Impresii Venetia 10

Impresii din Veneția, ce am învățat despre Serenissima în 5 zile

Europa Italia Veneția

Veneția, orașul plutitor, un basm real cu parfum de demult. Am ajuns în Veneția în Februarie 2011 și prima impresia a fost aceea că nu este un oraș viu, ci mai degrabă un mare muzeu.

Nu este viața din Florența, sau din Roma, care sunt muzee, dar vii, viața își urmează cursul firesc. Veneția, depopulată drastic, a ajuns un oraș pentru turiști și studenți și cele câteva mici întreprinderi locale care încă supraviețuiesc.

Faptul că nu are farmec – farmecul la care mă așteptam, vibrația a fost numai prima impresie, acum văd altfel: Veneția este atât de frumoasă că te doare sufletul, este UNICĂ și senzatională.

Impresii Venetia 9
Grand Canale Venetia, o feerie
Impresii Venetia 8
Frumoasa Venetie si podurile ei
Impresii Venetia 7
In fata la Basilica San Marco Venetia
Impresii Venetia 6
Gondole in fata Palatului Dogilor

Veneția se dezvăluie încet, pe măsură ce îi înțelegi măreția și frumusețea, a trecutului. Serenissima este grandioasă și sper să rămână așa cât mai mult timp, să bucure generații întregi. Și mai sper ca în timp să se populeze din nou, să transmită să își recupereze din farmecul de odinioară, în cadrul fantastic existent.

În cele 5 zile petrecute aici am mers de mi-au căzut picioarele de dimineața până târziu în noapte, când rămâne destul de pustie. Am admirat, citit, vorbit cu venețieni, turiști, meșteșugari, antreprenori, etc.

Veneția în cifre

– 25–30 milioane de vizitatori anual

– 60–70000 vizitatori zilnici

– 55 000 locuitori

– 117 insule

– 1–2mm rata cu care se scufundă Veneția pe an

– 697 DC – anul în care a fost întemeiată Veneția

– 435 numărul de poduri

– 53 cm – cea mai îngustă stradă, în Canneregio

Uitați ce am învățat în 5 zile la Veneția:

Veneția nu mai are decât 55 000 de locuitori

Sunt doar 55000 de rezidenți în Veneția, restul s-au mutat pe pământ stabil, terra firma, în Mestre de exemplu.

Există 400 de licențe de gondolieri în Veneția

Sunt numai 400 de licente de gondolier în Veneția, așa că a fi gondolier presupune mult mai mult decât cunoașterea canalelor și a meseriei.

Trebuie ori să moștenești, ori să cumperi licența. Rar iese una la vânzare (cum mi-a spus cineva: Ok, iei niște bani și după? Ce fac copii tăi?

Asta așa este, chiar și câteva milioane (de euro) se cheltuie imediat și nu aduc continuitate. Licența de gondolier aduce cu ea o existență îmbelșugată, fără griji, cu tot ce este mai frumos.

Gondolierii sunt starurile Veneției

Gondolierii sunt vedetele Venetiei, au o viață frumoasă și datorită multitudinii de privilegii, care se transmit, ca și meseria, din tată în fiu:
– Numai dacă ne gândim la cazare: TOȚI gondolierii au apartamente în Veneția, care se închiriază cu 2500 E/lună în general și ei au chirie subvenționată de la stat: 200 E/lună! Plus calendare promoționale, altele…. gondolier să fi!
– Gondolierii sunt singurii care, nu dau chitanță: ei declară la sfărșitul anului cât au făcut (de obicei minumum legal) taxele se raportează la acest minim și restul….. eheeei.

Impresii Venetia 5
Gondolier, impresii Venetia

Venețienii au inima săntoasă

– Venezienii sunt în general foarte în formă și au o incidență foarte scăzută, spre 0 a bolilor de inimă, ei spun că datorită mișcării, în Veneția se merge pe jos kilometri întregi în fiecare zi

Veneția este scumpă și este normal

Este scump să manânci în oraș, să bei ceva alcool și mai scump
Cumpătarea este cheia: nu ai mereu un taxi la îndemână, am învățat asta ‘in the hard way’ mi s-au lungit mâinile după o viztă la Bila. Pur și simplu mi s-a părut o idee bună că dacă tot am găsit prețuri bune la Limoncello, pesto, etc, să iau cantități mari.

Impresii Venetia 4
Taxi in Venetia

Pot să mă angajez cu ușurință în Veneția: aflându-mă într-un magazin cu suveniruri și măști care mi-a plăcut, am tot vorbit cu diferiți turiști/clienți, recomdandându-le câte ceva-pentru că îmi făcea plăcere și chiar mă pasionau toate nimicurile respective.

