147 de copii din Bulgaria și România au adus bună dispoziție și energie pozitivă la Călărași

Evenimente Românești
DSC_3529
Glavanitza și Grădiștea

Ne place să mergem la vecinii bulgari în vacanțe, dar iată că plăcerea este și reciprocă. Ocazia: un proiect implementat de Primăria Glavinitza Bulgaria în parteneriat cu Eurointegra, un ONG foarte cunoscut din Bulgaria, cu Inspectoratul Școlar Județean Călărași și cu Asociația Acces Călărași.

Proiectele derulate cu fonduri europene construiesc prietenii

Spuneam că au venit la noi vecinii bulgari, mai precis la Călărași, în perioada 12-15 iunie, parte din proiectul ”19TH Century Fashion Show”, finanțat prin Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013.

DSC_3543
Proiectul își propune să aducă în atenție frumoasele tradiții și obiceiuri din secolul 19, atât bulgărești cât și românești din comunitățile menționate anterior.

DSC_3531
Deschiderea oficiala a Festivalului de la Calarasi

DSC_3533
Ce am văzut eu? – între cei 147 de copii jumătate bulgari jumătate români (din Grădiștea) chiar s-au legat prietenii – dacă acum bulgarii au venit în Călărași, la începutul lunii iunie copii români și însoțitorii au fost în Glavanitza, tot 3 zile, la Evenimentele în oglindă desfășurate acolo. Deci fiecare a avut ocazia să fie gazdă. Este frumos să vezi cum limba nu este o barieră pentru copii: se joacă și se înțeleg nu știu cum, dar o fac.

”19TH Century Fashion Show”

Activitățile desfășurate au inclus în ambele ediții (Glavanitza și Călărași) câte o prezentare de costume populare, dansuri populare, mini campionat de fotbal, expoziție de fotografii realizate de copii cu tema ”Frumusețea locurilor în care trăiesc”, etc. Dar mai ales tot felul de activități de construire a echipei.

Normal când sunt mulți copii este și gălăgie dar o gălăgie plăcută, a fost pentru mine o gură de oxigen; nu mai văzusem Călărașiul vara, este frumos, verde, calm, nici nu știam. Plus că îmi place să văd când se realizează ceva, aceste evenimente au însemnat foarte mult pentru copii participanți, mai ales că este vorba despre copii modești, pe care probabil părinții nu prea își permit să îi ducă în excursii și tabere, asta a fost impresia mea. Oricum, bucuria lor era reală.

DSC_3547DSC_3548DSC_3562DSC_3564DSC_3565DSC_3656

Am mai apreciat că Dl Primar din Glavanitza a venit, a stat toată ziua și seara la masa origanizată pentru toți participanții. Și nu a fost ceva luxos, deloc chiar, dar foarte frumos, multă lume, toți copii, plus un grup de bătrâni din Bulgaria care au venit să susțină copii și care nu știu de câte ori au fost undeva în afara țării lor, iar Domnul Primar a stat cu toată lumea la grămadă, simplu, la discuții și voie bună.
Sper să văd mai multe programe comune, care să promoveze moștenirea culturală din România și Bulgaria că până la urmă suntem vecini. Și în general mă bucur când se face ceva, orice, dar să fie făcut, nu discutat și căutat buba.

DSC_3599

DSC_3600

Proiecte cu fonduri europene

Apropos, în perioada 2014-2020 o să fie multe fonduri în viitor pentru programe cu fonduri europene, iar la unele sunt oportunități de a urma cursuri de formare, pentru a putea oferi asistență și am înțeles că va fi cerere mare de specialiști.
Iar la o conferință la care am participat de curând Dl Ministru Eugen Teodorovici a reiterat că se va simplifica mult din procedurile necesare pentru aplicarea și derularea de proiecte cu fonduri europene, sper să se și întâmple și sper să încetăm să ne mai punem unii altora bețe în roată – România a depus cele mai multe contestații la UE pe teme de fonduri ceea ce nu se întâmplă cu alte popoare, că până la urmă dacă vin bani în țară este bine pentru toată lumea, direct sau indirect. Succes!

DSC_3616

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *