TOP: 17 obiective turistice și alte lucruri de încercat în Venetia

Europa Italia TOPURI Veneția
DSC02776
Venetia – este fermecatoare si unica

Ce este de văzut în Veneția? TOT. Și tot de câteva ori, de nenumărate ori, am petrecut 5 zile și nu am văzut tot pentru că nu mă puteam dezlipi de câte un peisaj sau altul, au fost pentru mine câteva zile în care nu mi-am propus nimic, decât relaxare, huzur, colindat fără țintă. Cred de altfel că așa poți savura acest oraș, fără presiunea de a bifa toate punctele, să stai, să visezi.

Serenissima este împărțită în 6 cartiere – sestieri: Cannaregio, Santa Croce, San Polo, Dorsoduro, San Marco și Castello. Din Dorsoduro face parte si insula Giudecca, în sud, cum din San Marco face parte insulița San Giorgio Maggiore. Din lagună mai fac parte Lido, locul binecunoscut de desfășurare al Festivalului dede film de la Veneția, iar la nord cunoscutele insule Murano, Burano și Torcello.

Veneția a fost prima mea excursie de una singură, când mă întorc cu siguranță ajung și la insule, dar acum am cunoscut localnici, oameni care trăiesc și muncesc aici, le-am ascultat poveștile, am învățat despre oraș, am scris aici mai multe.

Și uitați cam cum se prezintă topul meu actual cu musai de văzut/făcut în Veneția:

În aer liber:

Plimbare de dragul peisajului

Veneția are 118 insule, 416 poduri pietonale, 177 canale 127 de piețe. Impresionant, nu? Peste tot este frumos, așa că cel mai frumos lucru în Veneția este să te plimbi fără o țintă precisă, doar să te bucuri de priveliște.
Știai că: venețienii sunt în general foarte în formă și au o incidență extrem de scăzută spre 0 a bolilor de inimă, păi la atâta mișcare cum se poate altfel?

DSC02771

Venetia: poduri și canale

Grand Canale, Rialto, Scalzi, Ponte dell Academia? Ce poate fi mai frumos decât o călătorie pe Grand Canale? Sau imaginea de pe unul dintre podurile emblematice ale Veneției? Serenissima este atât de frumoasă și romantică și datorită podurilor și canalelor sale, o feerie reală, am dedicat un articol podurilor Veneției, aici.

DSC02997
Podul Rialto

DSC02829

Plimbare la Arsenal

O dată cel mai mare complex industrial al Europei, are o istorie care începe în 1104 și a fost un șantier naval deținut de stat. Toată zona Castello, din care face parte Arsenale este frumoasă, plus că unele dintre cele mai bune tratorii sunt aici, este calm, liniște, aici stau mulți dintre cei care locuiesc în Veneția, mulți artiști, meșteșugari, etc.

DSC03022

Micuta fabrica de gondole

O plimbare frumoasă este cea pe Zattere, iar la un moment dat o iei spre Squero di San trovaso (cartier Dorsoduro). Aici o să vezi unul din puținele dacă nu singurul atelier de gondole din Veneția, care a supraviețuit. Aici se repară gondolele existente – o gondolă având o medie de viață de 30 de ani, așa că necesită din când în când câte o revizie, mai ales în mediul umed din lagună!.

DSC02852
Fabrica de gondole Venetia

Vizită la piața de pește

Dis de dimineață, în zona ponte Rialto
Atmosfera este autentică, aș fi vrut să am un aparat bun și ceva mai mult tupeu în a fotografia vânzătorii, lucrez la asta.

DSC03050
Piata de peste Venetia

Galerii, muzee și catedrale

Piața San Marco, Biserica San Marco, Orologio

Cel mai frumos salon din Europa, după cum a fost descrisă de Napoleon. Este impresionantă, deși pe vreme frumoasă altfel trebuie să se vadă decât în februarie, când am fost eu. Dar este oricând vie, măreață, venețiană. Și comorile sale:

Torre dell’Orologio

Turnul cu ceas construit în 1499, despre care legenda spune că venețienii i-au orbitt pe constructori, pentru a nu mai realiza altul la fel, adevărul este că în acele vremuri sângeroase orice era posibil.

DSC02793

Biserica San Marco

Adăpostește de peste 1000 de ani mormântului Sfântului Marco (deși unele voci susțin că rămășițele furate de venețieni din Alexandria în 882 aparțin lu Alexandru Macedon, nu Sfântului).

În 1063 a fost construită (a patra oară în același loc) și s-a dorit a fi cea mai frumoasă baisiliă construită vreodată. Este frumoasă într-adevăr: la asta au lucrat artiști precum Tizian, Tintoretto, Veronesse, pe lângă mulți alții.

Mozaicuri aurite magnifice acoperă interiorul complet – peste 4000 mp!
Faimoși sunt caii de bronz aduși de la Constantinopole în 1204, pe basilică acum sunt copiile, originalele fiind păstrate în Galleria Marciano și așa și trebuie originea lor fiind nesigură grecească din sec IV ÎC sau romană sec III DC. Capodopere oricum, se crede că au fost zgâriați intenționat să strălucească mai tare în soare.

DSC02790

Gallerie dell Academia

Sunt și alte muzee în Veneția, dar Galeriile Academiei m-au fascinat cel mai mult, am stat peste 4 ore și jumătate acolo și aș mai fi stat. Bellini, Carpaccio, Tiziano, Tintoretto, Veronesse, cel mai mult cred că mi-a plăcut Cina în Casa lui Levi a lui Veronesse, dar multe m-au ținut pe loc minute în șir. Aproape că am fost iritată un pic că erau atâția alți turiști, deși nu erau mulți. Asemenea capodopere se cer admirate în liniște și în voie.

DSC02879

Colecția Peggy Guggenheim

Găzduită de un palat superb situat pe malul Grand Canale, Palazzo Vernier dei Leoni găzduiește colecția celebrei moștenitoare americană care a fost declarată cetățeană de onoare a Veneției. O colecție frumoasă de artă modernă a secolului XX: Dali, Mondrian, Pevsner, Mario Marini, Picasso, Braque, etc.

Palatul Dogilor

Palazzo Ducale, reședința dogilor pentru 100 de ani, precum și a altor structuri de stat:poliția secretă, închisorile municipale, alte instituții de stat, camere de torturi, etc. Am fost în tur aici și nu mi-a părut rău, nu este o ‘turist tramp’. Merită chit pentru a vedea armurile venețienilor temuți de demult (parcă erau de copii așa erau de mici, ceea ce stă mărturie a evoluției umane:). De asemenea vezi temnița unde a fost ținut captiv cel mai iubit – de femei- italian: Casanova. Mărturisesc că mi-a stârnit curiozitatea, mi-ar place cumva într-o mașină a timpului să îl cunosc: oare fac diabet de la rime siropoase și cuvinte împletite meșteșugit? Sau are ceva în privire?
Lăsând la o parte acest aspect, în tur am cunoscut două surori nemțoaice, una care trăiește în Paris, foarte plăcute, în compania cărora am savurat un cappuccino și un desert în superba cafenea din Palat. Trebuie încercată, este frumoasă și nu în fiecare zi ești în Veneția!

DSC02809

DSC02819

Biserica Santa Maria della Salute

Poziționată în capătul Grand Canale, oferă una dintre cele mai frumoase priveliști asupra Veneției și a fost contruită în 1631, în cinstea Fecioarei pentru ajutorul dat în timpul epidemiei de ciumă. Conține picturi de Tizian și Tintoretto.
Este ca și Veneția întreagă triumful trudei umane. Pentru a consolida fundația pe locul unde a fost construită biserica Santa Maria della Salute, în doi ani și 2 luni au fost înfipți sub apă 1,106,657 piloni de lemn lungi de 4 m.

DSC03013

Biserica Santa Maria Gloriosa dei Frari

Am căutat-o de mi-au sărit ochii din cap, deși este foarte simplu de găsit, în San Polo, (acum spun)deoarece doream să văd neapărat una dintre cele mai faimoase picturi ale Renașterii, care la vremea ei a stârnit un scandal uriaș: Assunta lui Tizian – Înălțarea fecioarei Maria.

Santa Maria Gloriosa dei Frari este o impresionantă catedrală gotică construită de franciscani începând cu 1250 și este ceva mai opulentă decât lăcașurile franciscane în general. Atenția este atrasă de cavouri, Tizian însuși fiind îngropat aici, dar și inima lui Canova, faimosul sculptor, adăpostită de o uriașă piramidă albă din marmură proiectată chiar de el. Dar sunt multe alte cavouri care atrag atenția, ca deexemplu cel al lui Paolo Savelli, condotierre, primul monument ecvestru din Veneția (1407) și multe altele.

Dar ce impresionează cel mai tare: Înălțarea fecioarei, a lui Tizian. Deși unele voci contemporane au afirmat inițial că pictura nu valorează nimic, Oscar Wilde a declarat la un moment dat căî este cea mai bună pictură a Italiei. I-a deschis cu siguranță drumul lui Tizian și ca și alte opere nu am înțeles emoția pe care o degajă decât la fața locului. O privesc acum în poze și nu îmi spune același lucru. În biserică mai sunt și alte picturi frumoase de Tizian, Bellini, precum și sculptura Sf Ioan Botezătorul de Donatello.

Cumpărături în Veneția

Măști artizanale, dacă se mai găsesc, cu toate că Veneția este împânzită deja cu măști realizate în China, Vietnam, etc, dacă ajungi aici măcar o mască autentică tot ai nevoie.
Diverse obiecte din murano, neprețuit, la fel atenție să fie originale, că de altele se găsesc peste tot, nu trebuie să ajungi până aici.
Calendarul cu gondolieri (îmi pare rău pentru domni dar nu există varianta feminină, decât obișnuitele calendare, nu ceva tipic Venetiei). Am luat pentru prietene și a fost foarte apreciat SIC!.

DSC02876

DSC02936

DSC02964

Distracție

Hard Rock Cafe

Mic dar bun! La un moment dat am simțit nevoia să iau o gură de rock de la atâta artă, atmosfera aici este o rupere de ritm, vezi rockeri americani care arată ca legendele rock , sau ca cei din găștile de motocicliștii din filme, la 50 de ani, pe care nu i-am văzut pe străzi! Interesant contrastul cu Veneția este ca și cum ești într-o altă realitate.

Cina cu vedere la Grand Canale

Sau nu, deși lângă Ponte Rialto sunt câteva locuri de vizitat. Mie îmi place mult Italia, întreg ritualul cinei de aici și mai ales faptul că nu se fumează în interior, ceea ce contribuie la a avea o experiență 100% frumoasă.

Wine bar da Piero

Am putut să mă bucur 100% de oraș și datorită relaxării de seară de la restaurantul Wine bar da Piero, de pe calle dei Fabbri, o afacere din tată în fiu, unde vin mulți venețieni: sunt puțini rezidenți tineri în Veneția și seara mulți treceau pe aici la un pahar, eu la fel că era lângă hotelul meu și atmosfera a fost plăcută mereu, plus că am învățat o grămadă de lucruri despre Veneția. Unii se plâng că este scump, așa este, dar este veneția și nimic nu este ieftin aici, chirii, transport, etc. Atmosfera este frumoasă și nu atât ziua cât după ce se lasă întunericul, Veneția se golește, auzi de la distanță locuitori care discută peste gard, ups pod ce au făcut peste zi, ai impresia că se trage oblonul și aici este animație, cald și bine, sau așa am perceput eu.

Dar mai sunt multe de văzut, făcut, voi ce ați mai adăuga?

DSC02898

0 thoughts on “TOP: 17 obiective turistice și alte lucruri de încercat în Venetia

  1. Sincer e o porcarie. Mie unul nu-mi place si chiar aveam in cap sa merg acolo cu nevastamea. Mersi ca mai scutit de o excursie nasoala.

    1. Mie imi place enorm Venetia, am stat 5 zile si vreau sa revin, dar depinde de gusturi. Sunt multi calatori carora nu le place, din motive precum: mirosul orasului vara, faptul ca trbuie sa mergi mult pe jos, iti rupi picioarele, daca nu esti obisnuit este greu, faptul ca seara este prea linistit, adica clubui, etc in Mestre, nu Venetia. Este scump. Dar insulele din Venetia, Muzeele, Palatele, plimbarile pe canal, minunate. Mie la prima vedere nu mi-a placut, petnru ca aveam niste vise, o poezie, iar orasul este acum foarte turistic, adica ca un mare muzeu, dar dupa, cand i-am simtit maretia, mai ales cea trecuta, m-a cucerit si tot cucerit. Este unic, trebuie vazut o data in viata 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *