Dacă sunteţi în trecere prin Lisabona – unde am revenit recent pe scurt cu ocazia unei escale la un zbor către insulele Azore –cu TAP Portugalia – sunt sigură că aţi aprecia pe lângă localurile strălucitoare, multe împânzite de turiști, câteva mai tradiţionale, nu cu atâta strălucire dar cu adevărat speciale.
Abia aștept să revin în Lisabona, cred că o să îmi placă din ce în ce mai mult pe măsură ce identific locuri care mă poartă în alte vremuri și care sunt totuși actuale.
Cafea, prânz, pasteis la Tendinha do Rossio în Piața D. Pedro IV. Din 1840
Excelent, atmosfera de dimineaţă din Italia, cu oameni mai în vârstă dar și mulți tineri care vin pentru supa zilei, o cafea, pasteis și alte bunătăți. Este calm, linişte, atmosferă păcută, un loc ancorat parcă în trecut cu tejgheaua familiară probabil clienților obișnuiți, dar care dăruiește aceeași căldură și celor în trecere, ca mine, un loc special. Genul de loc în care dacă aş sta mai mult în Lisabona aş reveni constant, pentru încărcarea bateriilor : oamenii ajung să se cunoască, împărtășesc una-alta, mai intră câte un turist, dar deşi localul este în buricul târgului nu turiștii sunt majoritari, ci portughezii, tinerin și bătrâni.



Eu am oprit puțin am luat un espresso (foarte bun) și un pasteis, ambele 1 euro și 65 de cenți dacă îmi amintesc bine.
Prețurile sunt scăzute aici cam la toate preparatele. Nu știu ce să spun despre mâncare, dar în general nu ne putem aștepta la o calitate superioară, la preț mic și locație foarte centrală. De încercat pentru cafea, supa zilei, pasteis, o bere rece, în rest nu știu ce să spun.




Este de mers pentru ambianță, eu am stat înăuntru pentru a mă bucura de atmosferă.
Praça D. Pedro IV 61100-199
Lisboa
GPS: 38.714441,-9.140170
Solmar – Baixa – universul marin în farfurie
Inaugurat în 1954 Solmar este primul restaurant din Lisabona considerat a fi de ‘utilitate turistică’.
Este din câte am văzut Raiul de peşte, nu ştiu la ce m –a dus cu gândul, dar este cu siguranţă de încercat, mai ales dacă stați mai mult prin Lisabona, fie numai pentru vechea sa istorie cât şi a modului special în care se prezintă: arată ca într-un film din anii 50-60, cu elemente disco cred. Şi din câte se spune o bucătărie excelentă. Prețuri medii spre mici, mai ales pentru ceea ce servesc.

Aici mi–a fost recomandat să ajung și când am fost în Lisabona, în 2012, dar nu am reuşit că au intervenit alte planuri, aici m-au purtat paşii şi acum, colindând un pic fără ţintă, lucru care îmi place atât de mult! Adică nu simt că sunt în vacanţă până ce nu mă pierd un pic pe străduţe şi o iau unde văd cu ochii; mereu ceva frumos aşteaptă, chiar după colţ.

Ceremonie veche de servire și tot fasonul. Are și o patiserie – o anexă mai populată decât restaurantul, aici vin mulți portughezi pentru cafea, o bere, un sandvich, patiserie.
Nici acum nu am luat masa aici, deoarece deja mâncasem și nu am avut decât câteva ore în Lisabona, dar sper ca data viitoare să fie cu noroc :).
Este de mers pentru varietatea preparatelor marine, pentru istorie și ambianța specială.
Rua das Portas de Santo Antão 106–108, (Lângă hotel Mundial) Restauradores, Lisabona, 1150-269
Telefon: 21/3460010

După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.