Castelul Balmoral, Royal Deeside, Scoția și o poveste de dragoste cu iz de bârfă

Aberdeenshire Scotia Uncategorized

20150429_152934
Castelul Balmoral, situat în zona cunoscută sub numele de Royal Deeside este una dintre Reședințele Familiei Regale Britanie din anul 1852, când proprietatea a fost cumpărată de Prințul Albert, soțul Reginei Victoria. Castelul este una dintre proprietățile private ale Familiei Regale, nu este inclus în Patrimoniul Coroanei. Și deși nu este cea mai impresionantă prin dimensiuni proprietate a familiei, este una dintre ele mai iubite locuințe. Asta încă de la prima vedere, când regina Victoria scria în legătură cu proprietatea, în 1848: ”Totul pare că respiră libertate și pace și te poate face să uiți de lume și de toate frământările.” Actuala Suverană iubește enorm de tare acest domeniu, de altfel toată Familia Regală, mai puțin Prințesa Diana, ea era singura care nu prea agrea vizitele aici.

Am vizitat castelul Balmoral la sfânșitul lunii aprilie a acestui an pe o zi ploioasă, destul de obișnuită pentru Scoția. Domeniul este imprsionant, ideal este să fie vizitat când este mai ald și pe o zi însorită, pentru a vă bucura de plimbarea pe domeniu, de grădini, că în interior nu se vizitează decât sala de bal. M-am bucurat că l-am văzut, aș fi fost tristă aă ajung până acolo și să nu îl văd – ziua se anunța foarte luminoasă, dar la un moment dat s-a întunecat și a început să plouă. În Scoția vremea este foarte shimbătoare, de aceea este bine să aveți mereu la îndemână o umbrelă, deși se poate și fără.

20150429_152845

DSC09253

DSC09271

20150429_152944

20150429_150619

DSC09295

Despre Castelul Balmoral

Prințul Charles și Prințesa Diana au petrecut aici o parte din luna de miere.
În 1997, Regina Elisabeta era la Balmoral când a fost anunțată de moartea Prințesei Diana.
Domeniul acoperă o arie de 20 000 de hectare: terenuri de vânătoare, grădini, parcuri, o feerie.
În luna septembrie 1896, Regina Victoria l-a primit la Balmoral pe împăratul Nicolae al Rusiei și pe Împărăteasa Alexandra.
Grădinile Castelului au fost deschise pentru public în anul 1931, azi fiind deschise zilnic între luna Aprilie și sfârșitul lunii Iulie, înainte de sosirea Reginei Elisabeta, în vizita ei anuală.
Prințul William, Ducesa Catherine și Prințul George au petrecut aici o săptămână în luna Noiembrie 2014, în perioada Halloween-ului.
Sala de bal este singura care se poate vedea de către public, alături de muzeu și grădini, exteriorul domeniului.
În sala de bal sunt de asemenea multe obiecte, fotografii, informații despre Familia Regală.
La muzeul din castel sunt foarte multe fotografii din timpul vacanțelor petrecute aici de Familia Regală.

Craigowan Lodge

Pe lângă alte construcții, faimoasă pe domeniu este și Craigowan Lodge, o casă cu 7 dormitoare, situată aproape de castel.
Aici stăteau Charles și Diana, când veneau în vizită. Totodată aici petrece Regina Elisabeta primele zile din vacanța de vară. Uneori Regina sosește când domeniul este încă deschis pentru turiștilor.

Aceasta este de altfel fosta casă a lui John Brown, mult iubitul servitor al Reginei Victoria. Din motive lesne de înțeles această informație nu apare în multe surse oficiale – chiar am încercat să găsesc ceva pe net și am renunțat după ceva timp, dar la fața locului așa îți era furnizată informația. 

Din Istoria Castelului Balmoral:

Castelul cu siguranță păstrează multe secrete, fiind martorul multor momente unice din viața membrilor familiei.
Domeniul a avut mai mulți proprietari de-a lungul timpului, prima construcție propriu-zisă fiind ridicată în 1390, de-a lungul timpului adăugându-se corpuri de clădire, forma în care a fost achiziționat de Prințul Albert datând din 1830. Atunci castelul a trecut printr-un proces de reconstrucție masiv. Dar chiar și așa, a fost considerat mult prea mic pentru necesitățile familiei regale, astfel încât a început construcția unui nou castel, la mică distanță față de vechea proprietate. Aceasta a fost finalizată în 1856, iar după darea în folosință fosta proprietate a fost demolată.

De ce Deeside?

Deeside, valea râului Dee a fost recomandată Reginei de către Sir James Clark, medicul său, pentru climatul sănătos. Sir James Clark era de origine scoțiană.

Castelul a fost comisionat unui arhitect scoțian, William Smith, din Aberdeen, în realizarea planurilor Prințul Albert implicându-se foarte activ, mai ales în proiectarea turnulețelor și a ferestrelor. Balmoral este construit în stilul Baronial Scoțian și este similar ca stil cu cel vechi (care fusese realizat, modificările masive de către John Smith din Aberdeen, tatăl arhitectului actualului castel) fiind considerat un pic demodat față de noile construcții din perioada respectivă și mult prea ordonat, pedant, prea germanic – patina personală a Prințului Albert, care era neamț.

Castelul Balmoral a stârnit reacții diverse, a fost considerat chiar urât de o parte a nobilimii britanice și mai ales kitch, fiind împodobit cu multe țesături de tartan. Totuși a marcat apropierea casei regale britanice față de scoțieni și întoarcerea la cultura tipică ținuturilor de sus – Highlands a scoțienilor din meleagurile deluroase: Scottish Lowlands.
Totodată începând cu anul 1848, când Regina Victoria a asistat pentru prima oară la această sărbătoare, Membrii Casei Regale Britanice vin la sărbătoarea jocurilor muntenilor – highlanderilor care se desfășoară anual în orașul Braemar, situat la aproximativ 11 km de Balmoral, în drumul înspre Aberdeen. Regina Elisabeta participă și în ziua de azi la această sărbătoare care se desfășoară încă din 1817, alături de alți membri ai Casei Regale. Este o sărbătoare unică, cu tot felul de datini inedite, așa că dacă sunteți în Scoția în perioada jocurilor este un eveniment de trecut pe listă – în prima sâmbătă din luna septembrie.

Castelul a fost deci la început martorul iubirii dintre Regina Victoria și Prințul consort Albert. Și a multor episoade din viața numeorasei lor familii: au avut 9 copii. Cât stăteau aici, Victoria se plimba, iar Albert petrecea timpul la vânătoare. Eticheta era destul de relaxată în timpul vizitelor aici. Datorită prezenței regale chiar și acum o mare ambiție pentru mulți nobili britanici este să aibă un teren de vânătoare în Deeside.

John Brown – un scoțian din ținuturile muntoase, dur dar inimos

După moartea Prințului Albert, reginaVictoria a petrecut mai mult timp la această reședință, chiar câte 4 luni pe an.
Există o mare suspiciune asupra neturii relației dintre Suverană și servitorul John Brown, are a consolat-o în perioada lungă a văduviei, moartea lui Albert fiind o lovitură extrem de puternică pentru Regină.
Victoria i-a făcut multe cadouri şi a creat chiar două medalii pentru el: Servitorul Credincios şi Angajatul Devotat. Şi a comisionat şi realizarea unui portret al lui, totodată Regina și că apare în unele fotografii împreună cu John Brown.
Legătura lor nu a fost văzută cu ochi buni de restul lumii, apropiații suspectând o legătură periculoasă între cei doi. Iar după moartea acestuia a comisionat realizarea unei statui a defunctului, care are inscripția: Prieten mai mult decât servitor. Lial. Sincer. Curajos. Altruist mai mult decât Datoria, chiar și în Mormânt.
Și ce scrie Regina despre cum a resimțit pierderea servitorului și prietenului devotat: ”Probabil că în toată istoria nu a existat un atașament atât de puternic și de real între un suveran și un servitor. Tăria de caracter la fel ca și puterea fizică – neînfricarea, bunătatea, simțul dreptății, onestitatea, independența și lipsa de egoism, toate combinate cu o inimă caldă … fac din el unul dintre cei mai remarcabili bărbați. Regina simte pentru a doua oară că viața a devenit prea grea și tristă de îndurat, lipsită de tot ceea ce are atât de multă nevoie… lovitura este prea puternică pentru a nu fi resimțită atât de puternic….”
Exprimarea viața pentru a doua oară a atras atenția, unii deducând că Regina a perceput moartea lui John la fel ca pe cea a lui Albert, astfel încât nu poate fi doar un servitor. Mai mult, Regina Victoria a fost înmormântată, conform propriilor instrucțiuni alături de diferite obiecte care i-au aparținut Prințului Albert dar și a unora care i-au aparținut lui Brown – șuviță de păr, scrisori, inclusiv o fotografie cu acesta și un inel care i-a aparțiugt mamei lui Brown și pe care acesta îl dăruise Reginei.
Au fost și zvoluri că au făst căsătoriți. Să fi fost o mare dragoste? Tot ce este posibil, până la urmă și capetele încoronate au sentimente, au nevoie de iubire, la fel ca toți ceilalți muritori.

Orarul de Vizitare și Prețuri

Domeniul se poate vizita din luna Aprilie până la sfârșitul lunii iulie, sezonul 2015 până în 2 August, dar în fiecare an data diferă.
Deschis între orele 10:00 – 17:00. Ultima intrare la 16:30, deși nu prea aveți timp să faceți mare lucru în jumătate de oraă, poate doar să ajungeți la castel și să faceți câteva poze.
Rezervați cel puțin o oră și jumătate pentru vizită.
Pentru 60 de lire puteți să mergeți într-o călătorie ghidată cu un automobil, să vedeți domeniul: în lunie iunie și iulie.
Peluza, grădinile, expoziția, magazinul de suveniruri.
Adulți: 11 lire
Seniori și studenți: 10 lire
Copii: Între 5 și 16 ani: 5 lire
Bilet pentru familii: 28,5 lire: 2 adulți și până la 4 copii.
Biletul de intrare include taxa de parcare și audio ghidul în limbile engleză, franceză, germană, italiană și spaniolă.

Se poate și sta la Balmoral, desigur nu în castel, ci în una dintre cele 6 case care sunt disponibile pentru turiști, în regim de gospodărie proprie, dar nu în perioada în care Regina vizitează Domeniul.

DSC09286

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *