Ce poți face într-o singură zi la Milano? Obiective turistice și alte ponturi

Europa Italia Milano
Piata Domului Milano
Piata Domului Milano

Înainte de a merge la Milano tot auzeam că aici nu ai nimic de văzut în afară de Dom… hmmm, nu prea este așa. Fiind un oraș cu o istorie îndelungată (aici a dat împăratul Constantin edictul prin care a recunoscut creștinismul de exemplu), sunt bineînțeses destule obiective pentru turism cultural , deși nu se poate compara cu Florența, Roma, Veneția, Sienna, adevărate muzee vii.

 Am spus că nu este un muzeu viu ca alte orașe din Italia…. pai nici nu trebuie! Diversitatea este unul dintre motivele pentru care iubesc Italia iar Milano este un oraș vibrant, viu, cosmopolit. Simți viața, simți puterea, afacerile care se învârt aici, orașul ăsta te bagă în priză! Oameni eleganți, frumoși, de toate vârstele la pas pe străzi, costume impecabile. Este extraordinar să stai la o terasă din Galeriile Vittorio Emanuelle II, sau prin preajma Domului şi să te uiţi la mulţimea asta pestriţă. Sunt bineînţeles şi mulţi turişti, pe mulți nici nu o să îi recunoști decât după aerul contemplativ, deoarece în MILANO, ca și în alte orașe italiene, este recomandat să lași hainele sport, de munte, etc și să te îmbraci elegant! Nu mă refer la tocuri sau cravată, ci la o ținuă relaxată de oraș.

Cel mai mare oraș din nordul Italiei și capitala Lombardiei, capitala modei, Milano este cel de-al doilea oraș, după Roma, din punct de vedere al importanței economice.
Fiind un oraș atât de mare și cu atâtea de oferit, nu poți într-o zi să cuprinzi totul, bineînțeles, dar chiar și așa în numai o zi poți avea o varietate de experiențe, picioarele să te țină!

Ce poți face într-o singură zi la Milano? Obiective turistice și alte ponturi


La colazione

Chiar dacă iei micul dejun la hotel, poți începe ziua la unul dintre bărulețele unde italienii iau colazione, prima masă a zilei și servi un cappuccino (sau ristretto, macchiato, ce preferi) și brioche! Nu este nimic mai bun pentru a te introduce în atmosfera italiană decât unul dintre aceste mici localuri, atmosfera este foarte caldă, toată lumea citește giornale sau povestește cu alți cunoscuți foarte zgomotos, așa, pe fugă.

Siesta activă

După, te poți îndrepta spre centru dacă nu ești deja acolo pentru o scurtă, sau mai lugă plimbare pe străzi, străduțe, eventual te mai oprești la un suc, câteva poze, este atât de plăcut să vezi dimineața atâta lume pe fugă și tu să te plimbi relaxat!

Oprire în Piața Scala

Față în față cu renumitul teatrul Scala și mărginind una dintre intrările în galeriile Vittorio Emanuele II, Piața Scala este o mică piațetă care găzduiește statuia lui Leonardo Da Vinci cu discipolii, lucrare realizată de sculptorul Pietro Magni în 1872. Este un bun prilej să reflectezi puțin la acest mare artist al Renașterii, mai ales dacă ai puțin noroc și nu este foarte aglomerat! Și hop vis-a-vis.

Piața Scala, Milano
Piața Scala

Scala din Milano

Scala nu mai are nevoie de nicio prezentare, este cel mai renumit teatru din lume, îmi doresc enorm să urmăresc o reprezentație aici, dar până la acel moment m-am mulțumit cu o vizită și spre norocul meu (dar cred că acest lucru se întâmplă foarte des) am asistat o repetiție a corpului de balet.
Construit pe locul unei biserici, Santa Maria della Scala la comanda Mariei Tereza, faimoasa Arhiducesă a Austriei, teatrul a fost inaugurat în 1778, fiind renovat de mai multe ori, ultima dată între 2002-2004.
Din foaier se poate intra în Muzeul Scala, pentru a cunoaște mai multe lucruri despre acest magnific teatru, preferat de Verdi, de Puccini, unde a fost aplaudată Maria Callas, Pavarotti și mulți alți artiști renumiți ai operei mondiale.

Ce frumoasă poate fi o seară la Scala, deocamdată visez!

Galeria Vittorio Emanuele II Milano

După momentul de visare ajungem la strălucitoarea galerie Vittorio Emanuele II, care neapărart cere o oprire la o cafea/ fresh și admirat viața străzii.

Galeriile Vittorio Emanuelle au făcut istorie, fiind printre cele mai vechi centre de shopping din lume, construite între anii 1865-1877 și de atunci continuă să uimească prin frumusețe și eleganță. Au fost denumite în onoarea primului rege al Italiei unite, ”regele gentilom”.

Superbul pasaj închis cu sticlă abundă de magazine de lux dar și un Mc Donalds în trecut, căruia din 2012 nu i s-a mai prelungit contractul de închiriere, după 20 de ani de prezență! Adevărul este că lângă cafenelele și patiseriile vechi și chiar lângă Louis Vuitton era cam colorat, deși frumos amenajat și un simbol al vremurilor noastre.

După ceva shopping sau windows-shopping ajungem la: Dom.

Intrarea dinspre piața Domului în galeria Vittorio Emanuele II, Milano
Mc Donalds în galeria Vittorio Emanuele II

Domul din Milano și Piața Domului

Mie imi place această catedrala gotică controversată, la care lucrările de construcție au început în 1386 și s-au finalizat 6 secole mai târziu și care este după unii o capodoperă, după alții un kitch, un eșec al bunului simț. Oricum ai privi situația, Domul este o mare realizare a generații întregi care au muncit la ridicarea și decorarea ei. Este catedrala orașului Milano și parohia arhiepiscopului de Milan; poate primi 40 000 de enoriași oadată!

Vitraliile superbe ale Domului din Milano

Catedrala din Milano, Domul

Catedrala orașului Milano nu trebuie ratată, fiind una dintre cele mai mari catedrale din lume, a cincea după San Petro Vatican, Basilica din Aparecida Brazilia, catedrala din Sevillia și cea din New York, (acesta încă nu s-a finalizat).
Deține un cadran solar inedit, cu zodii, candelabrul Trivulzio, care are 5 m înălțime, vitralii minunate, etc. Afară este mai împodobit decât înăuntru, cu turle, turnuri turnulețe, mii de statui și sculpturi. Pentru a studia toată această dantelărie în marmură și granit mai de aproape, trebuie să iei ascensorul și să ajungi pe acoperiș, de unde poți admira panorama superbă asupra pieței și asupra orașului.
Piazza del Duomo este centrul orașului, locul principal de întâlnire, toate drumurile duc aici! Statuia ecvestră a regelui Vittorio Emanuele II tronează pe monumentul plasat în mijlocul pieței mărginită de magazine, cafenele și terase.

Pont: ia un bilet online care include accesul la terasa Domului, la situl arheologic, la muzeu și intrare rapidă în catedrală. Costă numai 14 euro, iar dacă iei toate de mai sus separat, vei plăti mai mult, în plus vei și peirde mai mult timp stând la cozi. Vezi aici prețurile defalcate pe websiteul oficial al catedralei.

Piața Domului, vedere de pe acoperișul Domului
Piața Domului, vedere de pe acoperișul Domului
Plimbare pe acoperișul Domului

Biserica renascentisă Santa Maria delle Grazie

Poți merge cu metroul (Conciliazione sau Sant’Ambrogio) și neapărat trebuie făcută o rezervare din timp – câteva săptămâni înainte- pentru a admira una dintre cele mai cunoscute dacă nu cea mai cunoscută pictură a lumii, Cina cea de Taină a lui Leonardo da Vinci.

Prânz

Posibilitățile sunt nelimitate, sigur fiecare găsește un restaurant pe placul său! Sau ia un sandwich sau salată la o terasă dacă este frumos afară sau aroganța maximă: Mc Donalds, tot la terasă.
Mie îmi place să iau o salată mare la una dintre restaurantele cu terasă de lângă Dom și să privesc lumea! Și am mai păcătuit și cu Mc că tot am trecut pe lângă el în drum spre Dom.

Shopping în Milano

Unde? Milano este faimos pentru shopping, pentru magazine, pentru Malluri. Este imposibil să nu păcătuiești aici, mai ales că unde te uiți este un du-te vino de oameni la cumpărături. Pentru a-ți mai trage sufletul ia și o înghețată, în Italia este atât de bună că este păcat să nu te tratezi cu una, două, trei, oricum cu atâta tevatură nu te poți îngrășa!
Peste tot! Peste tot dar mai ales Quadrilatero merită o vizită: Quadrilatero della moda este situat între 4 artere principale în Mijlocul orașului via Montenapoleone, via Manzoni, via della Spiga și corso Venezia. Pe toate străduțele și arterele principale este plin de magazine, restaurante și cafenele.
O altă alegere bună ar fi și department store-ul Coin, iar dacă te prinde acolo vremea prânzului poți să mergi la Globe, restaurant renumit cu terasă, atmosferă vibrantă, 100% urbană, la etajul 8, așa că poți împușca mai mulți iepuri de odată: shopping, prânz și panoramă frumoasă – nu este chiar în centru așa că pentru a ne limita la o zi trebuie să alocăm shoppingului 2,3 ore, 4 maxim, în funcție de cât timp petrecem în celelalte  activități menționate și cât de devreme am început ziua!

La shopping în Quadrilatero
Nu cred că aș putea să mă satur de privit piața Domului

Seara…cină și cocktail la un bar sau meci?

Păi o pizza, paste, cină la restaurant, dolce far niente sau ceva pe fugă și MECI. Da, dacă ești în Milano, indiferent cât de microbist sau puțin microbist ești, cred că experiența de a merge la un meci pe San Siro este de pus pe wish list. Noi am fost acolo din dorința de a vizita stadionul și auzind că este meci am luat bilet. AC Milan cu Torino, stadionul a fost plin ochi chiar dacă a doua zi Milan (FC Internaționale) a fost sărbătorit ca și campion, am povestit despre această seară ”liniștită” aici.

M-am echipat corespunzător pentru meci
Ana la fel de nerăbdătoare ca și mine!
Faci sport nu glumă pentru a ajunge sus!
Urcăm, urcăm!
Parcarea uriașă a stadionului San Siro

Ne-a impresionat la San Siro:

–  ORGANIZAREA. Da, multe porți, nu stăteai deloc la coadă, evacuarea la fel de rapidă, autocarele cu suporteri aliniate în parcarea enormă.
– Nimeni nu avea voie să stea între rânduri, doar pe scaune.
– Oameni de toate vârstele, am văzut doamne de peste 70 de ani, foarte elegante, una chiar cu tricou rock (nu mai țin minte trupa dar era foarte simpatică).
– Oamenii încearcă să îi protejeze pe ceilalți, foarte multă civilizație.
– În mijlocul partidei cuiva din tribuna din fața noastră i s-a făcut rău: nimeni nu se mai uita la meci pe o rază foarte lungă, toți se uitau după medici și la persoana căreia i se făcuse rău, le-a luat medicilor 2,3 minute să ajungă….!
– Se cânta, striga, etc la unison, atmosfera și energia ne-au cucerit, am plecat foarte fericiți de acolo, extrem de încântați și cu promisiunea că vom repeta experiența în Barcelona eventual (au trecut 3 ani, în Barcelona am ajuns dar nu şi la un meci, o aştept pe Ana să mergem îmăpreună!)

Stadionul San Siro

– 85000 de locuri
– AC Milan și FC Internaționale îl împart, iar când joacă, echipa gazdă beneficiază de mai multe locuri pentru suporteri.
– Se poate vizita cu tur ghidat, muzeu și stadionul pentru 12,5 Euro/persoană.
– Pentru meci am plătit în jur de 20 de euro, cam sus dar am văzut destul de bine!

După o astfel de zi, ce mai poți să îți dorești decât somn! Uneori, în excursii faci atât de multe lucruri în doar câteva zile. Mie mereu mi-a plăcut să intercalez vizitele la muzee, palate, etc, cu hoinărirea pe străzi, tras mâța de coadă într-un loc cu vedere (BUNĂ), cumpărături, să îmi amintească ceva de respectivul oraș, să îi iau pulsul, să mă conectez puțin în viața lui.

Milano este un oraș care merită mai mult decât doar o vizită de o zi, bineînțeles, mă voi întoarce mereu cu plăcere și aș putea să o iau de la capăt cu turul de mai sus.

6 thoughts on “Ce poți face într-o singură zi la Milano? Obiective turistice și alte ponturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *