Ziua 3 partea a 2-a #turistinMaramures: biserica de lemn din Budești, mănăstirea Bârsana, morărit, tradiții

Maramureș Românești România
DSC_9929
Palinca de la portiță de la Dl Gheorghe Opriș

Am avut o zi foarte plină: începută cu o vizită la cimitirul Săpânţa, ulterior la Casa Memorială ”Stan Ioan Pătraș” – creatorul cimitirului vesel, loc unde l-am întâlnit pe Dl Dumitru Pop Tincu, sculptor Cimitirul Vesel şi urmaşul D-lui Stan, urmată de o vizită la Memorialul Durerii din Sighet, loc despre care voi vorbi separat, oprire pentru prânz tot în Sighet, Biserica de lemn din satul Budești, secol XVII, după care l-am vizitat pe Dl. Gheorghe Oprișor, pentru a vedea o moară veche și o casă tradițională maramureșeană. Ultima oprire a zilei a fost la mănăstirea Bârsana.

Biserica de lemn Budești – construită din lemn de stejar în 1643

La biserica din satul Budești am fost întâmpinați de primar și de preot, care ne-au povestit despre oraș, despre vizitare, ne-au dat pliante, ne-au arătat Centrul e Informare Turistică în construcție și ne-au însoțit pe tot parcursul vizitei.

Orar de vizitare:
9:00-13:00
14:00 -17:00

DSC_9864

DSC_9863

20150228_161846
Precum spuneam in articolul cu Sapanta, m-am atasat atat de fusta aceasta incat nu am mai vrut sa o dau jos de pe mine

DSC_9839

DSC_9843

DSC_9859

DSC_9844

Crucea din butuc

A fost descoperită de profesorul Mihai Tepei din Budești în 1998. Lemnul a fost adus de Vasile Herscovici și nici drujba nici securea nu l-au stricat, lemnul fiind tăiat exact așa precum este expus.

DSC_9850

Camasa de zale a haiducului Pintea Viteazul

DSC_9857

Când să plecăm de aici am observat o bunicuță care a venit să se roage. Nu pot exprima în cuvinte încărcătura emoțională pe care ne-a transmis-o și deși poate că ar fi trebuit să o lăsăm cu ruga Dânsei, am sărit toți cu aparatele de fotografiat. De fapt anumite lucruri trebuie și dezvăluite, să fim conștienți de cum este viața cu totul.

DSC_9872

DSC_9878

DSC_9885

Ce am mai remarcat: faptul că Primarul era foarte necăjit de trecerea în neființă a unui cioban, la vârsta de 54 de ani, moarte cauzată de băutură în primul rând și de singurătate. Se adunase multă lume să îl întâmpine pe ultimul drum și tristețe mare: este emoționant să vezi cum fiecare viață contează și cât de mult.

În vizită la Dl. Gheorghe Opriș

Dl Opriș este un inovator: pe lângă diferite ustensile menite să îi ușureze munca, MAREA revelație a fost sistemul de pălincă în poartă, astfel pentru ca nimeni să nu facă un drum ”obositor” până în casă pentru a reumple păhărelul, petrecerea se poate desfășura în voie la portiță. Am înțeles de la cineva mai priceput din grup că Dl Opriș a trișat un pic: pălinca sau horinca ce era în portiță fiind foarte tare, peste 62 de grade dacă țin minte bine, nu se poate totuși bea în cantități mari, fiind din cea aspră, din prima tragere cum ar fi.

Am admirat camera de zestre, atelierele, am văzut cum funcționează o moară și am ascultat câteva cântecele frumoase, improvizație ”Gheorghe Opriș”. Dânsul încă are o mare poftă de viață, chiar s-a plâns că ar avea nevoie de o tânără Domniță să îi ajute cu turiștii, deoarece au o nouă casă pentru petreceri și servit masa.

DSC_9935

Mănăstirea Bârsana

Nu trebuie să plecați din Valea Izei fără o vizită la frumoasa mănăstire Bârsana, care aparține de Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului. Manastirea „Soborul Sfintilor 12 Apostoli” din Bârsana se află la 22 de km de Sighetul Marmatiei, la iesirea din Bârsana.

Biserica veche de lemn a fost construită în 1711. Noua biserică, măreață, cu o înălțime de 57 m are două niveluri, jos micuța biserică de iarnă iar sus cea nouă, care se folosește și la marile sărbători. Și vara, desigur.

Ansamblul construit din lemn este compus din: poarta specifică maramureșeană, turnul cu clopotnița, biserica , altarul de vară, chiliile călugărilor, capela, casa maiștrilor și atelierul artiștilor. Are și un muzeu și două magazine de unde puteți cumpăra icoane supefrbe pictate pe sticlă, zgărdane, magneți și altele.

DSC_9981

DSC_9994

DSC_9992

DSC_0021

5 thoughts on “Ziua 3 partea a 2-a #turistinMaramures: biserica de lemn din Budești, mănăstirea Bârsana, morărit, tradiții

    1. Multumesc! Sunt multe altele de facut, vazut si descoperit pe aici multe care nu sunt prea cunoscute in afara zonei asa ca recomand o saptamana ai eu visam de mult… daca o sa fie totul verde o sa fie si mai bine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *