Călătorie către centrul pământului: în interiorul vulcanului Algar do Carvo

Azore Europa Portugalia Terceira

Aţi vizitat vreodată un vulcan pe dinăuntru? Adică fix în interiorul craterului. Probabil că foarte puţini, doar acei dintre voi care aţi vizitat insula Tericeira din Arhipelagul insulelor Azore. Eu nici nu mă gândeam că acest lucru ar fi posibil, nu că mi aş fi pus vreodată problema până când am ajuns în Terceira, în infotripul organizat de TAP Portugalia cu sprijinul Biroului de turism din Azore.

Unic în lume: în interiorul unui vulcan

Am intrat în vulcan şi imagini ireale ni s-au dezvăluit în faţa ochilor. Totul era un pic ireal, parcă eram într o ecranizarea cărţii Călătorie către centrul pământului a lui Jules Verne. Când mă uitam prin jur, identificând pe unde a erupt lava, cenuşa, sau uitându-mă la soare prin ochiul vulcanului să îi spunem, la lumina şi vegetaţia din jur, m-a cuprins pur şi simplu o stare de bucurie pură.

Ştiu că sună exaltat, dar este exact ceea ce am trăit, eu şi ceilalţi vizitatori, se vedea simplu pe feţele tuturor uimirea şi încântarea. Aş fi trăit senzaţia şi mai puternic dacă ar fi fost mai puţini oameni pe acolo, dar şi aşa a fost perfect. La fel mi-ar fi plăcut să petrec mai mult timp la micul lac şi încă într-un loc, dar programul nu ne permitea. Ghidul nostru super simpatic ne-a îndemnat să medităm, să ne conectăm cu absolutul şi nu s-a lăsat până nu ne-a făcut la fiecare câte o poză în faţa unui perete uitându-ne în sus (nu ştiu la ce?) şi nu am scăpat de şedinţa foto decât când am simulat o încântare totală vis-a-vis de rezultat adică talentul de fotograf. Dar ne-a făcut şi poze foarte bune, chiar a stat până ce fiecare a avut poze suficiente.
Călătoria în Terceira merită făcută fie şi numai pentru această experienţă.

Algar do Carvo Vulcan Terceira

Terceira ziua 1 722

Algar do Carvo Vulcan Terceira 1 (8)

Algar do Carvo Vulcan Terceira 1 (4)

Algar do Carvo Vulcan Terceira 1 (1)

Algar do Carvo Vulcan Terceira 1 (2)

Algar do Carvo Vulcan Terceira 1 (6)

Algar do Carvo Vulcan Terceira 1 (7)

Algar do Carvo Vulcan Terceira 1 (10)

Algar do Carvo Vulcan Terceira 1 (11)

Algar do Carvo Vulcan Terceira 1 (12)

Algar do Carvo Vulcan Terceira 1 (15)

Algar do Carvo Vulcan Terceira 1 (9)

Pentru a accede înăuntru nu este nevoie de talent de alpinist, sunt scări care coboară lin până jos, singurul lucru pe care ar trebui să îl aduceţi fiind o jachetă care să vă protejeze de picăturile de ploaie, care curg destul de frecvent, indiferent de anotimp, este apa care este stocată în pământ şi care se prelinge. Dar dacă stau să mă gândesc mai bine ce atâta protecţie? Este vorba despre natură, depre viaţă, este vorba despre o experienţă reală. Dacă sunteţi sensibili la răcoare, ar trebui totuşi să aveţi ceva o jachetă cu voi, dacă nu, bucuraţi-vă de tot ce aduce interiorul pământului, inclusiv puţină răcoare şi câteva picături de apă.

O să plouă puţin, tot timpul cad picături mici de apă de sus, dar este minunat

Despre vulcanul Algar do Carvo:

– Este erupt să nu spun situat în mijlocul Insulei Terceira
– 550 m deasupra nivelului mării
– Ultima erupţie a avut loc acum aproximativ 2100 de ani
– Deschiderea vulcanului are 17*27m – adâncimea:45 metri, prima parte, cea în care se poate vedea lumina soarelui.
– S-au format stalactite şi stalagmite

Lacul ascuns din interiorul vulcanului:

Înăuntru, jos de tot, lac ascuns, format de apa de ploaie, cu o adâncime maximă de 15 m, care scade în timpul verii până seacă aproape complet.
În 8 iulie a.c. Adâncimea lacului a fost de aproximativ 7 m.

Chiar mi-aş fi dorit să sar în apă şi să mă bălăcesc puţin, dar nu aveam costumul de baie la mine şi nici măcar nu ştiam dacă este permis. Presupun că nu, poate doar în condiţii foarte speciale.

Nu pot descrie calmul adus de conexiunea cu natura pe care am găsit-o aici: linişte, o muzică serenă ca de orgă ce se auzea în surdină, toate acestea au făcut această experienţă de neuitat. M-am simţit vrăjită. Este unul dintre acele locuri în care simţi nevoia să revii şi să revii din nou, cred că datorită încărcării pozitive, o fi ceva în aer.

Bine de ştiut:

Preţul biletului: 5 Euro biletul întreg pentru un adult.

NU 

Nu este permisă folosirea trepiedului pentru a face poze
Nu este permisă folosirea flash-ului, decât poate un pic
Este interzisă orice activitate care interferează cu ecosistemul.

Algar do Carvo Vulcan Terceira 1 (16)

Algar do Carvo Vulcan Terceira 1 (13)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *