Cine merge în Sao Miguel, cea mai mare insulă din arhipelagul Azore nu mai poate uita – dacă a încercat – savoarea bucatelor pregătite la vulcan, înăbușite în jur de 7 ore la o temperatură de 70 de grade. Pentru că după atâtea activități despre care am mai povestitt: drumeții la vulcani, excursie cu zodiacul pe urmele balenelor și a delfinilor, în mijlocul Atlanticului și multe altele se cere o mâncare consistentă, foarte gustoasă dar pregătită într-un mod benefic pentru starea de sănătate: adevărata mâncare ”lentă” cum o numesc azonenii, Cozido das Furnas.
Unde și ce se poate pregăti la vulcan?
În regiunea vulcanică Lagoa dar Furnas se pregătește mâncarea gătită la vulcan, într-una dintre nenumăratele ”copci” din zonă, dar și porumb fiert.
Cozilo das Furnas
În jurul orei 12 zona este plină ochi de turiștii aduși să vadă procesul: la ora 12:30 se scot oalele din interiorul craterului, iar în mai puțin de 1 oră prânzul este și servit, în unul dintre locurile din orașul Furnas. ”Cozilo” – în traducere liberă copt se numește acest fel de mâncare, care se gătește la vulcan după metoda străvesche și care conține pui, vită, porc, cârnați, morcovi, cartofi dulci, kale, etc. Nu se adaugă nici apă, nici condimente, doar sare. Grăsimile din carne se topesc, iar savoarea este dată de condimentele din diferitele sortimente de cârnați.
Prânzul este sevit la Terra Nostra Garden Hotel



La Furnas mai sunt și alte lucruri bune:
Porumb fiert… tot la vulcan, se găsește la cumpărare în toată valea

Multe izvoare cu apă minerală, cu proprietăți diferite, în funcție de concentrația mineralelor din compoziție
Izvoarele acestea au temperaturi de peste 200 de grade dacă țin minte bine, iar viața care s-a dezvoltat în aceste condiții- se observă verdeața- se crede (sunt în curs de cercetare) că ar putea ajuta la tratarea cancerului
Și toate acestea ‘la furnale” în Sao Miguel
După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.
Presupun ca miroase tare a mancare acolo la furnale daca locul e folosit 365 de zile pe an. Confirmi? Sau recipentele acelea sunt inchise bine sa nu iasa miresmele?
Buna nu miroase decat a sulf si alte gaze, recipientele sunt sigilate bine de tot, cele in care se gateste mancarea 🙂