În engleză, franceză, italiană, spaniolă….. la un moment dat doamna din magazin (care era și patroana!) m-a abordat, m-a descusut, a aflat că sunt româncă, etc și mi-a propus să mă angajeze la ea pentru că avea nevoie mare de ajutor….. și acum mă întreb dacă nu am greșit declinând oferta…. cred că este frumos să stai aici, o altă viață!

– Carabinierii chiar sunt drăguți (foarte) și amabili
– Tocurile nu au ce căuta aici! Am încercat dar….. nu e ok decât pe termen scurt, seara, nu la colindat!

Nu există viață de noapte în Veneția

– În Veneţia noaptea se doarme! Viaţa de noapte este un termen relativ: Discotecile sunt pe terra firma în Mestre, în Venţia nu sunt cluburi la care să poți merge de ex la 2 noaptea, decât Piccolo Mondo. Uneori se mai deschide câte un club dar imediat cetăţenii fac plângere şi se ridică licenţa!

Însă este atât de plăcut să te plimbi noaptea pe străzile liniștite! Nu știu dat atunci chiar simți orașul, aerul medieval, farmceul deplin.

Impresii Venetia 3
În Piccolo Mondo, Veneția

Nu toate specialitățile sunt bune

– Nu îmi plac spaghetele con nero di sepia unul dintre felurile de mâncare vedetă în Veneţia, am încercat, m-am străduit, dar nu, le-am lăsat în farfurie şi am comandat altceva. Pe lângă gust, dinții tăi vor arăta ca ai lui Frankenstein după acest deliciu.

– Cel mai bine (și mai ieftin) se mănâncă în Arsenale pe străduțele în restaurante frecventate de localnici.

– Nordicii își călesc copii de mici: În vizita la Palatul Dogilor era un cuplu de Norvegieni care aveau un bebe de 2 luni. Acesta era îmbrăcat extrem de sumar și care se făcuse vinețiu la un moment dat.

Noi toți din grup eram alarmați, chiar și ghida le-a atras atenția, dar ei erau foarte calmi: nu are nimic, este ok, stați liniștiți. A fost cam șocant pentru noi, dar și mămica de exemplu era în balerini fără dres fără nimic cu un pulover subțire! În Februarie!
– Dacă megi singur în excursie ai libertatea de a face ce vrei: Este numai unul dintre beneficiile călătoritului singur, pe care l-am învâțat în Veneția, unde am avut prima vacanță solo și mi-a plăcut foarte mult: să stai peste 4 ore în Gallerie Dell Accademia, fără ca nimeni să te tragă de mânecă, super!

Impresii Venetia
Impresii Venetia: iubesc laguna

– Assunta (l’Assunzione di Maria), faimoasa pictură a lui Tiziano, adăpostită de biserica Santa Maria Gloriosa dei Frari într-adevăr mi-a tăiat respirația, numai să vezi această operă magnifică se merită excursia aici, deși sunt atâtea altele…..

– Este greu să vii cu un copil cu căruciorul în Veneția, am văzut câțiva temerari, dar este mai ceva decât un antrenament la sală: … eu abia îmi țineam picioarele mele, în Veneția la fiecare 2 pași este un poduleț!

– Hard Rock Cafe este imposibil de aglomerat ar mai fi nevoie de vreo 5 în Veneția!

– Nu mai sunt chiar atât de multe ateliere artizanale de făcut măști, majoritatea măștilor vin din China, frumoase totuși și oricum dacă ajungi la Venezia o mască, două, trei, la fel ca și câteva obiecte din murano, sunt obligatoriu de cumpărat.

Impresii Venetia 2
Măști artizanale în Veneția

– Este bine să fi în formă când vizitezi Veneția, să te bucuri la maxim de oraș: antrezează-te puțin înainte, nu glumesc: alergari usoare în parc, plimbari mai lungi, sală, orice mișcare să fie, eu am avut o febră musculară de nedescris.

Impresii Venetia 1
Impresii Venetia: minunata

Când este cel mai bine să vizitezi Veneția

De la sfârșitul lunii martie până la începutul lunii iunie și luna septembrie, început de octombrie.
Și în Februarie este frumos, foarte frumos și este și Carnavalul, dar temperaturile nu sunt prea ridicate, iar umiditatea din atmosferă accentuează frigul, se simte mai rece decât arată termometrul.
În Noiembrie și în Decembrie este risc de aqua alta: când din cauza mareei și a curenților Veneția se inundă, în vacanță este oricum frumos și sunt podulețe pentru deplasare, dar nu este tocmai plăcut. Localnicii au toți estivali, cizme din cauciuc lungi mult peste genunchi!
În lunile de vară este foarte foarte cald și canalele miros cam puternic.

Citește și:

TOP: 17 obiective turistice si alte lucruri de incercat in Venetia
Podurile din Venetia: Rialto, academia, Scalzi, Calatrava, Sospiri…..
Dor de Venetia in 24 de imagini frumoase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.