Vizită la Royal Lochnagar, o distilerie de whisky scotian single malt în Aberdeenshire

Aberdeenshire Recomandări Scotia

Ce poți face într-o zi ploioasă și răcoroasă în Scoția? Să vizitezi o distilerie de whisky scotian single malt este o bună idee: pe lângă faptul că înăuntru este cald – mai ales în zonele unde se face pasarea și distilarea, iar la sfârșit ai parte și de o degustare de whisky.

Am ajuns la Royal Lochnagar, o distilerie mică dar care produce whisky de calitate superioară, după metode tradiționale – pe care le-am explicat mai jos, etapele de producere a whisky-ului single malt scoțian și despre magazinul de acolo, plus prețurile licorilor. Ce nu pot reproduce: savoarea dată whisky-ului single cask de diferite butoaie, fiecare diferită dar excelentă.

Distileria Royal Lohnagar este situată pe malul sud al râului Dee, foarte aproape de Castelul Balmoral. Adresa este Crathie, Ballater, Aberdeenshire
Este o distilerie mică cum spuneam, dar unde sunt păstrate tradițiile vechi, iar whisky-ul produs aici este la foarte mare căutare, cu toate că nu este ieftin deloc. Este unul dintre cele mai exclusiviste whisky-uri scoțiene.

distilerie de whisky scotian single malt 3
Whisky de la intrare

Istoria distileriei Royal Lochnagar

Prima și a doua distilerie construite în zonă, în 1824 și 1841 au ars în condiții suspecte, se crede că a fost mâna ”concurenței”. In 1845 John Begg a construit noua distilerie: New Lochnagar. Când Prințul Albert a cumpărat castelul Balmoral John Begg a trimis o invitație, Prințul Albert a vizitat distileria, a doua zi a venit împreună cu Regina Victoria și copii lor și de atunci Lochnagar a început să furnizeze whisky Casei regale. În 1848 a primit titlul de Furnizor Regal.
Azi distileria Royal Lochnagar este deținută de Diago și produce cantități mici de whisky, o parte fiind folosite pentru Johnnie Walker cu etichetă neagră și albastră.

Royal Lochnagar este un loc perfect pentru a descoperi cum este realizat whisky-ul scoțian. Din păcate înăuntrul distileriei nu am avut voie să facem fotografii dar cumva m-am bucurat, deoarece am putut să fiu atentă la explicații (au fost în engleza aceea scoțiană) și la fabrică în sine.

distilerie de whisky scotian single malt 10
Spre Royal Lochnagar
distilerie de whisky scotian single malt 4
Distileria Royal Lochnagar

Prima oară ne-am oprit într-o anticameră – ultimul loc unde am avut voie să facem poze până la degustare, unde ni s-au explicat etapele de fabricare, iar ulterior am văzut la fața locului ultimele etape: pasarea, distilarea, fermentarea și selectarea.

Whisky Single cask

Partea care mi-a plăcut cel mai mult a fost cea în care am vizitat pivnițele, unde au fost deschise diferite butoaie, să ne familiarizăm cu aromele. Unele erau mai vanilate, altele mai puternice, cred că este raiul pentru un iubitor de whisky. Acestea erau butoaiele pentru whisky single cask, adică whisky rezultat dintr-un singur butoi, care sunt mai rare, în general pentru produsul finit se amestecă licori din diferite butoaie. Erau și astfel de butoaie acolo, dar cele de la locul de onoare erau diferite. Aveau și sticle cu produsul butoaielor. Aveau inclusiv culoare diferită. Sticlele de whisky single cask sunt foarte scumpe. Nu știu de ce, dar o vizită la fabrică te face să îndrăgești whisky-ul și anume pe cel fin.

Degustare

La sfârșitul turului am degustat premiatul whisky Royal Lochnagar 12 Year Old Single Highland Malt. Și deși nu mă omor (sau nu mă omoram) după băuturile spirtoase, acest whisky este extrem de bun, fin, mi-a plăcut. Am mai încercat unul, tot senzațional. Așa da.

distilerie de whisky scotian single malt 11
Distilerie de whisky scotian single malt: degustare whisky 12 and

 

Cum se produce Whisky single malt la Royal Lochnagar

distilerie de whisky scotian single malt 1
Distilerie de whisky scotian single malt: Staple de producere la Royal Lochnagar
Vizita distileria Royal Lochnagar
La distileria Royal Lochnagar

Producerea malțului *

Este selectat orzul de cea mai bună calitate și este procesat la o fabrică. Este ținut în apă 2 zile pentru a începe porcesul de germinare, iar ulterior depozitat 5 zile în recipiente speciale pentru germinare. După care se stopează germinarea prin introducerea în cuptor pentru uscare, în această etapă fiind introdusă și turbă în cuptor, pentru a-i da produsului o ușoară savoare de afumat.
*Nu îi spun maltare nu din greșeală sau necunoștință ci deoarece nu există acest termen în limba română nici în engleză deși se mai folosește.

Măcinarea

Când malțul de orz ajunge la distilerie, este măcinat întrt-o moară pentru a produce șrot.

Pasarea

Șrotul este amestecat cu apă fierbinte în cazane speciale tradiționale – mash tun. Amidonul din șrot este transformat în zahăr astfel rezultând mustul.

Fermentarea

Mustul este răcit treptat, se adaugă drojdie și este pompat în cazanele speciale pentru fermentare. Drojdia transformă zahărul în alcool. După 2-3 zile fermentarea este completă, dar la Lochnagar perioada de fermentație este mai lungă, pentru un plus de savoare. Produsul rezultat – wash sau plămada are 9% alcool.

Distilarea

Plămada este distilată în vasele tradiționale de distilare din cupru. Prima distilare produce vinuri slabe, cu 23% volum (acesta este termenul folosit wines). Produsul este distilat din nou și se colectează numai centrul care are în jur de 68% alcool. Cuprul încă joacă un rol important în adăugarea acelei savori speciale a produsului.

Selectare

Pentru a separa produsul se folosește un recipient numit spirit safe – un seif pentru alcool, pentru a separa alcoolul și a-i verifica tăria și calitatea.

Maturare

Butoaiele se umplu manual. Licoarea, care este incoloră este introdusă în butoaie de stejar din America și din Europa. În timpul maturării, butoaiele oferă culoare și savoare produsului. După o maturare de 3 ani produsul poate fi considerat whisky scoțian, dar la Royal Lochnagar whisky-ul este lăsat la maturare 12 ani înainte de a fi îmbuteliat.

Prețuri tururi de distilerie și produse

Pentru vizitare prețurile pornesc de la 7 lire, având inclus un pahar de degustare și reducere 3 lire la cumpărarea unei sticle de 70 cl de single malt. 10 lire pentru două licori și 30 de lire o degustare completă și whisky rar. Pentru acest tur trebuie rezervare în avans însă.

Cât despre magazinul fabricii, aici sunt diferite produse, suveniruri, whisky mai ieftin – de la 34 lire în sus, deci minim 215 lei, până la …. până la whisky de 2200 de lire. Asta în magazin, că sigur se poate și mai bine. Produsele Royal Lochnagar se pot achiziționa și online de la diferite magazine de profil.

distilerie de whisky scotian single malt 2
Magazin de fabrica
distilerie de whisky scotian single malt 5
Distilerie de whisky scotian single malt: foarte foarte bun
distilerie de whisky scotian single malt 6
Magazin Royal Lochnagar
distilerie de whisky scotian single malt 7
Whisky single malt Reserve Speciala 40 de ani
distilerie de whisky scotian single malt 8
Whisky vechi de 36 de ani: single malt

distilerie de whisky scotian single malt 9

distilerie de whisky scotian single malt 12

distilerie de whisky scotian single malt 13
Whisky sinle malt la Royal Lochnagar

0 thoughts on “Vizită la Royal Lochnagar, o distilerie de whisky scotian single malt în Aberdeenshire

    1. Da si eu mi-as mai da cu parerea de ateva ori 🙂 Scotia asa arata, ca o farmacie, peste tot este luna

    1. Multumesc! Incerc sa aduc ceva nou mereu si desigur scriu din experienta personala, nu ca un expert ci cum percepe lucrurile un turist obisnuit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *