Dor de Veneția în 24 de imagini frumoase

Italia Veneția

DSC02776

Veneția este cel mai frumos oraș pe care l-am văzut, sau cel mai uimitor. Mi-a zburat gândul aici deoarece în curând o să vizitez Corfu, capitala insulei cu același nume, despre străzile căruia se spune că seamănă cu cele din Veneția. Și m-am gândit la lungile plimbări prin Serenissima. M-am plimbat atât de mult pe străzi, am cutreierat de dimineața până seara, toate cele 5 zile cât am stat aici și doar ce mă obișnuisem cu frumusețea din jur. Oriunde te uiți este ceva frumos.

Așa că m-am uitat pe poze încă o dată și am selectat câteva, nu din cele cu obiective turistice ci cu Veneția însăși, care este un obiectiv în sine. Uitându-mă înapoi, ce mi-a plăcut cel mai tare a fost orașul în sine, străduțele înguste, podurile care răsăreau de peste tot, câte o cale blocată, fațadele clădirilor care se reflectau în apă și dispăreau, câte un gondoliere care se uita în zare, gălăgia de la piața de pește dimineața, cu totul un labirint de o frumusețe nesfârșită.

Herman Melville spunea: Prefer să fiu în Veneția într-o zi ploioasă decât în orice altă capitală într-o zi frumoasă, desigur, vorbele au fost spuse acum 150 de ani dar frumusețea rămâne, deși este un loc atât de turistic.

DSC02798

DSC02894

Vă las mai jos cu restul pozelor selectate, care sunt realizate cu un mic aparat foto compact și cu citate care surprind esența acestui oraș, plus câteva informații utile și un mic ”secret”:

Întreaga Veneție a fost atât model, cât și pictor a spus Henry James, care a mai spus și că Deși sunt câteva lucruri dezagreabile în Veneția, nu este nimic mai dezagreabil decât vizitatorii. Nu prea sunt de acord, atâta timp cât vizitatorii respectă indicațiile și interdicțiile – inclusiv pe aceea de a nu mânca în anumite locuri, a nu fuma în altele, etc. regulile adică. 

venetia DSC02772

DSC02775

DSC03011

DSC02912

Iarna, Veneția este ca un teatru abandonat. Piesa a luat sfârșit, dar ecourile rămân – Arbit Blatas

DSC02796

DSC02821

DSC02852

Să construiești un oraș într-un loc unde este imposibil este o nebunie în sine, dar să construiești un unul dintre cele mai grandioase și mai elegante orașe este nebunia geniului. – Alexander Herzen

DSC02825

DSC02828

DSC02827

Aș putea iubi un bărbat, dar iubesc Veneția mai mult – Anna Haag – brrr

DSC02834

DSC02829

DSC02840

Un realist, în Veneția, va deveni un romantic prin simpla povestire a lucrurilor pe care le vede. – Arthur Symons

DSC02878

DSC02845

Întrucât ochii noștri sunt educați din copilărie de subiectele pe care le vedem în jurul nostru, un pictor venețian este obligat să vadă lumea un loc mai luminos și mai vesel decât restul oamenilor – Johann Goethe.

DSC02996

DSC02956

DSC02895

Și citatul care exprimă exact ceea ce simt eu despre acest oraș este: Veneția, cel mai turistic loc din lume, rămâne totuși complet magic pentru mine – Frances Mayers

DSC02888

DSC02887

Despre Veneția am scris 3 articole: Impresii din Venetia, ce am invatat despre Serenissima in 5 zile, TOP: 17 obiective turistice si alte lucruri de incercat in Venetia și Podurile din Venetia: Rialto, academia, Scalzi, Calatrava, Sospiri…..

”Secretul”: 6 Septembrie 2015 – Regata Storica

Regata Storica, grandiosul spectacol de pe Canal Grande care recreează atmosfera medievală și viața orașului de atunci, inclusiv costume și ambarcațiuni, va avea loc anul acesta în septembrie, pe data de 6. Ce părere aveți?

zoom_RegataStorica4
Sursa foto: website Osteria San Marco

10 thoughts on “Dor de Veneția în 24 de imagini frumoase

 1. Venetia este unica. Este frumoasa, dar principala sa calitate este unicitatea. Aud sintagme precum Bruges – Venetia Nordului sau Stockholm – Venetia Nordului (sau Scandinaviei), dar nu prea gasesti puncte comune intre orasul italian si celelalte in afara de existenta unor canale.
  De fapt, toata Italia e frumoasa si noua, romanilor, ne e destul de usor de ajuns acolo. Dupa mine, ar trebui sa mergem intr-o tura italiana o data pe an si am avea ce face.

  1. Sunt de acord si mie imi place mult Italia si este la indemana, mi-am propus sa ajung o data/an. Venetia este unica si nu ma puteam opri din uimire: ce au putut sa realizeze, când vezi constructiile acelea monumentale si stii ca au fost realizate acum sute de ani pe piloni! Ce cunostintye si curaj aveau, de unde, cum, ce perfectiune a realizarii. Si ce soare cald si luminos. Sper sa se gaseasca o solutie si sa fie salvata laguna, este ceva prea uimitor pentru a se pierde.

  2. Eu am fost un weekend prelungit. Luni, inainte sa ma intorc, cand ma plimbam pe canale i-am vazut cum schimbau piloni. E fantastic.
   In acelasi timp, trebuie sa remarc faptul ca cei mai multi locuitori – in special, tinerii – se muta la Mestre sau in alte parti si cei care raman in Venetia sunt batranii. Pentru noi, ca si turisti, e frumos tot ce-i acolo, pentru ei nu-i prea usor. Au inundatii an de an si probabil ca-i costa mult intretinerea caselor. Plus ca unii pot fi deranjati de valurile tsunamice de turisti.
   Se vorbeste despre crearea – daca nu l-o fi facut – unui dig undeva pe langa Venetia cu scopul de-a conserva orasul, dar prin reducerea curentilor maritimi se vor propaga bacteriile si apa va mirosi urat. Probabil ca se vor gasi solutii si pentru asta.
   Are ceva aparte si gandul la lumea asta care a rezistat/existat atatia ani intr-un mod, iar acum pare sa se transforme destul de repede. Meserii care dispar, comunitati care dispar, noutati peste noutati care se succed cu mare repeziciune si toate intr-un malaxor numit modernitate sau lume civilizata.
   Unii spun ca in Venetia se practica turism de masa. Asa o fi, dar eu ma simt privilegiat c-am fost acolo.

  3. Ai dreptate! Intr-adevar depopularea este o mare problema, asta si pentru ca se obtin venituri mari din inchiriere si altele. Am scris pe larg despre ce am aflat din discutiile cu localnicii, problemele lor, etc, in articolul acesta. http://extravita.ro/2014/01/03/impresii-din-venetia-cand-serenissima-frumoasa-in-5-zile-informatii-bine-de-stiut-gondolieri/
   Am norocul sa vorbesc italiana si mi-a fost extrem de util sa aflu despre oameni, despre faptul ca multe magazine sunt vandute asiaticilor, multi venetieni neputand plati taxele in continuare, ce taxe mari sunt pentru vitrina, etc. Si cat de scump de intretinut o casa in mediul acela umed. Dar si faptul ca venetienii de atata umblat pe jos stau foarte bine cu inima. Si am simtit farmecul adevarat dupa prima zi, asa ca nu recomand doar o trecere, bifare a acestui oras, ci stat in el si simtit, sa te plimbi seara pe strazile acelea șpustii, ca seara orasul este pustiu, nu se compara cu nimic, te simti intors in timp. Ce as mai da o tura pe acolo ca bine zici 🙂

  1. Multumesc! Oriunde te uoti in Venetia este frumos asa ca pozele ies singure si mie imi place acest citat tare mult!

 2. Foarte interesant articolul. Abia aștept să ajung și eu acolo în perioada sărbătorilor de Paște și să descopăr puțin din acest oraș. Sper să nu se scufunde fără să îl mai vizitez încă o dată.

  1. Multumesc mult! Vai, sper si eu la fel, vreau sa il mai vizitez, macar o data! Dincolo de orice, este un oras fantastic, nu este niciunul mai frumos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *