Casa fără ferestre: din cărămida/ BCA sau din sticlă?

Diverse

Sursa fotografiei din prima pagină:Phillip Johnson’s Glass House in New Canaan, Conn  

Am răspuns provocării Gealan de a-mi închipui cum ar fi să trăiesc într-o casă fără ferestre.  GREU! Nu vreau! Ce să mai vorbesc, mi-a fost și dificil să îmi imaginez, darmite să mai și trăiesc o astfel de experiență.

Ar fi ca și cum ai trăi într-o grotă, ceea ce este ultimul, ok, unul dintre ultimele locuri unde mi-aș dori să trăiesc. Tot imaginându-mi cum ar fi fără ferestre, m-am întristat și încă o dată am realizat cât de privilegiați suntem,  față de o parte mare a populației globului. Iată mai jos câteva motive pentru care consider că nu este bine fără această comoară la casa omului:

Casa fără ferestre: din cărămida/ BCA sau din sticlă?

Fereastra aduce în casă sănătatea, buna dispoziție, odată cu soarele. Fără ferestre:

  Dimineața, când trebuie să te trezești, organismul nu se ajustează treptat la lumină, scăzând progresiv cantitatea de melatonina și astfel pregătindu-te pentru o nouă zi în formă (la întuneric hipofiza secretă melatonină, care te trage la somn)
     Nu poți savura plăcerea unei cafele/ceai la fereastra, cu un șal gros împăturit în jurul tău, privind viața străzii – iarna, sau când este urât afara, ca vara poți trișa: mergi pe terasă, sau în fața blocului 🙂
  Nu poți crește nicio planta în casă, ce să mai vorbim de jardinierele cu busuioc, mentă, etc de la ferestrele din bucătărie!!!!!!!!
Nu ai la ce sa pui perdele, draperii, etc, așa că locuința ta o sa fie cu atât mai tristă.

Dacă ar fi să mă gândesc și la câteva beneficii…… poți să iei o cină la lumina lumânărilor în orice moment al zilei, poți dormi pe îndelete, cât cuprinde, dacă ai un proiector te pot uita la film ziua fără să fie nevoie să tragi draperiile groase.

Am și câteva sfaturi pentru Cetin – arhiblog, care petrece o săptămână cu ferestrele acoperite: să se trezească devreme, să facă câteva exerciții fizice sau o alergare ușoară pentru a lua energia necesară începerii unei noi zile, după să bea cafeaua în fața blocului, sau la cafenea, pentru a beneficia de razele soarelui, să își ducă toate plantele la vecini sau prieteni și să dea drumul la aerul condiționat non stop, pentru o aerisire cât de cât, plus ușa de la intrare deschisă măcar jumătate de oră pe zi – mai bine miros de sarmale sau altele de la vecini, decât fără oxigen!

Totuși, există și o variantă ideală de casă fără ferestre, respectiv casa din sticlă: nici nu ai nevoie de ferestre, este toată o fereastră și tu un exponat, asta în cazul în  care nu stai în pădure, sau în alt loc cu intimitate mare, dar nu prea vad unde în București, sau în alt oraș, sau foarte dificil, de genul: cumperi un parc :).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *