de parfumuri din Grasse au reprezentanțe și aici, Fragonard și Galimard iar cu pliantele de la Biroul de Informații turistice se obțineo reducere de 10%. Ambele case oferă tururi gratuite în fabrici și au și magazine.

Galimard oferă posibilitatea de a vedea cum se fac săpunurile, iar în fiecare zi la ora 15:00 puteți parte la un workshop de o oră unde învățați să combinați apele de colonie, pentru pretul de 10 euro/persoană.
Oricum, ce recomand cu caldură este vizitarea oficiului turistic înainte de a vă aventura în orice punct din Eze, este plin, dar plin de pliante, chiar în drumul către micul sătuc medieval și aflați utimele informații despre orice din toata zona: parcuri de aventură, magazine cu reduceri, hărți, etc.

În concluzie, o excursie de o zi în Eze sau mai puțin este musai de făcut dacă ajungeți pe Coasta de Azur. Cât despre cazat aici, mă refer la tot Eze nu doar la sătucul medieval este frumos.

Cred că unul dintre cele mai bune locuri din zonă pentru o vacanță de relaxare, alături de Cap d’Ail și de Cap Ferrat.

Deloc o destinație pentru party-goers, nu că le plâng de milă, aceștia au paradisul lor în alte orașe de pe Coastă: Nisa, Monaco, St Tropez, Antibes, etc. Eze village este mai degraba ideal pentru de exemplu luna de miere: o cameră cu vedere la mediterană, plimbări pe straduțele înguste, masa la unul dintre restaurantele micuțe, simple…. multă liniște…..

Coasta de Azur

2 thoughts on “O dimineață pe urmele lui Nietzsche…..căutând sătucul Eze …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.