Ziua 3 ca #turistinMaramures, prima oprire: Săpânța!

Maramureș Românești România

DSC_9612 Când auzim de Săpânța primul gând se îndreaptă spre Cimitirul Vesel, unic în lume și devenit un important obiectiv turistic, care a pus micuțul sat Săpânța pe harta turismului. A fost prima noastră oprire, urmată de o sesiune de shopping – din cauza căreia eu am pierdut întâlnirea cu părintele de la biserica din localitate și ulterior o vizită la Casa Memorială ”Stan Ioan Pătraș” – creatorul cimitirului vesel, loc unde l-am întâlnit pe Dl Dumitru Pop Tincu, sculptor Cimitirul Vesel și pe fiica dânsului.

Cimitirul vesel de la Săpânța

Operă a meșterului Stan Ioan Pătraș – prima cruce a fost realizată în 1935. Toate cele peste 800 de cruci, realizate de meșterul Pătraș și de ucenicii săi reprezintă precum știm cu toții în versuri vesele, naive, momente din viața răposatului, exprimate în epitafuri vesele. Cu greșeli de ortografie de multe ori.

La Săpânța moartea nu se dorește a fi un lucru trist, există teoria că maestrul Stan Ioan Pătraș s-ar fi inspirat din cultura dacilor, care vedeau moartea ca pe ceva vesel.

Crucile sunt sculptate în lemn de stejar, locul fiind considerat un muzeu în aer liber. Unele cruci sunt pictate chiar pe ambele părți.

DSC_9586

DSC_9596

DSC_9589

DSC_9587

Crucea ”Creatorul” Cimitirului Vesel Stan Ioan Pătraș

DSC_9614

De cu tînăr copilaș
Io am fost Stan Ion Pătraș
Să mă ascultaț oameni buni
Ce voi spune nu-s minciuni

Cîte zile am trăit
Rău la nime n-am dorit
Dar bine cît-am putut
Orișicine mia cerut

Vai săraca lumea mea
Că greu am trăit în ea

DSC_9624

DSC_9616

DSC_9631

DSC_9628

Crucea cu soacra, poate cea mai cunoscută cruce de la Săpânța:

DSC_9610

Sub această cruce grea
Zace biata soacră-mea
Trei zile de mai trăia
Zăceam eu și cetea ea.
Voi care treceți pă aici
Încercați să n-o treziți
Că acasă dacă vine
Iarăi cu gura pă mine
Da așa eu m-oi purta
Că-napoi n-a înturna
Stai aicea dragă soacră-mea

Artizanat la Săpânța

În jurul cimitirului vesel sunt multe magazine de artizanat de unde se pot cumpăra diverse obiecte de artizanat și suveniruri. Mi-au plăcut mult cojocelele, covoarele, fustele, câteva bluze și câteva ștergare. Eram cam pe fugă cu programul și când eram în procesul deciziei și nu știam la ce să mă opresc a venit Simona să ne ia, moment în care am văzut o nouă fustă albă. Am tras-o pe mine, am zis că o iau, dat banii și fugit după grup. Cred că a fost cea mai rapidă decizie de cumpărare de până acum, nici nu am avut timp să scot fusta de pe mine. A fost 100 de lei și este dublată, a fost dragoste la prima vedere și fetele de la pensiunea unde eram cazați s-au mirat că a fost atât de puțin.

Prețuri: fuste între 100 – 150 RON, în funcție de materialul din care erau confecționate, cojoace de la 250 lei în sus, de fapt prețuri mici în comparație cu cele care sunt la târgurile din București. Dar sunt atât de multe că necesită ceva timp pentru studiat și decizie. Dar important este să știți că este o opțiune și că veți găsi lucruri frumoase aici.

DSC_9585

DSC_9633

DSC_9641
Mi-a ramas gandul la cojocelul alb cu maci

Casa memorială ”Stan Ioan Pătraș”

Am ajuns aici pe jos de la Cimitirul vesel, se ajunge imediat și de văzut am văzut casa veche cu pridvor a maestrului Stan unde sunt multe sculpturi aici, pictate vesel, fotografii ale maestrului, haine din portul popular.

Și atelierul, în care acum lucrează Dumitru Pop Tincu, urmașul său. Dânsul va da meșteșugul mai departe unui singur fiu. Am stat și ascultat pe maestru și așa am aflat că textele le scrie el, deoarece desigur cunoaște fiecare sătean și viața lor. Am cunoscut-o și pe fata maestrului, Anamaria, cred că cea mai frumoasă maramureșeancă pe care am văzut-o în această excursie, este deja măritată și are un bebeluș superb. Ne-a primit cu zâmbet, cum se poartă la Maramu’ și ne-a dezvăluit că eforturile păunului nu au dat rezultate până acum, păunița îl tratează cu o indiferență zdrobitoare. Vedeți mai jos poze, ritualul de împerechere este un spectacol.

DSC_9647

DSC_9735

DSC_9666

DSC_9668

DSC_9683

DSC_9653

DSC_9649

DSC_9654

DSC_9662

DSC_9663

DSC_9709

DSC_9699
Caine rau

DSC_9688

DSC_9717

DSC_9722

DSC_9724

Am postat pe pagina de Facebook un film scurt cu eforturile zadarnice ale pretendentului.

Alte obiective care pot fi vizitate la Săpânța:

  • Rezervația naturală “Mlaștina Poiana Brazilor”
  • Vâltorile din Săpânța
  • Cascada Sipot
  • Cascada Novotari
  • Piatra Săpânței
  • Manastirea Săpânța-Peri, cea mai inalta contructie de lemn din lume

DSC_9736

2 thoughts on “Ziua 3 ca #turistinMaramures, prima oprire: Săpânța!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *