TOP 10 obiective turistice Edinburgh Scotia

Edinburgh Scotia

Ultima actualizare: mai 2018. Edinburgh, capitala Scoției și al șaptelea oraș ca număr al populației din Marea Britanie. Este un oraș uimitor, viu, trepidant, este cu totul altfel decât restul Scoției, orașul trăiește și nu întrecut, deși are o istorie bogată.

Centrul medieval vehi oferă o experiență cu totul diferită de splendoarea georgiană a noului oraș.

La fiecare pas întâlnești câte o priveliște care te bucură, sau, după caz, te uimește: în cazul meu m-a bucurat să văd nuntași în port tradițional și m-a uimit o propagandă a Partidului Socialist Scoțian. 

Nunta scoțiană

Atracții sunt multe, noroc că Edinburgh este un oraș destul de compact, ușor de explorat. Și foarte verde, Edinburgh fiind considerat unul dintre cele mai verzi orașe din lume.

Ce mi s-a mai părut interesant este că orașul are și doi vulcani stinși demult, de altfel și unele dintre punctele de interes major ale urbei.

Orașul este înfrățit cu alte câteva orașe pe care le iubesc, sau pe care îmi doresc de mult să le vizitez: Nisa, Florența, Munich, Saint Petersburg, Cracovia, Kyoto, Kiev, Xi’an, Kathmandu, adică numai lume bună. 

De mult am observat că există o legătură strânsă între cât de bogat este un oraș și numărul de obiective turistice unde intrarea este gratuită: în Edinburgh sunt foarte multe, dar desigur, la cele mai cele se plătește o taxă. Și uitați cum arată topul meu, ordinea este aleatorie – am lăsat favoritul meu, palatul Holyrood la final.

Top 10 obiective turistice Edinburgh

1. Arthur’s Seat

Este situat în Parcul Holyrood, despre vulcanul adormit se crede că poate fi locul Camelotului, legendarul ținut al Regelui Artur.
Dealul se ridică la o înălţime de 251 de m de oraş şi oferă imagini panoramice asupra acestuia, mulţi turişti şi localnici vin aici pentru o drumeţie, traseul nefiind deloc dificil, urcarea durează aproximativ 30 de minute.

Dealul adăpostește și un fort foarte bine conservat, care datează de acum 2000 de ani. Poate fi urcat din aproape toate direcţiile.
Este recomandat să veniți aici dimineaţa, să vedeți răsăritul și să vă bucurați de lumina dimineţii şi de priveliștea spectaculoasă.
Acesul este gratuit.

2. Castelul din Edinburgh

Cea mai faimoasă atracție a Edinburgh-ului, castelul domină orașul de pe creasta unui vulcan adormit, al doilea vulcan al orașului.

Este o fortăreață veche, care a fost casa regilor timp de sute de ani, locul fiind locuit de Regina Margareta (Canonizată în 1250). Și de Regina Maria a Scoției, James VI, Charles I.

Puteți vizita Muzeul de Război, Capela Sfânta Margareta, Palatul Regal, Memorialul Scoțian de Război. Castelul este locul unde Regina Maria l-a născut pe viitorul Rege James VI.

Neapărat trebuie să vedeți Bijuteriile coroanei, și să explorați temnițele antice. La ora 1 pm se trage o salvă de tun, tradiție care datează din 1861, zilnic cu excepția duminicilor.
Este plăcută plimbarea pe lespezile străvechi, castelul este bine întreținut și veți avea ocazia să învățați multe lucruri despre istoria Scoției.
De aici puteți admira Edinburghul din toate unghiurile, fiecare latură descoperind o nouă față a acestui frumos oraș. Mai ales că sunt panouri cu explicații privind edificiile, așa că recomand ca vizita la castel să fie unul dintre primele lucuri pe care le faceți în oraș. Revin cu un articol dedicat, sunt prea multe de povestit din acest loc. 

Acces și preț intrare: 
9:30 -18:00 vara (1 aprilie – 30n Septembrie) și până la ora 17:00 iarna (1 Octombrie – 31 Martie).

Prețuri Castelul din Edinburgh: mai jos prețurile la casa de bilete, online biletul costă 17 lire. Va fi nevoie să selectați data și ora și nu știu dacă sunt rambursabile.
Adulți: 18,50 Lire (16 – 59 de ani)
Copii: 9,50 lire (5-15 ani)
Sub 5 ani accesul gratuit.

PONT: luați un bilet de 17 lire cu Skip The Line! și puteți să îl anulați cu până la 24 de ore înainte gratuit.

Esplanada din fata castelului Edinburgh, pe Royal Mile
Din orice parte privesti, este un alt peisaj
Edinburgh din castel
Vedere din castel

3. Yachtul Regal Britannia

A fost numită atracția turistică nr. 1 din marea Britanie de către Trip Advisor. A fost casa Maiestății sale Regina și a Familiei Regale peste 40 de ani, navigând mai mult de 1 milion de mile în jurul lumii.
Britannia a fost lansată de John Brown & Company pe 16 Aprilie 1953 și vreme de peste 44 de ani a servit Familia regală Britanică, devenind cea mai faimoasă navă din lume. Având statutul de Reședință Regală, a găzduit multe vizite de stat, recepții oficiale, luni de miere regale și vacanțe de familie – regală. Interiorul este fabulos, vizitatorii uită că este o navă, arată mai degrabă ca un palat. De aceea în prezent se fac și diferite evenimente la bord.
O navă unică, scrie în articolele publicitare: Britannia a fost singura navă din lume care a avut ca și căpitan un Amiral. Nicăieri nu este scris numele său și cu toate acestea este recunosută în toată lumea. A fost construită pentru a putea fi transformată, la nevoie, în spital.
Intrare:
Adulți: 16 lire, poate fi cumpărat online, anulare ușoară
Copii: 5-17 ani 8, 50 lire
Seniori: 12,50
Ghid audio gratuit în 30 de limbi, pentru cele 5 punți.

Yachtul Regal britania

4. Obiective turstice Edinburgh: SCOTT MONUMENT

Monumentul Scott este unul dintre cele mai faimoase simboluri ale Edinburgh-ului, un monument victorian gotic situat chiar în mijlocul Princess Street.

A fost construit în 1846 pentru a-l comemora pe scriitorul Sir Walter Scott, născut în Edinburgh. Vederea asupra orașului merită urcarea – 287 de trepte. Are 60 de m.
Aprilie – Septembrie: Luni-Duminică 10:00-19:00
Octombrie – Martie: Luni- Duminică 10:00 – 16:00
Intrare: 5 lire indiferent de vârstă, nu sunt reduceri, se plătește numai cash.

Monumentul Scott Edinburgh

5. Catedrala Saint Giles

High Kirk of Edinburgh, considerată biserica mamă a bisericii presbitetiane. Cea mai importantă biserică din Edinburgh. Are gradul de High Kirk, cel mai înalt în Biserica Scoțiană, acum fiind Biserica Parohială a părții vechi a orașului Edinburgh. A fost catedrală (locul unde servește episcopul) doar în două perioade de timp: între 1635-38 și 1661-1689.

Asta deoarece Edinburgh-ul nu a avut catedrală, ținând de Episcopia St Andrew, în majoritatea istoriei post-reformistă nu a avut episcopi, dioceze, sau catedrale. De aceea termenul Higk Kirk este mai potrivit decât cel de catedrală.

St Gilles deschisă tot timpul anului – asta este o raritate pentru Scoția, unde multe biserii prezbiteriene sunt mai mult închise, este o magnifică catedrală cu o turlă în formă de coroană.
Clădirea actuală datează din secolul 14, dar are și o parte din structură din secolul 12, toată construcția fiind renovată însă masiv în secolul 19.
Intrarea este gratuită, dar se recomandă o donație de 3 Lire.

High Kirk of Edinburgh – Catedrala St Giles

6. Galeriile Naționale ale Scoției

Frumoasa clădire neoclasică de la poalele The Mound – dealul artificial care conectează orașul vechi de cel nou trebuie vizitat neapărat de către toți iubitorii de artă. Am văzut lucrări minunate de Titian, Da Vinci, Raphael, Vermeer, Monet, Degas, Constable, Turnes, Cezanne.
Câteva colecții despre națiunea scoțiană, cultura sa și oameni. Este un loc ideal să învățăm mai multe despre Scoția, din era primitivă până în vremurile moderne.

