Ce vizităm în Londra: obiective turistice faimoase

Anglia Londra
Londra luminoasa
Londra luminoasa

Londra este un oraș trepidant, viu, de multe ori răcoros, dar atât de cosmopolit și înseamnă infinit mai mult decât obiectivele turistice: înseamnă viața de după lăsarea serii din Soho, Covent Garden, plimbări pe Tamisa, piețe pop-up cu tot felul de lucruri avangardiste, ceai într-un loc tradițional, cumpărături în faimoasele magazine second-hand frecventate chiar de multe celebritătăți sau una dintre activitățile mele favorite: un pub după 5 o’clock, când toată lumea se oprește pentru un pahar după muncă, cu colegii. Dar sunt și acele simboluri ale Londrei, locuri prezentate în documentare, în filme, locuri unde s-a scris istoria sau care adăpostesc comori inestimabile. Despre acestea în articolul de azi.

British Museum

Așezat pe 6 hectare. Îmi doream atât de mult să îl văd că m-am și cazat exact pe o stradă lângă el, să fiu sigură că am timp să îl explorez cât de cât, deoarece este obiectivul care mă fascina cel mai mult: după atâtea filme, cu acțiunea care se petrece aici, cu mumii, cu artă. British Museum este unul dintre cele mai mari Muzee din Lume și cel mai mare din Marea Britanie, fondat în 1753 – adăpostește peste 7 milioane de obiecte.
Printre altele, ce vedem aici: statuile de marmură Elgin, sec V ÎC, statui care împodobeau Pantheonul din Atena și aduse la Londra în 1801 de un fost ambasador britanic la Constantinopole. De atunci Guvernul elen se chinuie să le recupereze. Și frize siriene enorme, inscripții străvechi în toate limbile pământului, monede de aur, echipamente din diferite perioade, bijuterii, sculpturi indiene, bijuterii tibetane, vase chinezești, vietnameze, etc.
Camera numărul 61 este probabil ccea mai faimoasă – camera mumiilor.
Accesul este gratuit, însă vizitatorii sunt încurajați călduros să doneze.

Podul Westminster

Face legătura între London Eye si Parlament.
În această zonă a Londrei, Westminster, se află majoritatea obiectivelor turistice de top: Casa Parlamentului, Big Ben, Westminster Abbey, Palatul Buckingham, Trafalgar Square și National Gallery.

Westminster Abbey

De câte ori nu am auzit acest nume, care se împletește cu istoria Angliei: cea mai mare catedrală gotică din Londra, construită în secolul XI a fost martora ceremoniilor de încoronare a Regilor Angliei: 38 de încoronări au fost oficiate aici.
Este enormă! Altarul este înalt de 31 de m din podea până la tavan.
Se poate vizita de luni până sâmbătă, puteti cumpara bilete online cu 20 de lire/adult, pe websiteul abației este afișat și programul de vizitare și toate celelalte detalii necesare pentru a vă planifica vizita.
Aici sunt îngropați foarte mulți regi și regine, sunt o mulțime de monumente spectaculoase. Ducele de Buckingham, James 1, Regina Maria a Scoției, Elisabeta I, dușmana ei. Este și un colț al poeților cu monumente dedicate acestora.

Palatul Buckingham

Este Reședința Oficială a Familiei Regale în Londra, iar când Membrii Familiei Regale sunt prezenți în palat este arborat steagul regal. Nu are nevoie de nicio introducere. Mereu sunt turiști împrejur, dornici să surprindă mai marii zilei în vizită, când Regina este în oraș. Accesul publicului este permis numai în lunile când Regina este plecată (anul acesta 25 iulie-27 septembrie): vă spuneam că este perioada când Regina ajunge și la Balmoral, în Scoția, care se închide pentru vizitatori în timp ce Buckingham se deschide. Nu se vizitează tot palatul, doar camera tronului, apartamentul statal, doar o mică parte din cele 775 de camere!
Dacă ajungeți aici la ora 11:30, puteți vedea schimbarea gărzilor, zilnic din aprilie până la început de iulie și din două în două zile în restul timpului.
Preț vizitare, adulți: 35, 60 lire.

Palatul Buckingham Londra

Piața Trafalgar – Trafalgar Square

Cred că este zona cu cei mai mulți turiști pe metru pătrat. Și mulți animatori, costumați în diverse personaje: 2 romani care luaseră o pauză de țigară vorbeau în limba română de exemplu.
Este locul de desfășurare a multor evenimente, în restul timpului este asaltat de turiști.
Coloana lui Nelson domină piața, fiind situată chiar în mijloc: 45 de m de granit cu statuia celebrului amiral. Am stat și eu ăuțin la frumoasa fântână arteziană cu lei, pentru a mă odihni, deoarece toată ziua mersesem pe jos.
Aici mă atrăgea în primul rând Galeria Națională și doream să o văd pe îndelete
Deși este un loc atât de turistic, surprinzător dar în piață – pe marginea ei am găsit prețuri foarte bune pentru suveniruri diverse, de aici am cumpărat câteva tricouri, brelocuri, magneți, etc. În alte părți am găsit prețuri mai mari!

Galeriile Naționale – National Gallery

Cele mai mari colecții de picturi vest-europene din lume.1260-secc XX. Am admirat: picturi de Da Vinci, Michelangelo, tabloul Madona a lui Rafael, Veronese, Tintoretto, Tizian, El Greco – Agonie în Grădina Ghetsemani, Boticelli, Rembrandt, Samson și Dalila de Rubens, Velasquez, Canaletto, Goya, Degas, Manet, Monet, Van Gogh.
Tot în zonă puteți vizita National Portret Gallery – Lângă galeriile Naționale – în jur de 9000 de portrete și schițe, fotografii, sculpturi.
Acces gratuit, dar se pot da donații.

Trafalgar Square Londra 03

Catedrala Sf. Paul

Prima Catedrală existentă aici a fost distrusă în marele incendiu din anul 1666, permițând construcția acestei capodopere de către Sir Christopher Wren în sec 17, între 1675-1710. Este una dintre ele 52 de biserici proiectate de Sir Wren și totodată cea mai spectaculoasă (aici este îngropat marele arhitect). Este imensă, impunătoare, construită în stil baroc și trebuie vizitată pentru frumusețea ei și a monumentelor pe care le adăpostește. Metrou: St. Paul’s. Est în zona City – cartierul denumit și Mila pătrată, inima financiară a Londrei.
Domul Catedralei, care se proiectează pe cerul Londrei înconjurat de fum și de flăcări a devenit simbolul rezistenței în cel de-al doilea război mondial.
Aici s-a oficializat ceremonia de căsătorie a Prințului Charles Wales cu Lady Diana Spencer în 1981.

Dom St Patrick Londra
Domul, vedere de pe acoperisul unui Mall din City
Catedrala St Patrick Londra
Fatada St Patrick

Turnul Londrei: Tower of London

Castelul medieval construit in secolul al 11-lea de catre William Cuceritorul, adăpostește mândria Marii Britanii: bijuteriile coroanei, inlusiv Coroana Imperială.
24, 50 euro prețul la poartă, o mică reducere cumpărat online.

Turnul Londrei Big Ben Podul Londrei
Turnul Londrei, Podul Londrei

Podul Turnului – Tower bridge

Este unul dintre cele mai recunoscute simboluri ale Londrei. Construit peste Tamisa este desori numit greșit – mulți îl denumesc London Bridge sau îl marchează așa în hashtaguri, iar un englez mai pasionat chiar s-a apucat să le scrie tuturor de pe Instagram care dau check-in greșit să le semnaleze eroarea: am văzut un articol în Daily Mail despre asta, deci treaba este serioasă. Este în apropierea turnului Londrei (de aici numele) și este deosebit de frumos, cu pasarelele orizontale care leagă cele 2 turnuri.

Big Ben

Turnul uriaș cu ceas, care spune ora exactă din 1859 – lopotul are 14 tone!

London Eye

Cine nu cunoaște celebra roată de observație a Londrei? Mulți s-au luat la întrecere cu ea, dar inlusiv poziția de pe malul Tamisei este …. Londra. Dacă aveți timp și nu aveți rău de înălțime o tură de 30 de minute pentru a vedea uimitoarea Londră de sus este de trecut pe listă. Biletul costă 16 lire.

London Eye 01

Mai sunt de vizitat:

Muzeul științei
Peste 1000 de expoziții interactive – pentru pasionați. De la tehnici medicale foarte vechi , ultimele descoperiri în informatică, fizică nucleară și alte limbi străine (pentru mine).
James Park, în Westminster, cel mai vechi parc din Londra.
Muzeul Național de Istorie, Aici sunt fosilele de dinozauri.
Tate Gallery, cu 2 muzee, unul cu artiști clasici și celălalt cu cei moderni.
Muzeul Albert și Victoria, cu artă din toată lumea.
Hyde Park și Gradinile Kensington

Puteți merge într-o croazieră pe Tamisa

Tamisa Londra

Folosi celebrele cabine telefonice roșii

Londra 03

Să colindați fără țintă, puteți vedea câteva idei despre cum arată Londra după five o’clock în articolul dedicat.

Londra 04

Dacă aveți timp de o mică evadare, puteți merge în Hampton – Hampton Court– 500 de acri de gradini si de labirinturi inalte la 20 km vest de Londra in East Molesey, Surrey. Timp de 200 de ani un Palat Regal: Faimosul cuceritor Henry al VIII-lea si cinci din cele sase sotii au locuit aici. 

Și nu uitați de Harrods, măcar pentru a vedea altarul închinat regretatei Lady Di și lui Dodi Fayed

3 thoughts on “Ce vizităm în Londra: obiective turistice faimoase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *