12 lucruri pentru care iubesc Lisabona

Lisabona Recomandări TOPURI Uncategorized
sao miguel 2 507
Cu telegondola in Lisabona

Lisabona este o poezie frumoasă și muito quente. În dulcele grai românesc expresia nu mi se pare că ar reprezenta tot ceea ce înseamnă quente în portugheză, sau caliente în spaniolă. O fierbințeală aparte, asociată cu Lisabona: o moleșeală, o dulce desfătare, o amețeală plăcută. Deși este un oraș foarte populat aici te încarci total cu energie pozitivă și uiți de orice grijă – ești ajutat și de relieful deluros din oraș, care reprezintă o adevărată provocare fizică. În Lisabona la sfârșitul fiecărei zile mă simțeam la fel de obosită cât aș fi fost dacă aș fi umblat pe cărări de munte toată ziua – inclusiv febra musculară. Dar un duș era suficient pentru a mă trezi din nou: păi cum să stai noaptea în casă?

Am ajuns de 3 ori ori în Lisabona (să fie cu noroc?) dar nu pot spune că m-am săturat, nici pe departe, mai ales că de două ori am stat doar în escală, suficient cât să mă bucur un pic de oraș, mergând în zone diferite, desigur. Aeroportul fiind în oraș și accesibilitatea – metroul te aduce imediat în centru chiar și câteva ore sunt frumoase aici. Și desigur m-aș întoarce aici oricând pe mai mult timp pentru toate cele de mai jos și pentru multe altele:

1. Este un oraș incredibil de frumos

Clădiri frumoase, piețe superbe, străzi încântătoare. Lisabona este un spectacol în sine, deși orașul a fost distrus în timpul cutremurului din 1755, unul dintre cele mai devastatoare din istoria umanității prin numărul de victime și magnitudine: 8,9 – 9. S-au pierdut multe comori, dar orașul a renăscut, fiind complet reconstruit și azi ne putem bucura de bulevardele frumoase, de liniile clare, de unitatea sa. Dă dependență!

Picture 014

Picture 024
Strazile din Lisabona
Picture 003
Lisabona frumoasa

2. Are o mică plajă în oraș și multe în apropiere

Da, mică plajă, pe malul râului Tagus. Și plaje superbe la oceanul Atlantic, în apropiere. Îmi place marea, oceanul, plaja și din Lisabona ajungi foarte repede și la plaje întinse, o condiție esențială pentru un oraș să îl consider exact pe sufletul meu. Plaja Adraga de exemplu, deși nu cea mai apropiată de oraș, arată de parcă ar fi de pe altă planetă. Se poate merge de dimineață și întors seara. Plaja Adraga este considerată una dintre cele mai bune plaje din Europa, este de altfel și foarte faimoasă, fiind una dintre cele mai fotografiate din Portugalia așa că vă dați seama de ce vreau să explorez mai mult zona!

Picture 092
Plaja din Lisabona
World___Portugal_Praia_Da_Adraga_beach_in_Portugal_060796_29
Plaja Adraga Sursa foto: Zastaki.com – Praia Da Adraga beach in Portugal

3. Localnicii

Portughezii sunt extrem de prietenoși oriunde și capitala nu face excepție: șoferul de tramvai te invită să stai pe locul lui pentru a avea o poză frumoasă, tineri care sărbătoresc ceva te invită la petrecerea lor dacă ești în trecere prin zonă și caști un pic gura, curios să vezi ce se întâmplă, mulți se oferă să te ghideze dacă pari pierdut, chiar doamne foarte în etate care nu știu să vorbească deloc altă limbă decât portugheza: insistă, îți iau harta din mână, se gândesc, încearcă să te ghideze… nu reușesc mare lucru dar intențiile sunt bune. Scriam în articolul despre Singur in Portugalia cum am cunoscut oameni, cum m-am integrat.

DSC05831
Aveti curaj sa mergeti cu mine?
DSC05832
Impreuna cu Celine am fost invitate la petrecerea de terminare a studiilor studentilor de la Arte: a fost si un oncert de muzica braziliana – aici inainte sa intram

4. Spectacolele de pe stradă

Sunt artiști extrem de talentați care dau diferite mici spectacole, ca în alte mari orașe, dar totuși diferit: performanțe unice, un pic ciudate (așa i se pot părea la prima vedere cuiva care nu este familiar cu anumite instrumente și interpretări – eu de exemplu) dar care te cucerește. Și îți sabotează planurile: mereu durează mai mult drumul dintr-o parte în alta, pentru că nu îți vine să te dezlipești dintr-un loc.

DSC05809

DSC05818

5. Fado!

Fado m-a luat prin surprindere în sensul în care nu mă așteptam să îmi placă atât de mult. Nu știu de ce aveam impresia că este un fel de jazz și nu pot spune că sunt un mare fan. De ce m-a surprins: vacanța a fost foarte din scurt, nu am avut timp să mă documentez prea tare și totul a fost ca un bonus. Un concert Fado este o experiență care trebuie încercată și repetată: acum deja am pe listă câteva localuri de Fado unde nu am fost și în care cu siguranță voi merge la următoarea vizită mai lungă din Lisabona. Am scris aici cum este să mergi într-un local tradițional de Fado, Tasca do Chico.

DSC05908
La Tasca do Chico in Lisabona

6. Bairro Alto

Noapte de noapte Bairro Alto devine centrul distracției: cartierul este plin de baruri, străzile plinde de oameni, muzică, bucurie. Este frumos și în Principe Real, alt cartier al veseliei… nocturne. Ce îmi place aici este că oamenii sunt la fel de relaxat îmbrăcați ca oriunde, așa că nu trebuie să îți iei ținuta de zile mari (cu tocuri de 12 cm, este chiar contraindicat pe străduțele acelea) pentru a te simți bine. Pantofii sport sunt la ordinea zilei aici, în combinații cât mai interesante, creativitatea este binevenită.

DSC06072
Noaptea in Bairro Alto

7. Sintra!

Ajungi imediat în locuri minunate, precum Sintra, tărâmul fermecat – sunt atât de multe castele! Dar mai sunt și alte locuri frumoase în apropiere: Estoril, Cascais, Cabo da Roca: cel mai vestic punct al Europei. Pentru a ajunge sunt trenuri care circulă foarte des, foarte accesibile, toată infrastructura este bună și ai timp să faci o grămadă de lucruri în puțin timp. Se poate merge desigur și cu mașina, dar șoselele uneori aglomerate fac ca transportul cu trenul să fie cea mai bună soluție pentru o excursie de o zi, citiți aici despre ziua mea în Sintra – împreună cu Celine. 

DSC05852
Am vazut palatul Penna din Sintra intr-o excursie din Lisabona

8. Localurile mici

Micile baruri tradiționale unde poți lua alături de localnici o gustare, într-o atmosferă foarte liniștită și tradițională și asta în mijlocul orașului. Afaceri de familie moștenite din generație în generație, precum Tendinha do Rossio, din Piața don Pedro IV. O cafenea din anul 1840, am ajuns într-o escală spre insulele Azore aici, mai multe detalii în articolul acesta.

Picture 138
Tendinha do Rossio

9. Shopping

Fiind unul dintre orașele cele mai accesibile din Europa, prețurile sunt bune, Mallurile cu o ofertă uriașă și multe branduri care nu se găsesc la noi – în Mallul Vasco da Gama. Dar pe lângă Malluri sunt nenumărate mici magazine cu de toate. Cei pasionați de lucruri deosebite, de artizani găsesc în Lisabona un adevărat rai. Mie îmi place mult și magazinul de evantaie.

sao miguel 2 539
Vasco da Gama Center
Picture 035
Un magazin foarte frumos!

10. Telegondola

Zbor deasupra Lisabonei! Nu putea să îi lipsească acestui frumos oraș o telegondolă, mai ales că ai și ce admira de sus!

sao miguel 2 496
Yuhuuu: zbor deaspura orasului
sao miguel 2 499
In telegondona, in timpul unei escale in Lisabona

11. Mâncarea:

Restaurante mari și mici, patiserii, cafenele, cantine. Pe toate gusturile. Ce este deosebit la Lisabona: multe preparate din fructe de mare, sau alte preparate marine, iar prețurile sunt foarte accesibile. Aici poți avea un prânz – sau cină într-un restaurant frumos, central, eventual la o terasă într-o zonă foarte circulată cu un buget mic. Adică este și răsfăț și rămân finanțe și pentru cumpărături.

Picture 222

Picture 120

12. Tramvaiele colorate

Nu știu de ce, dar orice plimbare cu unul dintre tramvaiele vechi din Lisabona mă face să mă simt iar copil, într-o excursie de la școală. Și atât de în vacanță. Atenție însă la portofele, genți, etc. Fiind frecventate în special de turiști, aceste mijloace de transport sunt des preferatele celor puși pe hoții. Dar noi știm să fim atenți, nordicii de obicei sunt victime.

Picture 101

Mergeți în Lisabona?

Doriți să vizitați Lisabona? TAP Portugalia are frevent promoții, iar următoarea … UPS va începe pe 31 august, cu prețuri de la 182 cu taxe și bagaj incluse pentru Lisabona. Dar puteți verifica aici tarifele acum, numai să țineți cont că discountul de 15% va intra în vigoare din data de 31. Și sunt multe tarife bune, disponibilitatea este destul de mare.

Și mai ales nu uitați: în Lisabona aveți nevoie de încălțăminte foarte comodă.

6 thoughts on “12 lucruri pentru care iubesc Lisabona

    1. Lisabona este un oras minunat, este calduros, latin, optimist toti cei care l-au vazut la fel simt: coup de foudre!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.