10 experiențe culinare unice în insulele Azore

Azore Mâncare în jurul globului TOPURI

Insulele Azore au o savoare aparte, o bucătărie complexă și mai ales unică. Este prima destinație insulară la care mă gândesc și care poate oferi un regal culinar, o destinație unde indiferent cât de pretențioși sunteți din acest punct de vedere este imposibil să nu fiți satisfăcuți. Și surprinzător, totul este foarte accesibil din punct de vedere financiar. Iar pentru cei interesați de alimentația sănătoasă, în Azore totul aproape este bio, chiar dacă nu are și certificarea, dar poluarea este minimă și totul are un alt gust.

În articolul de mai jos o să vorbesc despre câteva preparate sau expereințe culinare unice, pe care le puteți încerca în Azore.

1. Brânza locală

Vacile sunt omniprezente în Azore, le vezi oriunde păscând libere printre lanurile de hortensii. Este normal deci a o parte din dieta azorenilor să fie formată din brânzeturi. La fiecare masă se servește ca aperitiv brânza locală, moale. Se poate savura cu gemuri, cu pastă iute, sau cu usturoi și verdețuri, – preferata mea.

Si ulei de masline! - Restaurantul Alcides, Sao Miguel, Azore
Si ulei de masline! – Restaurantul Alcides, Sao Miguel, Azore
Aperitiv cu branzeturi la Restaurantul Alcides, Sao Miguel, Azore
ranzeturi numai din Azore, la bufetul de la Hotelul Royal garden, Ponta Delgada, insula Sao Miguel

2. Cârnați negri – sângerete

O lungă tradiție locală, fiecare familie se mândrește cu rețeta proprie, moștenită din generație în generație. Se deosebesc de alte variațiuni ale acestui preparat prin savoarea dată de condimente, azorenii adăugând și scorțișoară printre altele.

Carnati negri – sangerete

3. Cozido das Furnas

”Cozido” – în traducere liberă copt este un fel specific de mâncare, care se gătește într-un cuptor natural: la vulcan. Este o tocăniță preparată din mai multe feluri de carne și legume precum: pui, vită, porc, cârnați, legume precum varză, morcovi, cartofi dulci, kale. Nu se adaugă nici apă, nici condimente, doar sare. Grăsimile din carne se topesc, iar savoarea este dată de condimentele din diferitele sortimente de cârnați. Când se scot vasele din vulcan turiștii sunt aduși să vadă procesul, iar ulterior desigur merg la restaurantul ales pentru a se bucura de savoarea preparatelor. Noi am mers la Terra Nostra Garden Hotel, insula Sao Miguel, Azore. Mai multe despre mâncarea pregătită în vulcani în articolul dedicat, aici.
Cu siguranță nu o să uitați prea curând savoarea acestui preparat.

Cozido das Frunas
Cozido das Frunas, in insulele Azore

 

4. Carpaccio de ananas

Dar nu numai carpacio. Ci și dulcețuri, lichior și alte bunătățuri realizate din ananas, care da, se cultivă în insula Sao Miguel, Azore. Și are o savoare deosebită, am scris aici despre vizita la Arruda Pineapple, o plantație de ananas în sere, dovada a ingeniozității localnicilor. Ananasul african de Azore este bun de tot!

Carpaccio de ananas – Restaurantul Alcides, Sao Miguel, Azore

5. Supa

Nu exisă masă în Azore fără supă. Este realizată din legume precum cartofi, morcovi, varză, mazăre, pasate. Fiecare local are o altfel de rețetă, toate foarte bune, cel mai mult mi-a plăcut supa de la Adega de Lusitania – Angra do Heroismo, Terceira.

Supa delicioasa in Azore
Supele noastre: supele din Azore sunt incredibil de delicioase
Supele noastre: supele din Azore sunt incredibil de delicioase
Adega de Lusitania - supa mea preferată
Adega de Lusitania – supa mea preferată
Supa de fructe de mare la paine in Terceira

6. Alcatra

Alcatra este cel mai faimos fel de mâncare din insula Terceira: copt încet, aproape pe durata unei zile întregi în oale de lut și cuptoare de piatră. Carnea fiebe în vinul alb de Terceira – verdelho, împreună cu condimente specifice, bacon, ceapă și usturoi. Adega de Lusitania – Angra do Heroismo, Terceira, citiți aici mai multe despre o seară la acest local, într-o atmosferă azoreană tradițională.

Alcatra Portughese la Adega Lusitania
Alcatra Portughese la Adega Lusitania

7. Friptură de vită

Și nu orice, ci rasa azoreană purtă, care se păstrează numai în insula Terceira acum. Chiar și alte rase crescute aici dau o carne foarte bună, mai ales că aici animalele stau tot anul afară, pasc liber tot timpul. Carnea este foarte bună și mai ales raportul calitate/preț excelent. De exemplu, la restaurantul Hotelului Caracol din Angra do Heroismo, Terceira, se servește zilnic cina la un preț de 15 Euro: pâine, unt, supă, fel principal cu vită la grătar, desert, apă şi vin.

 

8. Pește la un restaurant local

Macroul în special se găsește din abundență în jurul insulelor, iar azorenii îi consumă ca pe cartofi prăjiți, ca o garnitură mai degrabă decât ca un fel principal – deși în ultimul timp s-au mai schimbat lucrurile. Prăjiți în ulei, desigur. Eu am preferat însă doradă, dar în Azore aveți de unde alege, recomand să încercați și ton, este absolut senzațional.

 

 

Dorada, insulele Azore, Terceira
Dorada, insulele Azore, Terceira
Peste, insulele Azore
Peste, insulele Azore

9. Restaurantul împinge tava

În insula Sao Miguel, în Cete Cidades este un mic restaurant, Ristorante Lagoa Azul, foarte populat atât de turişti cât şi de localnici, unde cu 12 euro se serveşte prânzul în regim de bufet suedez. Băuturile nu sunt incluse dar apa şi toate băuturile răcoritoare costă 0,90 de euro, berea şi vin verde tot foarte ieftine. Aici vin mulți oameni de la muncă, este o atmosferă plăcută, iar mâncarea senzațională: vită, somon, porc, pui, macrou, salate, etc. De toate pentru toți.

Ristorante Lagoa Azul, Sao Miguel, Azore

10 Ceai

În insulele Azore sunt singurele plantații de ceai din Europa. Și ceaiul de aici este reconoscut internațional pentru calitatea sa. Dacă vizitați o fabrică, veți vedea cum se produce în mod tradițional un ceai de o calitate excepțională și desigur puteți gusta sortimentele produse aici. Aici am scris despre vizita la Cha Gorreana, o firmă din din 1883 in insula Sao Miguel.

Plantatie de ceai in Sao Miguel, Azore

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *