Croaziera balene delfini insula Sao Miguel 2

Croazieră pentru observat balene și delfini în insula Sao Miguel, Azore

Azore Europa Portugalia Sao Miguel
Excursie Zodiac Atlantic Azore balene
Zodiace in Atlantic, am reusit sa prind aripa pestelui soare

Insulele Azore, poziționate în mijlocul Oceanului Atlantic, singurul loc din lume cu deschidere către toate continentele, despre care mulți afirmă că ar fi fost locul legendarei Atlantida, sunt un magnet pentru cetacee. Aceste insule sunt considerate unul dintre cele mai bune locuri din lume pentru observarea balenelor și nu numai datorită numărului mare, ci al numărului mare de specii care vizitează acest loc, în funcție de sezon.

Croazieră pentru observat balene și delfini în insula Sao Miguel, Azore

De la ghida noastră în această croazieră, Maite, o biologă din Spania am aflat că balenele trăiesc în medie 90 de ani în libertate, în habitatul lor natural și numai 9 ani în captivitate. Ele mor foarte repede din cauza stresului mare provocat de condițiile din captivitate: piscinele mici – în comparație cu oceanul, dorul de familie, etc.

Clubul Futurismo, Marina din Ponte Delgada

Am pornit în turul matinal de observare a balenelor, punctul de plecare fiind Marina din Ponte Delgada, acolo unde Clubul Futurismo are unul dintre sedii.

Totul a fost foarte bine organizat: întâi am fost sfătuiți să mergem la toaletă (zodiacurile nu sunt echipate cu așa ceva, spre deosebire de celelalte ambarcațiuni).

După am fost echipați cu geci, pantaloni de cauciuc, veste de salvare. Vă recomand călduros să luați tot ce vi se dă, după vreo două ore de croazieră o să fiți recunoscători.

A urmat o scurtă informare în legătură cu excursia, cu cetaceele care pot fi observate în perimetrul insulelor Azore. Am primit și alte informații despre ocean și obiceiurile de migrare ale speciilor care populează apele arhipelagului am văzut un scurt film și am fost gata de plecare.

Marina Ponte Delgada insula Azore
Marina din Ponte Delgada
Croaziera observat balene insula Sao Miguel Azore marina
Cu ce nava vom pleca noi oare?
Croazieră pentru observat balene și delfini în insula Sao Miguel
Sedinta de informare la clubul Futurismo, Ponte Delgada insula Sao Miguel
Croazieră pentru observat balene și delfini în insula Sao Miguel 1
Echipata complet

Ambarcațiunile folosite în excursiile de observare a balenelor:

Catamaran: 60 de locuri Altă ambarcațiune mai mică: 25 de locuri Zodiac: 12 de locuri Erau mai multe grupuri de turiști dar totuși am mers cu zodiace: 3 bucăți.

Am înțeles de la Eduardo, ghidul nostru pe insulă că folosirea zodiacelor este mai costisitoare în comparație cu celelalte ambarcațiuni, dar experiența este mult mai intensă pentru pasageri așa că…. zodiace ”la toată lumea”.

Rodeo cu valurile, în căutarea balenelor 

Ne-am îmbarcat să spunem așa și a început aventura. La început ne-am simțit un pic nesiguri de zodiace, crezusem că vom merge cu catamaranul, iar pozele de pe internet cu zodiacele printre balene arătau… ei un pic extrem.

Nu mă găndeam decât la ce aș face dacă vreo balenă ne dă o coadă la barcă și ne răstoarnă. Adică mă gândeam la sărmanul meu aparat foto de care sunt extrem de atașată, cred că din valuri se vedea o mână ridicată cu un Nikon 1 alb.

Nu am avut de ce să ne facem griji, chiar sunt stabile și nu au fost înregistrate incidente.

Croazieră pentru observat balene și delfini în insula Sao Miguel 5
Mi-a placut mult pe valuri ca sunt de la mare
Croazieră pentru observat balene și delfini în insula Sao Miguel 4
Am stat in fata de tot!

Delfinii comuni cu bot scurt

O scurtă călătorie prin port și am plecat în larg. După puțin timp ne-am oprit să observăm delfinii. Sunt foarte frumoși, incredibili. Primii care au apărut au fost delfinii comuni cu cioc scurt, una dintre cele 3 specii de delfini rezidenți ai insulelor Azore.

Pot fi ușor observați datorită culorii aurii de pe părțile laterale. Au fost foarte curioși în ceea ce ne privește, extrem de jucăuși, înotând alături de noi, în fața noastră și făcând obișnuitele ghidușii ‘delfinești’ care îi fac atât de speciali. Ne-au încărcat de bună dispoziție, cred că toată lumea se bucură când vede delfini.

Sunt în schimb foarte greu de prins în poză pentru că sunt foarte rapizi., poți să te trezești numai cu poze reprezentând cozi de delfini, sau nici atât. Am reușit să realizez câteva scurte filmulețe cu ei, a fost mai ușor, în curând pe canalul youtube, vă anunț.

Croaziera balene delfini insula Sao Miguel
Delfini! Înoată lângă noi
Croaziera balene delfini insula Sao Miguel 2
Sunt foarte curioși și trec chiar pe lângă barca noastră
Croaziera balene delfini insula Sao Miguel 2
Croaziera cu Zodiacul in Atlantic: cata bucurie pe noi si pe delfini, care ne-au insotit tot drumul

Delfinii cu bot gros – Flipper

După ce am admirat aceste creaturi magnifice nu chiar în voie dar destul (eu aș merge într-o croazieră numai pentru delfini de exemplu) ne-am mutat în alt loc.

Aici apăruseră delfinii cu bot gros – Flipper, care ating 4 metri lungime și sunt de asemenea rezidenți ai insulelor Azore. Sunt mari!

De asemenea acești delfini sunt foarte jucăuși, dar nu atât de mulți când am ajuns noi în zonă și nici la fel de curioși în ceea ce ne privește precum delfinii comuni cu cioc scurt. Nu ne-au ignorat totuși.

Croaziera balene delfini insula Sao Miguel
Delfinii cu bot gros sunt mai prevazatori
Croaziera balene delfini insula Sao Miguel 6
I-am prins mai bine in video

În largul Atlanticului pe urmele balenelor

După 10 minute cu delfinii Flipper am pornit în largul oceanului cu o viteză incredibilă. A fost o experiență fantastică, mai ales în față, așa cum am stat eu: barca zbura pe deasupra valurilor, cu salturi, aterizări abrupte așa că am avut parte de multă adrenalină și de multă distracție. Mie cel puțin mi-a plăcut la maxim.

După o vreme ne-am oprit să observăm balenele. Echipajul comunica în permanență cu observatorii de pe țărm pentru a afla unde sunt balenele. Ei folosesc același sistem utilizat și în trecut de vânătorii de balene pentru a identifica locul în care se află acestea.

Azorenii au fost vânători de balene în trecut și mergeau pe mare cu ambarcațiuni mici în comparație cu mamiferele pe care le vânau, înarmați cu harpoane și multă determinare, aceasta fiind o meserie extrem de periculoasă.

Vânătoarea de balene a fost interzisă prin lege abia în anul 1987, așa că prin bărulețele de pe lângă port sau printre căpitanii unor ambarcațiuni puteți să vă întâlniți și cu vânători de balene, să vă povestească ce și cum.

Belene undeva?

Căpitanul nostru în schimb era prea tânăr pentru a fi parte din vechiul sistem. În momentul de față singurele interacțiuni cu cetaceele sunt pentru a le observa, mulți biologi venind aici pentru a le studia.

Ele nu sunt hrănite, nu sunt prinse, orice activitate care intervine în viața lor firească este interzisă și condamnată de cei care se dedică studiului lor cel puțin, din câte am observat balenele sunt foarte iubite și respectate.

Sunt folosite aparate foto subacvatice pentru fotografierea lor și softuri care recunosc fețele; balenele au nume și biologii înregistrează toate comportamentele/evenimentele din viața lor, atât cât le întâlnesc.

Deci ne-am tot mutat dintr-un loc în altul, de fiecare dată cu o viteză extraordinară, urmărind semnalele celor de la țărm. Asta timp de aproximativ o oră.

La un moment dat a fost un pic plictisitor, dar mi-a dat oportunitatea să mă gândesc cum se simțeau așa în larg naufragiații: apă cât cuprinde vederea, posibile amenințări din adânc, etc. Și aia da plictiseală!

Nicio balenă. Deși de regulă acestea sunt observate în mai toate tururile, mai sunt și excepții. Noi am fost o excepție.

Croaziera balene delfini insula Sao Miguel 7
Ocean, ocean si nicio balena
Croaziera balene delfini insula Sao Miguel 8
Deja ne indreptam spre tarm

Futurismo oferă o altă croazieră dacă pasagerii nu văd nicio balenă și niciun delfin. Am fost un pic dezamăgiți, iar dacă aș fi stat mai mult pe insulă aș mai fi mers într-un tur, mi-a plăcut tare întâlnirea cu delfinii.

Se pare totuși că o balenă timidă (așa cum ne-a anunțat Maite) ne-a urmărit o vreme de sub ape și este posibil să fi apărut câteva dar vremea întunecată nu a fost favorabilă pentru observarea cașaloților, cea mai frecventă specie din această perioadă a anului, din cauză că se confundă culoarea lor cu cea a oceanului.

Vizitați de un pește soare oceanic

Am văzut în schimb un pește oceanic sunfish pește-soare (uneori crează confuzie numele: azorenii îl numesc peixe-lu, ceea ce în traducere liberă în limba engleză este moonlight, dar nu este acesta, ci peștele soare oceanic) l-am înconjurat toți, s-a arătat de câteva ori, scufundat, arătat după zodiacele noastre și a dispărut.

Delfinul lui Risso (Grampus griseus)

La un moment dat căpitanul își verifică ceasul și ne îndreptăm cu viteză maximă către țărm. Am oprit totuși deoarece au apărut lângă noi alți delfini, cea de-a treia specie rezidentă a insulelor Azore.

Acești delfini sunt deosebit de frumoși și nu se arată chiar mereu:Risso (Grampus griseus), care înoată la adâncimi mari.

Ce este particular acestei specii: pe măsură ce îmbătrânesc se deschid la culoare, până când devin albi complet – încă o asemănare cu oamenii (la noi se manifestă numai la podoaba capilară dar totuși).

Masculii poartă cu ei urmele luptelor pentru supremație sau altele, sunt destul de crestați, parcă după o bătălie. Am fost uimiți să îi observăm, arată de parcă sunt desenați și ne-am bucurat că au socializat să îi spunem așa un pic cu noi. Ne-au însoțit și s-au tot arătat. Tot video bun cu ei am că în poze nu am fost prea rapidă: cum declanșam cum se scufundau!

Bilanț balene și delfini văzuți 11 Iulie 2014:

– Cele 3 specii rezidente ale insulelor Azore: delfinul comun cu cioc scurt, delfinul cu bot gros și delfinul lui Risso.
– Poate un cașalot (specie rezidentă a Insulelor Azore)
– Sigur un pește-soare oceanic

Cea mai bună perioadă de observat balene: Aprilie-Mai începutul lunii iunie, câd acestea migrează.

Pentru a vedea mai multe poze și informații despre speciile de cetacee rezidente ale insulelor Azore (3 de delfini și cașaloții) dar și alte specii care populează periodic aceste ape – și sunt foarte multe.

Croaziera balene delfini insula Sao Miguel 9
Ne-am intors in port

Bine de știut:

Cei care au probleme cu spatele, hernie de disc, altele ar fi bine să evite deplasarea cu zodiacele, să opteze pentru catamaran.

Chiar dacă nu aveți probleme, mare atenție la presiunea cervicală și lombară, mai ales dacă stați în față, vedeți cum vă plasați centrul de greutate.

Eu am stat în față și experiența a fost de vis, parcă am călărit valurile, dar după am simțit presiune cervicală similară cu cea dată de folosirea îndelungată a unei poziții incorecte la computer.

A trecut dar aș recomanda să vă programați un masaj după această experiență. Mai în spate este mai bine din acest punct de vedere.

Croaziera balene delfini insula Sao Miguel 10
Maite, bioloaga care ne-a insotit

Prețuri:

Tur de observare a balenelor: 3 ore: 55 euro/persoană adulți, 27,50 copii, puteți rezerva online să fiți siguri (se poate anula)
Înot cu delfinii: 70 de euro/persoană adulți
Mai puteți rezerva excursii de relaxare, sau o zi înteagă pe mare, sau drumeții și tot soiul de experiențe. 

Eu aş fi încercat experienţa înotatului cu delfinii, sper ca la un moment dat să o fac şi aici, deoarece delfinii nu sunt antrenaţi, ei sunt în libertate, se comportă natural.

Aceasta înseamnă că fiecare o să fie bine echipat iar după lăsat în apă în mijlocul unui grup de delfini: aceştia vor socializa mai mult sau mai puţin, dar important este că este o experienţă reală 100%. Sunt și excursii de o zi pentru observatul balenelor, sau mai multe zile, dar nu cu zodiacele, ci cu ambarcațiuni mai mari.

Pont:

Verificați online înainte de excursia voastră în insulele Azore. În ultimii ani, Ponta Delgada a ajuns o destinație aglomerată, au și crescut prețurile față de acum câțiva ani, iar în perioadele de vârf totul este rezervat. Dacă puteți avea anulare gratuită, nu este niciun motiv pentru care nu ați planifica totul în avans.

Am avut această experiență frumoasă în cadrul infotripului organizat de TAP Portugalia și de Biroul de Turism din Azore, cu sprijinul clubului Futurismo.

Pe curând!

11 thoughts on “Croazieră pentru observat balene și delfini în insula Sao Miguel, Azore

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *