Ce vizitam in Moldova obiective turistice Orheiul vechi 7

Ce vizităm in Moldova obiective turistice, impresii la cald după o vizită de 4 zile

Republica Moldova

Tocmai ce m-am întors dintr-o excursie de 4 zile de pomină petrecute la frații noștri de peste Prut: mereu totul se lăsa cu o degustare (de vinuri, desigur). De toate felurile de vinuri, mai licoroase, mai seci, spumante, roze, albe, aurii, roșii, etc. Uneori din toate. Am ajuns și în Gagauzia și la sediul Bucuria și la Lăpușna, la Mileștii Mici, Cricova, Soroca, Leordoaia, Orheiul Vechi și multe altele.

Am străbătut tărâmuri de poveste, văzute mai mult din autocar, programul nostru fiind foarte încărcat. Aș fi dorit să oprim peste tot. Am văzut căruțe pline cu struguri, țăranii veneau de la cules, cai superbi, adolescenți în grup duceau vacile la păscut. Imagini din alte vremuri, dar și altele cu mult mai moderne.

Și uitați cum au arătat cele 4 zile, imagini la cald, revin în detaliu cu obiectivele principale, desigur, în perioada următoare.

Ospitalitatea moldovenilor

Cea mai mare impresie mi-au făcut-o oamenii. Și nu numai cei care s-au ocupat de delegația noastră cât și cei întâlniți pe la alimentări, pe coclauri sau la câte un birt.

Toți sunt foarte curioși, de când ne auzeau accentul clar, să afle cât mai multe despre noi. O discuție obișnuită suna cam așa:
– De unde ești?
– Din București
– Și cu ce treabă pe aici?
– Am venit să vizitez
– Pe cine?
– Păi țara, să vedem locurile
– Da?
– Da
– Și cum ai intrat în țară, cu pașaportul sau cu buletinul? Etc… etc….

Iar cei de la APIT – Asociația Patronală a Industriei Turismului din Republica Moldova au stat cu noi și sâmbăta și duminica, ne-au întâmpinat în Vamă, ne-au ghidat peste tot. Și cu multă plăcere, adică se vedea limpede că pun suflet în ceea ce fac. Adică a arăta o față cât mai frumoasă a Moldovei, a arăta că se transformă, că vrea să ofere mai mult. Dar s-au bucurat și ei de excursie și de locurile vizitate, alături de noi.

Ce vizitam in Moldova obiective turistice 2
Am fost intampinati cu paine, vin si sare la vama de catre Gabriel Margineanu, Presedinte APIT si colegii sai
Ce vizitam in Moldova obiective turistice 1
APIT Moldova in actiune la Orheiul Vechi

Am avut un ghid foarte erudit, Dl Ion cel Mare (porecla printre turiști, dânsul fiind ghid câteva zeci de ani), profesor, scriitor. Multe informații, ne-a uimit deoarece vorbea aproape tot timpul, cu multe date.

Cum am ajuns am fost conduși la Popasul Vânătoresc Lăpușna – aici am dat de plăcintele moldovenești cu brânză și cu mărar, divine. Am tot degustat plăcinte bune peste tot, dar parcă aii au fost cele mai cele. Sau să fi lăsat această impresie pentru că au fost primele? Oricum bune!

Ce vizitam in Moldova obiective turistice
Supă de găină ca în Moldova mai rar și ce plăcinte!

Republica Moldova Obiective Turistice Cetatea Lăpușna, Hîncești

Cetatea lui Alexandru Lăpușneanu, aflată în reabilitare. Pivnițele și o parte din parter și etajul 1 au rămas, restul se reconstruiește. Am avut o degustare de vinuri în pivnița de secol 16, un privilegiu mai rar. Plus că prezentarea vinurilor și a podgoriilor a fost realizată de Dl Mihai Druță, CEO al Asociației Somelierilor din Republica Moldova.

Am plecat de la masa, am sosit la masa: de la vamă la popas, la cetate…

Ce vizitam in Moldova obiective turistice 5
Ce vizitam in Moldova obiective turistice: Lăpușna
Ce vizitam in Moldova obiective turistice 6
Mihai Druță, CEO al Asociației Somelierilor din Republica Moldova

Ce vizitam in Moldova obiective turistice 4

Ce vizitam in Republica Moldova Conacul lui Manuc Bey, Hîncești

Aici este și singurul castel din Moldova, care a servit ca și Conac de vânătoare. Cât costă turul: 10 lei (moldovenești, adică 2 RON) Pentru câte persoane: pentru grup. ? Da, de 2,3,4 6 persoane, noi luăm mai mult să dăm ghidului.
Dar mai este palatul, aflat în renovare, plus alte acareturi. Am scris aici despre Conacul lui Manuc Bei.

Ce vizitam in Republica Moldova Obiective turistice manuc bey han

Ce vizitam in Republica Moldova Obiective turistice manuc bey han 1

Ce vizitam in Republica Moldova Obiective turistice manuc bey han 2
Catacombele de la Conacul lui Manuc Bei din Republica moldova
Ce vizitam in Republica Moldova Obiective turistice manuc bey han 3
Ce vizitam in Republica Moldova Obiective turistice Hanul lui Manuc Bei

Republica Moldova Obiective Turistice Cetatea Soroca

De toată frumusețea este Cetatea Soroca, ridicată la ordinul lui Ștefan cel Mare, din lemn, reconstruită de fiul său natural, Petru Rareș, din piatră. Cu siguranță va crește în importanță ca obiectiv turistic, este o frumoasă moștenire de la înaintași și ne-am bucurat să o găsim într-o formă atât de bună.

Ce vizitam in Moldova obiective turistice 11
Ce vizitam in Moldova obiective turistice: Cetatea Soroca

Ce vizitam in Moldova obiective turistice 12

Ce vizitam in Moldova obiective turistice 13
In cetatea Soroca

Ce vizitam in Republica Moldova Cramele Mileștii Mici

Este unul dintre orașele vinicole subterane ale Moldovei. Vizita în subteran presupune transportul cu microbuzul, pentru a călători pe bulevardele umbrite și pe străzile pline de butoaie și de sticle de vin. Cu aproximativ 1,5 milioane de sticle de vin, ”Colecția de aur” de la Mileștii Mici a fost înregistrată în 2005 în Cartea Recordurilor Guiness – cea mai mare colecție de vinuri din lume.

Ce vizitam in Moldova obiective turistice 14
Milestii Mici Moldova

Republica Moldova Obiective Turistice Cramele Cricova

Și aici colecția de vinuri este impresionantă: peste 1,3 milioane de sticle de vin, pe lângă butoaie, rezervoare, etc, se înțelege. Fabrica de șampanie impresionează și ea, la fel sălile de degustare: opulență este numele care îți vine în minte când te plimbi pe bulevardele din orașul subteran Cricova: Bulevardul Cabernet, Șampaniei etc.

Vizită la orașul subteran Cricova #bulevarde #degustare #beciuri

Ce vizitam in Moldova obiective turistice cricova 16

Ce vizitam in Moldova obiective turistice 17

Ce vizitam in Moldova obiective turistice 18

Ccolecția lui Traian Băsescu de la Cricova
Ccolecția lui Traian Băsescu de la Cricova

Ce vizităm în Moldova: Chișinăul

Capitala Republicii Moldova, deși o mare parte dintre clădirile frumoase au fost distruse în bombardamentele din cel de-al doilea Război Mondial este un oraș verde, plăcut, care rezervă vizitatorilor destule surprize frumoase. Cu toate acestea, într-o zi se poate vizita, dacă aveți și un tur de oraș cu ghid.

Fabrica Bucuria Chișinău Moldova

Fabrica Bucuria, nu cred că alt obiectiv din programul nostru a generat mai mult entuziasm. Deoarece am ajuns înainte de deschiderea magazinului, s-a stat și un pic la coadă. Nu am înțeles frenezia de a cumpăra de la magazinul fabricii având în vedere că aceleași produse și prețuri sunt peste tot în Moldova, la orice chioșc, supermarket, etc, dar eu nu mă dau în vânt după dulciuri așa că nu pot spune că am o părere avizată aici.

Ce vizitam in Moldova obiective turistice 19

Ce vizitam in Republica Moldova Orheiul vechi

Un ținut de poveste, cu peisaje de basm, așa este toată zona Orheiului Vechi. O mare parte dintre ele îmi aduceau aminte de Toscana. Însă nu era decât un loc de oprire pentru belvedere (și fotografii frumoase) de care am trecut în viteză.

În rest, dacă sunteți cu mașina mică aveți șanse, cu autocar nu prea sunt multe locuri. Însă le-am transmis celor de la APIT această doleanță, există posibilitatea unui proiect în acest sens, în toată țara. Sunt multe locuri extraordinar de frumoase: cu dealuri, pomi, vii, culturi, când este și soare este o poveste.

Orheiul vechi: satul Butuceni, mănăstirea rupestră, trasee, stepă, peisaje pitorești

Ce vizitam in Moldova obiective turistice Orheiul vechi 1
Butuceni Republica Moldova
Ce vizitam in Moldova obiective turistice Orheiul vechi
Satul Butuceni Orheiul vechi

Republica Moldova Obiective Turistice Mănăstirea Curchi

Una dintre cele 13 mănăstiri din Orheiul vechi, este curată, renovată, într-un cadru natural superb. Dacă ajungeți să nu uitați să beți apă și să vă spălați pe față din izvorul din fața mănăstirii, pentru a rămâne mereu tineri și frumoși. Mi-a plăcut calmul, curățenia și pacea din incintă.

Ce vizitam in Moldova obiective turistice Orheiul vechi 7

Obiective turistice Moldova: Satul Butuceni

Tot în Orheiul vechi, este renumit pentru culoarea albastră a caselor – albastru de Butuceni, pentru mănăstirea din vârful dealului, săpată în piatră, pentru păstrarea frumuseții trecute și pentru fantasticele priveliști – aici a fost acum milioane de ani Marea Sarmatică – dealurile de piatră creează priveliști unice, aici a fost un ținut populat și de mongoli la un moment dat în istorie.

Ce vizitam in Moldova obiective turistice Orheiul vechi 2
In satul Butuceni Orheiul vechi Moldova

Ce vizitam in Moldova obiective turistice Orheiul vechi 3

Ce vizitam in Moldova obiective turistice Orheiul vechi 4

Ce vizitam in Moldova obiective turistice Orheiul vechi 5

Ce vizitam in Moldova obiective turistice Orheiul vechi 6

Satul Povcrovca, Republica Moldova

Sat locuit de cațapi – rușii vechi, unde vechile obiceiuri se păstrează: în port, în felul de preparare al mâncării, etc. Bărbații nu își rad bărbile, iar femeile nu își taie părul niciodată.

Satul Văleni, Moldova

Aici este cea mai bună apă din Moldova, din punct de vedere calitativ. Și tot aici sunt cei mai longevivi locuitori, 80, 90, 95 de ani, 100 de ani fiind ceva obișnuit.

Vadul lui Vodă, Moldova

O localitate stațiune estivală, nu am ajuns acum, ci altă dată, iarna. La 23 km de Chișinău, pe malul Nistrului.

Ce vizitam in Republica Moldova Gagauzia

Teritoriul autonom Găgăuzia, cu steag porpriu, cam totul este în limba rusă aici. M-a impresionat: un candelabru uriaș cu lumânări în catedrala orașului Comrat, care înseamnă cal negru. Am făcut o poză la statuia lui Lenin cu două dintre gazdele mele și am vizitat mai multe obiective, am luat și masa cu preparate tradiționale la Combinatul de vinuri Comrat. Este liniște, mulți copii, mulți tineri. Și oameni la fel de curioși ca peste tot, în ceea ce ne privește.

Impresii din Găgăuzia: vinuri Comrat, statuia lui Lenin, masă și muzică găgăuză

Ce vizitam in Moldova obiective turistice gagauzia

Ce vizitam in Moldova obiective turistice gagauzia 2
Gagauzia Republica Moldova
Ce vizitam in Moldova obiective turistice gagauzia 1
In Comrat Gagauzia

Unde ne cazăm în Republica Moldova

Am fost cazați la Hotel Europa din Chișinău 2 nopți și o noapte la Complexul Festival din Leordoaia. Aici cadrul natural este de vis.

Hotel Europa Chisinau – am avut net foarte bun si in camere!

Ce vizitam in Moldova obiective turistice chisinau

Alte amintiri din Republica Moldova:

Prețuri mici, mult mai mici decât la noi, inclusiv la combustibil: vacanțele sunt accesibile.

Luați prelungitor/ștecher cu voi: nu prea sunt multe prize nici în localuri, nici în hoteluri, pe nicăieri, doar la Soroca în turnuri ce am văzut mai multe.

Regrete: mă cam obosește autocarul, așa că nu am avut prea mult timp de socializare cu echipa, mereu pățesc asta. Aș sta și eu în spate cu gașca veselă (mereu gașca veselă stă în spate) dar trebuie să fiu atentă la drum, să mă uit în față.

Am intrat unii cu bultetine, alții cu pașapoarte. Pașapoartele au fost ștampilate.

Am ajuns în Republica Moldova la invitația Asociației Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova – APIT, în parteneriat cu ANAT și cu FPTR.

…și: La Plăcinte Înainte!

placinte republica moldova

3 thoughts on “Ce vizităm in Moldova obiective turistice, impresii la cald după o vizită de 4 zile

  1. Anul acesta-2019,ma ocup de intalnirea de 47 ani de la terminarea facultatii de hidrotehnica din Iasi. Doresc sa organizez intalnirea in Republica Moldova pe un traseu in mare -Iasi,Chisinau,Odesa,Iasi- pe o perioadade 4 zile (3 nopti cazare) cu un buget maxim de 180 euro/persoana. Rog sfaturi si sprijin (nu material).
    Cu stima.
    Vasile Puscasu.

    1. Republica Moldova este ieftina. Puteti vorbi cu cei de la compania locala OTM Business Travel sau de la Moldova Holiday, au pachete foarte foarte convenabile care includ cazare si tururi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *