Laganas, Zakynthos: o stațiune cosmopolită și plină de viață

Grecia Zakynthos
Prin Laganas

Laganas este renumită ca fiind cea mai gălăgioasă destinație din Zakynthos, unde petrecerile se țin lanț, dar și ca stațiunea cu cea mai întinsă porțiune de plajă cu nisip foarte fin. După 3 zile petrecute aici m-am convins că plaja este superbă, că este un loc foarte bun pentru petrecăreți datorită barurilor, cluburilor și petrecerilor tematice, dar că în același timp este un loc plăcut și pentru familii cu copii mici, sau cupluri de toate vârstele, mai ales în lunile iunie, sau septembrie, în iulie și august numărul petrecăreților crescând vertiginos.

Cum se prezintă Laganas: plaje, distracție, activități, cazare, masă:

Plaja din Laganas

Turismul în această zonă s-a dezvoltat atât de tare în primul rând datorită plajei generoase. Plaja din Laganas se întinde din stațiunea Kalamaki până la insula Cameo pe o porțiune de 7 kilometri.

Nisipul este foarte foarte fin, intrarea în apă lină, apa foarte caldă acum – început de iunie, dar curios, deși marea este incredibil de calmă sunt fluctuații de temperatură, diferențele se simt destul de bine, deci curenți există sau nu știu de unde acest fenomen.
În prima zi la plajă am văzut o țestoasă uriașă, dar uriașă foarte aproape de țărm. Le căutam pe fetele din grup că rămăsesem să postez ceva și cum mergeam eu pe malul mării m-a întrebat un băiat dacă vreau să văd o țestoasă.

Credeam că vrea să îmi vândă vreo excursie dar nu, era chiar o țestoasă la mal si am intrat si eu sa o vad, Vuk era tot turist, din Sebia și noroc că aveam masca de snorkelling la mine că am apucat să văd țestoasa, acolo mai era un domn cu o fetiță care arăta de 9 ani aproximativ, erau români și admirau și ei broasca. Nu m-aș fi așteptat!
Plaja este amenajată cu șezlonguri, majoritatea 3 euro/zi/persoană, sau 6 euro setul – 2 șezlonguri cu umbrelă, dar sunt și porțiuni mari publice, unde puteți sta pe prosop.
Soarele apune foarte târziu aici, în prima zi am ajuns la plajă la 18:40 aproximativ și era atât de multă lumină, numai lumea plecase!

Plaja Laganas
Plaja Laganas
La plimbare pe plaja Laganas
La plimbare pe plaja Laganas
Un nisip fin de tot
Un nisip fin de tot

 

 

 

Sirena din Laganas

Insula Cameo:

Dacă veniți în Laganas trebuie să faceți o vizită aici, este un loc extraordinar de frumos. O insulă micuță, se ajunge la ea după o plimbare pe plajă și traversând un pod foarte romantic, iar pentru acces se plătește o taxă de 4 euro care include o băutură de la barul insulei.

Există și o plajă mică superbă, când am fost eu cu câteva fete din grup era o nuntă, a doua zi când au mers celelalte fete – văzuseră pe pagina de FaceBook pozele noastre – au rămas la fel de încântate de loc, prilej cu care am observat de data aceasta eu pe paginile lor că pânzele albe care fluturau în vânt la nuntă sunt întinse și în restul timpului, iar efectul de paradis garantat.

Pe insulă se organizează și diferite petreceri, sâmbăta aceasta fiind white party cu DJ, am înțeles că intrarea este în jur de 40 de euro, nu știu dacă include și băuturi dar tot ce este posibil, se anunță aceste evenimente peste tot în stațiuni din timp, dacă sunteți amatori de petreceri nebune.

Pod spre insulita Cameo

Nunta pe plaja din insula Cameo
Nunta pe plaja din insula Cameo

 

Mâncare în Laganas:

Ofertă pentru toate gusturile, într-o mare varietate și absolut pentru orice buget: nenumărate taverne, magazine cu ghyros, meniuri complete cu preț foarte mic, pește, calamari, specialități italiene, burgheri, restaurante chinezești, indiene, dar și McDonalds, Subway, Pizza Hut, KFC.

În fața fiecărui restaurant sau tavernă (nu se aplică lanțurilor internaționale menționate) stă cineva care te îmbie înăuntru, uneori chiar și traversând strada în fugă. Ești întrebat de unde ești și după îți sunt adresate cuvinte în limba română în cazul nostru. Sper să aibă un sezon bun cu toții și să reziste cât mai multe restaurante tradiționale.
Unele hoteluri oferă All Inclussive, desigur, dar oferta locală este foarte tentantă și ea.

Distracție: pe săturate în Laganas

Sunt multe cluburi, dar se animă ceva mai târziu, după ora 11 noaptea. Și multe petreceri tematice, organizate de diferite cluburi. Sunt și baruri pentru karaoke, unele cu muzică live, apreciate de oamenii mai liniștiți, sau unde media de vârstă este destul de ridicată.

Totodată, multe hoteluri oferă în fiecare seară câte un spectacol, sau un moment anume pentru oaspeți. Chiar am descoperit cu plăcere în seara aceasta că nu este chiar atât de rău să stai tolănit pe un șezlong cu vedere la piscină și să asculți muzică live, piese cunoscute internaționale, în timp ce șușotești cu prietenele.
Sunt și genul acela de petreceri înecate în alcool, petreceri sălbatice, am văzut tineri britanici – foarte tineri – destul de amețiți dar asta foarte târziu în noapte, nu mulți și în afară de faptul că vorbeau foarte tare nu deranjau cu nimic. În iulie-august probabil că numărul lor este mai mare, dar la fel sunt mai mult păsări de noapte.
Fiecare club are animatori și animatoare îmbrăcați sumar, care invită oamenii înăuntru, fete care vând shout-uri – stau cu o tavă uriașă în mână și merg printre petrecăreți, majoritatea lor nefiind greci ci englezi în principal. Nu mă refer la barmani, aceștia sunt greci, ci la cei care invită oamenii înăuntru.

Update: in ultimii 2 ani au avut loc incidente care au dus la scaderea drastica a numarului de petrecareti englezi: turistii sarbi ii iau pur si simplu la bataie pe englezi pe unde ii vad. Au fost multe cazuri si cum sarbii vin in numar din ce in ce mai mare, englezii nu mai sunt asa o amenintare la adresa linistii din aceasta statiune. Anul trecut au fost putini in iulie si august in comparatie cu ce era in anii anteriori.

Laganas viata noapte insula Zakynthos3

Animatie seara la Zante Royal Best Western

Grecii sunt ospitalieri: la Fish Bowl am cumpărat câte un rând de băutură și am primit încă unul și shout-uri gratis. Și am plecat devreme că avem și treabă pe aici, chiar când începea să se populeze clubul

Laganas viata noapte insula Zakynthos6

 

Activități în Laganas

Pentru a proteja broaștele țestoase, în tot golful Laganas sporturile acvatice sunt interzise. Însă se poate face scuba diving, se poate închiria o bărcuță mică să mergeți să vedeți țestoase, acestea ca și celelalte ambarcațiuni au limită de viteză, pentru ca broaștele să se poată feri din calea lor – săracele. Ca de exemplu o excursie caretta-caretta, cu un vaporaș.

Puteți lua o excursie opțională să vedeți plaja Navagio, excursie la grotele albastre, alte atracții, nu de aici, ci din alte părți ale insulei se face îmbarcarea. Puteți face chiar și o vizită în Zakynthos town, cu mașina, taxi sau autobuzul public, sunt curse regulate de dimineață până la 8:20 seara, ultima plecare din Zakynthos Town.

Cu autobuzul se ajunge în aproximativ 30 de minute și cursa costă 1,60 de euro, iar cu mașina un sfert de oră, o cursă cu taxiul costă 13 euro preț fix afișat în stația de autobuz. Acum după ce am văzut câte broaște țestoase sunt în apele din jurul golfului, aș face mult snorkeling și scuba diving. De la plaja din insula Cameo!
Mai este teren de mini-golf, teren de fotbal, traseu de karting, bowling, sau merge la un parc acvatic dintr-un oraș apropiat.

Statia de autobus spre Laganas

Cumpărături în Laganas

Sunt multe supermarketuri locale de unde puteți achiziționa de la suveniruri de toate felurile la prosoape de plajă, creme, fructe, băuturi, etc. Pe strada principală sunt magazine cu bijuterii, îmbrăcăminte estivală, alte articole pentru plajă, dar și articole din pielărie și blănuri! Puteți să vă faceți și un tatuaj, cu henna sau permanent!

Hoteluri în Zakynthos

Am văzut mai multe hoteluri în Laganas, de 2, 3, 4 și 5 stele, le voi prezenta într-un articol separat pe fiecare, cu facilitățile pe care le au.

Mi-a plăcut foarte mult Best Western Galaxy de 3 stele plus pentru tot ceea ce oferă: plajă, piscine, grădini, personal, bun pentru familii dar și pentru tineri și am văzut deloc mirată că are 9.3 rating pe booking și Andreolas Beach de 2 stele pentru poziție și tot ce prezinta la prețul foarte avantajos.

Adică m-aș fi așteptat la o cameră urâțică și era chiar mare și mobilată cu gust, curată și turiști mulțumiți – ne-am întâlnit cu români și un domn ne-a dat mai multe detalii.

Desigur m-a impresionat Mediterranean de 5 stele, dar este un hotel foarte liniștit, elegant, este potrivit pentru cupluri care doresc asta și hotelul unde stam noi, Best Western Zante Park. Pe larg despre cele menționate și despre alte hoteluri din Laganas, cu facilitățile oferite, atmosferă și grup țintă de turiști în acest articol. 
Există și studiouri, apartamente, vile de închiriat și chiar și camping.

Lobby la Mediterranean Beach
Galaxy este chiar pe plaja
Hotel Poseidon
Restaurantul Hotelului Andreolas Beach **
Camera mea de la Zante Park

Cum ajungeți în Laganas

Cursă charter din București sau Cluj-Napoca, sau autoturism personal și feriboat (aproximativ 18 ore). Aeroportul din Zante (Așa i se mai spune insulei) este foarte aproape de Laganas, la 7 km și puteți avea transfer inclus sau să luați un taxi, sau alt transfer, nu există transport public deocamdată de la aeroport. Am scris aici despre zborul în sistem charter cu Aegean Airlines.

Concluzia? Dacă doriți petreceri, cluburi, nebunie Laganas este locul potrivit pentru voi. Vă place stațiunea pentru accesibilitate, o anume ofertă bună, plajă, alte motive? Nu văd nimic greșit în a alege stațiunea ca loc de vacanță, deoarece sunt și multe oaze de liniște, facilități diverse de petrecere a timpului liber, iar plaja este într-adevăr frumoasă.

În lunile iulie și august este însă posibil ca unele hoteluri să aibă un număr mare de tineri englezi veniți pentru viața de noapte, dar cum mentionam anterior asta era anii trecuti acum multi englezi evita statiunea din cauza sarbilor dar oricum e bine să verificați să nu vă nimeriți într-un astfel de hotel dacă nu vă doriți (unele aveau politica de a primi numai oaspeți cu vârsta cuprinsă între 18-30 de ani).

Am călătorit în Zakynthos cu agenția de turism TUI TravelCenter, care oferă curse charter săptămânale pe perioada verii către multe insule din Grecia. Mai multe informații, detalii și oferte speciale către Zakynthos găsiți pe siteul TUI TravelCenter.

0 thoughts on “Laganas, Zakynthos: o stațiune cosmopolită și plină de viață

  1. In superkmarketuri se gasesc si alimentele? Mai tineti minte cum sunt preturile raportate la preturile noastre? Iubesc iaurtul grecesc :))
    Foarte frumos explicat, multumim pentru informatii 🙂

    1. Cu multa placere! Da, se gasesc alimente diverse, preturile mai mari decat la noi si mai mari chiar decat in Grecia peninsulara. Normal, fiind insula, totul este mai scump, dar nu de speriat. Un iaurt 1 euro, apa si 30 de centi. Si sunt si magazine ale unor retaileri, daca doriti sa va faceti mai multe provizii, unde preturile sunt mai mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *