Yogyakarta, Indonezia, TOP experiențe: de ce iubesc acest oraș

Asia În Asia Indonezia Java TOPURI Yogyakarta
prambanan 186
Frumosul templu hindus Prambanan

Yogyakarta, este capitala regiunii cu același nume din zona centrală a insulei Java, Indonezia. Este capitala culturală a țării și totodată cel mai vizitat loc din insula Java, cei mai mulți turiști venind aici în special pentru cele două mari temple: Prambanan și Borobudur. Dar este un oraș atât de curat și civilizat! Un oraș pe care l-am înscris în cele 3 perfecte pentru backpackeri din Sud-Estul Asiei.

Pentru Yogya aș recomanda măcar 2 zile, sau 3 pentru a include și Vulcanul Merapi :).

TOP Experiențe:

Vizită la Borobudur

20140822_165823

Borobudur este principalul punct de atracție din Yogyakarta, mulți călători declarând chiar că au venit în Indonezia în special pentru a vizita frumosul templu budist în formă de stup. A fost propus de mai multe ori ca una dintre minunile lumii, alături de alte mari realizări umane. Este construit în secolul 9 deasupra dealului ca o piramidă în trepte din mai mult de 2 000000 roci andezitice. Mii de reliefuri sculptate și 504 statui ale lui Budha împodobesc cele 3 lumi de la Borobudur: lumea dorințelor, lumea formelor și lumea celor fără formă, nirvana, în secțiunea Arupadhatu. O descriere completă a templului, a prețurilor și a modalităților de ajungere aici, pe cont propriu sau cu tur în articolul dedicat: Candi Borobudur, moștenirea budistă, una dintre minunile lumii.

Vizită la Prambanan

prambanan 080

Ansamblul Prambanan este un mare templu hindus din sec 9 dedicat Trimurti, Triadadei Hinduse, sau Marea Trinitate: Brahma creatorul, Visnu cel care apără viaţa şi Shiva distrugătorul sau transformatorul. Nu știu de ce, dar mie mi-a plăcut mai mult decât Borobudur. A fost templul regal al Regatului Mataram, iar în perioada de maximă strălucire a regatului, se crede că sute de preoţi şi discipoli trăiau în incintă.

Templul lui Shiva, cel mai mare din complex are 47 de m înălţime.
Templul şi-a reluat locul binemeritat în atenţia comunităţii hinduse, odată cu reconstrucția, aici desfăşurându-se procesiuni şi festivităţile cele mai importante din an. Am scris și despre el pe larg cu informații complete despre prețuri, mijloace de transport, etc în articolul dedicat: Candi Prambanan, unul dintre cele mai mari temple hinduse din Asia

20140821_154128
Rataciti pe la Prambanan, mari amatori de frunze, date prin gard

Cumpărături, cumpărături, cumpărături pe 2 km de bulevard: Malioboro

prambanan 280

zogza 063

Dacă este un bulevard care trebuie vizitat în Indonezia acesta este Malioboro: un loc special, autentic, unde se desfășoară totul în Yogya: de la parade, la muzică, zeci de restaurante tradiționale stradale și sute de boutiqu-uri autentice, de tarabe, magazine de materiale, Malluri și tot ce vă puteți gândi. Beca, motociclete, căruțe cu cai, mașini, este un du-te-vino permanent.

În timp ce vesticii au probleme în a-și face loc prin furnicarul de pe stradă și a traversa printre mașini și mai ales scutere și motociclete, am descoperit că am un talent special la acest lucru, pentru care am fost admirată îndelung de noile prietene din țări mai dezvoltate :). Încă o dată mi s-a demonstrat că dacă reușești să supraviețuiești în București o poți face în orice altă parte a lumii.

Sunt desigur hărțuitorii obișnuiți din locurile turistice, care oferă de la transport la diverse: propuneri de a vă duce la galerii care nu sunt deschise decât în ziua respectivă, etc.

Cireașa de pe tort: am fost abordată de un domn în vârstă care mi-a făcut oferta: Haideți să vă duc pe adevărata stradă Malioboro, că nu știu dacă știți dar asta nu este Malioboro. 🙂 . Eram de 3 zile în Yogya și cunoșteam strada aceasta aproape pe de rost. Toți cei 2 km!

Mâncați ca indonezienii – Gudeg, de preferat dimineața 🙂

20140824_090011

În glumă Yogya este denumită ”orașul Gudeg-ului”. Friptură făcută din Jackfruit – am crezut că este vită când am mâncat prima oară, sau carne în orice caz nu fruct, datorită gustului și texturii!

Este un fel de mâncare tipic indonezian preparat cu lapte de cocos și alte mirodenii specifice. Și orez 🙂 uneori este și carne dacă nu soia. Se servește pe frunză de palmier. Primeam la mic dejun diferite variații de gudeg și a fost bun!

Drumeție pe Vulcanul Merapi, muntele de foc

Merapi este vulcanul a cărui erupție recentă (2010) a dus la evacuarea a 350 000 de persoane și pus în pericol Borobudur (cenușa acidă de 2,5 cm depusă peste tot și care a ucis toată vegetația din jur a îngrijorat experții că va eroda serios templul).

Acum sunt tuturi ghidate: drumeție noaptea pentru a vederea răsăritul și după satele cufundate în lavă și cenușă, care includ ghid local, transport din Yogya și mic dejun. Pe listă pentru data viitoare, mai ales că după ce am mers pe Bromo și Ijen nu mă mai tem de vulcani, atâta timp cât activitatea lor este monitorizată.

Drumeția nu se adresează numai cățărătorilor de profesie, foarte mulți turiști de toate vârstele optând pentru această excursie.

Învățați despre cultura javaneză la palatul sultanului, Kraton

borobudur 030

borobudur 060

Deși nu m-a impresionat prin dimensiuni și nici arhitectură, este un loc de văzut, în special deoarece toți vizitatorii sunt acompaniați de un ghid care explică – în diferite limbi de circulație internațională istoria și însemnătatea simbolurilor din acest palat. Sunt secțiuni care se folosesc la diferite ceremonii și una numai la încoronări.

Mi-a plăcut secțiunea dedicată istoriei ținutelor și explicațiilor ghidului, care m-a ajutat să înțeleg diferențele de veșminte, în funcție de rang, vârstă și statut matrimonial.

Pe fiecare stâlp sunt simbolurile celor 3 mari religii care conviețuiesc în armonie în Indonezia: musulmană, hindusă și budistă: coloana, lotusul și piciorul de elefant. Totul îndeamnă la toleranță, așa că vizita aici m-a ajutat să înțeleg mai bine istoria acestui popor și o recomand cu căldură.

Preț intrare: 7000 de rupii pentru străini, 2000 aparatul foto, ghid inclus. Nici măcar 1 euro :(.

La plajă!

zogza 020

Yogya nu este un oraș situat pe plajă, dar este aproape de coastă și tocmai de accea multe locuri din care puteți alege. Plaje superbe, mâncare bună, pește, specialități marine. Dar cel mai mult locuri sălbatice, neafectate de turismul de masă, unde vă puteți bucura de natură și mai ales interacționa cu mulți localnici. O să vedeți că indonezienii nu sunt numai cei care vă oferă transport la orice pas sau altele, că și ei ies la plajă, se joacă cu copii, se plimbă cu atv-uri, cai, se bucură de natură. Sunt la fel ca noi, dar cu o altă modă la plajă :). Am fost la Parangtritis și mi-a părut rău că nu am avut timp mai mult să explorez și alte locuri.

Cină pe Malioboro

solo+joja 339

Pe Malioboro seara la fiecare pas sunt trupe de cântăreți și diferiți performeri care însuflețesc și mai tare atmosfera. Iar warungurile de aici, toate cu mese joase și unde toată lumea stă pe pături sau rogojini servesc o varietate mare de preparate din pește de toate felurile și alte specialități marine, dar și preparate din orice fel de carne (din zonă). Totul este proaspăt, foarte bun și extrem de ieftin în comparație cu Europa. Dar atmosfera face toți banii. La mesele lungi se stă care cum apucă, așa că în unele locuri ai impresia că stai la masă cu tot restaurantul, ba și cu altul din imediata apropiere. Turiști străini, turiști indonezieni, localnici, toți stau la grămadă și se bucură de clima plăcută, de muzică, de conversație (verbală sau cu mâinile). De mers măcar o dată într-un astfel de loc!

Și multe alte activități sau locuri de vizitat. Ateliere pentru a vă iniția în arta batik-ului, ateliere unde puteți crea propriul inel de argint, etc.

Și multă voie bună!

prambanan 207
Pentru templul Sewu trebuie sa revin! Era inchis pentru renovare

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.