Olhão este cel mai mare port pescăresc al regiunii Algarve, situat în rezervația Parque Natural da Ria Formosa. După petrecerile din Porto și Lisabona și înainte de cele din Barcelona, am simțit nevoia să îmi trag puțin sufletul și ce alt loc mai bun puteam găsi decât micuțul sătuc de pescari Olhão? Plus că descrierea lui, autentic, frumos, intrigant, m-a prins: mi-am dorit o experiență cât mai completă în Portugalia, pentru a cunoaște cât mai mult posibil din această cultură. Și iată ce am descoperit:
Algarve, litoralul care se întinde la oceanul Atlantic și la Marea Mediterană
Algarve, regiunea cea mai sudică a Portugaliei care are ieșire atât la oceanul Atlantic și cât și la Marea Mediterană este o destinație de vacanță extrem de căutată, cu multe plaje incluse în topurile mondiale datorită frumuseții lor, cu parcuri naturale, insule și o parte continentală plină de surprize. Este totodată o destinație căutată de amatorii de golf. Prezența umană a existat în zonă încă din Paleolitic și Neolitic, rând pe rând fenicienii, cartaginezii, romanii, vizigoții au trecut pe aici, înființând colonii, lăsând urme. Maurii au cucerit Algarve în anul 711 și au rămas vreme de mai multe secole, abia în sec 12 portughezii au reușit să cucerească regiunea, dar a mai durat încă un secol până când a fost alipita și securizată definitiv Portugaliei.
Primele impresii din Olhão
Când am coborât din tren (am ajuns cu trenul din Lisabona) am fost un pic îndoită de alegerea mea, Olhão părea un orășel părăsit, dărâmat cumva, cu fațade ale clădirilor cojite, numai cu oameni în vârstă, care se uitau la tine și te cântăreau exact cum ești studiat într-un oraș mic de la noi.
Pensiunea Bicuar
Am ajuns la pensiunea Bicuar, unde aveam cazare și m-a impresionat de la bun început. Am ales-o datorită review-urilor foarte bune și trebuie să spun că mi-a depășit așteptările. Este condusă de un cuplu de australieni care s-au îndrăgostit de Olhão și de vreo 10 ani stau aici, se ocupă de turiști și pot spune că o fac bine! Jeff apare mereu când ai nevoie de el, iar atmosfera de pe terasa de pe acoperiș este de vis, cu grill tocmai bun să pregătești pește și alte bunătăți marine, cu priveliștea frumoasă asupra orășelului, foarte aproape de tot ce trebuie.
Dar când am ajuns în Olhão nu prea înțelegeam mare lucru cum am spus, mă cam întrebam ce caut acolo, așa că puțin îndoită am făcut o plimbare prin oraș dar nu am zăbovit prea mult că eram frântă în schimb am savurat deplin cina pe terasă cu ceilalti locatari, adunați din toată lumea, am împărțit mâncare, băuturi, povești. Toți sunt curioși să afle mai multe lucruri despre țara noastră, când m-am apucat de povestit și arătat imagini pe net am dat temă de gândire și pus Delta pe whish list. Asta s-a repetat în fiecare seară, povești, apusul, grill, vin, m-am simțit ca acasă.
Dar….ce poți face în Olhão?
Păi….. plajă: ferry către insulele Armona și Culatra, destinații preferate de plajă sau vacanță pentru foarte mulți turiști. Călătoria la Armona dureaza 20 de minute, la Culatra, Farol, 30, respectiv 1 oră. Iar drumul prin Parque Natural da Ria Formosa este extrem de liniștitor, aici ai senzația aceea de încremenire în timp din delta noastră, doar că bineînțeles peisajele, fauna, etc diferă. Ca și prețuri….. Olhão – Culatra sau Olhão Armona: 1,80 Euro iar Olhao- Farol 2,10 Euro o traversare!
Vizită la piața de pește
În fiecare dimineață, găsești o abundență de specii marine, totul proaspăt, adus de pescari. Un loc foarte animat!
Mall, da, poți face în partea nouă a orașului o vizită la mall.
Vizită de o zi la Tavira, un oraș nealterat din Algarve, cu peisaje de vis, se ajunge cu trenul imediat, sunt curs foarte dese de-a lungul zilei.
Plimbare pe străzile din spatele portului: sunt fermecătoare, se simt influențele arabe, cumva mi-am adus aminte de Fes: fațade cojite, viața străzii, oamenii care stăteau pur și simplu la șuetă cu vecinii în fața casei, eventual și cu o bere sau cafea.
Seară pe malul apei
Ppe faleza cu vedere la port, atmosfera este de seară de bâlci din filmele americane, din orășele unde toată lumea se cunoaște, face promenada, etc. Parcă faci un salt în trecut! Lume în general în vârstă, sau familii mari, cu tot cu copii, bunici, sau cupluri, nu prea mulți turiști singuri, ăștia, plus petrecăreții sunt în Lagos, unde la un moment dat, vreo 3 momente de fapt, chiar mi-aș fi dorit să fiu și eu!
Pingo Dolce: o să vezi cum se transează peștele: în două secunde! Eu am fost de câteva ori și de fiecare dată uimită de viteza doamnei de la servire, are nu știu câte echipamente și din momentul în care alegi peștele ți-l cântarește, iar după începe distracția…… în jur de un minut cât de mare nu ar fi este făcut bucăți sau cum vrei tu să fie pregătit, curâțat de mațe, solzi, etc și spălat la mare presiune, nu rămâne nimic în plus…. nu mai ai decât să îl pui pe grătar!
Mănâncă pește până nu mai poți la Vai e Volta: un local de familie, pentru prânz, la prețul de 8,50 Euro, servesc pește grill și cartofi, castraveți etc de acompaniere cât poți duce, peștele vine, vine și nu se mai oprește! Carafa de vin de jumătate la 2 Euro, nu este de mirare că localul este plin mereu, deși nu este chiar la stradă, este aproape de supermarketul Pingo Dolce. Must try!
Un cocktail uriaș la unul dintre restaurantele înșirate pe faleză, cu vedere la port.
Cum ajungi în Algarve, în Olhão
Avion: aeroport Faro (capitala regiunii) care servește toată regiunea Algarve, extrem de aglomerat vara, așa că prezintă-te la aeroport din timp, chiar dacă ai biletul deja tipărit durează destul de mult până treci de controlul de securitate, se formează cozi enorme.
Cu trenul: Eu am venit din Lisabona cu trenul până în Faro și de acolo am luat un tren regional până în Olhão. Sunt foarte multe călătorii, pe tot parcursul zilei, este ușor să circuli în regiune. De plecat am plecat cu avionul din Faro.
Se mai poate ajunge cu autocarul, sau bineînțeles că se poate închiria mașină, ori din Faro pentru a explora regiunea, ori din Lisabona, distanța până în Faro este de doar 300 km.
După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.