București – Paralia Katerini – Corfu în autocar #pedrumuri

Grecia Grecia continentală
DSC_0990
Poza cu timer, Catalin de la Travel Badgers trecea pe acolo exact cand s-a declansat shutterul

Sâmbătă la ora 5 dimineața: întâlnire la Fântâna Zodiac din Parcul Carol, București (cunoscută ca la farfurii printre taximetriști). Ținta: Paralia Katerini și mai departe către Corfu cu ocol. Și Paralia Katerini din nou, pe drumul drept, pe autostrada Egnatia Odos. Am primit mesaje în urma postărilor de pe pagina de Facebook Extravita, așa că pe lângă trecerea în revistă a drumului propriu-zis, am introdus și câteva informații și idei referitoare la drumul cu automobilul personal, București-Paralia Katerini și București – Igoumenitsa, sursele mele în acest caz fiind cei doi șoferi care ne-au însoțit/condus, Dl Pavel și Dl Gelu.

București – Giurgiu – Ruse – Sofia – Kulata -Thessaloniki – Paralia Katerini – 850 km

Drumul destul de bun dimineața, pe parcursul clasic, Adunații Copăceni, Giurgiu, Podul Prieteniei, care ar avea nevoie de o renovare. Ne-am oprit la ultima benzinărie din România și am trecut repede de controlul vamal la ambele puncte. Eram cu toții amorțiți, majoritatea dintre noi nu dormise mai mult de 1-2 ore.

La stegulețe și la bomboane: popasuri faimoase printre călătorii care tranzitează Bulgaria

Când am ajuns și la al doilea popas, primul din Bulgaria, eram deja mai veseli. Complexul se numește Spectrum dar este cunoscut ca ”la stegulete”. Aici mulți ospătari vorbesc limba română, erau deja 2 autocare cu alți turiști români acolo și bucuria mare a fost că aveam wifi foarte bun Daca nu aș fi plătit cafeaua și intrarea la toaletă în euro aș fi zis că sunt acasă.
În Sofia a fost foarte aglomerat, era și ora de vârf și imediat după am mai oprit la o benzinărie și ultima oprire la bomboane, aproape de vama cu Grecia, de aici toți turiștii își cumpără bomboane. Ne-am conformat și noi, desigur și ne-am bucurat de soarele plăcut al după-amiezii.

Traversarea Sofiei durează mult, este foarte aglomerat și există și varianta de a folosi centura veche, nu are atâtera filtre și se merge mai repede, numai să vă descurcați cu indicatoarele/gps.

20150418_151011

20150418_164647

Din Grecia am urmat indicatoarele spre Thessaloniki – Salonic, în care nu am intrat, cu puțin înainte am luat-o înspre Larisa, ulteiror Katerini și Paralia, plaja orașului Katerini. Asta înseamnă Paralia Katerini, paralia fiind cuvântul grecesc pentru plajă. Am ajuns în jur de 8 seara și era încă lumină afară.
Ne-am cazat la Atki Musson, hotel care aparține firmei Tramp Travel, care are un sediu și aici, am luat masa și am stat la povești până la ora 2 sau 3 dimineața.

DSC_1011
Paralia Katerini este foarte aerisita acum, la sfarsit de aprilie

A doua zi am pornit iar la drum, către Igoumenitsa, cu ocol la Meteora: 

Excursie la Meteora cu oprire la biserica Sfânta Paraschevi din Pounta, în drum spre Corfu

Din Corfu am mers înapoi în Paralia Katerini pe Egnatia Odos, autostrada către Corfu și chiar ne-am oprit în Ioannina, un oraș superb.
Însă dacă se dorește să se ajungă de la București direct la Corfu, cel mai rapid se ajunge pe Egnatia Odos, partea grecească a drumului european E90. Drumul este în jur de 1050 km.
Noi am mers pe Egnatia Odos între Ioannina-Grevena-Kozani-Imathia-Thessaloniki (nu am intrat în Thessaloniki, al mers spre Katerini).

București – Giurgiu – Ruse – Sofia – Kulata – Thessaloniki – Ioannina – Igoumenitsa 

Dacă doriți să mergeți cu mașina în Corfu, urmați traseul pentru Paralia Katerini, până la Thessaloniki. De la Thessaloniki se urmează indicatoarele pentru a intra pe autostrada Egnatia Odos spre Atena și după spre Corfu, la Igoumenitsa, portul de îmbarcare.

Despre Egnatia Odos, ce am remarcat:

Sunt multe tuneluri, unele senzațional de lungi
Trafic foarte foarte liniștit, așa este și vara, în sezon
Nu prea sunt benzinării deocamdată pe autostradă și nici alte locuri de oprire. Adică sunt foarte foarte puține, este care o autostradă nouă, prin munți, din această cauză fiind dificil de costruit parcări, autostrada a fost finalizată în 2009.
Așa că este bine să aveți apă la voi, sau mai bine nu, am mers aproape 300 de km dinspre Ioannina spre Thessaloniki fără benzinărie. Pe sensul opus era ceva la jumătatea drumului.
Soluția cu mașina mică este să se iasă de pe autostradă în caz de urgență.
Între Verea și Grevene pe indicatoare apare Kozani, ca punct de reper
Orașul Kastoria este faimos pentru blănuri: în Rusia sunt oferte cu 1 euro zborul, dacă turiștii cumpără de la magazinele din Kastoria de minim 500 de euro: afaceri!
Pe Egnatia Odos sunt 3 diode, pentru mașini costă în jur de 8 euro toate 3.

Eram atât de obosită că nu am văzut cât de murdar era geamul autocarului decât după ce am făcut pozele, nu am mai avut energie să fac altele

DSCF1785

DSCF1787

DSCF1789

Feribotul de la Igoumenitsa spre Corfu:

De preferat să îl alegeți pe cel înspre Corfu Town, sunt mai multe curse.
Numele insulei Corfu în limba greacă este Kerkyra, așa apare pe majoritatea indicatoarelor.
Traversarea de la Igoumenitsa către Corfu Town 1h 45 drumul cu feribotul, costurile sunt atât pe mașină cât și pe fiecare pasager/persoană: 10 euro/persoană, 40 euro de mașină, 15 euro motocicleta, pentru un singur sens.
Și foarte important peste tot să respectați limitele de viteză: de Bulgaria știm cu toții de ce trebuie să avem grijă, iar în Grecia amenzile sunt foarte mari. Pe Egnatia Odos sunt multe anunțuri că sunt montate camere de luat vederi.
Vă recomand călduros să opriți o noapte și în Ioannina, este un oraș superb și noi am stat doar 2 ore, revin cu poze și impresii, eu l-am pus pe listă pentru o ședere mai lungă.

Acest articol a fost scris cu ocazia infotripului “#GreekExplorer: Corfu, Evia si Grecia Continentala” organizat de TurismMarket.com in parteneriat cu agentia de turism TrampTravel.ro si cu sprijinul Nikonisti.roTravelWithaSmile.netLAMONZA si Art & Craft.

Kalimera

DSCF1241

0 thoughts on “București – Paralia Katerini – Corfu în autocar #pedrumuri

  1. Noi nu am fost niciodata pana in Grecia cu masina, nici cu autocarul, asa ca postarea ta imi prinde bine, chiar ne propusesem, eu si prietenul meu, sa mergem in Grecia. Ne este insa frica de Bulgaria unde am inteles ca se lasa chiar si cu inteparea cauciucurilor ca sa te jefuiasca.

    1. Eu am mars in Bularia cu masina de 3 ori si nu am patit nimic unul dintre drumuri chiar im Turcia. Trebuie vigulenta mai ales pentru a nu lua amenzi si de preferat ziua, parte cu intepat cauciucuri se intampla in 90 nu mai este cazul, nu imposibil nimic nu este dar perioada aceea foarte periculoasa a trecut. O fata din grupul nostru a mers singura cu motocicleta si a ajuns bine sanatoasa in Paralia Katerini si ea s-a inhamat deoarece stie ca este sigur. Si are un blog in care vorbeste despre calatorii cu motocicleta :). Asa cs fara teama puteti face o astfel de vacanta si vizita multe locuri frumoase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.