Tărâmul contrastelor într-un paradis citadin #HongKong #Instagram

Evenimente Hong Kong

3
Am primit o frumoasă provocare, aceea de a scrie povestea unui loc, pe care să o ilustrez cu fotografii de pe contul de Instagram. Am ezitat între Hong Kong, Bușteni (am fost de curând și am câteva fotografii de acolo…. din păcate nu foarte multe postate la acest moment pe Instagram) și Indonezia și am ales Hong Kong-ul, primul loc unde am descoperit o nouă lume.

A fost prima interacțiune cu Asia, cu oamenii, peisajele, obiceiurile, piețele, străzile. Totul este senzațional aici, am scris mult despre acest teritoriu și încă nu am scris tot, nici pe departe și deși am postat sute de fotografii, sunt încă atât de multe care își așteaptă, cuminți, locul în blog.

Cu siguranță îmi place foarte tare să fotografiez, deși nu mă pricep extraordinar la asta și încă fac prea multe poze, dar mă tratez, până la urmă perseverența contează, am descoperit de multe ori. Și Hong Kong chiar oferă multe provocări unui ochi ”format”.

Mă așteptam să găsesc un oraș foarte nou, mult europenizat, dar este din ce în ce mai chinezesc. Chiar și în centru foarte puțini locuitori vorbesc engleza, aceia numai în Malluri, sau corporatiștii. Dar nici aceștia toți excelent. Cât despre accent…..

Hong Kong-ul este un alt univers, un univers foarte înalt, fiind plasat pe locul 1 în lume ca număr de zgârie nori. Și fiecare moment al zilei arată diferit. Mi-a plăcut aglomerația, luxul de a fi un anonim în fluviul de oameni, dar totodată să văd că peste tot sunt oameni binevoitori, plăcuți.

Am fost impresionată de priveliște, de oameni, de sensibilitatea lor, de nebunia străzii, de zgârie nori, de portul Victoria care este o feerie, nu am mai văzut ceva similar. Și cam de tot.

Mai ales de contraste:

12

1

6

13

8

Acum ești în cel mai modern loc de pe planetă, clădiri de birouri futuriste și corporatiști îmbrăcați impecabili, iar două străduțe mai departe dai peste China tradițională, piețe ambulante cu pești, caracatițe, fructe, oale, gheață, țărani. Mai faci doi pași în spate și vezi tot acest decor între clădirile fabuloase. Este amețitor. Tiffany și Vertu lângă amulete de noroc și gherete cu mâncare stradală.

Și contrastele continuă: aici toată lumea, absolut, mănâncă de la chioșcurile de pe stradă, de la gherete. Dar și la restaurante cu stele Michelin, în HK fiind cel mai mare număr de restaurante cu această calificare. Pentru că ăsta este HK-ul: oferă ce este mai bun peste tot. Nu poți avea o experiență completă fără a merge măcar o dată la unul dintre restaurantele tradiționale faimoase, sau la un restaurant cu stele Michelin dintr-un mare Mall sau clădire cu birouri, la prânz, ceea ce este foarte accesibil aici, am fost în locuri unde costa mai puțin decât o masă la un restaurant de la noi din București. Mult mai puțin. Iar cina pe stradă. Am văzut atâția corporatiști la coadă la tarabe că mi s-a spulberat orice îndoială sau spaimă de a încerca aceste preparate.

15
Mic dejun la Mc Donalds

14

Moda străzii este de senzație: asiaticii sunt foarte inovativi.

7

9

10

Bijuteriile de neînțeles, unele dintre ele: am aflat că este o tradiție oferirea acestor amultete ale fertilității la nunți, pentru ca un nou cuplu să aibă noroc de copii (băieți dacă se poate).

4

Iar oraș/teritoriu independent încă nu este doar partea cu zgârie-nori: pe partea continentală sunt Delte, mlaștini, rezervații naturale și se ajunge la ele cu metroul. Iar în partea de sud a insulei Hong Kong și în insulele îndepărtate (nu chiar îndepărtate, 30 minute -1 oră de mers cu feribotul) atmosfera este cu totul alta, ai impresia că ai făcut un salt înapoi în timp.

5

Și locuitorii marelui oraș sunt foarte foarte simpatici, este o plăcere să te uiți la ei, seara vezi foarte multe familii la plimbare pe malul din Kowloon, își fac fotografii, se bucură de copii, de timpul petrecut în familie, toate restaurantele și barurile sunt pline, piețele la fel, este o efervescență de nedescris. Și luminile…..

Și zâmbete, zâmbete și fericire adevărată, trăiesc totul intens, poate doar câteva ore libere pe zi, că aici se muncește nu glumă dar tocmai de aceea seara este o energie incredibilă pe străzi. Râsete, bucurie, mâncare, orice mai pe scurt. Este și o perioadă mai tensionată dimineața când lumea pleacă la muncă sau seara când se termină programul de lucru, dar în rest… nu este nimic gri aici, îmi este greu să văd știrile de la TV, îmi pare rău să văd dar am și multă admirație pentru tinerii care doresc să își păstreze stilul de viață.

Aceasta este scurta poveste a orașului HK în imagini Instagram. Orașul mi-a lăsat o impresie de neșters, vibrează, este efervescent, optimist, în dezvoltare, se mișcă repede. Dar totuși îmi era dor de acasă, acolo, nu înțeleg cum și de ce dar îmi era dor de București :).

Acest text este înscris în concursul TFB10 – #tenDubai – un eveniment organizat de Foto Union powered by Prestige Tours, cu sprijinul Canon și Calif. 

2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *