O zi perfectă în Ponta Delgada, capitala insulei Sao Miguel: monumente, balene, delfini, restaurante interesante

Azore Sao Miguel

Terceira ziua 2 si 1 mig 662

Ponta Delgada m-a cucerit cu aerul sobru, dar atât de cosmopolit, cu frumosul port, oamenii primitori, specialitățile culinare și cu obiceiurile.

Asta pe lângă posibilitatățile de drumeții din jur: vulani, lacuri vulcanice, cascade și lacuri cu apă fierbinte din vulcani și peste tot hortensii.

Multe peisaje din Sao Miguel m-au dus cu gândul la filme precum Hobitul și Frăția Inelului, așa arată relieful, plus multe flori. Cu siguranță insula are foarte multe de oferit, am mai scris depre ea, dar cum arata și ce putem face într-o zi în capitala insulei, Ponte Delgada?


Ponta Delgada este capitala administrativă a insulelor Azore și totodată capitala insulei Sao Miguel, cea mai mare și mai populată insulă a arhipelagului. Este o capitală cosmopolită, cu mulți tineri, mai ales atrași de studierea faunei marine sau de natură. 25 000 de locuitori.

Am plecat de aici cu sentimentul acela ca nu am terminat, ca ceva mi-a scăpat. Ceva care fremăta de viață, de energie, poate că tot apropierea de delfini, de balene. Aș mai fi stat în Sao Miguel și nu 2,3 zile ci câteva luni, să văd și alte insule. De fapt este normal: cu cât călătorești mai mult cu cât îți dorești mai mult, lista de dorințe se mărește.

O zi plină  în Ponta Delgada

Mic dejun la Hotel Royal Garden

Neapărat să luați un mic dejun foarte consistent, având în vedere că ziua pe care v-o propun presupune multă plimbare perpedes. Noi am stat la Hotelul Royal Garden, o alegere foarte inspirată. 

Iar pentru a ne familiariza puțin cu orașul facem o plimbare până la Biserica Maicii Domnului, situată pe dealul Ladeira da Mae de Deus, de unde se poate admira tot orașuș și mai ales zona portului.
Clădirea frumoasă a bisericii Hermitage of Mãe de Deus este relativ nouă, deși aici a fost o biserică încă în secolul 16, dar a fost distrusă în Primul Război Mondial și reonstruită ulterior, în stil neo-clasic.

Terceira ziua 2 si 1 mig 332
Am stat 4 nopți la Hotel Royal Garden
Ponta Delgada Sao Miguel
Biserica Hermitage of Mãe de Deu Ponta Delgada insula Sao Miguel
Terceira ziua 2 si 1 mig 553
Ponta Delgada: un oras verde

Ponta Delgada Sao Miguel 1

La admirat balene și delfini cu Zodiacul

După plimbare am ajuns în port, ne-am bucurat de promenadă și ne-am îmbarcat pentru o excursie de observare a delfinilor și a balenelor.

Noi am fost cu o ambarcațiune Zodiac, aici detalii dar există și mai mari, am scris mai multe despre experiență aici, dar visez de atunci la o sesiune de înot cu delfinii, în mediul lor natural.

Ce este important: înainte de plimbare ni se explică de ce specialiștii nu hrănesc balenele sau delfinii, cât de important este să nu le schimbăm comportamentul etc. 

Terceira ziua 2 si 1 mig 366

Terceira ziua 2 si 1 mig 382
Marina Ponta Delgada
Croaziera balene delfini insula Sao Miguel 2
Sunt foarte curioși și trec chiar pe lângă barca noastră

Mai multe fotografii si ponturi despre excursie în articolul dedicat. 

Prânz la un restaurant local

După aventura marină eram efectiv hămesiți, este vremea pentru prânz și unde altundeva este mai potrivit decât într-un mic restaurant pescăresc local? A fost o încântare.

La Mane Cigano Cervejeria este mereu plin și nu este deloc neobișnuit să împărțiți masa cu alți meseni. Este un loc deloc pretențios, dar cald, mâncarea foarte bună și proaspătă. Eu am ales pește la grătar, dar erau multe alte opțiuni și desigur brânzeturi bune la aperitiv.

Terceira ziua 2 si 1 mig 528
Meniul de la Mane Cigano Cervejeria

Terceira ziua 2 si 1 mig 526

Terceira ziua 2 si 1 mig 538

Terceira ziua 2 si 1 mig 540
Atmosfera foarte prietenoasa la Mane Cigano Cervejeria

La plimbare prin centrul orașului Ponta Delgada

După masa de prânz facem o plimbare prin centrul orașului, am ajuns și în piață, am admirat clădirile istorice, străduțele colbuite, bisericile, arhitectura.

Portas da Cidade și Praca Goncalo Velho Cabral

Centrul oraşului, Piața Goncalo Velho Cabral adăpostește și trei arcade care fac parte din vechiul zid al satului Ponte Delgada – Poarta orașului
Monumentul emigranţilor – omagiu adus cetățenilo care s-au mutat în Statele Unite ale Americii în perioada dictaturii Salazar şi după devastatorul cutremur din 1958 din insulele Azore.

Terceira ziua 2 si 1 mig 662

Biserica Sao Sebastian Ponta Delgada

Situată în centru, Sao Sebastian este biserica principală a oraşului și datează din XVI-lea, fiind construită în stilul vechi gotic și având poarta principală construită în stil manuelin. Adăpostește frumoase sculpturi în lemn și are pereții împodobiți cu azulejo.

Terceira ziua 2 si 1 mig 665

Terceira ziua 2 si 1 mig 669
Biserica Sao Sebastian Ponta Delgada

Primăria orașului Ponta Delgada Azore

Este o clădire impozantă în stil baroc, la origine casa unei bogate înstărite de comercianți din secolul XVII-lea.

Igreja do Colégio dos Jesuítas – Biserica ordinului iezuit – cu o fațadă barocă cu bazalt, arată mai mult a casă aristocratică decât a veche instituție bisericească. A aparținut ordinului iezuit până la izgonirea acestora din secolul 18, fiind faimoasă în trecut pentru comorile pe care le conținea.

Obiective Ponta Delgada
Biserica ordinului iezuit
Terceira ziua 2 si 1 mig 724
Interior Church of the Jesuit College
Terceira ziua 2 si 1 mig 715
Interior Church of the Jesuit College
Terceira ziua 2 si 1 mig 718
Interior Church of the Jesuit College

Pe lângă cele menționate sunt multe alte puncte de interes care pot fi vizitate:

O vizită la Jardim António Borges – o grădină romantică extrem de frumoasă, o plimbare aici este imperios necesară pentru orice iubitor al botanicii care ajunge pe insulă.

Muzeul Carlos Machado, unul dintre cele mai renumite din insulele Azore, unde puteți să vă familiarizați cu flora și fauna insulelor Azore.

Fortăreaţa Sao Bras

Fortăreaţa renascentistă Sao Bras – Forte de Sao Bras a fost construită în secolul al XVI-lea cu scopul de a apăra orașul.

Cina pe chei

Desigur am ajuns și la hotel să ne schimbăm pentru masa de seară. Sunt multe localuri frumoase în Ponta Delgada, unul dintre ele este restaurantul 100 Espinhas, un restaurant elegant de pe faleză.

Ne-a plăccut să ne plimbăm iar, plus că faleza pare cel mai animat loc seara, aici este cea mai mare concentrație de baruri și de cluburi frecventate de tineri.

În timpul zilei nici nu văzusem atâția oameni, normal, ziua în general turiștii merg în explorarea insulei, iar localnicii la muncă.

Sunt mulți biologi din diferite părți ale globului vin aici pentru a studia cetaceele, fotografi pentru peisaje, alți iubitori ai naturii pentru frumusețea arhipelagului.

În concluzie mi-a plăcut. Orașul este un frumos amalgam de vechi și nou, un amator de istorie are ce vizita, pe lângă atracțiile principale ale insulei: vulcanii, drumețiile, excursiile pe ocean.

Ponta Delgada este un oraș foarte dezvoltat, are clădiri istorice frumoase, restaurante moderne, hoteluri noi, biserici frumos decorate, străduțe fermecătoare.

La bază era o mică comunitate de pescari, primind statutul de oraș de la Regele João III în 1546. În secolule următoare orașul a căpătat în importanță, fiind unul dintre principalele puncte de oprire pentru navele care veneau din Mediterana, Portugalia și Africa spre Americi și Indiile de Vest.

Ponta Delgada este un oraș ideal de ales ca bază pentru a explora insula Sao Miguel, mai ales că sunt atâtea unități de cazare și atâtea mijloace de transport. 

Sfat: Rezervați din timp excursiile, mai ales cele de observare a delfinilor și a balenelor, pentru că în perioada de vârf este foarte aglomerat. Online prețurile sunt aceleași și dacă găsiți cumva o ofertă mai bună, anulați cu 204 de ore înainte, este gratuit.

Alte articole despre insula Sao Miguel:

De ce Sao Miguel, azore? Un motiv ar fi vulcanii şi drumeţiile care se fac in jurul lor
Va invit la un ceai in Sao Miguel, azore, direct de la plantatie
Croaziera pentru observat balene si delfini in insula Sao Miguel, Azore
Ananas african de Azore: savoare garantata
In Sao Miguel vulcanii sunt folositi pe post de cuptoare
Terra Nostra Park și Caldeira Velha, SPA la vulcan în insula Sao Miguel, Azoresao miguel 441

7 thoughts on “O zi perfectă în Ponta Delgada, capitala insulei Sao Miguel: monumente, balene, delfini, restaurante interesante

 1. Referitor la închirierea unui autovehicul, vă rog să-mi recomandați o companie de închiriere a mașinilor.
  De asemenea, vă rog să mă sfătuiți dacă e mai bine să fac inchirierea online (d.p.d.v. financiar) sau la sediul firmei respective.

  1. Bună, în aeroport sunt multe companii de închiriere. Cred că online poate fi ok. Eu aș căuta prin https://www.bookingcar.com/ bookingul masinilor. Pentru ca oferta mereu depinde de sezon: cand este sezon plin nu gasesti poate cea mai buna optiune (masinile capacitate mica se dau cel mai repede). Eu as lua din timp, personal. Asa o anume agentie nu stiu sa recomand, pentru ca online gasesti o oferta buna si acolo poti pierde o zi sa cauti. Cand calatoresc caut sa eficientizez timpul maxim, pentru ca daca de exemplu pierd o zi ca sa fac economie de 3,4 euro am pierdut o zi in care am platit cazare, masa etc degeaba, in loc sa ma bucur de locul respectiv stau sa caut diverse. deci parerea mea: cat mai multe lucruri inainte pentru ca este fantastic acolo 🙂
   Insa cu bookingul acela poti gasi si cea mai buna varianta de pret, in general ei asa se lauda si din cate stiu asa este

 2. Pe site-ul recomandat (www.bookingcar.com), fiecare agent comercial percepe o fransiza (daune, furt) in functie de valoarea masinii si nu una de valoare mica (un minim de 890 euro) . Asa era si cand ati inchiriat dvs?
  Multumesc.

  1. Buna, da, fara asigurare integrala asa este cam peste tot, doar ca nu se spune. Am vorbit cu o prietena care a fost anul acesta in aprilie. A plătit la Traveljigsaw Ltd protectie integrala 51,83 euro , inchirierea a costat 128 euri si a inclus tot. Le-au blocat 300 euro pe card, au fost eliberati in 2,3 zile. Atat. Insa in Azore se circula foarte bine. Au avut masina nou,a cu 3000 km la bord. Ese bine sa se ia asigurare totala, in Grecia chiar si cu ea tot nu este asigurat totul. A cumparat inainte, a preluat din aeroport, a lasat in aeroport !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *