TOP 10 obiective turistice din Kuala Lumpur, Malaezia

Asia Kuala Lumpur Malaysia TOPURI

Kuala Lumpur 187

În Kuala Lumpur impresionează amalgamul de vechi și nou, infrastructura dezvoltată, zumzetul străzii, gălăgia din unele zone. Am bătut tot orașul la picior în cele 6 zile petrecute aici și pot spune cu certitudine că este un oraș sigur (dacă se respectă câteva reguli universale de siguranță), care m-a inspirat destul încât să îi dedic câteva articole deja.

O plimbare pe străzile acestei capitale nu este o poezie serenă, dar reprezintă ceva unic. Deși nu este un oraș extrem de bogat în atracții, sunt destule obiective care fac o oprire aici una de ținut minte. Asiaticii vin aici des pentru mâncare și cumpărături, dar noi de la atâta distanță ne dorim mai mult.

Iată mai jos TOP 10 atracții din perspectiva proprie, ordinea este aleatorie (în afară de turnurile Petronas):

Turnurile Petronas

Kuala Lumpur 223

Între anii 1998-2004 au fost cele mai înalte clădiri din lume, cu o înălțime de 451 de metri. Turnul unu este ocupat de compania Petronas și companiile afiliate, iar Turnul 2 are spațiile de birouri închiriate unor companii de prestigiu, precum Huawei Technologies, Al Jazeera în limba Engleză, Bloomberg, Boeing, IBM, Khazanah Nasional Berhad, McKinsey & Co, Microsoft, Reuters, etc.

Turnurile gemene au devansat toate celelalte simboluri ale acestui extraordinar oraș. Când spui KL spui Petronas Towers, cele mai înalte turnuri gemene din lume. 88 de etaje, câte 29 de lifturi duble de mare viteză în fiecare clădire, plus câte 10 scări în fiecare. 5400 de locuri de parcare în cele 5 niveluri de parcare subterană.

Ce poți face aici? O plimbare la înălțime pe Sky bridge – Podul care conectează etajele 41 și 42 – cel mai înalt din lume de acest fel, se află la 170 de m de sol și are 56 de m.
Poți de asemenea să admiri orașul de la etajul 86, unde este puntea de observare.

Prețuri*: Adulți: 80 MYR (aproximativ 80 lei de persoană) copii 30 MYR. Biletele se mai achiziționează online ssau  la fața locului, prin prezentare dis de dimineață și așteptat vreo 2 ore la rând. Fiind limitate locurile puteți pierde o zi întreagă, dacă primiți bilete pentru ora 17:00 să spunem. Mai bine verificați online pe websiteul oficial menționat anterior.

Turnul KL Menara

HK KL 283

Un turn pentru comunicații, una dintre atracțiile turistice ale capitalei malaeziene. Înălțimea totală cu tot cu antenă: 421 m, 335 acoperișul. Deși clădirea în sine nu este atât de înaltă precum Petronas, situarea ei pe un deal o ”ridică” un pic, așa că este doar cu puțin mai joasă decât celebrele turnuri gemene. Dacă urcați în turn aveți o priveliște frumoasă din mijlocul orașului, de la 276 de m. Tot aici este și un restaurant, cu prețuri destul de piperate, printre alte atracții ale turnului.
Prețuri*: Puntea de observare: 49 MYR adult , 29 copii, puntea deschisă: numai adulți: 99 MYR.
Sunt disponibile mai multe pachete, pentru diferite activități.
* Prețuri pentru străini, malaezienii au alte prețuri. Copii: 4-11 ani

Bukit Bintang

HK KL 377

Inima orașului, cea mai aglomerată zonă, faimoasă pentru cumpărături și mâncare. Un paradis al centrelor comerciale care se succed unul după altul, intercalate de vânzători ambulanți și tarabe sărăcăcioase care vând de toate. Multe Malluri: Sungai Wang/BB Plaza , KL Plaza, Times Square, Pavillion – cu un food court uriaș, un etaj întreg, Lot 10, Starhill Gallery, Plaza Low Yat – un Mall dedicat sectorului IT, YTL Plaza, BB Park, Imbi Plaza, etc…. Tot în zonă este și faimoasa stradă Jalan Alor.

Jalan Alor:

HK KL 321

Stradă foarte faimoasă pentru mâncare, o explozie de culoare, nu este alta la fel în oraș, poate doar în China Town, dar nu atât de multă efervescență culinară într-un singur loc.
Multe restaurante cu preparate din fructe de mare, carne, mâncare chinezească, indiană, malaeziană, grătar, fructe, de toate. De la lăsatul serii până târziu în noapte este locul unde trebuie să vii pentru a te simți cu adevărat în vacanță și a experimenta unele dintre cele mai bune – și ieftine – preparate culinare care se pot încerca în Malaezia.

Mica Indie

Little India Melakka 083

Mă așteptam la mai mult din descrierile citite, sunt doar câteva străzi cu magazine, restaurante și marketuri indiene, dar nu am regăsit și atmosfera la care mă așteptam, sau poate mă așteptam la prea mult. Probabil în puțin timp nu o să mai fie nici atât, zona se modernizează rapid și la nici doi pași deja pândește viitorul, fiind foarte aproape de stația Sentral.

Este totuși un punct de vizitat dacă vă doriți să cumpărați tot ce înseamnă produse indiene alimentare și nealimentare, sau să serviți masa într-un restaurant indian tipic.

Piața Centrală/Pasar Seni

Kuala Lumpur 002

Piața Centrală, una dintre cele mai faimoase zone din Kuala Lumpur. Se mai numește Pasar Seni. Construită în 1928 piața a fost renovată în 1980, în prezent în interior fiind o multitudine de magazine cu de toate, de la eșarfe, la măști, suveniruri, haine la mici restaurante. Deși se vând lucrurile ca autentice nu prea sunt, majoritatea sunt din cele ”autentice artizanale” care se vând cu tona. Prețurile totuși sunt decente.

Afară este plin de tarabe cu de toate. Spre deosebire de Cartierul Chinezesc din vecinătate, odată cu lăsarea întunericului aici micile buticuri și tarabe se închid. Zona este situată central, foarte bine conectată la sistemul de transport în comun și abundă de hosteluri și pensiuni, fiind un loc favorit pentru foarte mulți backpackeri. De aici până la Bukit Bintang, Jalan Alor se ajunge în 20 – 30 de minute pe jos, am făcut drumul de mai multe ori și de fiecare dată am văzut ceva interesant.

Cartierul Chinezesc

HK KL 459

Cine nu a auzit de faimoasa stradă Petaling din China Town KL. Foarte aglomerată noaptea, ziua un pic mai amorțită, dar ca orice loc de acest fel cum se lasă seara este un alt univers, unul fantastic. Mâncare extrem de bună, sunt câteva restaurante unde am servit preparate după rețete vechi și faimoase, care nu se prepară peste tot (am mai solicitat și nu am primit în alte părți).

Deși este lăudat mult negociatul oricum ca turiști veți plăti un preț astronomic în comparație cu valoarea de piață, asta știu sigur că am văzut aceleași lucruri în Hong Kong mult mai ieftine (mă refer la ținutele și suvenirurile chinezești) iar HK nu este tocmai cel mai ieftin loc – în Bangkok erau și mai ieftine și în China continentală de unde ajung la tonă peste tot cu mult mai ieftine. Clar este și chiria, etc… Tot ce doriți în materie de falsuri: Vuitoane, etc se găsește aici. Am văzut că este o explozie de genți Michael Kors foarte bine realizate.

Fructele și mâncarea nu sunt false. În zonă mai sunt și câteva temple frumoase și mai ales Pasar Seni, Piața Centrală, la nici 5 minute de mers pe jos. Am scris despre acest obiectiv mai multe aici.

Sky Bar – Traders

Kuala Lumpur 214

Acest bar, situat la etajul 33 din Hotelul Traders, oferă o panoramă de neuitat asupra orașului Kuala Lumpur și a turnurilor Petronas. Unde mai pui că în loc de biletul de intrare în turnuri poți petrece în unul dintre cele mai exclusiviste baruri din oraș. Este un loc unde vin turiști, expați și localnici avuți.

Ținuta este obligatorie, nu de gală, dar nu papuci și bermude. Este un bar discotecă plăcut, care în weekenduri este plin ochi, iar în timpul săptămânii doar plin. Cu toate că este un loc luxos atitudinea chelnerilor și a personalului este foarte binevoitoare, deloc înțepată.

Batu Caves

Kuala Lumpur 045

Locul, dealul calcaros are 400 de milioane de ani vechime se spune. Nici că se poate o excursie mai frumoasă pentru jumătate de zi sau chiar o zi dacă doriți să explorați toate peșterile din zonă.

Batu Caves sunt poziționate la 11 km nord de KL, în interiorul unui deal de calcar care adăpostește 3 peșteri principale și câteva mai mici. Peștera catedrală, cea mai mare dintre peșterile de aici adăpostește mai multe altare hinduse și are o boltă uriașă!

Se ajunge în puțin timp din centru, cu trenul Komuter, un fel de metrou, costă aproximativ 4 lei dus/întors (4 MYR). Din 20 în 20 de minute. Sau luați o excursie aranjată, dar este atât de la îndemână și frumoasă toată experiența că recomand să vă aventurați pe cont propriu.

Am scris aici pe larg despre cum este o zi la Batu Caves, odată cu admirația mea că autoritățile au conectat centrul Kualei Lumpur cu această atracție turistică. Și de la stația terminus se ajunge la intrarea în peșteri în 5 minute de mers pe jos. Drumul este semnalizat! Ce nu este de ratat: o nucă de cocos cu numai 4 lei pentru a vă da toată energia necesară explorării peșterii!

Cel mai mare festival hindus, Thaipusam, care se desfășoară de obicei în ianuarie, se sărbătorește aici fastuos, cu o procesiune care atrage zeci de mii de vizitatori și de credincioși. În trecut festivalul a atras și mai mult de 1 milion de pelerini, devenind una dintre cele mai mari adunări din lume.

Moscheea Națională- Masjid Negara

Little India Melakka 131

O vizită în KL trebuie să includă și o oprire la Moscheea Națioanlă, pentru a înțelege mai bine acest popor. Cu o capacitate de a primi 15 000 de oameni, mocheea este uriașă! Și foarte fluidă, cu o priveliște de vis asupra orașului. Grădini spațioase. Construcția are la bază Marea Moschee din Mecca, cu 48 de mici domuri, iar cel principal, acoperișul are un aer de umbrelă bleu semi-desfăcută și simbolizează cei 5 stâlpi ai islamului și cele 13 state ale Malaeziei. Minaretul principal are 73 de m înălțime și are o formă de umbrelă închisă. Clădirea a fost finalizată în anul 1965.

Dar ce m-a atras cel mai tare a fost marea simplitate și mai ales multitudinea de pliante religioase (islamice) care vorbeau numai despre toleranță, despre familie, despre bine, despre cum trebuie să te comporți cu cei de o altă religie, desigur bine, am citit că este mare păcat să atentezi la bunurile cuiva de altă religie profitând de faptul că este în minoritate, printre altele: pliantele acelea explică foarte bine și pe înțelesul tuturor anumite concepte. Citind, uitându-te cu câtă blândețe ești tratat înțelegi de ce etnicii malay sunt atât de toleranți cu cei de altă religie, plăcuți, etc.

Intrarea este gratuită, se furnizează veșminte atât pentru femei cât și pentru bărbați, dacă nu poartă deja ținutele acceptate.

Sunt încă multe de vizitat: parcul păsărilor, parcul de fluturi, Muzeul Național, grădina de orhidee și hibicus și câte și mai câte, dar cel mai interesant la acest oraș este amalgamul multicultural, vechiul și noul, deși nu știu în cât timp toate acestea nu vor deveni decât o amintire, lăsând locul unei capitale moderne 100%, curate, un oraș frumos, dar probabil cu o identitate pierdută.

Citiți mai mult despre Kuala Lumpur în articolele dedicate:

Kuala Lumpur, un oraș în transformare… capitală

Kuala Lumpur, primele zile, primele impresii

Cartierul chinezesc din Kuala Lumpur

Batu Caves, regatul lui Murugan, Hanuman și al maimuțelor

Cum este să ai nevoie de o zi liberă în vacanță 

Și dacă plănuiți să vizitați Malaezia, am postat aici un articol cu diverse informații utile.

Sper că am reușit să vă fac o imagine cât mai realistă asupra orașului și a ce puteți experimenta aici,

pe curând,

Mire

shutterstock_174675254 [Converted]

8 thoughts on “TOP 10 obiective turistice din Kuala Lumpur, Malaezia

 1. Buna ! Te rog sa-mi spui cum te-ai descurcat cu roamingul in malezia. Respectiv, daca a functionat. Am auzit ca daca ai telefon pe orange nu functioneaza , pur si simplu nu ti se activeaza si ai fi nevoit sa-ti cumperi un telefon de acolo cu cartela . Multumesc

  1. Buna Dorina eu am Vodafone si a mers perfect. Si am putut sa ma conectez wifi cu whats up foarte usor in locatiile unde era wifi. Iar cartela locala este bine sa cumperi nu ai nevoie de alt telefon pui cartela in telefonul tau daca vrei sa ai net tot timpul si sa salvezi costuri. Poti vorbi pe Skype. Si cartelele sunt foarte ieftine. Nu stiu cu Orange dar nu prea as crede sa nu mearga roamingul mai ales ca Malaezia este foarte dezvoltata mai mult decat ne asteptam

 2. Revin din nou cu o intrebare. Ai avut vreo problema cu cardurile- eventual de la o banca anume ? E ok sa scoti de la bancomate sau ar fi mai bine sa schimbi dolari. Multumesc

  1. Buna Dorina. Eu am folosit cardul, insa atentie la comisioane, banca din tara poate percepe la fiecare extragere, asa ca mai bine extragi mai mult deodata. Si foloseste numai bancomat HBSC nu are comisioane, altele decat cele ale bancii tale. Asta am aflat nu chiar de la inceput, de la turisti care calatoreau de mult prin zona si m-am bucurat. Sunt destule. Este bine in general sa ai la tine si euro, dolari, pentru orice eventualitate, dar nu neaparat sume mari, maruntis. Eu asa prefer, deoarece nu imi place sa umblu cu sume mari la mine. Am avut 2 carduri, dar folosit doar unul, celalalt gol, ca daca patesc ceva, pierd celalalt card sa cer de acasa un transfer, avand in vedere ca am stat mai mult de 2 luni prin Asia, ca o masura de precautie, dar nu a fost nevoie :). Cred ca ori sa schimbi in valuta si de acolo in bani locali ori sa extragi direct de pe card este acelasi lucru, poate mai ieftin cardul, calatorie frumoasa si daca mai ai intrebari raspund cu placere.

 3. Vreau sa-ti multumesc pentru ca ti-ai facut timp si mi-ai raspuns la intrebari atat de prompt si detaliat . O ultima nelamurire – am citit ca din aeroporul international kl ai luat autobuzul spre kl sentral , ceea ce intentionez si eu. Iti amintesti cum ai ajuns la statia de autobuz – la ce nivel este, sunt indicatoare si de unde ai cumparat biletele ? Multumesc

  1. Cu multa placere! Da, sunt indicatoare si practic este un culoar urias, care te duce direct la terminal. Bilete se cumpara de la casa de bilete. Din aceeasi parte se ia si trenul expres spre centru, Komuterul, dar este mult mai scump, desi mai rapid.
   Autocarele sunt curate si cu aer conditionat, nu sunt rate :). Aeroportul KL este foarte modern, curat si bine semnalizat, dotat cu de toate. Si nu este urias, asa ca ajungi imediat jos la platforma de autobuze, sunt scari rulante. SUnt multe terminale de autobuz foarte moderne in KL: iar la autobuz pe bilet ti se spune si la care numar esti, sunt usi, A, B, C, D si cand iei bilet ai ora si usa pe care trebuie sa iesi. Poti intreba si casierita. ideea este ca la infrastructura stau foarte bine, uimitor de bine! In Malaezia sunt aproape 66 000 de km de autostrada!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *