Tips, tricks și siguranță când călătorești singur/ă

Călător solitar Sfaturi de călătorie

DSC07973

Și pentru că am susținut că este bine să călătorești singur măcar o dată în viață, revin cu câteva recomandări, adunate din călătoriile mele solitare și au fost câteva până acum! Veneția, Portugalia, Barcelona, Coasta de Azur, Cinque Terre, Londra, Cuba…. de peste tot m-am întors cu amintiri frumoase și prieteni noi!

Pe lângă amintiri călătorind singur o să ai mai multă siguranță în tot ceea ce faci, iar în momente de cumpănă o să te întrebi: so what? Ce poate să mi se întâmple atât de grav? Nu o să mai dai o dimensiune de criză la orice feedback negativ, deoarece și încrederea în tine crește, odată cu îmbunătățirea capacității de a lua decizii. Am scris într-un articol dedicat despre de ce să călătorești singur, măcar o dată în viață, iar acum revin la subiect, cu sfaturi sper eu utile oricărui călător și lista rămâne deschisă
Cel mai important, dacă călătoreşti singur în străinătate, în excursii planificate de tine, nu în tururi ghidate: comunicarea! Trebuie să poţi comunica, aşa că e musai să cunoști cel puțin o limbă de circulație internațională, engleza este obligatorie, altele o să te ajute.

1

Iată 8 sfaturi de urmat dacă călătorești singur/ă:

1. Ia pe cât posibil puțin bagaj, să te miști ușor, nu o să ai mereu pe cine să lași să îl supravegheze. Deși am întâlnit fete solo cu bagaj uriaș! dar din Australia și călătoreau pentru 6 luni în medie, așa că dacă plănuiești o vacanță de până în două săptămâni și e vară, poți să te descurci cu un bagaj foarte light!
2. Respectă specificul local, interesează-te dinainte, în unele țări vestimentația este mai conservatoare, atât la bărbați cât și la femei, da! Nu numai fustițele scurte la femei sunt incriminate, sunt țări musulmane care inclusiv au expulzat bărbați deoarece erau prea atrăgători și puteau împinge doamnele în păcat! Ce să mai vorbim de pantaloni scurți, am auzit ceva povești , așa că extinde cercetarea dinaintea călătoriei și la acest aspect!
3. Nu este cazul să atragi atenția cu bijuterii ostentative, sau gadgeturi prea scumpe, asta cam peste tot, dar mai ales în țările sărace, în unele zone. Dacă totuși o faci, asigură-ți aparatura înainte și salvează des pozele, documentele, etc., să limitezi pierderea.
4. Fă-ți temele de acasă, studiază cât poți de mult despre locație, despre oameni, obiceiuri.
5. Listă de scenarii: ce se poate/ce nu se poate întâmpla și să te pregătești pentru mai multe situații: o să îți fie ușor să reacționezi la nevoie.
6. Pregătește și cu: o listă de telefoane necesare la îndemână, inclusiv trimise pe o adresă de mail, printate, etc
7. Acte: pașaport / altele xeroxate trimise pe mail, la fel toate rezervările. Trebuie inclusiv date unei persoane de încredere de acasă.
8. Carduri de rezervă, să poți primi bani de acasă. Rudele trebuie să îți știe contul, să trimită la nevoie. Am avut nevoie de mai multe ori, din fericire numai pentru depășiri de buget din motive de shopping neprevăzut/depășit și neprevăzutul, dar în timp te disciplinezi, în ultimele 4 excursii nu am mai avut nevoie, o mare victorie pentru mine.
2În primul rând să lămurim lucrurile! Nu este atât de periculos să călătorești singur, adică se întamplă multe, oriunde, dar nu neapărat călătorilor solitari. Dacă este să se întample ceva, o să se întâmple, singur sau în companie. Nu uit cazul a 6 cupluri de canadieni parcă, pe o plajă de lângă Acapulco, ei legați de copaci și ele violate: 12 oameni, am citit în presa românească prima dată despre acest caz și nu este singular! NU se întamplă nenorociri mai multe călătorilor singuri, dacă ești la locul nepotrivit, încă o persoană, două cu tine nu o să facă diferența. DAR, better save than sorry, niște precauții sunt binevenite oricând!

Așa că iată și 8 sfaturi utile pentru o excursie în siguranță:

1. Asigură-te că te duci în locuri sigure pentru o un călător solitar, există multe forumuri de informare. Bine, cam oriunde este sigur pentru turiști să se plimbe fără ghid și pază este sigur și pentru 1 turist :).
2. Încrede-te în instinctele tale, dacă simți că nu trebuie să o iei într-o anume direcție, nu te duce acolo!
3. Dacă nu te simți confortabil nu ieși seara, lasă viața de noapte pe altă dată, ieși numai ziua, iar mai târziu un restaurant eventual lângă casă și somn! O să te trezești de dimineață și o să ai mai mult timp de explorat orașul, zona, etc.
4. Trebuie să îți cunoști limitele: dacă mergi să bei într-o seară, nu o face lată: sau nu la modul în care nu mai poți să te descurci singur/ă. Dacă totuși o faci, ai două opțiuni: iei o cafea și te trezești/ rogi la bar să ți se cheme un taxi SIGUR care să te ducă direct unde ești cazat/ă.
5. Mereu să îți supraveghezi paharul de băutură, să nu îl lași pe bar, pleci și te întorci, dacă totuși o faci, trebuie să te asiguri că nu ți se face rău, dacă se întâmplă: alertează pe cineva din locație.
6. În lumina ultimelor știri din mass-media internațională, câteva cazuri foarte mediatizate, mereu (dacă ai bagaj de cală) securizează-l, mai ales în țări exotice. Mă refer la folie, lacăt, etc, să fii sigur că nu ți se bagă ceva interzis în ele, puțin probabil, dar cum am spus mai bine prevezi anumite lucruri.
7. Familia și prietenii trebuie să știe unde te duci și de asemenea trimite zilnic mesaje în care să le povestești despre ce ai mai făcut peste zi și unde ești.
8. Nu spune tuturor că ești singur de exemplu la bar seara, sau alt loc poți spune că prietenii tăi au făcut insolație și ești singurul/singura cu chef de ieșit!

Călătoritul singur trebuie să fie o experiență cât mai plăcută, multe din sfaturile de mai sus se aplică călătoritului în general, bineînțeles, doar puțin mai multă atenție. În orice caz, majoritatea oamenilor pe care îi vei întâlni sunt extrem de drăguți și este puțin probabil să ai evenimente neplăcute.

DSC08196
Mereu o să găsești pe cineva să îți facă o poză, aici în Grasse, Coasta de azur, iunie a.c.

http://extravita.ro/2013/10/23/de-ce-sa-calatoresti-singura-macar-o-data-in-viata/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *