Castelul Crathes este faimos pentru grădini, considerate printre cele mai frumoase din Anglia și pentru istoria familiei Burnett of Leys, care a construit și deținut castelul timp de secole, până în 1951, când acesta a fost încredințat de cel de-al 13-lea baronet of Leys, Sir James Burnett către The National Trust for Scotland, care în prezent deține și administrează domeniul.


Drumeții la castelul Crathes
Mulți vizitatori vin aici pentru diferite activități în aer liber, fiind disponibile 6 rute pentru drumeții și multe alte facilități, zone pentru picnic, zone pentru călărie, totul pentru a face acest loc ideal pentru o vizită cu familia.
Din fericire a fost cea mai frumoasă zi din călătoria în Scoția așa că am putut să mă bucur de plimbarea prin grădini. Sunt îngrijite încontinuu de o armată de grădinari, m-am simțit un pic vinovată gândindu-mă la bietele mele plante lăsate de izbeliște acasă, acum am o mare motivație să mă ocup de ele mai conștiincios. Ziua dinainte plouase cu găleata așa că azi, pe soare, era prospețimea aceea plăcută din atmosferă, care se împletea minunat cu parfumul discret al florilor. Deși eram cu pantofi cu toc m-am plimbat aproape două ore prin grădini și abia după m-am încumetat să intru în castel.
Actuala grădină a fost amenajată după 1926, când proprietatea a fost moștenită de Sir James și Lady Sybil Burnett. Lady Sybil Burnett a fost cea sub îndrumarea căreia grădinile au devenit atât de minunate.
Cei mai bătrâni pomi din grădina topiară au 250 de ani
Ou și cupă pentru ou

Grădinile castelului Crathes sunt uimitoare:


Doamna verde, fantoma de la Castelul Crathes
Ca multe alte castele din Scoția și Crathes are fantoma lui, care se spune că apare destul de des reușind să îi înspăimânte pe cei care au ghinionul de a o întâlni. A fost descrisă ca un spectru de lumină, verde, o imagine a morții. Sunt câteva legende referitoare la cea care bântuie pe coridoarele castelului Crathes: că ar fi vorba de o fostă servitoare care rămăsese însărcinată și și-a găsit sfârșitul în mod tragic, sau că este vorba de Bertha, iubita unuia dintre baroneții Burnett, Alexander, care a fost otrăvită de mama acestuia, lady Agnes, care nu era de acord cu originea modestă a fetei. În timp ce istoria cu otrăvirea se pare că este cât de poate de reală, conexiunea cu fantoma este un subiect încă dezbătut. Cum proprietatea se vizitează numai pe timp de zi, nu am avut plăcerea sau ghinionul unei întâlniri de gradul 3 cu doamna verde, așa că le las altora misiunea de a explora misterul.
În castel
În castel am urcat până la etajul 5, parcurgând diferite încăperi, atât camere de zi cât și camere de lucru, dormitoare, holuri, toate mobilate și cu multe obiecte care au aparținut proprietarilor de-a lungul secolelor, iar în drumul înapoi am vizitat alte camere. Peste tot informații despre proprietari și diverși membri ai familiei.
Nu se fac fotografii in interior, am realizat doar din camera de sus cu grădinile, deoarece erau două ferestre deschise și la exterior nu aveam ce strica, desigur.
Am văzut și câteva paturi cu baldachin, este interesant să vezi cum paturile acelor vremuri erau atât de înguste și foarte înalte: 1,20 și cu baldachin. Costurile unui astfel de obiect de mobilier erau enorme, fiind un mare lux și un semn al statutului ca cineva să dețină așa ceva. Familia Burnett era o familie foarte bogată, așa se explică și existența unor obiecte de mobilier impresionante pentru acele vremuri.
O cameră era dedicată în întregime familie Burnett, cu multe fotografii, articole din ziare cu membri ai familiei, unii contemporani, de exemplu am aflat că Eliza Burnett este o faimoasă jucătoare de poker și a publicat cartea Girl’s Guide to Poker, care poate fi comandată de pe Amazon. Sau despre arborele genealogic complet al familiei. Și că la nunta lui James cu Fiona, actualii deținători ai titlului, a venit și Regina Elisabeta. Erau mai multe fotografii.
Prețuri intrare:
Castelul și grădinile: 12, 50 lire adulți, pentru familii 29, 50 lire și pentru un singur părinte însățit de copii 23 lire.
După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.