După două zile foarte active, când am bătut împreună cu mama străzile de la 8,9 dimineața și până la 8,9 seara, am avut o zi a treia mai relaxată. Ne-am mobilizat bineînțeles dar mai lent, am ajuns în Vatican și direct la Basilica Sf Petru.
Ziua 3 la Roma:
A treia zi petrecută cu mama la Roma a fost o zi mai relaxată. Am admirat în tihnă a Bazilica Sf Petru și piața și am luat-o lin spre castelul San Angelo.
Ulterior am traversat Tevere și am continuat drumul pe Corso Vittorio Emanuele II până la Campo de’Fiori, care este periculos de aproape de Piața Navona și Panteon.
Am ajuns la timp să vedem cum se strâng tarabele. Era o harababură de nedescris pe jos, flori, porumbei etc. Multă forfotă așa că după atâta plimbare – am intrat în absolut toate magazinele de pe străduțele adiacente.
Vorba aceea: cultură cultură dar parcă merge și un pic de shopping și am luat-o agale spre casă, nu înainte de a ne opri în uriașul magazin pe departamente Coin San Giovanni. Acesta este chiar lângă Laterano, catedrala episcopiei Romei. Am ajuns în zonă că doream să cinăm la o anumită Osterie de acolo, care din păcate era închisă și a trebuit să ne reorientăm.
Ziua 4 la Roma
Am început ziua la Muzeele Vaticanului. Am ajuns pe la ora 10 de dimineață, dar am reușit să intrăm peste două ore și ceva, era o coadă enormă. Totuși nici nu am simțit cum a trecut timpul, atmosfera a fost frumoasă.
Erau mulți copii pe lângă noi, francezi și argentinieni (veniți să îl vadă pe noul Papă). Toți cuminți și foarte simpatici, au stat ei 2 ore și nu au făcut gălăgie sau mofturi.
Când am intrat în sfârșit la muzeu, am stat la o cafea și fresh la cafeneaua din interior, ne-a prins bine așa că recomand înainte de începerea vizitei, este mult de umblat!
După Muzee am intrat iar în biserica Sf Petru, mama și-a dorit să o mai vadă o dată și după am colindat pe străzi, în magazine, la îngețată, pe scurt ne-am bucurat de oraș nu am mai vizitat altceva.
Și uitați obiectivele vizitate în aceste două zile la Roma:
Campo de Fiori Roma – Câmpul florilor
Câmpul florilor este o piață micuță unde în afară de duminică sunt târguri zilnice de flori, dar și de fructe, legume, pește. Este un loc foarte viu, o atmosferă de Italia veche, în mijlocul Romei.
Așteptați-vă la multă gălăgie, precupeții discută tare de la o tarabă la alta.
Caravaggio a locuit aici în două locuri și tot aici l-a ucis ÎN DUEL pe Ranuccio Tomassoni, un cunoscut proxenet, unii spun că din cauza unei datorii, alții că a fost supărat că a pierdut un meci de tenis, dar noi evidențe arată o rivalitate în dragoste. De aici a început exilul și declinul acestui mare pictor.
În Campo de Fiori erau efectuate execuțiile în perioada Inchiziției -aici este expusă statuia din bronz a lui Giordano Bruno, filozoful ars pe rug în 1600.
Despre Vatican
– Este cel mai mic stat din lume – 50 de hectare (parcul Borghese, al treilea ca marime din Roma, are 80 de hectare).
– Are 550 de cetățeni.
Deși este un stat micuț, mai mic decât un parc, recomand cel puțin o zi pentru vizitarea lui, noi am făcut-o în două zile. Nu pline, dar după ce vezi Muzeele Vaticanului nu prea mai ai dispoziție de altceva în materie de artă, este prea mult de asimilat, noi ne-am relaxat pentru a ne bucura de ce am văzut, așa am simțit nevoia.
Bazilica San Pietro – Biserica Sfântului Petru Roma
– Biserica Sfântului Petru este cea mai mare biserică a creștinătății, aceasta poate adăposti aproximativ 60 000 de credincioși.
– Este construită în locul unde se presupune că a fost înmormântat Sfântul Petru, primul Papă. Acesta precum se știe a fost crucificat în grădinile imperiale, în jurul anilor 64-67 DC. În timpul escavărilor din 1940 de sub basilică, s-a descoperit faimosul zid roșu, în spatele căruia se spune că a fost înmormântat Sf Petru.
– Prima biserică a fost construită aici în anul 326 de către Papa Silvestru I, biserică care a dăinuit mai mult de un mileniu, până în 1452, când au început planurile pentru o nouă clădire.
Actuala basilică Sf. Petru a fost sfințită în anul 1626
– Construcția a fost demarată în 1506, noua biserică a fiind sfințită în anul 1626 de către Papa Urban al VIII-lea, fiind finalizată sub următorul Papă, Inocențiu al X-lea.
– Și-au lăsat amprenta la construcția ei: Rafael, Baltassare Peruzzi, Michelangelo, Carlo Maderno, Bernini, Bramante, Giacomo della Porta, etc.
– Este realizată în formă de cruce latină, iar tot interiorul este decorat cu marmură, sau mozaic pe jos.
– Domul este proiectat de Michelangelo, trebuie urcat neapărat în el pentru cea mai frumoasă priveliște asupra Romei.
– Coloanele altarului sunt realizate din bronzul jupuit de pe tavanul Panteonului. Pentru asta și alte abuzuri săvârșite asupra unor opere din antichitate, a rămas în istorie următoarea zicală despre Papa Urban VIII și alți membri ai familiei Barberini.
„Quod non fecerunt barbari, fecerunt Barberini” – Ceea ce nu au făcut barbarii a fost făcut de Barberini
– Tot aici se află săgeata Sf. Longinus, care a străpuns trupul lui Isus pe cruce.
– Din biserică, se coboară pe lângă statuia Sfântului Petru și se poate ajunge în Grotele Vaticanului – unde sunt multe morminte ale Papilor, aici se află și Mormântul Sfântului Petru, în spatele unui perete din sticlă.
Atenție: nu se permite accesul în basilică cu genunchii sau cu umerii descoperiți.
Știați că:
Basilica Sf. Petru din Vatican nu este catedrală și nu este nici biserica unde servește Papa în funcția de Episcop al Romei aceasta fiind San Giovanni in Laterano.
Domul Bazilicii Sfântul Petru
– Domul bisericii are 42 m diametru, pentru a nu-l depăși pe cel al Panteonului, care are 43. Această delicatețe arată măsura prețuirii artei predecesorilor, sursă inepuizabilă de inspirație.
– Pentru a ajunge în vârf, se ia liftul plus scări, 300 de trepte, în cerc, uneori planul este abrupt și înclinat, dar totul merită. 132 de metri deasupra Romei, asta da priveliște.
– Este cel mai înalt Dom din lume: 136.57 metri.
Inscripția din Domul Basilicii Sfântul Petru:
TV ES PETRVS ET SVPER HANC PETRAM AEDIFICABO ECCLESIAM MEAM. TIBI DABO CLAVES REGNI CAELORVM – …….Tu ești Petre și pe această piatră o să construiesc biserica mea… O să îți înmânez cheile Raiului……
PETRI GLORIAE SIXTVS PP. V. A. M. D. XC. PONTIF. V.
În gloria Sfântului Petre; Papa Sixtus V, în anul 1590, al cincilea din Pontificatul său
Piazza San Pietro – Piața Sfântul Petru
– Bernini a proiectat coloanele semieliptice s-au dorit a fi brațe care înconjoară credincioșii. Trebuie urcat în dom pentru a cuprinde cu vederea întreaga măreție a pieței.
– În antichitate aici era circul lui Caligula, demontat pe vremea Împăratului Constantin cel Mare pentru a se construi prima Basilică a Sfântului Petru.
Obeliscul din Piața San Pietro
Obeliscul din Piața Sfântului Petru este un monolit din granit roșu de Syena. Acesta are aproximativ 25 de m, nu are inscripții egiptene, doar menționări ale împăraților Augustul și Tiberius, din perioada romană. A fost adus la Roma în anul 37 DC în timpul împăratului Caligula și este din Heliopolis, Egipt, datând din sec 19 ÎC.
Ce însemna puterea absolută și moftul unui împărat: pentru a transporta monolitul din Egipt a fost construită o navă specială, de 104 m, care a servit numai în acest scop, fiind ulterior scufundată pentru a fi parte din fundația unui dig construit de împăratul Claudius.
Musei Vatican – Muzeele Vaticanului
Unele dintre cele mai prețioase colecții din Italia și din lume sunt reunite aici.
Muzeul Pio-Clementino: ca si Lacoon, sunt expuse aici multe sculpturi clasice.
Capela Sixtină
Capela Sixtină este o capodoperă absolută. Pereții sunt pictați de Boticelli, Perugino, Pinturichhio, Luca Signiorelli. Scenele reprezintă: pedepsirea răzvrătiților, scene din viața lui Moise, scene din vechiul testament, scene din viața lui Hristos, predarea cheilor Sfântului Petru, care marchează transferul de putere către Papi.
Tavanul a fost pictat de Michelangelo timp de 4 ani, în condiții dificile, întins pe spate. Un Michelangelo tânăr, entuziast. Mai mult de 300 de personaje populează scenele din Cartea genezei: Separarea Întunericului de Lumină, Crearea Cerului și a Pământului, Despărțirea Uscatului de Ape, Crearea lui Adam, Crearea Evei, Păcatul și Alungarea din Paradis, Sacrificiul lui Noe, Potopul, Beția lui Noe.
Fresca Judecata de Apoi îți lasă o impresie puternică, pe care nu o poți uita
Și uriașa frescă Judecata de apoi, de nedescris în măreția ei, care contrastează puternic cu restul capelei, este într-adevăr apocaliptică. Fresca a fost pictată de Michelangelo între anii 1534 – 1541, la mai mult de 20 de ani de pictarea tavanului.
Starea lui de spirit și-a pus amprenta și asupra acestei capodopere, care are o forță extraordinară. Ca și în cazul multor alte opere, în realitate arată cu totul altfel decât în poze, este mult mai dramatică,deznădejdea și groaza condamnaților este aproape palpabilă, de fapt nu arată altfel, dar transmite o cu totul altă emoție, care o face să pară diferită.
Nu se pot realiza fotografii la Capela Sixtină, oricum este foarte multă lume înăuntru, se stă la rând pentru a intra și este cu mult mai uriașă decât mi-o închipuiam: 40,9 m lungime și 13,4 m lățime, mărimea templului lui Solomon, așa cum a fost descris în Vechiul Testament.
Stanze di Rafaello – Calerele lui Rafael
Rafael avea 26 de ani când a primit comanda de la Papa Iulius al II-lea, să picteze 4 camere. A realizat două, după care a succes Papa Leon X, care și-a dorit să fie inclus în fresce, Rafael pictând scena Leon respingându-l pe hunul Attila.
Mai puteți admira în Apartamentele Borgia fresce realizate de Pinturicchio.
Pinacoteca
Galeria de pictură, nu plecați din Muzeele Vaticanului până ce nu faceți o vizită și aici, chiar dacă vă veți simți obosiți.
Schimbarea la Față a lui Rafael: Isus când se arată apostolilor
Rafael a început lucrul la această frescă în 1518 și a lucrat la ea până la moartea sa, care a survenit prematur (avea 37 de ani) în 1520. A fost expusă lângă patul lui mortuar, a fost plimbată în Franța și în fine returnată în 1816.
Caravaggio – Coborârea de pe Cruce, de un realism absolut, picturile lui sunt vii, după atâtea veacuri, mă gândeam admirând opera dacă este expus originalul, dar altfel cine ar putea să transită emoția ei?
Pielea dezgolită din picturile lui Caravaggio apare ca o lumânare în întuneric. Este un efect pe care nu știu dacă îl poate reda altcineva atât de bine în afară de marele Maestru Caravaggio. Am mai spus că m-am îndrăgostit de arta lui văzând picturile în realitate, nu în albumele de artă, unde nu mi-a spus mare lucru, așa că bănuiesc că am văzut originalele, aici și în restul Romei.
Prețuri vizite:
Muzeul Vatican și Capela Sixtină și coada rapidă: preferabil să rezervați online, înainte, pentru a salva timp, aici.
5 euro liftul până sus în Dom (sau 4 euro dacă doriți să urcați singuri)
Se mai pot vizita catacombele Vaticanului, NUMAI cu rezervare în prealabil.
După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.
excelent, clar, bine documentat
Multumesc!