Duminică de poveste: Sărbătoarea Junilor din Șcheii Brașovului

Brașov Românești România Tradiții și obiceiuri
DSC_3104
Junii Brasovecheni pe strazile Brasovului, cativa localnici au o vedere foarte buna 🙂

27 Aprilie 2014: O zi luminoasă, cu un soare orbitor. Grupul nostru se deplasează grăbit în grupulețe dezorganizate (SIC!) către punctul terminus al dimineții și start al sărbătorii mult așteptate: Piața Unirii, Brașov.

Cine sunt Junii din șcheii Brașovului?

Nu știam nici eu până în acest an, sunt un grup mare de călărași din Șcheii Brașovului și din Brașovul vechi, care în cea de-a doua Duminică după Sfânta Sărbătoare a Paștilor, Duminica Tomii, defilează pe străzile Brașovului, încântând locuitorii și turiștii cu urările, cântul, portul, caii lor.

text 1

Eu habar nu aveam la ce să mă aștept de la această sărbătoare, care a fost inclusă a doua zi în programul organizat de J’Info Tours. Autocarul ne-a lăsat pe la 9 dimineața undeva sub Tâmpa și în aerul proaspăt al dimineții am luat-o spre oraș. Am avut o idee de ce se va întâmpla din momentul în care am început să văd pe străzi, pe măsură ce mă apropiam de Piața Unirii juni călare și gata, a început febra aceea, starea plăcută de nerăbdare și anticipare când știi că ceva frumos o să se întâmple.

DSC_2903
Junii incep sa apara pe strazi

Și așa a și fost. Ajungem în Piața Unirii, puzderie de lume, mulți străini, intrăm în Biserica Sf Nicolae, iar după ne luăm un loc bun lângă Troița Căpitanului Ilie Birt în zona delimitată unde aveau să vină pentru a se prezenta Junii.

Am ajuns se pare prea devreme, nu ne-am dezlipit de un gard vreo oră, neștiind exact când o să înceapă sărbătoarea, pe la 10:45 au început să apară Junii, în uralele mulțimii: veneau pe stradă, în șir…. junesc, strigau: Hristos a înviat, salutau mulțimea și intrau în locul împrejmuit.

Aici după ce se adunau toți salutau mulțimea iar: Hristos a înviat, își dădeau căciulile jos și cântau Hristos a înviat. Căciulile la loc, salutat mulțimea, plecau și veneau următorii, în total 7 grupuri: Junii Tineri, Junii Bătrâni, Curcani, Dorobanți, Brașovecheni, Roșiori și Albiori. Fiecare grup are în frunte vătaful, urmat de stegar, încadrat de cei doi armași.

DSC_2976
Junii Batrani: armasul mare si armasul mic saluta multimea inainte de a ajunge la Troita
DSC_2997
Cel mai tanar June Curcan care s-a prezentat singur, foarte priceput in ale calariei, un copil hotarat
DSC_3021
Calut cu multa energie

Pentru mine a fost o atmosferă aproape magică: soare frumos, mulțimea încântată, caii fornăiau, nechezau, uneori un pic greu de strunit, costume frumoase, totul nou și mai ales uimirea mea că habar nu aveam că o astfel de manifestare are loc practic la o aruncătură de băț de București. Bine că știu mai multe despre Il Palio din Siena! Și nu sunt eu singura necunoscătoare, am vorbit cu mulți prieteni și nici ei nu știau.

DSC_3078
Nu pierd ocazia de a face poza traditionala de la Strada Sforii

Se termină parada, o luăm spre Piața Sfatului, unde trebuia să ne întâlnim cu toții: ginion: ca să ajungem la J’Info Tours trebuia să ocolim mai mult că drumul era blocat, făcând parte din traseul Junilor, care acum erau prezentați mulțimii de către un MC care prezenta de pe scena amenajată în Piață, Sărbătoarea Junilor făcând parte din seria de evenimente din cadrul Zilelor Brașovului. Nu are sens să spun că ajungând atât de târziu la petrecere cum se spune, nici pomeneală să vedem ceva de mulțime.

Ocolim și ajungem pe strada, unde era mai puțină lume și avem plăcerea de a mai vedea o dată în toată splendoarea, de astă dată doar în trecere, toate grupurile, să mai admirăm caii. De aici Junii trec de „Poarta Șchei” și ajung la Pietrele lui Solomon, unde urmează o mare petrecere, cu hore și aruncarea buzduganului, jocuri, masă.

20140427_121732
Bine ca am ajuns pe o strada cu vedere 🙂

Aș fi vrut să ajungem și noi sus la Pietrele lui Solomon, din păcate nu am reușit din lipsă de timp, trebuia să plecăm spre București.

Junii Tineri

Primii juni, ceata feciorilor, tinerii necăsătoriți. Conducătorii grupului au la pălărie spre deosebire de ceilalți cocoarde: roșii pentru vătaf și galbene pentru armașul mare și albastră pentru armașul mic. Totodată poartă panglici late peste piept în aceleasi trei culori.
Costumul junilor tineri: cămașă lungă albă, flanel negru cu mâneci, o vesta neagră numită laibăr. Pantaloni albi strânși pe picior (cioareci) și cizme. Panglici tricolore la pălăriile din catifea.

DSC_2957
Junii tineri saluta multimea

Junii Bătrâni

Sunt de vărste diferite, bărbați căsătoriți. Sunt îmbăcați la fel ca Junii tineri, fără panglici la pălărie.

DSC_2898
June batran

Junii Curcani

Bărbațil căsătoriți care locuiau „Pe Coastă”, numele luat de la compania care a luptat în Războiul Pentru Independență din 1877. Compania s-a format în 1979 și au preluat costumele, cu toate că românii din Ardeal nu au putut participa la război, din mândrie și pentru a exprima adeziunea la cauză.
Costumul este la fel cu cel al Junilor Tineri, doar că pe cap nu au pălării ci căciuli negre împodobite cu pene de curcan.

DSC_3084
Junii curcani

Junii Dorobanți

Junii Dorobanți s-au desprins din gupul Junilor Curcani în 1924 , formând un grup separat. Același costum, dar căciula este gri, sură, cu stema Țării Românești. Din 1993 s-au înființat în societate: „Societatea Junilor Dorobanți”

DSC_3091
Juni dorobanti

Junii Brașovecheni

Grup format în, 1922, obținând statut juridic în 1929, fiind înființat de Junii Bătrâni stabiliți în Brașovul vechi. Au portul la fel ca Junii Bătrâni, căciula neagră cu țugui. Au participat în număr foarte mare la această sărbătoare, erau pe rânduri de câte trei.

DSC_3103
Junii brasovecheni
DSC_3105
Brasovechenii

DSC_3110

DSC_3111

Junii Roșiori

Formată în 1908 se desprind din Junii Albiori, bărbații căsătoriți din zona Cracova. Cel mai strălucitor costum: cămașa lungă brodată cu motive populare, paiete aurii, mărgele, etc. Au căciulă de roșior cu pompon roșu.

20140427_121703
June Rosior

DSC_3125

DSC_3127

Junii Albiori

Numele este dat de hainele albe și sunt constituiți în 1860, făcând parte breslele măcelarilor și negustorilor din Șcheii Brașovului. Cămășile frumoase de pânză sunt brodate colorat și sunt încălțați cu cizme, poartă căciulă din blană albă.
La brâu, Junii Naționali Albi au un chimir lat cusut cu motive naționale și numai vătaful poartă o lăibărică albă cu găitane negre și pe margini cu cusături, țesute cu „troaca” (un război de țesut arhaic, cu ciocănele, care a dat șcheienilor porecla de „trocari”).

DSC_3142
Junii Albiori

DSC_3145

10264524_10203184866079623_767737182_n
Urmarind parada de pe strazi

Una peste alta a fost o zi minunată și acum că știu plănuiesc ca anul viitor să aloc mai mult timp pentru această sărbătoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *