Vă dezvălui mai jos dedesubturile unei afaceri nu aș spune profitabile în termeni de bilanț, ci din punct de vedere al interacțiunii. Recomand tururile de oraș gratuite, acolo unde există din 1001 motive, ultimul fiind cel de ordin financiar, mă refer la economia realizată –deoarece corect este să se doneze ghidului o mică sumă și desigur oprirea la masa de grup.
În perioada următoare pe lângă povești din călătorii și de prin oraș o să postez mai multe articole ”cum să” de vacanță, utile oricui își planifică o excursie pe cont propriu, sau a luat printr-o agenție pachetul zbor-cazare și transfer.
Motive pentru a merge în tur gratuit:
Interacțiunea interacțiunea interacțiunea
Cu ghizii:
Toți ghizii sunt super funny, plăcuți, în majoritate cu câte o poveste în spate. Mai ales cei de limbă engleză din țările latine sunt mulți veniți din alte părți ale lumii, studenți, artiști liber-profesioniști, etc. Eu așa am întâlnit.
În tur vin mulți oameni deschiși și cu multe povești în tolbă, așa că dacă..
Cu alți turiști
Mai ales dacă mergeți singuri într-un oraș, este unul dintre cele mai ”hot” locuri să vă faceți noi prieteni. Eu într-un tur la Barcelona am cunoscut-o pe Monica, o suedeză foarte simpatică, cu care am petrecut restul perioadei, am mers la plajă, la film, am colindat pe străzi, am cunoscut alți oameni.
Aflați multe informații și dedesubturi ale unui oraș
Pentru asta mergeți în tur cât mai repede, poate chiar în prima zi, astfel vi se servesc pe tavă multe informații utile, vedeți o parte de oraș, îi simțiți pulsul și poate vă faceți și noi prieteni.
Unde găsiți tuturile gratuite de orașe?
Pe net… sau… la hosteluri, acelea cu săli mari de socializare, sau baruri proprii, unde merită să fie vizitate numai pentru a afla tot ce este nou în oraș, nu este neapărat să fiți și cazați aici. Vă interesați dinainte care sunt cele mai cele, luați tableta cu voi și alegeți specialitățile casei: cafele, ceaiuri, sau cocktailuri.
Aceste hosteluri mari, adevărate cluburi de vacanță sunt locurile de unde se află tot ce mișcă într-un oraș – un concert pe nu știu unde, pub crawl, petrecere pe nu știu ce plajă, tururile gratuite, cursuri de surf și câte și mai câte. Plus că la barurile din hosteluri este și cel mai bun internet.
Cât câștigă un însoțitor de grup care oferă turul?
Depinde de mulți factori, dar în general în marile orașe sunt mai multe opțiuni. Unele grupuri au websiteuri, mai mult sau mai puțin monetizate. Și altele. Dar asta nu ne mai privește pe noi, ca turiști, deoarece serviciul către noi este doar cel de ghid – tur de oraș, pentru restul este vorba despre altă muncă.
Așadar, când ajungem într-un tur gratuit, cutuma internațională este:
-
Oferirea unei sume de minim 5 euro/persoană la ghid
-
Să nu refuzați oprirea la un restaurant local cu ghidul, desigur să nu dați pentru cineva jecmănitor, gen să ascundă meniul sau să vă ducă undeva foarte scump, ceva peste buget. Dar dacă vă duce la un restaurant local similar cu multe altele – mie așa mi s-a întâmplat mereu, unde mâncarea este bună și tot grupul pus pe socializat, de obicei oprirea la masă se face la sfârșit, este de preferat să mergeți, este amuzant, sau dacă aveți alte planuri să lăsați o sumă dublă la ghid. Nimeni nu se îmbăgățește din câțiva euro salvați și mai mult, fiind generos atrageți și voi generozitate, sau așa am observat eu, în general.
-
Uneori în tur se mai ia metroul sau un alt mijloc de transport public: aceste costuri sunt suportate de fiecare prticipant.
Atenție dacă sunteți în grup!
Unii ghizi, am văzut pe internet, își rezervă dreptul de a refuza grupurile, normal, asta deoarece poate nu le convine ca cineva să ia bani și să își plimbe turiștii în tururile lor. Dar sunt grupuri pe care le acceptă, desigur, cu rezervare.
Deci cu ce se mănâncă un tur gratuit și cum arată în … Lisabona
În turul nostru am luat inițial metroul, după am vizitat mai multe obiective, biserici, piețe, am urcat cu liftul să admirăm panorama de sus, am ajuns la Catedrală, la Castelul Sao Jorge, am luat și un mic tgramvai foarte vechi, ni s-a explicat despre reconstrucția orașului, despre clădiri, despre istorie, despre unde găsim cele mai bune localuri de fado. Și multe multe informații utile. Turul a durat cred că vreo 4 ore în total.
Am mers în tur împreună cu Celine, o fată din Coreea de Sud pe care o cunoscusem într-un tur la una dintre marile case de vinuri din Porto și luasem împreună trenul spre Lisabona. Ea stătea în altă parte decât mine și mi-a dat pontul cu acest tur, care era postat la ea la hostel. A fost foarte amuzantă excursia pentru că nu știu cum dat tot grupul a fost simpatic.
În perioada respectivă nu aveam blog și nici obiceiul de a poza mâncarea și cam orice…. nici nu aveam un aparat foto prea performant, așa că nu am nici foarte multe poze, dar am interacțioant foarte mult cu restul grupului, desigur. Deci am amintirile, foarte frumoase, deși era o căldură de ne-am topit la sfârșit de iulie. În 2012. Uitându-mă pe poze nu înțeleg deloc ce era cu freza aceea pe capul meu.
Ne vedem și pe:

După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.