Castelul Dunnottar Scotia și Stoneheaven, un oraș din Aberdeenshire

Aberdeenshire Scotia

Castelul Dunnottar Scotia se află în Aberdeenshire, la scurtă distanță de fermecătorul oraș Stoneheaven. Este o fortăreață medievală aflată în ruină, o fortăreață dramatică, una demnă de Game of Thrones. Este unul dintre cele mai faimoase castele din Scoția. A apărut în filme, a fost nominalizat pentru cea de-a opta minune a lumii, este pe lista ”to do” a oricărui ghid. Să vedem de ce.

Este așezat pe o stâncă care se ridică periculos din mare. De fapt roca a ajuns la această formă din cauza eroziunii. Dunnottar este un castel care deține multe din secretele Scoției, unele care se dezvăluie vizitatorilor.

Castelul Dunnottar Scotia Stonheaven 18
Castelul Dunnottar are un pic de magie

Castelul Dunnottar Scotia și Stoneheaven, un oraș din Aberdeenshire

Am vizitat castelul Dunnottar în prima zi pe are am petrecut-o pe tărâm scoțian. În afară de faptul că era cam vânt și cam frig, totul a fost perfect. Dar până la urmă asta este Scoția, un tărâm aspru. Aceasă țară a călit caracterele oamenilor care au trăit aici și au făcut istorie prin setea lor de independență.

Chiar și dacă au luptat pentru o cauză pierdută, scoțienii s-au lăsat foarte greu îngenuncheați și chiar și așa, nu total. Istoria Scoției este scrisă cu sânge și aici în această zonă au fost duse unele dintre cele mai aprige bătălii.

Stoneheaven, un oraș scoțian perfect

Stoneheaven a fost un oraș Iacobit și loc de refugiu pentru iacobiți, fiind folosit ca loc de debarcare pentru ajutoarele care veneau din Franța.

Azi este un oraș fermecător, care continuă tradiția navală și mi s-a părut ireal, aproape desenat. Este unul dintre primele locuri vizitate în periplul meu scoțian. Ulterior am văzut că așa sunt majoritatea orașelor scoțiene și pot spune că săptămâna petrecută pe aceste meleaguri.

Cel mai cunoscut castel din vecinătate este Castelul Dunnottar. Dar mai sunt și altele: Castelul Fetteresso și Castelul Muchalls.  Acestea sunt în proprietate privată și drept urmare nu se pot vizita.

 Scotia Stonheaven 10
Portul fermecător din Stoneheaven Scotia
Castelul Dunnottar Scotia Stonheaven 17
Stoneheaven Scoția
Scotia Stonheaven 12
La plimbare prin Stoneheaven

Stoneheaven Tolbooth

Stonehaven Tolbooth – este cea mai veche clădire din Stoneheaven, secol 16-17. A avut mai multe întrebuințări de-a lungul timpului, printre care și închisoare, acum fiind muzeu.

Castelul Dunnottar Scotia Stonheaven 11
Cladirea din partea dreapta este Stonehaven Tolbooth

Castelul Dunnottar Scotia

Se dezvăluie magic la prima vedere, cocoțat pe stânca de unde domină zona, oferind de altfel și priveliști minunate asupra mării.

Părțile care există azi datează din secolele 15 și 16. Castelul se crede că a fost fortificat în Evul Mediu Timpuriu (500-900 DC), existând multe dovezi și mențiuni în acest sens.

castelul dunnottar scotia
Cerul din Scoția!
Castelul Dunnottar Scotia Stonheaven 7
Castelul Dunnottar este cocoțat aproape periculos pe o stâncă deasupra mării

Istoria zbuciumată a castelului Dunnottar

Castelul Dunnottar este faimos prin faptul că o micuță garnizoană a reușit să țină piept armatei lui Cromwell timp de 8 luni.

Totodată pentru că a salvat bijuteriile coroanei, Honors of Scotland de la distrugere, acestea putând fi văzute în Castelul din Edinburgh (le-am văzut dat mă îndoiesc puternic că sunt cele originale, deși sunt impresionante).
În 1296 Regele Edward I al Angliei a cucerit castelul, care a fost recuperat de William Wallace în 1297. Acesta a ars biserica în timpul luptei și totodată întreaga garnizoană englezească.

Honors of Scotland: în 1650 Oliver Cromwell a asediat castelul timp de 8 luni pentru a intra în stăpânirea bijuteriilor coroanei. Anterior distrusese Bijuteriile coroanei Engleze.

Chiar după ce apărarea castelului a cedat, Bijuteriile au fost tăinuite de câteva doamne care le-au scos din castel cu o barcă. Le-au adăpostit într-o mică biserică din satul Kinneff, unde au stat 11 ani.

Castelul Dunnottar Scotia
ruine Castelul Dunnottar
Castelul Dunnottar Scotia Stonheaven 4
Sus, sus de tot
Castelul Dunnottar Scotia Stonheaven 3
O mică plajă care se vede de la una dintre ferestrele de la castelul Dunnottar
Castelul Dunnottar Scotia Stonheaven 2
La plimbare pe urmele lui Sir William Wallace
Castelul Dunnottar Scotia Stonheaven 8
Fericita sa fiu aici

William Wallace a fost aici

Sir William Wallace, eroul Național Scoțian interpretat de Mel Gibson în Braveheart,a cucerit castelul. Acesta a mai fost vizitat de către Regina Maria a Scoției în 1562 și 1564, de Marchizul de Montrose și de către viitorul Rege al Angliei Charles al II-lea.

În 1885 aici au fost închiși un grup religios numit Convenanters, din cauză că au refuzat să recunoască supremația regelui în problemele religioase. Mulți au murit între zidurile castelului.
Castelul Dunnottar a fost casa Clanului Keith și a Contelui Marischal– Earl în Anglia. Ultimul Earl a fost condamnat pentru trădare în Răscoala Iacobiților din 1715 și ca urmare castelul Dunnottar a fost ocupat de către guvern.

Clădirea a fost neglijată până în 1925 când prima Vicontesă Cowdray a demarat reparații sistematice. Ulterior a fost deschis publicului spre vizitare.

Parte din capelă: prima care a existat aici a fost construită în 1276 și arsă de către Sir William Wallace în 1297. Partea de perete care se vede azi se crede că este din secolul 13, dar capela a fost reconstruită în secolul 16.

Castelul Dunnottar Scotia Stonheaven 18
Castelul Dunnottar are un pic de magie
Castelul Dunnottar Scotia Stonheaven 16
Am vizitat Scotia în luna mai: era frig, mai caldut cand stralucea soarele
Castelul Dunnottar Scotia Stonheaven 15
Castelul Dunnottar sus
Castelul Dunnottar Scotia Stonheaven 14
Diferite ruine

Castelul Dunnottar Scotia Stonheaven 13

Sala Mare a castelului

În Evul mediu moșierii – The Lairds cinau împreună cu toți servitorii și subalternii în aceelași încăpere, Marea Sală.

Șeful clanului stătea la o masă mai înaltă față de restul, dar tot împreună cu supușii. Începând însă cu 1603, când James IV al Scoției a acces la tronul Englez. Scoția a început să preia din obiceiurile englezești.  Zonele nobililor erau clar delimitate de cele ale oamenilor de rând, spațiul fiind de tipul sus-jos pentru unii și eilalți. Și masa cu mai mult ceremonial.

Ce se servea în Evul Mediu la o masă ”nobilă”?

Nu prea multe legume sau fructe, ci un fel principal pregătit cu carne de vită sau oaie. Plus pește și pui sau claponi (cocoși castrați), pâine albă, fiertură de carne, bere, vin roșu de import și ocazional whisky.

La un moment dat vesela fină și tacâmuri pretențioase au luat locul farfuriilor-tave din lemn și a degetelor. Însă igiena era la fel de precară: păduchii ieșeau des de sub perucile nobililor și aterizau printre bucate.

Asta este partea deloc romantică a acelor vremuri, la care demult visam cu jind. Adică și acum când mă uit la anumite seriale, ca de examplu Outlander, dar totuși.

Ce se poate vizita la Castelul Dunnottar?

Curtea pătrată, casa de Argint, Aripa de Vest, Aripa de Nord, Bolta Whig’s, Aripa de Est, Capela, Locuința lui Waterton, Grajdurile, Fierăria, Depozitul, Turnul, Intrarea lui Wallace, Casa lui Benholm, Poarta.

Whig’s Vault: Whig este numele dat Presbiterienilor din Sud-Vestul Scoției care nu au dorit să depună jurământul către Charles II.

122 bărbați și 45 de femei au fost închiși în această sumbră pivniță și au rămas acolo cu foarte puțină hrană și fără nicio igienă din 24 Mai până la sfârșitul lunii iulie.

Mulți au murit , 37 au cedat și au rostit jurământul, fiind eliberați, 25 au evadat. Numai 10 au scăpat, deoarece din evadați 15 au fost prinși și uciși. Una dintre istoriile întunecate, oare câte fantome bântuie pe aici?

Prețuri intrare:

Adult: 6 Lire
Copii: 2 lire
Familii: 14 lire: 2 adulți și 2 copii
Permis pentru un sezon: 12 lire
Deschis zilnic între ora 9 și 18.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *