Cum să călătorești mai mult

Dezvoltare Sfaturi de călătorie

shutterstock_174675254 [Converted]

Da, încă unul dintre acele articole cum să, blamate de unii, căutate de alții – în categoria aceasta mă înscriu și eu. Înainte de a spune clar și răspicat că da, am o mare pasiune pentru a călători și a scrie despre ele pe blogul personal citeam și visam foarte mult la cum și ce ar trebui să fac să călătoresc mai mult. Este încă o preocupare constantă.

Deci cu ce vine nou acest articol? Probabil cu nimic pentru unii, dar cu un adevăr important pe care l-am descoperit după ce mi-am îndeplinit anumite vise legate de – ghiciți sigur, este simplu – tocmai de călătorii.

Faceți din a călători o prioritate

De aici pornește totul de fapt, de la dorință și priorități. Dacă ne uităm un pic în jurul nostru, o să vedem că toți își realizează la un moment dat visele: visează la case, au case, la mașini la fel, la haine frumoase, o viață activă social, familie, carieră, călătorii, sport? Toți realizează lucrurile acelea care sunt cele mai importante pentru ei, chiar în ordinea priorităților. Minusuri sunt în orice alegi așa că nu trebuie să vă gândiți la asta, decât în măsura în care trebuie să vă apărați alegerile în fața altora. Este ușor de făcut o radiografie sau o analiză SWOT a orice, dar până la urmă rămâne faptul că este vorba de alegeri, de priorități.

Și dacă doriți să călătoriți mai mult, primul pas este să vă propuneți acest lucru:

– Faceți o listă de priorități.
– Puneți în planul anual, alături de obiectivele legate de muncă, familie, dezvoltare personală, sănătate, finanțe etc și pe cele legate de călătorii, exprimate foarte clar, nu vreau să călătoresc mai mult: vreau să merg la munte de 3 ori să spunem, să merg în două city breakuri în Europa și să mă merg într-o insulă grecească la plajă, sau ce doriți într-o perioadă de, aici hotărâți ce vă propuneți.

M-au amuzat de-a lungul timpului multe articole ale unor autori din țări mai dezvoltate decât a noastră cu sfaturi de cum să călătorești mai mult, în care sfaturile în majoritate sunt legate de cum să renunți la anumite lucruri pe care noi nici nu le avem sau nu le facem oricum.

Fiecare are un anume buget și anume priorități dar punerea lor pe hârtie, să spunem a celor legate de călătorii și verificarea periodică, vă va ajuta să:

Căutați pe net diferite informații, promoții, să faceți bugete, să vă informați constant. Asta este de fapt și acum una dintre activitățile mele preferate: să fac planuri legate de călătorii, chiar dacă nu ajung să plec de fapt atât de des, dar și să mă gândesc cum ar fi și să mă gândesc la bugete și ce obiective aș vedea, pe unde aș merge este oricum un mod foarte plăcut de a petrece timpul pe net.
Visând și făcând planuri, clar o să economisiți bani: când vedeți o promoție la un bilet de avion cu 50, 60 de euro dus-întors într-o anumită destinație la care visați de mult o să vă gândiți de mai multe ori până să aruncați banii pe acele lucruri inutile, sau cumpărături impulsive de supărare să spunem, mai bine luați un bilet de avion, când găsiți la promoție. Funcționează. Automat creierul o să proceseze: a, cu banii cheltuiți pe chestia asta aș putea face x activitate, sau sta o zi în plus în vacanță. Merită? Răspunsul o să vă surprindă de multe ori și va fi foarte ușor să renunțați la cheltuielile inutile.

Sunt persoane care au bani dar nu au timp. Se poate în unele foarte puține cazuri și perioade. Lucrând mulți ani într-o companie multinațională am văzut că toți managerii străini indiferent de nivel plecau des în vacanțe, la care nu renunțau indiferent ce situație se ivea și totul funcționa normal, dar mulți colegi români renunțau la planuri, sau nici nu cereau concediu decât câteva zile din când în când și acelea cu frică și se plângeau că nu pot lua concediu. Aici fiecare face cum gândește, dar nimeni nu și-a păstrat poziția că a acumulat peste 40 de zile de concediu, sau a avansat. Când este vorba de avansare și beneficii tot cei cu tupeu, care cer, au prioritate. Aceștia se și vând mai bine.

Flexibilitate în legătură cu vacanța: adică pentru a prinde cele mai bune oferte trebuie bineînțeles să adaptați vacanța la oferte invers este mai dificil, nu imposibil, dar mai dificil.

Programe work and travel: mi se par formidabile pentru tineri, îi ajută să evolueze, să se dezvolte, să interacționeze cu tineri din un cu totul alt mediu.

 Combinați: când aveți câteva zile deplasare de serviciu și mai stați 2,3 în respectivul loc pe cont propriu, să vizitați. Se practică cu succes și la noi și eu am făcut lucrurl acesta de câte ori am avut ocazia.

Muncă în străinătate: dacă de exemplu petreceți doi ani în Asia de Sud-Est vedeți toată zona în concedii, weekenduri prelungite, etc. Acest lucru este cu mult mai dificil de realizat aici.

Împrumutați, fără regrete, dacă știți că puteți să dați înapoi banii: multora le este cu mult mai ușor să împrumute bani și după să îi restituie restrângând cheltuielile decât invers. Da, unii o să rostească cuvinte precum ești nebun, nu ești responsabil, pentru călătorii, dar cu ce este mai bine să intri în datorii și mai mari pentru o mașină să spunem, renunțând la cam tot ce este plăcut și care atunci când ajungi să o plătești nu mai valorează mare lucru? Sau nu înțeleg să își ia alt televizor când au televizor sau alt aragaz când au aragaz bun, atunci când pentru asta renunță la călătorii. Da, unii o să spună că le trebuie. De acord. Mie îmi trebuie vacanțe. Este vorba de priorități. Dar oamenii tind să te catalogheze mult mai tare ca iresponsabil când pleci în vacanță decât în alte situații. De ce? Este încă un mister. Dar asta este treaba lor. Nu a noastră. Singurii bani pe care nu îi regret deloc uitându-mă în urmă sunt cei dați pe vacanțe.

Fiecare hotărăște bugetul zilnic, unde vrea să se ducă, ce tip de vacanțe preferă, în funcție de care apare și întrebarea: Cum să îmi permit să plec. Dar cea mai importantă este hotărârea de a călători. Dacă vă doriți cu adevărat, veți găsi căi de a rezolva și partea cu bugetul. Există de fapt doar două căi:

Cheltuiți mai puțin și aici intră toate sfaturile simple dar perfect adevărate cu renunțatul la mâncatul în oraș și altele de simplificat stilul de viață.
sau:
– Câștigați mai mult, posibil și din activități extra-job.

Știu că multe sunt ușor de zis, greu de făcut, dar ca în orice, cine visează departe, ajunge departe 

Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.