O zi în Sintra, orașul palatelor și al grădinilor: Palatul Pena și împrejurimile

Europa Lisabona Portugalia Sintra
O zi în Sintra, orașul palatelor și al grădinilor 1
Palatul Pena, Sintra, Portugalia

Am citit mult despre Sintra, așa că am dorit neapărat să și ajung acolo. Zis și făcut. Împreună cu o prietenă coreană pe care am cunoscut-o în Porto, am luat-o la drum, dorind să scăpăm un pic de căldura din Lisabona, știut fiind faptul că Sintra este un ținut VERDE.


Așa este verde, dar nu și răcoros, sau nu peste tot, decât în parcuri, cât de cât. Așa că recomand cu căldură să evitați lunile iulie și august pentru exploratul Lisabonei sau al Sintrei.

Limitați-că în aceste luni la nordul Portugaliei (Porto, unde este chiar răcoare) sau sud, Algarve sau oriunde la mare. Noi ne-am topit efectiv, dar nu asta este problema ci moleșeala și sfârșeala care te împiedică să te bucuri pe deplin de acest loc frumos.

Cum ajungi în Sintra?

Din Lisabona, unde am stat este extrem de simplu (și ieftin) să ajungi în Sintra, sunt trenuri din 15 în 15 minute în zilele de lucru și din 30 în 30 de minute în weekenduri.

Călătoria durează în jur de 40 de minute și costă 3,90 Euro dus-întors. Se ia trenul din stația Rossio (din centrul Lisabonei) unde se ajunge cu metroul (stația Restauradores) sau cu multe alte mijloace de transport terane.

Se poate ajunge și cu mașina, bineînțeles, dar nu la fel de simplu și nu din cauza distanței (30 de km) ci a faptului că drumul este în general foarte aglomerat și destul de întortocheat, sau cel puțin așa am fost informată, pentru o excursie de o zi ideal este trenul.

Sintra…. încotro?

Și am ajuns în Sintra. Am admirat un pic centrul orașului și Palatul Palacio Nacional de Sintra pe dinafară, pentru că am hotărât cu Celine să ne limităm la un palat, maxim două de vizitat în interior. 

O zi în Sintra, orașul palatelor și al grădinilor 2
Palacio Nacional de Sintra
O zi în Sintra, orașul palatelor și al grădinilor 3
Palacio Nacional de Sintra
viziteaza sintra portugalia
Vedere din Palatul Național Sintra
Obiective Sintra Portugalia
Vedere din parcul din mijlocul Sintrei
Obiective Sintra Portugalia 1
Sintra este un oraș de poveste
Obiective Sintra Portugalia 3
Hortensii pe drumul principal din Sintra! sunt florile mele preferate!

Orașul în sine este foarte frumos, parcurile, care sunt magnifice, aleile, exteriorul palatelor (în interior sunt destul de pustii, mobilele, covoarele, etc au fost luate, vezi mai mult săli goale). Dar ceva ceva am vizitat, nu puteam rata Palatul Pena, cel mai cunoscut palat al Portugaliei.

Palatul Pena, una dintre cele 7 minuni ale Portugaliei

 

Palatul Pena a fost construit în prima parte a secolului al 19-lea ca reședință în timpul reginei Maria a II-a și a prințului consort Fernando al II-lea. A fost construit pe locul unei mănăstiri vechi, pe un deal cu vedere panoramică asupra Sintrei și a împrejurimilor. Este un castel romantic prin definiție, Neuschwanstein Castle al Portugaliei.

Din Sintra se poate urca către palat, dar…..am hotărât să mergem pe jos la întoarcere, la coborâre adică. Pe căldura aceea de peste 40 de grade pe care am mers noi chiar nu aveam chef să urcăm pe jos cei 3 km, deși cu siguranță este un traseu fantastic primăvara.

Așa că… am luat autobuzul 434, 5 Euro – mult având în vedere că am dat mai puțin dus întors din Lisabona – din fața centrului turistic din Sintra și în 15 minute am ajuns sus, la Palatul Pena – Palacio Nacional da Pena.

Pentru a evita coada de la bilete se poate lua biletul de intrare online.

Am intrat pe poarta lacurilor. Aveam posibilitatea de a lua un trenuleț până sus sau de a urca pe jos cam 15 minute, ceea ce am și făcut, prin grădina castelului. Este un drum foarte frumos, prin pădurice, răcoare, URA! dar noi eram nerăbdătoare să ajungem sus, așa că nu am zăbovit prea mult pe drum.

Parcul Palatului Pena Sintra: are 200 de hectare!

 

Tot parcul palatului Pena se întinde pe 200 de hectare! Dacă ai timp (și este bine dacă stai măcar 2 zile în Sintra) o zi poate fi dedicată numai castelului Pena și mai ales parcului care îl înconjoară. Este plin de lucruri frumoase: fântâni, coloane, peșteri, poduri, o mănăstire, statui, un mic templu – pe care l-am văzut, de fapt coloanele rămase, o mică capelă, grădina azaleelor, sună bine, nu? Un adevărat paradis verde, pentru că peste toate aceste minuni dai din loc în loc, în plimbare prin pădure.

Obiective Sintra Portugalia 4
Palatul Pena, Sintra
Obiective Sintra Portugalia 5
Palatul Pena din Sintra este impresionant
Obiective Sintra Portugalia 6
Curtea exterioară a Palatului Pena, Sintra
Obiective Sintra Portugalia 7
În excursii mă relaxez total și asta se vede, sunt fericită!
Obiective Sintra Portugalia 8
Multă muncă pentru construcția acestui castel, nu?
Obiective Sintra Portugalia 9
Poartă alegorică, creația, sculptură jumătate om, jumătate pește
Obiective Sintra Portugalia 10
Peisajele de la Palatul Pena sunt de vis
Obiective Sintra Portugalia 11
Imagini panoramice
Obiective Sintra Portugalia 12
Vedere de la Palatul Pena, Sintra
Obiective Sintra Portugalia 13
Sintra, Portugalia
Obiective Sintra Portugalia 14
Sunt pe acoperişul lumii pe crenelurile palatului Pena, din Sintra, Portugalia

Pena sste un castel cu o arhitectură de poveste, dar ce m-a impresionat cel mai tare este priveliștea: divină, dar nu îmi puteam opri întrebarea: oare cum au muncit oamenii atunci? Cum au cărat atâta piatră în vârful muntelui, ce sacrificii au fost făcute?

De la Pena am luat-o în jos către Sintra. Am văzut intrarea în Castelul Maurilor, dar eram flămânde, transpirate, așa că am lăsat pe altă dată …. când o fi! Și am continuat drumul în jos spre oraș.

Unele reședințe PRIVATE întrec orice imaginație, precum și cea de mai jos, oare cei dinăuntru realizează în ce poveste trăiesc?

xcursie in sintra portugalia
Reşedinţă particulară în Sintra
excursie sintra
Vedere mai amplă a reşedinţei particulare

În sfârșit după alte serpentine, durut picioarele etc ajungem jos în oraș, luăm prânzul: sardine garnitură și salată plus răcoritoare (sau bere) cu 9 euro de peroană. Era meniu pentru 2, foarte bun și din fericire am ales un restaurant răcoros, undeva înăuntru, nu la una dintre terasele cu vedere pe care în orice alte circumstanțe aș fi ales-o, circumstanțe însemnând câteva grade mai puțin).

excursie sintra
Pe drum în jos de la palatul pena spre Sintra
excursie sintra 6
Drumul dintre Palatul Pena şi Sintra este foarte frumos!

Ne-am mai plimbat puțin pe străzile din centrul vechi al Sintrei, plin cu magazine de artizanat (multe erau mult mai iefinte în Lisabona) dar am luat pentru mama un prosop brodat pentru că era foarte frumos și am gustat din lichiorul de cireșe local, cu ciocolată, divin!

O ultimă vedere a Sintrei, din centrul vechi

Util:
Sintra nu este un oraș de șes, ci la munte, este în pantă, este mult de urcat, de coborât, iar urcat….. așa că este necesară o încălțăminte comodă.

Eu din cauză că mi-am scrântit glezna în Lisabona de atâtea coline în flip-flops și efectiv nu mai puteam călca în balerini sau ce mai aveam pe la mine mi-am cumpărat niște pantofi sport de care nu m-am mai despărțit în Portugalia și mi-au prins bine și în Sintra.

Mi-ar fi plăcut să văd Sintra cu rouă pe frunze, cu miros de proaspăt, un curcubeu, nu căldura infernală de sfârșit de iulie. Aici văd un loc de vacanță potrivit pentru familii, sau pentru un cuplu în luna de miere, un cuplu iubitor de natură, care apreciază parcurile, decorurile de vis, luminișuri, dealuri, munți, ruine fiecare cu istoria ei.

Idee: luați un tur Sintra, Cascais și Cabo de Roca din Lisabona, pentru a vedea mai multe atracții într-o singură zi.

Ideal pentru:
Luna de miere:Ѵ Încărcare baterii:Ѵ Excursii în natură:Ѵ 

Iar pe noi ne-a așteptat o seară de vis în Lisabona, în care am descoperit Fado, seară despre care am povestit aici….

Sintra Portugalia20
Obiective turistice Sintra Portugalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *