Cuba, destinație de poveste. Gândurile către patrie erau învaluite de un aer dulce, moleșeală placută, căldură în ritmuri de salsa, dans, dans, trabuc și rom. Plus chevroleturi și oameni care se bucură de viață, idealiști și cu suflet caliente, femei superbe și bărbați macho.
Numai un verișor nu înțelegea de ce vreau să mă duc acolo, când toată lumea nu știe cum să mai plece, insistând să vorbească despre altă realitate decât cea pe care eram eu pregatită să o diger și oricum nu aveam urechi pentru astfel de lucruri.
Alegerea itinerariului. Este Cuba o destinație sigură?
Foarte important deoarece nu ținteam o excursie all-inclusive într-un resort de 5 stele. Deși cu siguranță este o experiență fantastică: soare, plaje superbe etc, dar asta se găsește cam peste tot în America Centrală și nu numai.
Nu, mi-am propus ca dacă reușesc să ajung aici să înțeleg cât mai multe. Să mă cazez la case particulare, să mă plimb singură pe străzi, unde vreau, să am libertate de mișcare.
Știam că este o destinație liniștită, că nu sunt probleme, dar am reverificat informațiile despre Cuba. Ceea ce trebuie să facă orice călător independent înainte de orice plecare. Am descoperit că este un grad scăzut de infracționalitate, violențe spre 0 asupra turiștilor, decât cel mult furt dacă nu îți supraveghezi bunurile personale. Plângerile sunt în general despre înșelătorii etc. Bun.
Sigur pentru femei singure? DA, nefiind înregistrate violențe, violuri etc, asupra turistelor (ceea ce nu este valabil în Santo Domingo, Republica Domincană, de exemplu).
Două săptămâni în Cuba itinerariu
2 săptămâni și un pic, ce să aleg mai întâi? Turul insulei? Sună tentant, dar așa, din mașină, vezi cam tot, nimic de spus, dar la modul bifat. Nu ai suficient timp să asimilezi prea multe, să cunoști oamenii, deși îți faci o idee.
Ce este de făcut? Din start am hotărât că nu este cazul să mă duc în Varadero – este aproape total turistic, frumos, nimic de spus, dar nu acum.
Mă hotărăsc și fac rezervare:
- pentru o casa particulara în Havana, 3 nopți,
- următoarele 3 nopți în Vinales la hotel (pentru priveliștea incredibilă pe care chiar am avut-o de la balcon)
- 1 noapte pe Cayo Levisa, o mică insulă paradisiacă, bungalow pe plajă
- de aici încolo am lăsat pentru factorul surpriză. Am printat câteva adrese de case particulare, că interentul în Cuba este de nu ar fi, o viteză de melc supersonic…
Oricum aflasem că găsești cazări berechet la fața locului. La fel, mi-am printat toate opțiunile de călătorie în interiorul insulei, trasee. Și vă spun că am găsit foarte ușor și am fost foarte mulțumită de toate cazările.
Priveliștea de la hotelul din Vinales…. de neprețuit!
În ce lună este bine de vizitat Cuba?
Am zis și o susțin: un loc unde trăiesc oameni în permanență, se poate vizita oricând. DAR după depinde și de preferințe.
Cred că cea mai frumoasă perioadă este martie-iunie, chiar și iulie dacă suportați bine căldura, pentru carnavalurile care au loc în Santiago de Cuba. Le-am pierdut dar o să mai ajung aici și fix în această perioadă, este ceva de nedescris de frumos și de animat.
Perioada în care este cel mai mare pericol de uragane iunie-noiembrie, dar este numai o posibilitate, foarte mică care se mărește spre august-septembrie, etc.
Mulți turiști preferă decembrie-aprilie, dar eu nu aș alege neapărat această perioadă pentru că este iarnă și acolo, temperaturile sunt mai scăzute, mai ales seara și nu este același lucru. Ziua este scurtă și în unii ani a fost frig în decembrie. Ce rost are să mergi în Cuba și să fie răcoare? Mai cald decât la noi, dar nu te aștepta să vezi nebunia de pe Malecom iarna.
Mi-a plăcut Cuba așa: caldă și muzicală. Am fost în iunie și am prins o singură ploaie, de 1 oră în Vinales. A fost minunat: la o terasă dintr-o casă colonială cu pina colada și o carte bună și ploaia aceea, cred că una dintre cele mai frumoase amintiri din Cuba.
Și imediat după ploaie cald din nou și totul s-a uscat repede, ploaia nu strică distracția, doar dacă doriți să stați toată ziua la plajă. Dar cum am spus: am prins o singură ploaie în două săptămâni și jumătate. Și am prieteni care au fost în septembrie și a fost foarte frumos.
Dar dacă doriți să evitați o căldură și umiditate mai ridicată, dar totuși să fie mai cald și o atmosferă mai festivă, mergeți în aprilie – mai. Recomandarea mea, deși clar este frumos de mers în Cuba și când la noi dârdâim, dar atunci și acolo este iarnă, atât am avut de spus :). Este o țară minunată și merită explorată oricând puteți.
Viza pentru Cuba
Mai departe, ca formalități: viza pe care o iei de la ambasada Cubei din București, 22 de euro FIX, ți se dă o hârtie cu două părți, jumătate se taie la intrarea în țară, jumătate la ieșire (când de asemenea vei plăti 25 de CUC -echivalentul a 25 $) nu se pune viza pe pașaport. UPDATE: taxa de 25 CUC este acum inclusa in pretul biletului de avion si se stampileaza toate pasapoartele. Se eliberează pe loc, când am solicitat eu am avut nevoie de biletul de avion și de asigurare de sănătate. Trebuie să faci o programare telefonică în prealabil.
Asigurare medicală pentru Cuba
Pentru a intra în țară aveți nevoie de asigurare medicală, care vi se va solicita încă de la obținerea vizei / cardului de turist. Trebuie înainte să verificați cu operatorul dacă este cea agreată în Cuba. Alegeți din multiplele opțiuni în funcție de buget și preferințe.
Ce să iei cu tine în Cuba
Haine: ignoră sfaturile cu a lua ce ai mai urât, îmbracă-te frumos, îngrijit, arată-le ca îi respecți, o să aprecieze.
Tot ce ai nevoie în materie de cosmetice, creme, șampoane, multe șervețele umede, soluții instant de dezinfectat, șervețele uscate și medicamente: nurofen, aspirină, paracetamol, de stomac, de rău de mașină, câteva antibiotice cu spectru larg etc.
În Cuba se găsesc foarte greu medicamentele și cele cu care suntem obisnuiți numai la câteva farmacii, foarte rare, nu peste tot.
La fel cu obiectele de igienă personală, trebuie să ai în vedere faptul ca în afară de hoteluri, case particulare și câteva restaurante foarte bune, toaletele sunt dezastru, chiar dacă peste tot vei plăti ceva pentru curățenie cuiva plantat acolo.
Nu e asta problema, dar sunt efectiv murdare în majoritatea locurilor. Să ai în permanență șervețele umede dezinfectante, șervețele uscate, etc.
Citește mai multe despre ce pui în bagaj înarticolul dedicat:
Bagajul pentru Cuba ce împachetăm lista de calatorie
Euro sau dolari?
Euro sau dolari? Euro, clar; deși moneda lor convertibilă, CUC are paritatea la dolarul american, dacă schimbi din dolari ai 10% penalizare.
La cererea cititorilor (vă mulțumesc mult pentru sugestii!) am realizat între timp și un articol detaliat în care am cuprins cam tot ce este de spus despre bani, monede, conversie în Cuba.
Bani in Cuba: buget, valute, prețuri și rate de schimb
Zbor București – Havana cu ocol în Moscova și formalități vamale
Și iată că mă îmbarc spre CUBA. București-Moscova, 3 ore și jumătate, escală 2 ore, zbor 13 ore Moscova-Havana: nu am reușit să dorm niciun pic: am văzut 4 filme. În aeroport, COZI.
Trebuie să completezi o fișă cu scopul călătoriei, unde stai, etc. Rușii se pare că știau ce au de făcut, pentru că săreau efectiv cu câte 10 sau 20 Euro pe agenții de acolo, care le completau foile.
M-am luptat puțin și am luat o fișă pe care am completat-o, e super simplu, dar probabil că rușii au probleme din cauza alfabetului. Trebuie să completezi și adresa hotelului unde stai (eu am completat adresa unui hotel în care ajungeam peste câteva zile dar nu am specificat asta).
Este OK în majoritatea cazurilor să pui și adresa casei particulare (acreditată altfel nici nu are sens să iei în calcul) dar dacă ofițerul de la ghișeul de primire are o zi proastă, îți poate face el o rezervare la hotel, așa că mai bine completezi direct o adresă de hotel.
Trec de control fără nicio peripeție și ajung în terminal. Schimb câțiva bani și iau un taxi către Habana Centro, exact prețul recomandat și pe net: 20 CUC. Mă uitam la străzi, la mașini, nici nu îmi venea să cred că sunt în Cuba, nu știu la ce mă așteptam, eram și foarte obosită, nu dormisem de vreo 24 de ore, dar nici că mă gândeam la asta.
Există și transfer privat în regim ”share” și costă puțin peste 8 euro în Havana, VAradero, Santiago de Cuba etc. Trebuie să faci rezervare online.
Primele imagini din Cuba…. străzi liniștite și vederea de la balconul casei particulare
Ura, casa particular Tati Lopez, Habana Centro
Paranteză: dacă dorești să stai în case particulare: ignoră sfaturile de pe net de genul: adu un cablu de bicicletă și prinde-ți valiza de cel mai greu loc din încăpere.
Da, am dat și peste acest sfat și este absurd: dacă le faci reclamație gazdelor tale își pot pierde licența și deci pâinea și chiar ajunge la pușcărie, e mai mare probabilitatea să fii furat la un hotel de 5 stele în Cuba, decât la o casă particulară.
Adică poți lăsa valizele încuiate cu lucrurile mai de valoare înăuntru, eu am făcut acest lucru, dar cu inima strânsă, deoarece oamenii la care am stat chiar au fost extraordinari și m-am simțit aiurea să le arăt lipsa de încredere dar mi-am zis că better save than sorry.
Deci am ajuns la casa particular la ora 6 după amiaza. Gazdele mele, două doamne trecute binișor și de prima și de a doua tinerețe mă întâmpină cu un cocktail Cuba Libre. Ambele sunt foarte simpatice, deși cu placa pentru turiști, mi casa e su casa, puțin fals, oricum binevoitoare și comunicative.
Inițial am fost un pic stingheră de această idee de a sta la cineva, dar ele au fost extraordinare și mai ales abuela (bunica), doamna mai în vârsta, foarte caldă.
Era lume multă la ele aproape mereu, vecini, rude, vorbesc cu tine de parcă te cunosc dintotdeauna, sunt curioși să afle cât mai multe, mă bucur că am ajuns aici. Dar venisem foarte hotărâtă să valorific la maxim timpul meu în Cuba așa că după masă m-am îmbrăcat și am plecat către Casa dela Muzica.
Gazdele mele îmi recomandă să iau taxiul, îmi cheama și un taximetrist, 5 CUC care m-a învartit bine (a doua zi am descoperit că eram la 4 minute de mers pe jos).
Casa dela Muzica Habana Centro
Casa dela Muzica este o discotecă cu muzică live, spectacol în fiecare zi și ai oportunitatea să vezi cele mai bune trupe cubaneze ale momentului. Sunt cam în fiecare oraș mare, în Habana chiar două.
Am ajuns foarte devreme și a trebuit să aștept ceva pe afară până s-a dat drumul înăuntru, am avut timp să studiez lumea.
Cât am stat, mă intreaba lumea de unde sunt, zic că din România, la care, fericiți: gipsy from România! NUUUUUUU. Oricum m-am diferențiat un pic, eram singura cu rochie lugă :).
Cât despre cubaneze, ce să spun: cât mai scurt, cât mai mulat, tocuri cât mai înalte și multe ținute foarte colorate. Deși majoritatea nu sunt neaparat frumoase, TOATE sunt incredibil de HOT: HOT HOT HOT fie și numai prin atitudine: parcă fiecare era cea mai frumoasă femeie din lume. Mi-a plăcut, nu știu cum ar arăta Cuba cu fete îmbracate sport și comod și nici nu aș vrea să știu!
Înauntru am putut să am și masă, ajungând devreme, spectacolul superb, dans nebun, eu m-am înfipt într-un scaun și am contemplat. Și am avut și ce, am găsit pe youtube mai multe spectacole. Dar este și mult reggaeton. Mi-am pus mutra de ținut lumea la distanță, că erau cam mulți dubioși în zonă. AAAA a trebuit să îmi las geanta la garderobă, pot să spun că am avut ceva emoții, dar nu și probleme.
La masa mea au venit și niște fete, iar ulterior și 3 tineri italieni, împreună cu ghidul lor cubanez, Henry, drăguți și cam stingheri, m-au amuzat că ar fi dorit să intre în vorba cu niște fete dar nu aveau tupeu.
Dar nu și ghidul lor, care a cazut pe capul meu, ok, dansez câteva melodii dar cu rochia dupa mine (cred ca subconstient am ales-o strategic, să țin lumea la distanță).
Și Henry începe atacul tip: ești întrebat/ă dacă ești căsătorit, dacă ai copii, cumva în Cuba toată lumea este curioasă la acest aspect! După care îmi spune de ale lui: 26 de ani, viața este grea, doi copii, despărțit, mă rog, câteva complimente și marea întrebare: cum poate să îmi câștige inima? Păi nu se poate și mai ales cu așa o prezentare!
M-a amuzat teribil, nu reușesc să cad pradă farmecului cubanez, ori sunt eu prea nesimțitoare, nu știu, mă întreb.
În jur sunt o mulțime de cupluri ciudate: cubaneze foarte frumoase și tinere cu turiști în vârstă, mulți tineri cubanezi cu turiste în vârstă, multe fete cu trasaturi nordice supraponderale la fel cu cubanezi, dar și cupluri echilibrate, acestea frumos de privit și bineînțeles și multe fete singure, la fel și domni, ca în orice club.
Exploră Havana cu un localnic! Sunt tururi private în care vei învăța multe lucruri cu siguranță interesante. Ba am văzut și un tur despre religiile din Cuba!
La un moment dat mă hotărăsc să plec, mi se cheamă un taxi, ajung repede, deschid ușa grea de la intrare, aveam cheie, frumoasă senzatia: strada goala și folosești o cheie pentru a intra în una din casele acelea vechi cubaneze, atât de personal, ajung la etajul II, mai stau puțin pe balcon gândindu-mă la ce am văzut, experimentat și într-un final, odată cu oboseala, mă hotărăsc să încerc să dorm: mă aștepta o nouă zi și Cuba întreagă să o descopăr!
După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.
vaaaaaai, cu asta m ai terminat, de cand visez eu la Cuba!!!! cred ca e senzational.
foarte tare vederea de la balconul camerei.
Da, este foarte frumos si mai ales sigur! Este o alta lume, multumesc pentru apreciere. Vinales este una dintre cele mai frumoase zone din Cuba, unii spun ca cea mai frumoasa si care si-a pastrat autenticitatea
mi-a facut mare placere sa citesc randurile scrise de tine cu atat talent si culoare. Da Cuba are un farmec aparte si tu te-ai integrat perfect in atmosfera exotica si primitoare a acestei tari. Chiar si poza ta luxurianta, parca suspendata in timp, ne dezvaluie o lume plina de mistere. Privindu-te ma astept pe fundalul unei melodii cantate in surdina de Buena Vista Social Club sa apara invaluit intr-un fum parfumat traficantul de trabucuri a lui Duke Riley cu un falfait usor ce imprastie un damf de rom cubanez de cea mai buna calitate. Raspandesti atata naturalete,iar zambetul multumit si cald cu greu m-ar duce cu gandul la un insurgent, sau vreun milionar american nonsalant cu palarie alba sau la un el bandido de Cuba, asa ca m-am oprit la ideea unui porumbel ca simbol al linistei si al pacii interioare.
Multumesc mult, nici nu stiu ce sa raspund la asemenea cuvinte frumoase! Cuba se schimba, se schimba de la zi la zi, cred ca daca as merge peste 1 an, doi, as fi uimita. Cat despre milionari americani cu palarie alba, cred ca la un moment dat se vor intoarce si ei, dar acum este numai muzica, lupta pentru supravietuire, multi sacali: cei care vin aici pentru turism sexual ieftin, dar si multi oameni care iti inmoaie inima si te bucura.
Super!!! Am citit tot si cu siguranta imi va fi de folos. E un ghid extraordinar povestirea ta, dar mai ales complet. Multumesc mult!
Multumesc mult si eu! Este foarte incurajator sa primesti un feedback si cand este si atat de pozitiv….mi-ai facut ziua! Calatorie placuta!
Buna, in curand ajung si eu in Cuba, yeey! Tu ai avut uscator de par la tine sau au in ei in casa particolares? o sa calatoresc light, doar cu un rucsac, si un foehn ar ocupa ceva spatiu…dar fara el nu as putea rezista, ca ma parul f lung si se usuca greu fara foehn. Merci!
Ura! Ce frumos, abia astept sa vad albumul foto, eu pe atunci aveam un aparat foarte de baza asa ca nu am facut dreptate tarii cum se spune :).
Cu foenul, la case particulare nu exista in dotare, eu nu am vazut. Daca proprietarii au, ti-l imprumuta fara probleme. Pana la urma te poti duce si la un coafor local, sa incerci experiente inedite :). Desi daca nimeresti case particulare cu oameni deosebiti, cum sunt multi, o sa se dea peste cap sa iti aduca un foehn, un vecin tot trebuie sa aiba si ei se ajuta intre ei. Plus ca poti gasi de la alti turisti, asa ca….
merci pt raspuns, uite la ideea cu coaforul nu m-am gandit 😀 ar fi tare. Cred ca imi las foenul acasa, daca zici ca sunt draguti o sa imi dea cineva unul 🙂
A, si blogul tau ma ajuta si mi-e sursa de insoiratie la viitoarea vacanta in Maroc, imi place ca descrii totul in amanunt, este foarte util!
Multumesc mult ma gandeam la un moment dat ca plictisesc ca oamenii vor mai la obiect dar cand cineva merge undeva il intereseaza tot si despre oameni, obiceiuri, etc :). Marocul iar este o tara ideala pentru fotografii si pentru altceva, viata altfel mie imi plac fotografiile tale asa ca mergi in cat mai multe excursii si cu multe memory carduri la tine in Cuba netul este si nu este peste tot sau este lent asa ca nu te baza pe cloud sau drop box etc…
Nu ma gandeam la Cuba ca fiind asa linistita , am vazut cateva filme in care nu parea deloc asa , dar este o destinatie HOT dupa cum o descrii .
Acum sunt mai multi turisti, dar in orasele mari, in rest liniste si pace, sunt zeci, sute de km de plaja salbatica, orasele mici, este o tara minunata
Bravo ! Multumesc pentru cele spuse,citim in continuare…
Mă bucur că sunt informații utile!