porto obiective turistice atractii ribeira

10 obiective de văzut în Porto

Europa Porto Portugalia TOPURI
Râul Douro, Porto

Periplul meu din vara lui 2012 – când am călătorit singură prin Portugalia  – a început în Porto, un oraș superb, deși cam răcoros la sfârșitul lunii iulie- din cauza apropierii de ocean.

Vremea rea nu a stricat cu nimic farmecul vacanței, dimpotrivă! Orașul mi-a adus aminte de Napoli, iar vederile de pe râul Douro, de pe ponte Dom Luis, de Grand Canale din Veneția.

 Situat pe malul râului Douro, în nordul Portugaliei, Porto, cel de-al doilea oraș ca mărime al țării este unul dintre cele mai vechi orașe europene.

Pe vremea fenicienilor, Porto se numea Cale (frumos) și nu degeaba, este într-adevăr un giuvaer. Centrul său a fost inclus în patrimoniul UNESCO în 1996.

Porto este plin de obiective turistice

Porto este un oraș care dă mult de furcă turiștilor, cu pantele lui nesfârșite. Trebuie să te țină picioarele și să ai o încălțăminte comodă. Însă poți avea o vacanță minunată aici, deoarece sunt multe atracții culturale, poți merge la plajă, se pot face multe excursii de o zi în orașele de pe valea râului Douro.

Sau poți hoinări prin cartierele vechi și să tragi mâța de coadă la terasele cu priveliști de film în fața unui pahar de ce altceva: vin de Porto. Mâncarea și mai ales varietatea ofertei de specialități marine te va încânta de asemenea peste măsură.

Nu rata dacă îți place distracția: un Pub Crawl, un tur care include cateva baruri și o discotecă și băuturi gratuite. Dar mai mult, șansa de a-ți face mulți prieteni noi.

Râul Douro străbate orașul și delimitează Porto de Vila Nova de Gaia, oașul de pe malul stâng al lacului, unde sunt situate reprezentanțele marilor case de vin de Porto.

Cu temperaturi medii de 20 de grade, umiditate și ploi – așa m-a și întampinat acest oraș la sfârșit de iulie!

O vreme ce părea de toamnă, spartă din când în când de soare. Mi-am scos pârleala în Lisabona unde m-am topit efectiv. Dar nu contează când ești în vacanță. Ar fi bine să nu conteze niciodată, să nu ne lăsăm buna dispoziție să fie afectată de lucruri mărunte.

Iată mai jos o listă cu locurile care mi-au plăcut în mod deosebit în acest oraș al podurilor (are 6) și al vinului bun:

1. Podul Dom Luis între Porto și Vila Nova da Gaia

Ponte Luís în portugheză, lung de 385 de metri a fost inaugurat în 1886, fiind la vremea lui cel mai mare pod metalic în arc din lume. Conectează Porto cu Vila Nova de Gaia.

Pe podul Dom Luis trece și metroul din Porto, în partea de sus, jos pentru trafic rutier, dar poate fi traversat și de către pietoni în ambele părți.

L-am traversat de câteva ori pentru că oferă priveliști fantastice asupra cheilor orașelor, asupra râului Douro și asupra dealurilor cu toate marile case de vinuri din Vila Nova de Gaia.

Podul Dom Luis, sus metrou, jos autoturisme, peste tot pietoni
Pe podul Dom Luis, Porto
Podul Dom Luis, Porto, unul din multele unghiuri din care l-am privit

2. O casă de vinuri din Vila Nova de Gaia…. sau mai multe

Nu voi insita mult aici asupra acestui subiect deoarece am dedicat un întreg articol vinului de Porto și celor 14 case de vinuri, din care eu am vizitat 2 – Graham’s și Offley: Vinul de Porto și casele de vinuri din Vila Nova de Gaia. O vizită la una sau mai multe case de vinuri cu siguranță o să fie ținută minte!

Poți lua și un tur care include o plimbare de o oră pe râu, vizitarea unei crame și o plimbare cu un trenuleț vechi.

Sau și mai bine (după părerea mea): tichetul care include autocarul Hop On Hopp Off două zile, o croazieră pe râul Douro și o degustare  la crama istorică Caves Calem.

Vedere asupra caselor de vinuri din Vila Nova de Gaia de pe Ponte Luis

3. Străzile și cheiurile din Ribeira

Străzile sunt abrupte, pline de istorie, de monumente, de clădiri impresionante și de mici magazine cu de toate, de la artizanat local până la haine foarte șic și moderne.

Ribeira este sufletul orașului, cu tot cu chei, care sunt punctul central de atracție, de viață și de distracție aici, până spre orele 22, 23. Nu cred că m-aș sătura de plimbarea pe aceste străzi, iar când te răzbește foamea….. ai de unde alege cam orice ai dori.

Cheile din Ribeira, Porto, vedere de pe Ponte Luis
Cheile din Ribeira, Porto, vedere de pe Ponte Luis
porto obiective turistice ribeira
Ribeira Porto
Străzile din Ribeira, Porto
Străzile din Ribeira, Porto
porto obiective turistice atractii ribeira
Vedere cu cheiurile din Ribeira, de pe Vila Nova de Gaia, malul stâng al râului Douro

4. Catedrala Se din Porto

Construcția Catedralei din Porto, situată în centrul istoric, a fost demarată în jurul anului 1110 și a fost definitivată în sec al 13-lea, ceea ce o plasează printre cele mai vechi monumente din Porto.

Construită în stil romanic, Catedrala Se are elemente gotice, precum capela funerară Joao Gordo și galeriile din curtea interioară, precum și baroce, precum logia fațadei laterale. Catedrala este impresionantă prin dimensiune și prin aerul medieval pe care continuă să îl degaje.

catedrala se porto obiective turistice ce vizitam
Catedrala Se Porto
Fațada în stil baroc a Catedralei Se din Porto
Din fericire pentru mine am întâlnit un polițist binevoitor și drăguț care mi-a făcut poze până am fost mulțumită de rezultat
obictive turistice porto catedrala se
Altarul Catedralei Se din Port0

5. Biserica San Francisco Porto

Biserica San Francisco – Sfântul Francisc este o minunată biserică gotică la exterior. Construcția a fost începută în 1245 de către franciscani, biserica fiind terminată în anul 1425.

Renovarea în stil baroc din sec XVII-lea a adus-o la forma actuală, o dantelărie în lemn aurit care la vremea dezvăluirii ei a șocat în așa măsură audiența, din cauza luxului emanat, încât nu s-au mai ținut slujbe aici, iar acum este inclusă în patrimoniul UNESCO. Nu am putut face poze înăuntru.

Din afară nici nu îți trece prin cap ce interior grandios te întâmpină înăuntru

5 bis: Torre dos Clérigos Porto

Admiră orașul porto de sus, din frumosul turn baroc Torre dos Clérigos, mai ales că intrarea nu costă decât 5 euro și se poate achiziționa online.

6. Obiective turistice Porto Catacombele San Francisco

Da, dedesubtul bisericii se afla aceste catacombe, unde sunt îngropați mulți membri ai ordinului Franciscan. Nu toate osemintele de acolo au parte de propriul loc de veci, fiind și un mare loc comun, vizibil o parte și din exterior….brrrrr.  Se plătește 3,50 EURO pentru a avea acces în catacombe.

Catacombele San Francisco, Porto
La Catacombele San Francisco, în Porto
obiective turistice porto catacombe catedrala
Brrrr

7. Gara Estação de São Bento

Situată în centru, foarte aproape de catedrală, Gara Estação de São Bento a fost inaugurată în anul 1918 și este faimoasă și frumoasă datorită panourilor de țiglă albastră – azulejo.

Azulejo este numele dat acestor mozaicuri din anii 30, care ilustrează imagini din istoria Portugaliei. M-am oprit să admir gara de 2,3 ori ,pentru că este pur și simplu frumoasă!

obiective turistice porto gara aculeo
Azulejo în Estação de São Bento
gara san bento porto obiettive turistica
Frumoasa gară Estação de São Bento, Porto

8. Supermarketul de fructe

Cele mai bune ȘI VARIATE fructe pe care le-am mâncat în Europa, aici sunt supermarketuri numai cu fructe și legume, incredibil de bune! Am luat mango, papaya, pepene galben, castraveți, mere etc…

Supermarketul meu preferat este în Vila Nova de Gaia, unde se ajunge foarte ușor cu metroul.

Supermarket de fructe și legume
Bune bune

9. Funicularul – un alt lucru care îmi amintește de Napoli!

Traseul este foarte rapid, fiind foarte mic, dar te scutește de un urcuș nu la fel de lin, pe picioarele tale. Urci până sus, din Ribeira către piața Batalha, unde ai parte și de o vedere frumoasă asupra râului Douro.

Funicularul (fonicolare) din Porto
Foarte scurt traseu la funicularul din Porto

10. Jardim do Morro – grădina maurilor

În Vila Nova da Gaia, în partea superioară a Podului Dom Luis, oferă o imagine superbă asupra orașului Porto. Mai mult, este un loc frumos, cu multe varietăți de plante și un loc răcoros pentru zilele toride se spune. Eu nu știu când sunt acestea, cum vă spuneam mai sus nu le-am prins.

Orașul are metrou, autobuze, tramvaie, de toate. Inclusiv un Porto Card, cardul orașului cu transport inclus. Oferă accesul la foarte multe atracții, diferite reduceri și poate fi colectat inclusiv din aeroport, pentru a-l folosi încă din prima zi. Fă-ți calculele și vezi dacă este o soluție bună pentru planurile tale în oraș.

Jardim do Morro – grădina maurilor, Vila Nova de Gaia
Vegetație în Jardim do Morro – grădina maurilor, Vila Nova de Gaia
Se văd rabelos pe râul Douro, de sus, din grădina maurilor
In grădina maurilor folosești zoom-ul cu folos: Porto este încântător!
Altă imagine de vis din Jardim do Morro – grădina maurilor, Vila Nova de Gaia
Și încă una, nu mă pot abține! Râul Douro

Totodată, în Porto veți găsi foarte multe unități de cazare, pentru absolut orice buget având foarte multe opțiuni. Hostelurile și pensiunile sut foarte curate și multe, la fel opțiunile mai scumpe.

Porto este un oraș în care îmi doresc să revin și despre care mai am multe de spus. Atracții sunt multe, voi ce ați mai adăuga la lista de mai sus?

1

7 thoughts on “10 obiective de văzut în Porto

 1. Foarte frumos orașul! L-am văzut pe fugă, acum câțiva ani, fiind în delegație. Deși am avut câteva peripeții (bagaj pierdut datorită escalei, o căzătură de toată frumusețea, cu julituri, de față cu colegii din alte țări :), camera foto nou-nouță stricată cu ocazia căzăturii), tot am reușit să mă bucur și am rămas cu amintiri frumoase și e pe lista locurilor în care să mă întorc.
  Ce am reținut despre metrou, este că l-au construit în doar 4 ani, lucrând în paralel mai multe magistrale. Totul era întors pe dos, abia se putea circula, dar rezultatul a fost pe măsură.

  1. Multumesc! Porto lasa o impresie foarte frumoasa, are o energie speciala, mi-a placut extrem de mult. Imi pare rau pentru aparat m-ar durea sufletul, am patit si eu diverse chestii de acest gen exact din graba, macar se sparge ghinionul.
   Nu stiam ca metroul a fost construit in numai 4 ani este foarte bine pus la punct si util, infrastructura in general!
   Eu abia astept sa ma intorc sa revad Porto si sa vizitez casele de vinuri la care nu am ajuns, adica majoritatea si alte locuri pe care le-am ratat din lipsa de timp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *