Ora de aur la Capul Kaliakra, Bulgaria

Bulgaria

Capul Kaliakra Bulgaria 14

Capul Kaliakra este o surpriză și când știi la ce să te aștepți. Eu l-am vazut pentru a doua oară, prima oară de sus și s-a nimerit să ajungem exact în ora de aur dinainte de apusul soarelui. Ne-a fermecat jocul de culori, strălucirea apei și relieful peninsulei în sine: în dreapta apunea soarele și în partea stângă răsărea luna. Din apă și în apă. Iar cerul era brăzdat în toate părțile de dârele lăsate de avioane. Multe!

Capul Kaliakra este un monument al naturii impresionant, cu atât mai mult cu cât relieful este total neobișnuit pentru litoralul Mării Negre. Probabil că este unul dintre motivele pentru care a inspirat câteva legende care înflăcărează mintea vizitatorilor. Promontoriul stâncos lat de 80 de m, înalt de 60 de m, cu straturle calcaroase orizontale și culoarea turcoaz a apelor mării te duce cu gândul la alte meleaguri și la alte mări.

Capul Kaliakra Bulgaria 09
Feerie pe cer

Numele Kaliakra are origini bizantine și grecești. „καλός” – înseamnă frumos și „άκρα” promontoriu sau fortăreață – promontoriu frumos.
Promontoriul frumos este situat în nord-estul Bulgariei, la 60 km de Varna și 80 de Constanța, făcând parte din Dobrogea bulgărească – Cadrilaterul. Veți vedea aici o cetate medievală, un muzeu adăpostit de o peșteră, câteva magazine cu suveniruri, un restaurant și o capelă.
Puteți petrece lejer aici o jumătate de zi: o parte explorând ruinele cetății, bucurându-vă de peisaj iar ulterior puteți și lua masa le restaurantul din incinta rezervației naturale, care oferă priveliști de vis.

Noi am făcut zeci de poze, am avut noroc că fiind pe înserat nu prea erau turiști și am făcut câteva fotografii frumoase cu marea, fără să așteptăm. Am văzut și 2 cupluri de tineri însurăței care făceau pozele de nuntă, cu unii am vorbit, erau români, ei au venit tocmai pentru a prinde cea mai bună lumină pentru fotografii.

Golden hour, în traducere ora de aur: 1 oră de dimineață când răsare soarele și una noaptea, când este cea mai bună lumină pentru fotografii, perioade vânate de toți fotografii.

Capul Kaliakra Bulgaria 17
Atentie la emotii: aici te poti simti invincibil, parca ai aripi
Capul Kaliakra Bulgaria 22
Restaurantul de la Capul Kaliakra la apusul soarelui

Legende și povești cu și despre Capul Kaliakra

Intrarea în promontoriu este străjuită de Obeliscul celor 40 de fecioare, care se spune că și-au legat părul și s-au arunat în mare, pentru a nu fi prinse de turci și băgate în harem, atunci când tărâmul a căzut pradă oștirilor otomane.
Altă legendă spune că Sfântul Nicolae, patronul pescarilor fugea de turci, iar Dumnezeu pentru a-l ajuta să scape a făcut pământul mai lung și mai lung și astfel a fost format capul. Sfântul a fost capturat în final. Există o capelă construită aici în 1993: Capela Sfântului Nicolae, în memoria sa.
Se mai spune că Lysimachus, un succesor a lui Alexandru cel Mare, care a pus mâna pe comoara regala și a fugit în Kaliakra, a murit într-o furtună împreună cu toată flota aici.

Istoria Capului Kaliakra

Pe vremea dacilor pe teritoriu era o cetate numită Tirizis. În sec. 14 Despotatul Dobrogei avea capitala aici, perioadă în care călugării care s-au stabilit aici transformaseră peșterile în schit.
Cetatea a fost distrusă de turci în anul 1421.
Pe 31 iulie 1791, aici s-a desfășurat cea mai mare bătălie navală din Marea Neagră. Rușii, sub comanda amiralului Ushakov a nimicit flota turcă, lucru care a dus la încheierea războiului ruso-turc din1787 – 1791.
Între 1913-1916 și 1918-1940 capul a fost pământ românesc, parte din județul Caliacra.

Arcada frumoasă, parte din cetatea medievală a fost restaurată și acum marchează intrarea în complexul arheologic.

Capul Kaliakra Bulgaria 24

Capul Kaliakra Bulgaria 25

Capul Kaliakra Bulgaria 26
Rasare luna la Capul Kaliakra

Pot fi observați delfini și cormorani. Locul este aflat pe ruta de migrare a păsărilor din Africa spre Europa de Est și de Nord, așa că primăvara și toamna pot fi observate multe specii, este un rai pentru iubitorii de păsări. Dintre care multe rare.

Prețuri:

Intrarea este 3 leva de persoană, parcarea mi-a scăpat să întreb, dar în Balcic era 2 leva/oră pentru un autoturism, la Castelul Reginei Maria, deci cel mai probabil prețurile sunt similare.
La promontoriu puteți achiziționa și suveniruri, sunt mai multe tarabe, dar noi nu am avut timp de oprit la ele.

Monumentul eroilor ridicat pentru a onora victoria rusă din 1791 în bătălia navală finală din războiul ruso-turc. Amiralul Ushakov a fost sanctificat de către Biserica ortodoxă pentru această mare victorie.

Capul Kaliakra Bulgaria 27

Obeliscul celor 40 de fecioare

Capul Kaliakra Bulgaria 28

Culoarea apei este incredibilă – este Coasta de Azur sau vreo destinație exotică? Pozele de mai jos sunt din altă excursie, când am mers în Croazieră cu un capitan foarte simpatic până la Capul Kaliakra și am înotat până la mal, era luna iulie, puteți citi despre excursie aici. 

Am ajuns a doua oară în zonă sâmbătă, 26 septembrie a.c., cu Scorilo Turism, într-o excursie de 1 zi cu autocarul, în care am vizitat Castelul – Vila Cuib Liniștit din Balcic și Capul Kaliakra ca obiective principale; am plecat la ora 6 dimineața din București și ne-am întors noaptea târziu, după o zi deosebit de plină și de frumoasă.

Capul Kaliakra Bulgaria 23

0 thoughts on “Ora de aur la Capul Kaliakra, Bulgaria

    1. Da, dar numai ruine. Este si o parte dein zidul de aparare renovat. Pesterile sunt la fel foarte spectaculoase. Eu as sta jumatate de zi (cu masa la restaurant cu tot) aici, este frumos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *