Cuba Episodul V: Trinidad

Caraibe Cuba Trinidad
DSC03846
Și am intrat în Trinidad 🙂

Cu ce aș putea începe? În Trinidad am ajuns și nu am mai vrut să plec, de aceea am și ratat Santiago de Cuba, de la două zile pe care am avut de gând să le petrec aici au ieșit 5!!!!! Plajele, intimitatea orașului, care este mic, ajungi să îl cunoști, figurile, piețele, Casa de la Muzica, of Casa de la Muzica din Trinidad, din Plaza Mayor, în aer liber, nu e nimic similar, stele, muzică, forfotă, dans nebun și asta seară de seară!

 În Trinidad se poate ajunge cu autocarul, 4 ore din Havana, eu am făcut vreo 9 din Vinales cu un autocar pentru turiști, Viazul, 37 CUC (paritate la dolarul american) foarte confortabil, numai că aerul condiționat se dă la maxim așa că trebuie să ai ceva gros la tine!

DSC03967DSC03955

DSC03918

DSC03958
Un pescar mândru

Cel mai bine păstrat oraș colonial din Cuba

Trinidad este un oras din Sancti Spiritus, în centrul Cubei, în patrimoniul Unesco din 1988, fiind una dintre cele 7 colonii ale caror baze le-a pus conchistadorul spaniol Diego Velazquez la începutul secolului al XVI-lea. Este considerat cel mai bine conservat oraș colonial din Cuba, plin de clădiri (multe deja restaurate, cel puțin pe dinafară) din secolele 18, 19 și 20.
Centrul trebuie explorat pe jos, fiind restricționat accesul mașinilor. Piața principală, Mayor, în care este situată și catedrala este deosebit de frumoasă, fiind mărginită de case coloniale restaurate, case care în trecut s-au aflat în posesia unor familii cu nume răsunătoare în istoria țării: Brunet, Padrón, Ortiz.

Cazare la Cecilia Y Miguel

Când am ajuns am avut un nod în gât nu știu de ce dar prima imagine.. am avut impresia că este atât de neprietenos, chiar un mic sentiment de nesiguranță……asta până când am ajuns la casa mea particulară, recomandadă de cei mai drăguți oameni din Cuba și astfel am ajuns la Cecilia Y Miguel. Cu gazdele mele am avut mult de comunicat/discutat, sunt oameni buni, mi-a făcut plăcere să stau la ei! 25 CUC/noapte cameră proprie, separată, cu baie ensuite, intrare dintr-o curte interioară, dar tot treceam prin hol, sufragerie. Noaptea când veneam de la Casa dela Muzica era o liniște absolută, mă duceam în vârful picioarelor până la cameră 🙂 ce să îi faci, asta este statul la gazda!

Străzile din Trinidad

În Trinidad nu am fost chiar singură, i-am avut alături nu 100% din timp dar destul de des pe prietenii mei belgienii pe care îi cunoscusem în excursia de la Maria da Gorda, din Vinales, puțin pe fetele din Luxemburg și la fel destul de des pe Nico, vecinul meu de la casa particulară, francez, managerul unei trupe de salsa din oraș și care știa Trinidad pe de rost. El ne-a făcut cunoștință cu prietenii lui, ceea ce ne-a făcut șederea aici foarte plăcută.
Așa că iată-ne pe toți în fiecare seară pe o străduță din Trinidad, în pragul unei case coloniale autentice cu mulți alți prieteni cubanezi, rom ieftin și sprite/cola locale la povești până pe la 11 când era vremea pentru… pentru da! Casa de la Muzica! Unde mergeam aproape toată trupa, cu bunici, uneori copii! Ajunsesem să cunosc vecinii, vecinele, poveștile de dragoste, care cum venea mai spunea ce a făcut, iar restul TOCAU! Dar la modul frumos, este o mare solidaritate între cubanezi, încearcă să se ajute unii pe alții.

DSC03887
Pe trotuar în Trinidad, Cuba

e

Călătorie călare în munți!

Am pierdut excursia călare în Vinales, dar nu am vrut să o ratez și în Trinidad așa că odată ajunsă am vorbit cu Cecilia și a doua zi de dimineață deja aveam aranjat: 25 CUC. Am fost decât eu așa că am mers repede, galop în unele părți. Călare din Vinales până într-o zonă de unde am luat-o pe jos pentru a ajunge la o cascadă în munți, unde am făcut și baie și unde am servit nucă de cocos cu rom, bunes!
La întoarcere am fost neplăcut surprinsă când ghidul meu mi-a spus că putem face al doilea traseu, prin mulți, a doua zi, mai frumos, etc etc… m-am cam enervat, adică de ce nu m-a dus acolo de prima oară, sau nu mi-a expus posibilitățile? A fost și vina mea că nu am întrebat, deși normal trebuia să primesc această informație, nu contează, am învățat lecția dar nici că m-am gândit să fac și a doua excursie! Și dacă aș fi făcut aș fi schimbat ghidul, dar în Cuba te duci pentru altele pentru salsa, orașe, munți și cai avem și noi, deși nu neapărat în această combinație, dar potențial enorm există!

DSC03841
Către cascadă
DSC03840
Și ghidul meu
DSC03826
Băiatul din imagine așteaptă turiștii pentru a-i servi cu cocktail în nucă de cocos

DSC03818Apă rece dar bună!

DSC03823

DSC03834
După baie și răsplată 🙂
DSC03827
Fiecare cocktail se prepară pe loc!
DSC03833
Pesajul este nemaipomenit

Plimbare pe străzile coloniale din Trinidad

Străduțe pietruite, clădiri coloniale, piețe unele în aer liber, cu diferite obiecte de artizanat, oprire în câte un părculeț pentru puțină umbră, etc. Este mai simplu să te plimbi pe aici, nu sunt atâția jiniteros ca în Havana de exemplu, lumea în general te lasă în pace. O singură fată m-a agresat să spunem: foarte frumoasă, tânără, vindea coliere făcute din semințe, am zis să cumpăr câteva și mi-am găst beleaua: a sărit pe mine să îi dau costumul meu de baie (care se vedea pe sub rochița de pe mine că mă duceam la plajă) de bretelele căruia tot trăgea, le fel de rochie, să i le dau ei că eu sigur mai am altele! Nu am scăpat – era foarte insistentă- decât după ce i-am promis că i le dau și am stabilit o oră/loc de întâlnire!
Sunt în Trinidad și câteva muzee pentru doritori, dar pe mine una nu m-au interesat, nu știu de ce, poate cu următoarea vizită, acum am stat cu orele în casa dela Muzica ziua, noaptea, am vorbit, observat oameni, ascultat muzică, cocktailuri, aici te cuprinde o moleșeală, care seara se preschimbă în febra de a te găti și în nerăbdarea, anticiparea unei seri frumoase, de distracție, necunoscut, nebunie!

DSC03872

DSC03878
Un trubadur în piața Mayor Trinidad
DSC03880
Piața Mayor Trinidad
DSC03917
Știu că nu pare dar aceste mașini sunt funcționale!
DSC03876
Trinidad
DSC03877
Casele din Trinidad sunt foarte colorate
DSC03881
Unele case așteaptă încă renovarea

DSC03968

DSC03962

DSC03965

rPlaja Ancon și plaja Maria Aguilar

Ancon una dintre cele mai bune plaje din Cuba, este la 7 km de Trinidad, se ajunge cam în 20 de minute cu taxi sau autobuz, sau dacă ești viteaz coco taxi :). Este o plajă superbă, cu nisip alb, care se întinde pe 4 kilometri!…….nemărginită, apă de vis, baruri cu stuf care servesc mojito, cuba libre și reggaeton! Am ajuns cu un autobuz local, nimeni nu m-a întrebat nimic. Mă bronzasem deja! Și oricum nu m-am dus la plajă niciodată singură.
Maria Aguilar este un pic mai departe, la fel de frumoasă! Eu am fost în iune ce mi-a plăcut: mult spațiu la plajă, fără aglomerație!

DSC03911

DSC03912

DSC03913
Plaja Ancon este superbă și deja îmi este dor de Cayo Levisa

Canchancharas

La restaurantul Canchánchara se servește celebra băutură cubaneză canchancharas, care este un cocktail din miere, suc de lime și alcool, care se prepară pe loc, un bar 100% pentru turiști, muzică cubaneză live, cam ca peste tot în Cuba.

Casa de la Trova

Într-o casă colonială, cu o mică terasă, loc de dans, muzică cubaneză, multe trupe de muzică, mai toate au un cd de vânzare, așa că fii pregătit, muzica este bună, de la 8 la 1 seara. Un loc mai mult pentru turiști, locație bună pentru o seară relaxată.

Casa dela Muzica

Locul meu favorit din Trinidad, am tot spus! Ziua atmosfera este mai liniștită, fiind și cafenea, restaurant și bar, muzică bineînțeles, mai în surdină, umbră, locul perfect să te relaxezi, bucuri de Cuba, citi o carte!
Iar seara…. seara este o altă poveste! Multă vânzoleală, multă lume, atmosferă incendiară. O amestecătură de turiști, localnici de toate vârstele, accesul nu este limitat, muzica este gratuită, așa că este mare aglomerație.
După o anumită oră lumea și distracția se mută în piano bar, după la discotecă. Mi-a plăcut acest tur, l-am repetat cam în fiecare seară.
În piano bar se dansează și r&b, veselie, bucurie, totul este despre muzică și cubanezii lasă toate grijile (multe pe care le au) deoparte seara, trăiesc la maxim! Dacă reușești să te conectezi la această atmosferă o să ți se pară magică, ca și mie!

DSC03857
Casa de la Muzica ziua
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Un bebeluș cubanez cu bunica, mama cânta în trupa de salsa
DSC03888
Trupele de muzică se succed până târziu în noapte
DSC03871
M-am tot dat cu ulei de migdale pentru a contracara efectele soarelui pe fața mea și am fost extrem de mulțumită, din păcate efectul imediat e un pic ”lucios”!

DSC03948DSC03932

DSC03928
Am un colier din dopuri de sticle de rom!

Ce am învățat de la gazdele mele:

 • Că românii sunt Ok, mai avusese pe lângă mine un cuplu de români și alături de un cuplu de italieni mi-a spus că i-a plăcut mult că suntem comunicativi, zâmbim și ne îmbrăcăm frumos, că îi respectăm. Mi-a și spus: sunt unii care vin cu tricouri rupte, oare așa umblă și la ei sau doar când vin aici, la noi?
 • Mulți turiști de diferite naționalități sunt temători, se uită la ei cu frică, totul li se pare scump, se plâng în general, am fost mirată că era vorba despre europeni din țări dezvoltate.
 • Localnicii nu au voie să mănânce langustă și homar, este rezervat numai pentru turiști, deși se crede că o fac, dar pe șest!
 • Cea mai bună mâncare chiar se pregătește în casele particulare, dacă ai bineînțeles și un bucătar bun ca și gazdă:) citește aici mai multe despre acest subiect!
 • Nu există spălătorie precum cea manuală, în Cuba: Cecilia m-a lăsat să mă înțeleg cu doamna care se ocupa de curățenie la casa particular să îmi spele lucrurile și nu știu dacă vreodată au fost atât de bine spălate, călcate, apretate, albe. Arătau deja călcate nu știu ce le-a făcut dar am fost amândouă încântate, am dat 2 CUC la fiecare tranșă (salariul mediu în Cuba era de 16 CUC pe lună în 2011 când am fost eu)

Și în Trinidad în general:

 • Pina colada cea mai bună se servește la Casa de la Muzica din Trinidad, ziua sau poate așa mi s-a părut mie datorită atmosferei!
 • Colierele din dopuri de sticle de rom sunt foarte frumoase, am primit și eu unul de la Feliz, un om deosebit, din păcate destul de bolnav dar cu toate acestea plin de bucurie, cum îi spune și numele, colierul este o amintire foarte dragă mie!
 • În Trinidad, în Cuba în general, nu contează naționalitatea, vârsta, culoarea, toată lumea este la fel
 • Străini care sunt la turism sexual există în număr mare peste tot în Cuba, o să îi vezi și aici, cel mai evident din ce am văzut eu la Casa de la Muzica: adică dacă vezi o masă cu 5 femei europene trecute de 45 de ani (dar care se țineau foarte bine) cu 5 tineri care nu cred că aveau 20, ce poți să spui? Viceversa este și la fel de bine reprezentată chiar și mai și!

DSC03864

pa

7 thoughts on “Cuba Episodul V: Trinidad

  1. Multumesc! Am citit mult inainte si am descoperit ca este una dintre cele mai sigure destinatii pentru femei singure. Nu am dorit sa ma duc singura dar am vrut mult sa merg si cum nimeni nu imi impartasea dorinta dintre prieteni….. Dar mi-am facut multi prieteni, mai ales din Europa

 1. New age web site designers possess perhaps try to escape from applying way
  too many furniture in their programming due to search engines like Google not
  liking them but rather preferring CSS stylesheets and so on.

 2. Am citit cu mare placere jurnalul de voiaj.In decembrie mergem in Cuba ( 3 zile La Habana,7 zile Varadero si 2 zile un Cayo ,inca nu am hotarat la care).
  Múltumesc por atata informatie si pentru atat de pitoreasca descriere.Abia astept sa ajungem acolo..

  1. Cu mae drag, Cuba este minunată, vreau și eu să mă întorc, ședere plăcută și mai ales, bucurați-vă de ce are, nu de ce nu are (mâncare de top peste tot). Lăsând micul șoc inițial, pe care îl avem mereu când visăm foarte mult la un loc, vin lucrurile frumoase!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *