Impresii din Găgăuzia: vinuri Comrat, statuia lui Lenin, masă și muzică găgăuză

Republica Moldova Teritoriul Autonom Gagauzia
La Muzeul din Comrat
La Muzeul din Comrat

Teritoriul autonom Găgăuzia: liniște, drumuri bune – cele principale, cele laterale încă au nevoie de reabilitare. Totul este scris în limba rusă, iar felul clădirilor, parcurile, străzile, ambianța îți dă senzația că te-ai întors în timp. Oamenii îmbrăcați decent, clasic, era calm, mulți copii, curățenie. Nu știu dacă așa este tot timpul, noi nu am stat acolo decât jumătate de zi, dar nu se simțea nicio animozitate în aer, chiar deloc. Dimpotrivă.

Din Mileștii Mici spre Găgăuzia

Cum spuneam pe FaceBook am pierdut intrarea în cramele de la Mileștii Mici pentru că mă furase peisajul – la propriu – și am ieșit să fac câteva poze și o plimbare în afara cramelor. La întoarcere m-am întâlnit cu o parte dintre organizatori, care pentru a nu mă lăsa să mă plictisesc m-au luat cu ei în Găgăuzia, unde trebuia să ajungă și grupul. M-am bucurat de plimbare mai ales că am aflat foarte multe de la Inesa și de la Nadejda. Multe despre locurile din Republica Moldova, despre ce aș mai avea de vizitat, despre oameni.
Drumul care duce din Mileștii Mici în Găgăuzia este superb: peisajul se schimbă des, șoseaua fiind străjuită ba de salcii, ba de pini, fântâni și peste tot lanuri înverzite, lacuri, pe scurt, dacă este și soare este genul de drum pe care tot să mergi, mai ales că șoseaua era într-o stare foarte bună și traficul minim.

Am ajuns in Gagauzia!
Am ajuns in Gagauzia!

Ne-am oprit la o benzinărie Petromol, modernă și curată, unde am servit un cappuccino foarte bun și ne-am bucurat de razele soarelui și de un mare stol de păsări migratoare care au apărut din senin, luându-ne prin surprindere.

Gagauzia 1
La Petromol in Gagauzia cu gazdele mele: Inesa Talpa si Nadejda Lesan

Gagauzia 2

Comrat: Statuia lui Lenin, Catedrala, plimbare prin centru, expoziție la Sediul Adunării Populare

Având timp la dispoziție am ajuns și în Sediul Adunării Populare a Găgăuziei, cel care are statuia lui Lenin în față, conduși de Dl Serghei Babii, Șef Direcție Agriultură și Industrie. În sediu am admirat colecția de tablouri realizate de o tânără foarte talentată, care lucrează ca secretară și are o mare pasiune (și răbdare), aceea de a compune scene din diferite semințe: toate au culoarea lor naturală. Sunt mai frumoase decât în poze, iar culorile foarte foarte vii. 

Gagauzia Statuie Lenin
Statuia lui Lenin in fata Sediului Adunarii Populare a Gagauziei
Gagauzia Statuie Lenin 1
Impreuna cu Inesa, Nadejda si Dl Serghei Babii, Sef Directie Agriultura si Industrie

Comrat – cal negru

Comrat: în traducere din turca veche înseamnă cal negru, un armăsar mult iubit de unul dintre hanii locului. Accum este simbolul orașului și am înțeles că va fi amplasată și o statuie cu un armăsar negru în mărime naturală. Este clar însă că locuitorii iubesc foarte mult caii.

Gagauzia Comrat - calul negru

Catedrala Sf Ioan Botezătorul

Catedrala Sf Ioan Botezătorul, construită în 1820 – este mare, luminoasă, iar ce m-a impresionat tare a fost faptul că există un candelabru cu lumânări. Acesta a fost coborât pentru a fi schimbate lumânările după slujbă, am văzut și că oamenii curățau de ceară podelele.

Catedrala Sf Ioan Botezatorul, Centrul Comratului, Gagauzia
Catedrala Sf Ioan Botezatorul, Centrul Comratului, Gagauzia

Stradă reabilitată, va deveni pietonală și destinată desfășurării unor manifestări precum un Festival al Vinului la începutul lunii Noiembrie.

Gagauzia Comrat 2

Fabrica de vinuri Comrat

Am vizitat domeniul, magazinul de fabrică, ni s-a făcut un tur pentru a ni se explica procesul de fabricație, am vizitat și pivnițele și tot aici am servit și masa de prânz, tradițional găgăuză: au fost câteva brânzeturi foarte bune, la fel plăcinte, supă tradițională, ostropel și un fel de carne de miel preparată tradițional. Și în tot acest timp degustare: 9 vinuri au curs într-un ritm amețitor!
Totul delicios, desigur – se simte că este mâncare preparată din ingrediente naturale, fără euri, fără premixuri, etc.
Fabrica Comrat se dezvoltă frumos, mai ales că embargoul impus vinurilor din Moldova a fost ridicat pentru vinurile din Găgăuzia și au exportat mult. Au chiar și vin pentru împărtășanie. 

Gagauzia vinuri Comrat 3
Liniste la Combinat
Gagauzia vinuri Comrat 5
Sortiment foarte vast
Gagauzia vinuri Comrat 17
Au si vinuri/poseta
Gagauzia vinuri Comrat 11
A trebuit sa ma catar sa privesc fabrica de sus

Muzeul din Comrat

După masă am fost duși să vedem Muzeul din Comrat, unde am fost întâmpinați de un ansamblu de muzică populară găgăuză. Muzeul găzduia multe materiale și date despre personalități locale, nu prea ne-a fascinat, eu am ieșit destul de repede și m-am mai plimbat pe străzi, am ajuns la un birt cu alte fete din grup, unde am luat cafea și apă. Oamenii de acolo au sărit pe noi cu întrebări, dar foarte binevoitori. Erau curioși. Și vorbeau româna, nu știu dacă a fost noroc dar chiar și așteptând în fața muzeului să iasă toată lumea ne-am conversat cu un domn despre istorie, naționalități, interese, etc. Dânsul susținea că este moldovean, era cu un nepoțel superb care picotea în cărucior – eu nu m-am întins prea mult la discucții înflăcărate, m-am jucat cu cel mic și cum spuneam am mers să iau cafea.
Dar am înțeles că s-a discutat politică exact așa cum se întâmplă și la noi, între prieteni, chiar dacă nu vedem lucrurile exact la fel, era o foame de idei, de schimb de opinii, o curiozitate intelectuală.

Gagauzia Comrat Muzeu 3

Despre Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia

Găgăuzia este o regiune autonomă în sud-vestul republicii Moldova. Locuitorii sunt găgăuzi, vorbitori ai unei limbi turcice, dar creștini ortodoxi.
Găgăuzii sunt la origine turci oguzi, emigrați în Balcanii de est timpul conflictelor intertribale cu alți turci (sec 13). Aceștia s-au convertit la ortodoxism, fiind numiți turci găgăuzi. Ulterior un grup a părăsit Bulgaria și s-a stabilit în sudul Basarabiei, împreună cu un alt grup de bulgari.
Populația actuală numără 161 000 de locuitori: găgăuzi, bulgari, ucrainieni, ruși, moldoveni, țigani, chiar și 38 de români.
Găgăuzia are steag propriu, limbă proprie (deși se vorbește și rusă și chiar moldovenească – română).
În decembrie 1990 mișcarea separatistă Gagauz Halki – poporul găgăuz a proclamat Republica Găgăuză în raioanele Comrat, Ceadîr-Lunga și Vulcănești din Republica Moldova.
În decembrie 1994 Parlamentul de la Chișinău a recunoscut autonomia teritorială a Găgăuziei.
Ca industrie este predominantă agricultura, viticultura. Se exportă vin, ulei de floarea-soarelui, lână, pielărie și textile.
În Găgăuzia sunt 55 de școli, un colegiu și o Universitate în Comrat – Universitatea de Stat. Turcia a înființat un centru Cultural și o librărie.
Drumuri: 451 km de drum există în Găgăuzia, 82% pavat. Turcia a împrumutat Republica Moldova cu 35 milioane de euro pentru a reabilita rețeaua de transport din Găgăuzia.

Oamenii: eu ca și altă dată în Moldova m-am simțit bine (am fost acum câțiva ani cu o prietenă din Republică și am stat o săptămână). Oamenii sunt binevoitori și mereu pe unde am fost la fel s-a întâmplat. Nu este opulență, cred că este evident acest aspect dar este altceva. Alte obiceiuri, alt respect, pentru mine a fost o supriză plăcută să ajung aici, mai ales că de una singură nu știu dacă m-aș fi încumetat, pentru că se cunosc atât de puține despre acest loc, iar legende sunt destule. Însă ca și peste tot, politica este politică, oamenii sunt oameni, la fel oriunde în lume. Acum că am spart gheața mi se pare un loc ca oricare altul, dar cu prețuri foarte mici la orice.

Am ajuns în Republica Moldova la invitația Asociației Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova – APIT, în parteneriat cu ANAT și cu FPTR.

Gagauzia Comrat 12

Gagauzia Comrat 13

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *