Vinul de Porto și Casele de vinuri din Vila Nova de Gaia

Europa Porto Portugalia Recomandări Vinuri

Vinul de Porto: dulce, aromat, cald și tare, neapărat de încercat

Un mini ghid pentru toți cei care doresc să înțeleagă mai multe despre vinul de Porto.

Ce face mândria și faima orașului Porto? Vinul de Porto ne vine în minte instantaneu… despre el o să scriu acum, despre această licoare cu o istorie veche, un mod de viață pentru generații întregi.


Așa că dacă ajungi în Porto trebuie NEAPĂRAT să vizitezi una, două, sau dacă ai timp chiar toate casele de vinuri de Porto, care au pivnițele de cealaltă parte a râului Douro față de Porto.  În orașul Vila Nova de Gaia. Bine, dacă nu știi că ai trecut în alt oraș, ai impresia că ești tot în Porto! Metroul fruncționează dintr-o parte în alta, pe hărți o să fie poziționate împreună:

Ce este și cum se obține vinul de Porto?

Port este un vin fortifiat, foarte aromat și cu un conținut ridicat de alcool 18, 20 %. Este controlat de către guvernul portughez și este produs numai din struguri crescuți și procesați în valea râului Douro.
Pentru obținerea lui se adaugă un distilat în timpul fermentării. Astfel fermentarea se oprește și odată cu ea se păstrează toată savoarea și dulceața vinului.

Vin de Porto Offlay

Vinul rezultat se amestecă cu alți struguri și este păstrat în butoaie de stejar pentru cel puțin 2 ani. Ultrior este îmbuteliat în sticle pentru învechire.
În medie două decenii stă un vin ales de Porto, un vintage, la învechire în sticle, o licoare într-adevăr deosebită. Dar vinurile obișnuite, cele de comerț se dau spre vânzare imediat după îmbuteliere. Și sunt bune rău și acestea!

Vin de Porto Offlay

Cum a fost descoperit vinul de Porto?

Ca urmare a relațiilor tensionate dintre Franța și Anglia, se căuta o soluție de substituire a vinurilor franțuzești și s-a ajuns și la vinurile din Portugalia.

Iar forma actuală pe care o cunoaștem, adică fortifierea vinului ca multe mari revelații, a venit dintr-o necesitate.  În anul 1678, un comerciant englez a adăugat tărie unui vin de Porto pentru a nu se acri pe drum spre Anglia și pentru a-i păstra dulceața. A fost începutul…

Despre vinul de Porto la Graham’s

Casele de vinuri de Porto

Malul râului Duoro este înfrumusețat de corăbiile tradiționale – Rabelos, care erau folosite pentru transportarea vinului pe râul Douro, în Vila Nova de Gaia, unde se păstrează și se învechește.

Fiecare casă are câte o corabie foarte bine întreținută, iar împreună formează o mică flotă plutitoare care te anunță că ești pe tărâmul vinului.
În total în Vila Nova de Gaia sunt 14 case de vinuri de Porto. Cel mai vechi brand de vin de Porto este CN Kopke, din 1638.

Eu am vizitat W&G Graham’s de asemenea o casă cu tradiție îndelungată, din 1820 și Offley din 1737!

Mi-au plăcut mult vizitele, am aflat multe lucruri interesante, am descoperit cât de mult este respectat acest vin, care a asigurat existența atâtor generații! Și mai mult, mi-am făcut două prietene, o coreancă și o nemțoaică, pe care le-am întalnit în tururi.
Aș mai fi vizitat și alte case de vinuri, dar nu mai aveam timp, așa că am lăsat pe următoarea vizită Ferreira, Calem, Croft, Sandeman, Quinta do Noval – Vinhos, A Ramos Pinto, Real Companhia Velha, C Da Silva, Rozes, Cockburn’s Port, Sogevinus Fine Wines și Wiese & Krohn!

3

Rabelos pe malul râului Douro, străjuiesc Vila Nova de Gaia

Pivnițele cu vin de Porto

Pivnițele caselor de vin enumerate mai sus, Caves de Vinho do Porto, sunt deschise tot anul, vizitează-le pentru a înțelege mai multe despre valea Douro, despre orașul Porto sau Oporto cum mai este denumit și despre Vila Nova de Gaia.
Turul ghidat în pivnițe cu degustare ulterioară etse foarte ieftin, costă doar 3, 4 euro, sunt făcute mai mult pentru promovarea culturii acestui produs.

Desigur, mulți aleg să cumpere vin imediat după vizită din magazinele aflate chiar lângă zonele de degustare. Este o experiență frumoasă, iar după vizită îți vine să cumperi tot magazinul, atât de frumos este prezentat tot și atât de mult intri în atmosferă.

Caves de Vinho do Porto în Vila Nova de Gaia: pivnița Offley
Degustarea de final de tur de la Offley
Caves de Vinho do Porto în Vila Nova de Gaia: pivnița Graham's
Caves de Vinho do Porto în Vila Nova de Gaia: pivnița Graham’s

Vinuri de Porto Vintage la Pivnița Graham’s
Vinuri vintage la învechit
Degustare la Graham’s
Graham’s prezintă 3 vinuri la degustarea de la finalul turului

Cele mai cunoscute tipuri de vin de Porto

Rubi, Tawny, Lagrima, Blanco, se consumă repede după îmbuteliere, se maturează în butoaie.
Old Tawny (cupaj, filtrat sau nu) și Colheita (vin din producția unui singur an trecută pe etichetă) sunt maturate minim 7 ani în butoaie de lemn. Ulterior se învechește maxim 50 de ani în sticle. Pentru Old Tawny vârsta vinului este dată de media anilor recoltelor din care s-au produs vinurile de bază.

Vintage port – mai rar, din recolta unui singur an, declarat an exceptional cam o dată la câțiva ani. Se maturează în butoaie 2 ani iar valoarea crește la maturarea în sticle, cel puțin 10 ani după îmbuteliere. Acesta își păstrează culoarea închisă și aroma datorită perioadei scurte de păstrare în butoaie.

Vizitează Vila Nova da Gaia în stil: ia un tur care include o croazieră de o oră pe râul Douro, o degustare la una dintre casele de vin și o plimbare cu un trenuleț vintage. Sau și mai bine (după părerea mea) tichetul care include autobuzul hop on, Hop off pentru două zile, vizită la crama Caves Calem cu degustare și o croazieră pe râul Douro.

Despre vinurile de Porto:

– Vinurile de Porto se împart în două categorii: tinere și învechite. Pentru fiecare tip se folosesc alt tip de băuturi distilate și de struguri.
– Butoaiele în care se păstrează trebuie să fie mai vechi, un butoi nou nu este bun deoarece lasă o aromă mult prea puternică.
– Fortifierea este descrisă ca fiind realizată cu cognac, sau brandy, dar nu este vorba despre aceste băuturi, așa cum le găsim în comerț, ci de un distilat specific.
– Majoritatea vinurilor sunt obținute din cupaje din mai multe recolte, ani diferiți, care se adaugă în butoaie.
– Numai vinurile vintage se învechesc în sticle, restul se maturează în butoaie.
– Vinul vintage care se învechește în sticle are marcat pe dop anul recoltării și casa producătoare.
– Dacă o casă de vin decide că vinul unui an are o calitate suficient de bună pentru a deveni vintage, se trimite spre certificare comisiei urmând ca după să fie declarat vintageul de către casă. În anii buni, aproape toate casele obțin vintage-ul.
– Progresul tehnologic și vremea mai bună din ultimii ani au crecut numărul de ani în care se poate declara vintage.

Citiți și: 10 obiective turistice de văzut în Porto

Vinuri vintage de la Graham’s

Vin de Porto Graham’s din anul 1873

Promit că nu o să regreți dacă data viitoare, când mergi la cumpărături, vei achiziționa un vin de Porto, care este un excelent aperitiv!
pa

2 thoughts on “Vinul de Porto și Casele de vinuri din Vila Nova de Gaia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *