Weekend educativ brănean la Hanul Oierului, din satul Șimon

Brașov Românești România
20140427_074400
Hanul Oierului, sat Șimon, Bran

Am primit invitația J’Info Tours de a descoperi și dezbate arhitectura brăneană cu interes, curizitate, un pic de emoție pentru că nu prea știam mare lucru despre subiect și nici internetul nu abunda în surse. Și foarte bucuroasă să merg într-un tur cu alți colegi în ale bloggingului de travel: cu CezarPetrusMonica, Catalin Florin,  Mirabela si Cristi, SorinNicolaie și Gabriela  :).

Prima zi: arhitectura brăneană, interesant. A doua zi: ”Participare la Sarbatoarea Junilor din Scheii Brasovului” hmmmm, recunosc că acesta a fost punctul în care nici nu am avut o mare curiozitate, nici nu am bănuit ce ne-a așteptat. MARE GREȘEALĂ și o foarte frumoasă surpriză a acestei excursii, este o tadiție veche, frumoasă, unică și …restul este surpriza :).

Sâmbătă, arhitectură brăneană

Ziua a început frumos, cu soare, cu lumină și o vizită la muzeul satului brănean de lângă castelul Bran, care din păcate are zilele numărate, fiind retrocedat și pe curs de mutare în Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu. Sper să reziste casele la această strămutare – multe stau aici din 1960!

DSC_2353
La Muzeul Satului Branean
DSC_2340
Curte interioara, casa de om instarit, Muzeul Satului branean
DSC_2361
Odaie multifunctionala

Am admirat casele aș spune mai mult funcționale, cum erau casele noastre în trecut, de gospodari, modeste, dar cu un farmec deosebit: viața se desfășura preponderent afară, iar înăuntru într-o odaie aveau loc cam toate activitățile unei familii, ceea ce nu era rău deloc, până la urmă familia înseamnă unitate, bucuria de a fi împreună, mai mult decât orice altceva. Acum avem modelul: membru (al familiei) și calculatorul sau televizorul său, de multe ori fiecare în altă cameră, iar în multe familii nici măcar obiceiul de a lua masa cu toții nu se mai ține din motive de orar diferit, iar asta din păcate aduce uneori după sine și alte neplăceri.

Dar să revin la arhitectura brăneană, scopul principal al weekendului organizat de J’Info Tours:

Arhitectura brăneană:

Specific zonei Branului sunt case cu o curte pătrată sau poligonală, cu ocol închis și întărit și cu grajduri și anexe. Casele sunt de la mici cu o singură încăpere la cele mai înstărite, cu patru încăperi, în formă de L sau U. Curtea interioară este importantă: aici erau adăpostite animalele: siguranța lor fiind vitală pentru supraviețuirea familiilor.

Oportunitate de turism:

Cazare în case tradiționale (totuși cu facilități moderne: toalete, curățenie, ambient) și ospitalitatea românească, obiceiuri, preparate, tradiții locale, căldura și ospitalitatea pentru care eram și de multe ori suntem recunoscuți.

Ce a apărut nou în satul Șimon, Bran, stația noastră finală 

Satul Șimon beneficiază de un cadru natural superb, înconjurat de dealuri, posibilitățile de excursii în natură și multe alte activități specifice zonei.
În acest cadru sunt și multe case construite cu multe materiale sintetice, care în ansamblu nu sunt urâte, dar nici nu adaugă valoare în sensul de unitate a zonei. Multe stiluri diferite, adoptate din alte părți ale Europei. Umblând pe șosea am mai dat peste muzică dubioasă cu volumul la maxim, pitici în grădină, dar asta nu este cel mai grav. Slavă Domnului că aici nu sunt case cu acoperișul albastru! Dar totuși sunt puține care contribuie la crearea unei identități singulare, a unui ADN brănean recognoscibil.

Pensiunea Hanul Oierului, sat Șimon, arhitectură brăneană clasică

Hanul Oierului este o pensiune agroturistică tipică din zona Bran, situată în satul Șimon, pensiune construită respectând tradițiile arhitecturale brănene: are o curte interioară mare, dreptunghiulară, care în trecut servea cu succes scopul: acela de a proteja animalele domestice. Acum sunt câteva pisici și căței răsfățați, care contribuie la crearea unei atmosfere calde, le place și abia așteaptă să fie mângâiați :).

20140427_074558
Pensiunea Hanul Oierului, sat Șimon, Bran
10323171_10203184488310179_370498806_n
un motanel bland de tot 🙂
DSC_2820
si bibeloul cu sufletel

Mi-a plăcut pensiunea pentru că am deschis ușa de la balcon și am dat de munte. Dis de dimineață am luat cafeaua și am savurat-o total (alături de motănelul alb-negru blând și pufos) a fost un început de zi de poveste. Un moment mi-a trecut prin minte: cum ar fi să încep FIECARE ZI așa? Un vis prea frumos, dar…..

DSC_2786
arhitectura braneana autentica la Hanul Oierului
20140427_073613
dimineata deschid usa de la balcon si iata cum vine muntele la Mahomed:)
20140427_073626
de la balcon 🙂

Alt lucru care mi-a plăcut maxim aici: nu se fumează în locație! Afișe sunt discrete peste tot: bârnele de lemn și mobila vă vor proteja mai bine așa :). BIG LIKE!

Dezbatere pe teme….brănene!

După muzeu și vizitat Branul și satul Șimon a urmat o dezbatere, care a pus cap la cap și a sedimentat, cel puțin pentru mine, nouă în domeniu, ce am văzut peste zi, precum și materialele primite în autocar, în drum spre Bran: arhitectura brăneană încotro, agoturismul din zonă, oportunități și amenințări: dezbatere animată, rezultând un SWOT adevărat, la sfărșitul căruia am realizat că stăm bine cu teoria, trebuie ‘numai’ să avem răbdarea, înțelepciunea și îndrumătorii care să pună în practică ceea ce este convenit și răsconvenit în materie.
Doamnele Maria Stoian și mama Dansei, Dna Mioara Vișan Stoian, care împreună de 23 de ani promovează turismul rural prin ANTREC: Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural, au vorbit cu mult entuziasm despre zona Bran, despre cum încearcă aici și în alte zone să convingă proprietarii de pensiuni să adauge valoare, să gândească pe termen lung, îndeletnicire din care au făcut un scop în viață.

DSC_2778
Doamna Mioara Vișan Stoian ia cuvântul, spre dreapta: Dna Carmen Pavel si Doamna Maria Stoian

Este nevoie de oameni ca ele, care cred și luptă într-o direcție, pentru a mișca lucurile înainte, indiferent care este ritmul acestor schimbări.
Am mai convenit cu toții că ar fi oportună și participarea autorităților locale la discuții viitoare pe această temă, fiind lucruri care pentru a se întâmpla au nevoie de un cadru legislativ, precum: reglementări legate de ce cât cum se construiește într-o zonă (existente cam peste tot în lume mai ales în zonele turistice), facilități necesare pentru ca turismul agrar să se dezvolte – o relaxare a condițiilor mai ales pentru un flux redus de vizitatori fiind vital pentru dezvoltare și implicit creșterea puterii de cumpărare a locuitorilor de la sate și dezvoltarea agroturismului.

DSC_2668
Alte case in Simon, Bran
10311803_10203184413148300_1932694893_n
Verificand ce am fotografiat: o fi autentic, o fi kitsch?
DSC_2570
Autentic sau kitsch?

DSC_2628

DSC_2556
Gospodarie modesta plina de farmec, in sat Simon, Bran, dar nu in circuitul turistic

Știați că:

În Bran, Moeciu și Fundata sunt peste 500 de pensiuni.
În perioada 17-18 Mai 2014 se desfășoară cea de-a doua ediție a Festivalului Mușcatelor, Festival organizat de ANTREC în parteneriat cu Muzeul Etnografic chiar aici, la Bran!

Brănenii doresc să se dezvolte inclusiv în calitatea și diversitatea serviciilor

Doamna Carmen Pavel, Președinte J’Info Tours ne-a împărtășit experiența dânsei în ceea ce privește agroturismul: cum a ajuns aici, în urmă cu aproape 10 ani, despre drumețiile făcute prin munți cu turiștii care au călcat pragul pensiunii Hanul Oierului (fost Valea Arginților) și cum alți proprietari de pensiuni din zonă au început să facă și ei diferite activități în aer liber pentru vizitatori: asta arată că sunt dornici să facă, dar au nevoie să li se și arate cum, sau ce, sau de ce.
Aici intervin circumstanțele și oamenii care au avut norocul și șansa de a învăța: să arăte și altora! Așa că ce pot spune: la mai mare 🙂

A venit la discuție și un proprietar de pensiune, tânăr, care a continuat tradiția părinților și în acest moment are două pensiuni, concluzia fiind că se merită să ai o pensiune aici, iar cu multă muncă rezultatele se văd în timp, dar trebuie răbdare și plăcere pentru a lucra în domeniul ospitalității, să fii mereu la dispoziția oaspeților și să o faci cu plăcere.

Cu ce am rămas din experiența acestei zile:

În concluzie, a fost pentru mine un bun prilej de a afla lucruri noi despre țara mea, mă simt mai mândă de ea pe măsură ce îi descoper măreția (bunicul meu spunea cu atâta mândrie : Sunt român, mă!)
Dincolo de orice considerente, orice inițiativă de a conștientiza valoarea noastră, de a ne redescoperi identitatea este binevenită.

Sper și îmi doresc să văd la televizor și să aud la radio, să citesc pe bloguri și în presă mai multe reportaje despre tradițiile noastre, despre tineri care au pornit cu entuziasm la drum și crează valoare în țară, despre lucruri care se fac, sigur că nu perfect: dacă dorim să găsim buba o găsim, dar sunt și oameni care apreciază progresul și m-am bucurat să descopăr că încet dar sper eu sigur, o să ne câștigăm și în agroturism locul pe care îl merităm, odată cu redescoperirea tradițiilor, al obiceiurilor și a mândriei de a fi noi, români, cu bune și rele :).

DSC_2321
casa tipica braneana de la muzeu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *