Pennan – un mic sat pescăresc pe coasta Banffshire din Scoția – coasta delfinilor

Aberdeenshire Scotia
Aceasta combinatie de haine – aceeasi ca la plaja Balmedie nu a fost intentionata din tara, a venit ca urmare a unei nevoi – era frig – dar ma simteam cumva in stilul Kanye West: piele, cardigan, rochie, geaca, sneackers …

Pennan este un mic sat pescăresc în Aberdeenshire, pe coasta Banffshire a Scoției, un loc de o frumusețe simplă, primordială, mult căutată de iubitorii naturii și de liniște.

Am văzut mai multe sate aici, toate m-au făcut să doresc să zăbovesc mai mult, dar cum acest lucru nu a fost posibil am lăsat – ca în atâtea alte excursii – pe altădată, însă am câteva amintiri – și fotografii de neuitat, pe care doresc să le împărtășesc cu voi.

Pennan – coasta Banffshire

Pennan este chiar mic: un șir de case la Marea Nordului, case care privesc smerite parcă marea amenințătoare. Pentru că marea are viața ei, iar Marea Nordului este zbuciumată, te face să te gândești că legendele cu ondine, sirene și zei ai mării sunt adevărate.
Sunetele mării sunt foarte vii, te cheamă, este clar fiind aici că marea are o viață proprie, bogată, trepidantă. Sau poate că așa îmi place mie să îmi imaginez – am copilărit la malul Mării Negre și iubesc nespus marea, fiind dintr-un orășel mic ne-am clădit multe în imaginație, umblam cu prietenele mele și visam tot felul de prostii. Și cumva le simțeam adevărate.
Culmea este că lucrurile pe care le percepi ca adevărate când ești mic la fel rezonează și ajuns la maturitate, deși conștientul îți spune altceva, vocea aceea mică din inimă contrazice evidența. Real, imaginar nici nu prea are sens să dezbatem, ceea ce contează este frumusețea locului și cum îl percepem.

Vă spun că am luat o doză de curaj să fac pozele acestea:

Pennan coasta Scoției sat25

Pentru că așa arată zona în majoritatea timpului și la cât de frig era afară, să stai ud jumătate de zi nu era tocmai un gând încurajator, dar ce nu face un blogger pentru o poză bună- yola -mare zbuciumată

Da, chiar banca mea este inundată!

Pennan este un sat pescăresc din seculul 18, la aproximativ 65 de km nord de Aberdeen. Până în 1930 aproape toți locuitorii satului se numeau Watt, Gatt sau West.
Oamenii din Pennan erau total dependenți de mare, dar în ultimii 50 de ani majoritatea familiilor s-au mutat de aici iar proprietățile au fost achiziționate pentru a fi folosite ca și case de vacanță. O vacanță scumpă, deși acum Pennan este cunoscut ca oraș al artiștilor.
Pennan a devenit faimos în 1980 fiind folosit ca locație principală pentru filmul Local Hero, reprezentând orașul fantastic Ferness. Așa că mulți cinefili vin din toată lumea pentru a da un telefon de la cabina roșie publică prezentată în film.

M-am uitat la acea cabină, am pierdut câteva fotografii și se pare că și pe cea cu cabina, alături de altele (aveam 3 aparate mai vehi, camera mea mirorless era stricată din Meteora dacă vă amintiți) și cum salvam/ștergeam poze, editam în timp real nu știu ce s-a întâmplat cu câteva din ziua aceea.
Cabina mi-a atras atenția în sensul în care nu știam ce caută o cabină londoneză aici, dar cum ni s-a explicat, cabina folosită în film a fost luată din decor, dar la cererea publicului – a fost adusă o altă cabină, care acum este poziționată aproape peste stradă de Pennan Inn, hotel care a fost de altfel prezentat în film.


Am fi vrut să luăm și noi masa la Pennan Inn și nu specialitatea locului, mâncarea thailandeză (da, în Scoția am tot mâncat thai, indian și altele, mai puțin scottish, deoarece așa au evoluat gusturile lor, nu există restaurant scoțian pur, cum sunt ale noastre românești, dar sunt multe asiatice în schimb, voi mai vorbi despre asta). Dar era închis.
Valurile lovesc furioase țărmul cu pietre.
Câteva case pe un singur rând și câteva în spate. Asta este tot Pennan-ul. Multe localități de pe coasta Banffshire sunt construite de așa fel încât să nu lase spații libere între case, pentru a le feri de intemperii.

Pennan coasta Scoției sat24

Pennan coasta Scoției sat29

Pennan coasta Scoției sat30 Pennan coasta Scoției sat28

Pennan coasta Scoției sat32

Pennan coasta Scoției sat15

Pennan coasta Scoției sat17

Pennan coasta Scoției sat11

Pennan coasta Scoției sat10

Pennan coasta Scoției sat9 Pennan coasta Scoției sat8

Pennan coasta Scoției sat7

Pennan coasta Scoției sat6

Pennan coasta Scoției sat20

Pennan coasta Scoției sat19 Pennan coasta Scoției sat18

Pennan coasta Scoției sat14

Pennan coasta Scoției sat36

Pennan coasta Scoției sat22

Pennan coasta Scoției sat23

Pennan coasta Scoției sat26

Pennan coasta Scoției sat31

Pennan coasta Scoției sat33

Pennan coasta Scoției sat34

Pennan coasta Scoției sat35

Pennan coasta Scoției sat37

Vara este un loc frumos, senin, dar iarna este pradă a stihiilor. Dar este și un loc de unde se pot observa delfini și multe foci, care vina desori să se odihnească pe țărm: asta pentru că nu prea este poluare aici și nici plase de pescuit uitate în largul mării.
Sunt mai multe opțiuni daă doriți să stați aici, fermecătoare, dar destul de scumpe. O alternativă este să stați în Aberdeen și să explorați coasta cu mașina, sau transportul public, în funcție de buget. Și nu numai că este foarte scump, dar este și aproape în întregime rezervat.
La Pennan Inn am făcut o simulare și 2 zile în iunie erau (ultimele 2 camere) peste 100 euro/seară cu mic dejun/2 persoane. Dar Mill of Nethermill Holidays, un loc senzațional cred – rar sau deloc am văzut scor de 9,9 pe booking, pwebsite care știm toți dă dreptul numai celor care au stat să comenteze, nu tuturor ca alte siteuri. Am făcut simulări cu 7 perioade până în septembrie și era mereu total ocupat. Poate găsiți prin agenții, dacă vă tentează și doriți neapărat să stați aici, sigur este ceva deosebit, cu plajă privată și vedere la Golful Cullykhan.
Dar până atunci și o plimbare de o zi, jumătate de zi este perfectă, mai ales că tot satul poate fi văzut în jumătate de oră, restul timpului este doar pentru bucuria pură de a fi într-un loc atât de frumos.

Pe aici treci sa ajungi la Pennan – coasta Banffshire este senzational de frumoasa intr-un mod atat de simplu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.