Impresii din Azore, ce mi-a plăcut, de ce îmi este dor

Azore Europa Portugalia Sao Miguel Terceira

Mi-au plăcut insulele Azore şi clar au fost pentru mine o mare surpriză. Lanuri de hortensii, vulcani, terenuri de golf, tradiții și mâncare fenomenal de bună. Am văzut două insule, Terceira și Sao Miguel și desigur, ca toți ei cre au ajuns în zonă, vreau mai mult.

Insula Sao Miguel este numită şi Irlanda Portugaliei, mai în glumă, mai în serios. Însă fiecare insulă are ceva special, iar azorenii le prezintă atât de frumos că nu se poate spune că vizitarea unei insule înseamnă că le cunoaşteţi şi pe celelalte.

Insulele din Azore se aseamănă,  dar fiecare are ceva aparte, aşa că o puteţi alege pe cea care este cel mai aproape de ceea ce vă doriţi pentru o vacanţă. Sau mergeți în mai multe insule, între ele se călătoreşte uşor şi nu este scump.

Impresii din Azore, ce mi-a plăcut, de ce îmi este dor

Deşi Insulele Azore apar pe hărţile genoveze încă din secolul 14, se crede că au fot descoperite între anii 1317 – 1339, istoricul Damiao Perez pretinde că au fost descoperite în 1427 de Diogo de Silves. Au început să fie populete din 1439, primele fiind Santa Maria şi Sao Miguel.
Acum sunt un teritoriu independent, care aparţine de Portugalia.

Solurile sunt fertile, totul este verde, mai puţin marea şi lava acolo unde mai este vizibilă: majoritatea venitului este din agricultură şi din văcuţe, multe fabrici de produs lactate, Insulele Azore fiind un mare exportator de lactate, un mare porcent din produsele existente în Portugalia vin de aici, inclusiv iaurturi bio, care merg direct la export. Dar nu vă îngrijoraţi: peste tot în insule, inclusiv la restaurante, se găseşte o mare varietate de iaurturi şi brânzeturi, pe toate gusturile.
Dar se produc multe altele pe insule; unt porţionat, apă plată, zahăr la pliculeţe, până şi bere. Cum o să auziţi relatările, spaniolii când au venit au construit bierici, nemţii: în primul rând o fabrică de bere, în Ponte Delgada, Sao Miguel. Poluarea fiind foarte scăzută, totul este gustos, proaspăt și surprinzător de ieftin. 

Se produce şi vin, chiar foarte bun, alb şi roşu, chiar şi fortificat (În Biscoitos, Terceira).

Terceira Azore
Terceira Andra do Heroismo, vedere la port
Numai bovinele se grabesc in Azore, nu stim unde
Sao Miguel: Lagoa Azul si Lagoa Verde
Sao Miguel

Despre oamenii din Azore

Azorenii sunt harnici, primitori atâta cât îi respecţi pe ei şi obiceiurile lor. Sau cel puţin aşa se recomandă, dar sunt portughezi, iar portughezii sunt calzi, foarte plăcuţi.

Azorenii sunt foarte mândri de moştenirea lor culturală sunt desigur tineri care nu sunt prea încântaţi din cauza izolării, nu este ca şi cum ar putea să ia un tren să meargă în Europa, iar zborurile nu sunt la fel de la îndemâna ca în restul Europei.

Ryanair are zboruri in Ponta Delgada, Sao Migues, din Lisabona și din Stanton, Londra (unde avem zbor din București). Sunt multe de spus dar pe când sunt azoreni care pur şi simplu iubesc viaţa aici, migraţia este destul de ridicată. Aşa că o să îi întâlniţi peste tot în lume. Dar toţi revin în Azore cu diferite ocazii, iar una ar fi multitudinea de festivaluri religioase, petreceri, etc.

Oamenii din insulele Azore sunt foarte religioşi şi se roagă mult la Sfântul Spirit, încă de la începuturile lor. Pe insule sunt multe festivităţi, procesiuni, sărbători dedicate Sfântului Spirit, casele Sfântului Spirit fiind foarte răspândite: În Terceira sunt în jur de 70!

Sunt şi festivităţi dedicate patronului spiritual al parohiilor, prezente în număr mare, festivităţile municipale, etc. Majoritatea în lunile de vară. În timpul sărbătorilor, se împarte mâncare, suc de portocale, prăjituri, bere şi vin, etc. (În trecut lapte dar acum lumea nu prea mai vrea lapte).

Petrecere intr-un sat din Terceira
Sarbatoare in Ponte Delgada, Sao Miguel
Si aici se impart de toate privitorilor

Hortensii, o menţiune specială

Hortensiile sunt minunate, prezente în toate cele 9 insule care alcătuiesc arhipelagul Azore.
Am tăbărât să pozez primele pe care le-am văzut dar la un momet dat am cedat, pentru că efectiv sunt peste tot, peste tot!

Multe, frumoase, ziduri de hortensii, în unele locuri au observat că ele cresc foarte bine în linie, văcuţele nu se ating de ele şi sunt folosite pentru delimitarea locurilor penru păscut, cel puţin în Sao Miguel, în Terceira au multe ziduri din piatră. Rocă vulcanică.
Aduse din China acum mai bine de 100 de ani, hortensiile s-au aclimatizat foarte bine în insuele Azore. Îşi iau culoarea în fucţie de compoziţia solului, bleu, roz, alb, chiar şi albastru cerneală – acestea chiar sunt o raritate – nu şi în Azore şi extrem de plăcute, minunate.

Hortensii in Sao Miguel
Drum in Terceira, ce parere aveti?
Pe drum in Sao Miguel

O săptămână, două insule: Terceira şi Sao Miguel

Obiective Turistice Azore

Noi am fost o săptămână şi am mers pe 2 insule.

Aş recomanda 2 săptămâni sau măcar 10 zile dacă puteţi, să staţi 2,3 zile pe Terceira, vreo 5 pe Sao Miguel, 2 Flores, 2 Pico-pe acestea Flores şi Pico le am eu pe listă.

Dar nu aş zice nu nici la Santa Maria, prima insulă descoperită şi singura cu plaje cu nisip alb şi întinse, sau Corvo, insuliţa cu 430 de locuitori, sau Faial, de unde se pare că se fac cele mai bune excursii de urmărit balene.

Iar Graciosa este recomandată călduros pentru ecoturism. De fapt nu aş spune nu niciuneia dintre ele. Acum se poate să doriţi petrecerea vacanţei într-un singur loc.

Când ajungeţi la aeroport mergeţi la Punctul de Informare turistică şi luaţi hărţi şi pliante, se găsesc şi la hoteluri, dar nu peste tot, nu în toate satele şi o să aveţi cu siguranţă nevoie de ele. Sunt multe şi foarte explicite.

Ce mi-a plăcut la insula Terceira, Azore:

Sunt multe festivaluri şi petreceri, aproape mereu vreun sat sărbătoreşte ceva.
Mâncare bună: Terceira este singura insulă care a păstrat rasa locală, în rest mai mult Holstein. Carnea este moale, bună, foarte foarte bună. Dar şi celelalte preparate sunt excelente, au un fel aparte de a le găti, de nu ne mai opream din mâncat. Ups. Supa de aici este de asemenea excenentă, TOT.
Biscoitos: piscine naturale, lumea vine aici să înoate între stânci, în apa Atlanticului.
Algar do Carvo: singurul vulcan din lume care s epoate vizita, am scris aici mai multe.
Multe activităţi, inclusiv golf, la preţuri foarte mici şi printre hortensii!
2 vaci de om sunt mai multe vaci (incluzând pe cele de carne, lapte, boi şi tauri) decât oameni pe Terceira.
Comunitatea este foarte importantă, mai ales la sate se practică mult trocul între vecini, chiar dacă veniturile nu sunt mari în comparaţie cu Europa, se trăieşte destul de bine, asta este pentru cei care apreciază locurile liniştite.
Drumeţii, sport în natură, peisaje minunate.
Terenuri de golf: între hortensii şi verdele acela demenţial.
Sunt mulţi oameni în vârstă aici, dar şi cupluri cu copii mici, este un loc sigur, verde, nu sunt cerşetori, nimeni nu te abordează să îţi vândă ceva.
Localuri frumoase, curate, cu internet bun.
Priveliştea asupra oceanului şi a Muntelui Brasil de la Hotelul Caracol, la care am stat.
Baia în Atlantic, apa este un pic rece până te obişnuieşti dar după nu ai mai ieşi de acolo.

Viziteaza insula Terceira Azore obiective turistice 2
Picine naturale din lava, in oceanul Atlantic
Viziteaza insula Terceira Azore obiective turistice 3
Este incredibil sa fii in interiorul unui vulcan: mi-am adus aminte de cartile lui Jules Verne
Mult peste si ieftin in piete
Praia da Vitoria Terceira
Angra do Heroismo
Orasele si satele sunt foarte curate
Teren de Golf
Golf si Hortensii
Golf si Hortensii

Și muzica, muzica din Azore, dint-o seară specială, la unul dintre restaurantele emblematice: Adega Lusitania:

Insula Sao Miguel, Azore

Vulcani activi, inactivi, mulţi vulcani
Irlanda Portugaliei, dar pe mine m-a dus cu gândul la Noua Zeelandă – nu am fost acolo dar imaginile din Hobbitul şi Frăţia Inelului, care am înţeles că au fost filmate acolo, puteau fi foarte bine realizate şi aici.
Ape termale, am băut direct de la izvoare, unele cu conţinut mare de fier, dar băubile, unele chiar prea bune! Deşi în unele zone, acolo unde sunt vulcanii activi: apă colocotită în nenumărate ochiuri, lavă şi fum în alte părţi, este un miros puternic de sulf în atmosferă
Bucatarie deosebita, cel putin ca modalitate de preparare: carne, legume, chiar şi porumb fiert chiar în vulcani.
Mâncare bună, localuri cu vedere la port, tradiţionale, mai cu ştaif…. de toate, chiar şi italiene.

În insula Sao Miguel vei vedea multe lucruri pe care nu te-ai aștepta să le găsești în mijlocul Atlanticului

Plantaţie de ananas
Plantaţie de ceai: da, în Azore şi este foarte apreciată producţia, se pare că englezii de la Azoreni au luat acest obicei, al ceaiului, o Donna căsătorită pentru o alianţă a adus obiceiul în Anglia.
Fabrici de lactate, una singură mai este deţinută exclusiv de azoreni
Drumeţii multe, inclusiv pe creasta unui vulcan adormit de mult, sau în jos spre plaje superbe formate pe malul lacurilor vulcanice.
Plaje cu nisip gri, gri argintiu, gri petrol….le-am văzut numai de la distanţă
Baie într-un lac termal, galben, cu mult fier şi apă caldă, şi la cascade cu apă caldă, venită direct din vulcani (temperatura 26 şi 36 de grade) – cascadele mici dar încântătoare într-un parc natural care ne-a lăsat cu gura căscată.
Lacuri vulcanice: Lagoa Verde, Lagoa Azul, Lagoa do Fogo, Lagoa das Furnas, am făcut sute de poze şi le– aş posta pe toate!
Oceanul pe ambele părţi: zona în care insula are 8 km lăţime, de sus se vede atât de frumos

În Sao Miguel sunt multe festivaluri

A fost o mare petrecere cu cele peste 80 de frăţii din insulele din jur, care au participat la paradă, care alegorice, oamenii cântau, dansau, multă butaforie: biserici, castele, dar şi tauri şi vaci în procesiune. Mi s-a părut interesant, dar nu m-a prins, nu înţeleg destule despre obiceiuri, dar am apreciat că oamenii se bucurau mult, veniseră de pe toate insulele, copii, bătrâni, tineri.
Plimbarea pentru observatul balenelor şi a delfinilor am făcut – o de aici din Sao Miguel, citiţi aici despre ea.
Marina frumoasă, promenadă întinsă
Viaţă de noapte activă, mulţi tineri, sunt şi concerte organizate aici, David Guetta de exemplu venea peste o săptămână de când am plecat noi.
Multe văcuţe şi hortensii, doar suntem în Azore
Competiţia Red Bull se ţine aici, în Vila Campo da Franco, locul de unde se sare în apă de pe stânci, acele scufundări pline de adrenalină chiar şi pentru spectatori; au avut loc 3 edţii deja – nu am ajuns, am văzut din depărtare, poate într-o zi.
În Sao Miguel sunt şi tineri, destul de mulţi turişti, deşi sunt oameni de toate vârstele, dar sunt mai mulţi tineri decât în Terceira. Terceira este mai liniştită din toate punctele de vedere.

Aproape am ajuns în Sete Cidades
Lagoa do Furnas
Lagoa do Furnas

Ei, ce parere aveti de peisaj?

Lagoa Verde si Lagoa Azul

Terra Nostra Park, Furnas, Sao Miguel

Ce as fi stat la plaja aici…
La vulcani
Ape fermecate
Am dat o mana de ajutor la fiertul porumbului…. asa de impresie artistica
Pranzul
Reședințe de milionari
Terra Nostra Park, Furnas
Plantație de ananas de Azore
Plantație de ceai
Lagoa do Fogo

Diverse

În cele 2 insule în care am fost am rămas pur şi simplu impresionată de toalete, mă refer la cele publice: incredibil de curate, dotate cu de toate, hârtie igienică, de şters pe mâini, săpun, totul alb alb fără nicio pată. Nu îmi vine să cred, asta da, se vede că nu este turism de masă, altfel cum se poate menţine atâta curăţenie pe o plajă destul de solicitată, sau în parcuri, mă refer la parcuri publice.

Toalete publice gratuite, Terceira

Taxe foarte mari, pentru o maşină, aproape triplează costurile: 100%b taxe care se duc direct la bugetul central, după înmatriculare,transport pe insulă, cele cu capacitate mare mai au şi altele. Nu este de mirare că drumurile sunt destul de pustii.
Autostrăzi! Nu se plătesc dar există, şosele bune la fel, este incredibil.
Parcări gratuite la marginea oraşului Angra do Heroismo şi autobuze cu 20 de cenţi care duc în centru – centrul este oricum aprape.

În Azore  sunt Porturi căutate pentru yahturi şi vase de croazieră care traversează Atlanticul. Nici un ferry către Azore, sunt totuşi destul de departe de continente.

Nu este turism de masă în insulele Azore. Nici facilităţi de cazare peste măsură. Dar se dezvoltă uşor, uşor, deşi mulţi azoreni preferă insulele aşa cum sunt, mai agrare, verzi, curate, neaglomerate, fără viaţă de noapte haotică, tineri beţi şi altele. Vin mulţi îndrăgostiţi de natură.

Internet în insulele Azore

Aeroportul Lajes, Terceira: locul perfect de lucru pentru un blogger: prize, internet whireless gratuit şi fără useri, parole, etc cum este boingo în Portugalia care ne-a cam zăpăcit, bilă albă Otopeni: gratis şi bun. Boingo mă bântuie am dat de el şi în Dubai la aeroport!
Internet cam pe la toate restaurantele şi barurile, unde am fost am avut peste tot şi bun, whireless. La hotelul din Terrceira, Caracol, Angra do Heroismo (capitala Terceirei) foarte bun.

Organizare în insulele Azore

Pentu excursii și drumeții cel mai bine este să le rezervi dinainte. Așa știi că ai locul garantat și poți să îți organizezi mai bine timpul, pentru că dacă tot ajungi atât de departe este păcat să pierzi ore întregi să cauți excursii.

Clar trebuie să mergi în excursia de observat balene, de exemplu. Iar dacă găsești la fața locului o ofertă mai bună (nu prea cred totuși, dar nu știi niciodată), ei bine, anulezi. Cu până la 24 de ore înainte este gratuit aici și ai atâtea opțiuni! 

Unde am stat in Insulele Azore

In Insula Terceira am stat in Hotel do Caracol, cu vedere la Monte do Brasil si la ocean, in capitala insulei, Angra do heroismo.

In insula Sao Miguel am stat in Hotelul Royal Garden, o alegere excelenta pentru cei carora le place confortul (mie da). Mai mult, este situat in capitala insulei, Ponta Delgada, asa ca este usor de explorat toata insula si mai mult, bucurandu-te seara de viata de noapte din cel mai agitat oras din Azore (nu este agitat in general, dar pentru Azore este, are si o viata de noapte activa).

Transport in insulele Azore: cum ajungi

În Azore se ajunge cu avionul, multe zboruri către Ponta Delgada (Sao Miguel), Lajes (Terceira), Horta (Faial) sau pe Pico şi Santa Maria (aici sunt mai puţine zboruri).
Chartere SUA, Canada şi Madeira, zboruri frecvente pe Lisabona cu TAP Portugalia şi între insule cu Sata Air Acores, compania aeriană locală care are zboruri pe toate insulele.
Ryanair zboară de asemenea către Ponta Delgada din mai multe orașe, ca de exemplu din Londra, Frankfurt, Lisabona si Porto. In Terceira de asemenea zboara Ryanair, din Lisabona si din Porto.
Pentru vizitat insula puteţi închiria o maşină aceasta este o foarte bună soluţie. Sunt taxiuri dar şi mijloace de transport în comun, foarte ieftine, acestea leagă toate satele între ele.
Între lunile Mai şi Octombrie funcţionează şi ferriboturi între insule, dar în vreme ce de zburat se zboară jumătate de oră, 45 de minute, cu ferry se ajunge şi la 6,7  ore.
Aautobuze care conectează toate satele şi oraşele.

Cetăţenii Uniunii Europene şi ai Suediei nu au nevoie de paşaport, decât de actul de identitate naţional, Mulţi turişti care vin aici sunt din Germania, Anglia, Statele Unite.

Se vorbeşte portugheză dar mulţi cunosc limba engleză şi foarte bine, dar şi franceză, sau germană.

Părerea mea: deşi de nedorit, cred că în viitor se va ajunge dacă nu la turism de masă totuşi la mult mai multă agitaţie în insule. Terenul este relativ ieftin, taxele (în afară de maşini) mai mici decât în Portugalia, şi celelalte minuni de aici vor atrage cu siguranţă mulţi turişti, odată cu promovarea destinaţiei, mai ales dacă va fi şi un operator low-cost. În câţiva ani se poate să mai piardă din farmecul de acum, deşi sper să nu se întâmple asta, sper să atragă turiştii iubitori de natură, de frumos, de linişte, sau care la un moment dat au nevoie de toate acestea.

Ce aş mai fi explorat mai coasta, lagunele, priveliştile magnifice asupra oceanului şi al vulcanilor!

Insulele Azore Sao Miguel30

Insulele Azore Sao Miguel7

Insulele Azore Sao Miguel28

Insulele Azore Sao Miguel2

Insulele Azore Sao Miguel31

Insulele Azore Sao Miguel32

Insulele Azore Terceira2

Insulele Azore Terceira16

7 thoughts on “Impresii din Azore, ce mi-a plăcut, de ce îmi este dor

  1. Buna ziua! Foarte frumos materialul dumneavoastra despre Insulele Azore! ^_^ Si eu intentionez sa merg prin Lisabona la inceputul lunii mai si de-acolo sa vizitez si insulele. Mi-ar fi de mare folos cateva detalii despre transportul dintre insule. As vrea sa stau cate 2 zile pe fiecare insula daca se poate ^_^ In aceasta ordine de idei, va rog sa-mi transmiteti cum ma pot „plimba” printre ele si care ar fi costul… Astept cu mare interes raspunsul dumneavoastra! Multumesc anticipat! 😀

    1. Buna! Multumesc pentru apreciere :). Anul acesta ca noutate, EasyJet si Ryanair vor introduce zboruri intre Lisabona si Ponta Delgada, capitala insulei Sao Miguel., daca folositi linii low-cost. In rest, intre continent si insule sunt zboruri TAP Portugalia si SATA Air Açores, compania aeriana a insulelor Azore. Sata efectueaza si multe curse intre insule. Este cel mai rapid mod de a calatori intre insule, pe cale aeriana. Se poate si cu feribotul, desigur, informatii la zi despre curse gasiti aici : http://www.visitazores.com/en/getting-around/boats

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.