Galeria dedicată pictorilor scoțieni m-a impresionat și ea, remarcând că majoritatea pictorilor au avut ca inspirație frumusețea Scoției. Și viața locuitorilor, într-un mod destul de realist, fără prea multă poezie sau romanță, ci pictarea a ceea ce ochiul vede: munți, castele, oameni.

Am mai văzut câteva elemente de mitologie locală și două trei lucrări cu tentă religioasă dar atât. Mă refer la colecția expusă aici, desigur sunt pictori scoțieni care abordează și alte teme.

Mie îmi plac Robert Fowler și Joseph Noel Paton dintre pictorii scoțieni, dar nu i-am regăsit aici, Muzeul din Liverpool are multe lucrări ale lui Fowler.
Deschis zilnic, Intrarea gratuită.

Cladirea Galeriilor Nationale ale Scotiei
Galeriile Nationale ale Scotiei
Galeriile Nationale ale Scotiei

7. Royal Mile Edinburgh

Cea mai turistică stradă din Edinburgh, care traversează o mare parte din orașul vechi. Artera are o lungime de o milă scoțiană care se întinde între castelul din Edinburgh până la palatul Holyrood.

Royal Mile este plină de magazine cu suveniruri, terase, restaurante și puburi. În general scoțienii preferă alte puburi decât cele de aici, care sunt în general freventate de turiști – nu vă lăsați păcăliți că mulți sunt tot englezi, Edinburgh este un loc unde foarte mulți britanici din toată insula vin să se relaxeze, să se bucure de oraș.

Desigur nu se plătește pentru a vedea o stradă, dar gratuit este accesul în câteva muzee de aici: Muzeul Scriitorilor, Muzeul Copilăriei, The People’s Story, un muzeu care expune viața locuitorilor de rând, Muzeul din Edinburgh, dar și la Parlamentul Scoțian, cu arhitectura sa modernă.

PONT: Ia un tur nocturn cu fantome în catacombele orașului. Vei asuclta povești, vei primi o băutură și mai ales vei ajunge în locuri unde nu poți independent. Poate îți faci noi prieteni. Numai în limba engleză.

Pe The Royal Mile
Pe The Royal Mile

8. George Street

Una dintre cele mai trendy străzi din Edinburgh este plină de cluburi, restaurante și baruri. Un loc perfect pentru cumpărături, distracție, cină, etc.

Foarte faimoase sunt cluburi și restaurante precum: Tempus Bar, Opal Lounge, Tigerlily, Le Monde, The Living Room, Hard Rock Cafe, The Dome sau Harvey Nichols Forth Floor Bar.

Și multe altele, George Street fiind recunoscut ca locul cu cele mai bune cocktail baruri și cluburi din Edinburgh. În timp ce plimbarea în sine este gratuită, pentru masă sau distracție în baruri o băutură prețul pornește de la 5,6 lire în sus.

Recomand cel puțin o vizită la un club pentru a vedea cum se distreză scoțienii, într-o seară am luat la rând Le Dome, Tigerlily și Le Monde.

Edinburgh ca un localnic: unde iese lumea în oraș? #The Cafe Royale #The Dome #The Abbotsford #Tigerlily #LeMonde

9. Grădinile din Edinburgh:

Grădinile Prințesei

Un parc public frumos, de unde se vede tot orașul, plin de monumente, statui, flori. Împarte orașul în două: noul și vechiul Edinburgh. La una dintre margini sunt Galeriile Naționale. Parcul este unul dintre locurile preferate de relaxare pentru localnici și turiști. Mulți vin aici să se bucure de o lectură în aer liber, de o cafea sau să facă picnic.
Accesul gratuit.

Gradinile Printesei, Edinburgh
vedere de la gradinile Printesei

Grădina Botanică Regală din Edinburgh

Grădina botanică din Edinburgh este una dintre cele mai renumite din lume, având printre altele cea mai mare colecție de plante chinezești din afara Chinei. Vizitatori din toată lumea vin la Edinburgh pentru a vizita această grădină, care adăpostește 17 000 de specii, adică 7% din toate plantele cunoscute azi, multe dintre ele foarte rare.
Deschis zilnic, cu excepția zilelor de 1 Ianuarie și 25 Decembrie.
Intrarea este gratuită în grădini și doar 5 lire pentru adulți în sere. Mai multe detalii despre Grădina Botanică Regală și despre sere, florile de aici în articolul dedicat:

Grădina Botanică Regală din Edinburgh – 28 de hectare de serenitate la 1,5 km de centru

IMG_3669

IMG_3753

10. Palatul Holyrood, sau Holyroodhouse din Edinburgh

Holyroodhouse este reședința oficială a Maiestății Sale Regina Elisabeta în Scoția.

Este reședința principală a Regilor și Reginelor scoțiene încă din secolul 16, iar Regina Elisabeta petrece aici o săptămână în fiear

e vară, la palat desfășurându-se cu acest prilej o serie de ceremonii oficiale.
Neapărat să luați tururi audio gratuite care se oferă, în diferite limbi de circulație internațională.

Ascultând, am învățat mai multe despre palat, despre camere, despre mobile, protocolul de la palat, inclusiv despre ce încăperi sunt folosite în ce scop. Sunt multe fotografii cu Regina Angliei primind diferiți demnitari străini și capete încoronate în anumite saloane.

Apartamentele Reginei Maria a Scoției

Apartamentele din nord-vest au fost ocupate de către Maria Stuart, de la întoarcerea în Anglia, 1561 până la abdicarea din 1567. Aici se întâlnea cu John Knox și tot aici s-a căsătorit cu ambii soți scoțieni în capela din Palat: Lord Darnley în 1565 și James Hepburn, Earrl of Bothwell în 1567.

În apartamente a fost ucis secretarul ei, David Rizzio, în 1566. Lordul Darnley, soțul Reginei, gelos pe timpul petreccut de aceasta împreună cu secretarul, l-a târât pe săracul secretar din micuțul cabinet unde lua masa cu Regina până în cameră și l-a înjunghiat de 56 de ori.

Palatul este o parte din istoria Scoției, de aceea trebuie neapărat vizitat, pentru a învăța mai multe despre această țară. Mai mult, este o reședință a Reginei care poate fi vizitată. 

O vizită durează între 1 oră și o oră și jumătate.
Noiembrie – Martie: zilnic 9:30 – 16:30
Aprilie – Octombrie: 9:30 – 18:00
Prețuri:
Adulți: 14 lire

5-17 ani și persoane cu dizabilități 8, 10 lire
Peste 60 de ani/Studenți: 12,70 lire
Sub 5 ani: gratis

Era o coadă uriașă la casa de bilete, cred că am stat aproape o oră deși în palat nu era aglomerat.

Așa că vă recomand călduros să luați de pe net biletele și să scutiți din timp.

Frumosul parc Holyrood se vizitează gratuit.

Palatul Holyrood Edinburgh
Palatul Holyrood
Palatul Holyrood
Palatul Holyrood
Palatul Holyrood

Bonus:

Statuia lui GREYFRIARS BOBBY

Unul dintre cei mai iubiți cetățeni ai Edinburgh-ului, un mic cățel Skye terrier, faimos deoarece a păzit mormântul stăpânului său vreme de 14 ani. Chiar vis-a-vis de Muzeul Național, o mică statuie. Gratuit.

Faci economie de timp și bani dacă:

Cumperi un bilet cu Hop On Hop Off și trei atracții

Am găsit un tur minunat, care costă 55 de lire și include:  transport 48 de ore cu Hop On Hop Off și ghid audio + biletele de intrare la Castelul din Edinburgh, Palatul Holyrood și Yachtul Britania. Toate cu Skip the line și 2 la preț de 1 pentru Serele din Grădina Botanică.

Având în vedere că doar cele trei bilete simple costă 47 de lire, skip the line și tansport 2 zile pentru încă 8 lire cred că este o idee foarte bună. Vedeți că este inclusă și o reducere de 5 lire la serele din Grădina Botanică. Adică, prețul pentru un adult este de 5 lire, cu Hop On Hop Off aveți 2 la preț de 1. Asta să știți, este valabil cred pentru toate tururile Hon On Hop Off dar mulți nu știu.

Shopping: cele mai multe magazine sunt concentrate pe Princess Street și pe Victoria Street, dar și pe George Street, cele mai luxoase.

Edinburgh-ul este minunat!

 

9 thoughts on “TOP 10 obiective turistice Edinburgh Scotia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *