Eveniment pentru presa organizat de Ambasada Marocului

Africa Evenimente Maroc

DSC01956

Ați fost vreodată în Maroc? Doriți să mergeți, sau să reveniți? Eu spun DA răspicat la toate întrebările. Marocul m-a fermecat de la prima vizită (în 2010) când am vizitat Fes-ul, Casablanca, Marrakech și am fost un pic prin Munții Atlas. Îmi doresc să revin și să merg din nou în Marrakech, să stau mai mult în orașele magnifice din deșert, să vizitez Rabat, Meknes și Laayoune, Dakhla, chiar și Agadir îmi face cu ochiul. Este o țară a contrastelor, vie, plină de culoare.


Am scris un articol despre contrastele din Maroc și un mic ghid despre Maroc pentru a vedea dacă această destinație vi se potrivește.

M-am îndrăgostit de Maroc și de uleiul de argan, de arome, de piețe, de lumină și de sucurile proaspete de portocală, savurate în timp ce primeam un tatuaj cu henna, sau făceam orice, era atât de bun că beam câte un kg cred pe zi. De mâncare și de ceaiul făcut cu frunze proaspete de mentă și lămâie. Și de străduțele din Mediana din Fes. Și aș putea continua la nesfârșit.

Eveniment pentru presa organizat de Ambasada Marocului

Dar se pare că nu numai eu m-am îndrăgostit de Maroc. Cu o suprafață de 710.850 km pătrați, 3.500 de km de coastă: Mediteraneană și la Atlantic și o populație de 33 de milioane Marocul atrage peste 10 milioane de turiști anual.

Da, peste 10 000 000 de turiști. Este enorm și doresc să aducă chiar mult mai mulți. De unde știu? De curând am fost invitată la o întâlnire organizată de Ambasada Regatului Maroc și reprezentanți ai presei de turism din România la Hotel Phoenicia din București.

Am fost foarte plăcut impresionată de primire, de eleganța cu care a discutat cu noi Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Regatului Marocului în România, E.S. Dna Faouz El Achchabi , de informațiile primite, de filmulețele văzute.

E.S. Dna Faouz El Achchabi ne-a adresat un cuvânt de bun venit iar prezentarea a fost realizată de Dl Khalid Mimi, Directorul Biroului de Turism al Marocului pentru europa de Est. Au mai luat cuvântul și câțiva invitați din presa româna.

Mi-au dat un dor de ducă….. cred că nu mai este nevoie să subliniez acest aspect :).

Ce inseamnă turismul pentru Regatul Marocului?

Câteva date:

Număr de vizitatori: 10.046.000 (+7% / 2012)

Locul în lume: 25

Numărul de paturi: 207.500

Venitul anual generat de incoming: 5 miliarde de Euro

Angajați: 500 000 de locuri de muncă directe / 5% din întreaga forță de muncă angajată în economie

Procent din PIB: 12%

Și da, există o viziune ambițioasă pentru viitor, cu ținte clare:

Viziune 2020

Plasarea Marocului în TOP 20 destinații turistice din lume

Dublarea numărului de turiști străini, incoming

Triplarea numărului de turiști naționali, inbound

În Agadir sunt 300 de zile cu soare? Sau că Marocul are unele dintre cele mai bune școli de surf din lume? Că se fac multe investiții în hoteluri, în capacitățile de cazare, infrastructură, etc? Că sunt multe obiective înscrise în UNESCO Heritage?

Marocul este o destinație turistică foarte ofertantă: Circuit Orașele Imperiale, Excursii în deșert, Sport și aventură; golf, Wellness (o, da! Cu uleiul de argan de acolo nu este de glumit, este divin și aș merge de exemplu numai pentru o cură de masaje și hammam direct la sursă.)

Mai multe informații despre turism aici: www visitmorocco com

Una peste alta a fost o seară reușită, am discutat cu alți colegi bloggeri și cu alți jurnaliști din presa de turism, am și cunoscut câțiva oameni foarte plăcuți, plus că am avut șansa să îmi exersez limba franceză, am dat și un pic iama în dulciuri și alte preparate, ceea ce nu mi-a plăcut foarte tare dar nu am putut să mă abțin, divine.

20141112_214751
Couscous cu alune, fructe uscate si rehidratate si miel: extrem de bun
20141112_224637
Baclavale si alte ”dulcegarii”

Întâlnirea m-a pus pe gânduri în sensul în care sper ca și noi să organizăm evenimente de promovare a României la alte Manifestări și Târguri de Turism internaționale, să ne prezentăm țara, oamenii (s-a discutat mult despre cât de calzi și ospitalieri sunt marocanii), bucătăria, tradițiile, într-un cuvânt să ne vindem bine, pentru că incomingul are o importanță uriașă, atât prin veniturile directe cât și indirecte în bunăstarea unui popor și este păcat să nu ne folosim de ceea ce avem, din abundență chiar.

Am o curiozitate: ce oraș sau loc din Maroc vă doriți cel mai tare să vizitați? Sau pe care?

Ce cunoașteți despre această țară?

IMG_5974
Eu si E.S. Dna Faouz El Achchabi, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Regatului Marocului în România

IMG_5977

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *