Conacul Manuc-Bei din Hincești Republica Moldova și fabuloasa avere a celebrului negustor

Republica Moldova

Conacul Manuc Bei Hincesti 11

Vizita la Conacul lui Manuc Bei din Hîncești, Moldova, a fost un bun prilej să îmi îmbunătățesc cunoștințele despre istoria țării noastre din acea perioadă, foarte des evenimentele avându-l în centru pe Manuc, care a reușit performanța de a fi la fel de iubit și de apreciat de autoritățile turcești, precum de cele române și ruse. În prezent o parte din cele 10 hectare ale Domeniului din Hîncești sunt în restructurare, dar cu atât mai spectaculoasă este plimbarea prin catacombe și culoarele subterane care se întind pe suprafețe foarte mari.

Conacul Manuc-Bei din Hincești Republica Moldova și fabuloasa avere a celebrului negustor

Manuc a fost un negustor și diplomat armean care s-a născut la Rusciuc (Ruse de azi), în anul 1769 care atunci făcea parte din Imperiul Otoman. Era desigur și proprietar de Han, la noi în țară faima lui dăinuind datorită Hanului său din Centrul Bucureștiului, inovator la momentul la care a fost construit, fiind mai luminos, nu arăta ca o fortăreață cum era moda vremii.

Se spune că Manuc a fost cel mai bogat om din Balcani la vremea sa și unul dintre cei mai bogați oameni din Europa. A murit la Chișinău, unde se spune că zac bogății multe în unele catacombe de sub oraș, îngropate de Bei când a ajuns aici, fiind inspirat să fugă cu tot cu avere atunci când a trebuit, iar faptul că a fost mult timp spion al rușilor i-a asigurat un loc călduț în Moldova.

Domeniul lui Manuc Bei din Hîncești

Complexul – desfășurat pe 10 hectare conține Palatul, Bucătăria, Casa Vechilului, Grajdul, Bucătăria, Casa Contesei Dolgoruchii și Castelul de Vânătoare, singurul edificiu bine păstrat.
Palatul este o locuință foarte luxoasă: are livadă de iarnă, piscină cu acoperiș, ieșiri subterane, fântâni arteziene, un mic lac.

Am vizitat:

Muzeul din Conacul de Vânătoare

Istoria locului, dar și istoria țării, porturi populare sau țărănești din diferite perioade, unelte, etc.

Conacul Manuc Bei Hincesti 1

Palatul din Hîncești, Conacul lui Manuc Bei

Palatul: când am ajuns noi se construia – Palatul va fi refăcut, totodată și Casa Contesei Dolgoruchii şi Casa vechilului. Din Palat a rămas o parte din clădire și subsolul, arata ca niște catacombe.
M-am simțit privilegiată să văd procesul de reconstruire, dar și curioasă de rezultatul final!

Conacul Manuc Bei Hincesti 33

Conacul Manuc Bei Hincesti 37

Conacul Manuc Bei Hincesti 38
Desigur ziua mea ”alba” s-a nimerit sa fie exact in ziua cea mai solicitanta, dar mi se intampla des

Conacul Manuc Bei Hincesti

Agenţia de Dezvoltare Regională Centruderulează proiecte de restaurare a Conacului „Manuc-Bei” şi a locaţiei geto-dacice din satul Stolniceni, raionul Hînceşti. Acestea vor fi incluse pe traseul turistic turistic Vama Veche – Lăpuşna.

Cine a fost Manuc Bei, cel mai bogat om din Balcani la vremea sa

Manuc, un armean din Ruse, rămas orfan de mic reușește să pășească pe urmele tatălui negustor și să crească considerabil averea familiei, făcând din Ruse un foarte important centru comercial pe drumul spre Constantinopole, cu ajutorul guvernatorilor turci, pe care la rândul său i-a ajutat să asceadă la funcția de pașă, ca prim negustor și vistiernic al provinciei. Devine responsabil de relațiile comerciale cu Bucureștiul, primește titluri de la Domnitorul Țării Românești și zeci de elogii pentru ajutorul dat țării noastre prin mai multe împrumuturi fără dobândă. A plătit și datorii.
A ocrotit Bucureștiul, la fel interesele rusești primind când a solicitat în perioada războiului ruso-turc și cetățenia rusă.
Totodată Manuc se asigura că Guvernatorii din Rusciuc sunt devotați intereselor Rusiei.
În timpul războiului ruso-turc ajunge să aprovizionarea armatei turcești, plata salariilor, întreținerea cetăților dunărene și continuarea tratativelor cu rușii, ca reprezentant al turciei, rol care îi venea ca o mănușă.
Deci Manuc a fost apreciat și de pași și de Domnitori și de Mitropolitul țării Românești, de ambasadorii ruși și mai departe.
A primit și titlul de Bei – prinț al Moldovei.
Din posturaw de agent al politicii imperiale ruse Manuc a luat parte la definitivarea tratatului de la București dintre Imperiul rus și cel Otoman, negocierile și festivitățile desfășurându-se la Hanul din Centrul Bucureștiului – în 1912.
Odată cu asasinarea Marelui Vizir care era prietenul lui Manuc acesta s-a refugiat la Chișinău și a cumpărat Domeniul Hîncești. Țarul i-a conferit titlul de „cavaler al Ordinului Sfântul Vladimir”.
Deci un răsfățat al sorții.

S-a stins din viață la numai 48 de ani într-un accident de călărie se spune, lăsând 6 copii minori. Unul dintre băieți a fost soldat, dovedindu-se foarte viteaz, altul a rămas la Domeniul din Hîncești și fiind gospodar a sporit avutul familiei.

Cum se poate vizita Conacul Manuc Bei

Republica Moldova
Hîncești
Str. Mitropolitul Varlaam 51
marți-duminică
ora 08:00-17:00
luni: zi liberă
Telefon: 026923607 (plus prefix Moldova)
manucbei@mail.ru
Preț intrare: modic, 10 lei/grup, doar pentru ghid.

Și dacă vă întrebați ce car după mine… aparate foto, încărcătoare, cosmetice și multe altele, dedesubt. De aceea aleg mereu în voiaje când am de umblat genți ușoare și rezistente, precum este noua mea geantă Roncato de la care mai este și impermeabilă pe deasupra. Gențile shopper sport sunt ideale pentru vacanțe, fiind rezistente, impermeabile și foarte ușoare!

Conacul Manuc Bei Hincesti 8

Am ajuns în Republica Moldova la invitația Asociației Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova – APIT, în parteneriat cu ANAT și cu FPTR.

0 thoughts on “Conacul Manuc-Bei din Hincești Republica Moldova și fabuloasa avere a celebrului negustor

  1. Despre Manuc s-au scris multe, dar prea putine despre palatul de la Hincesti. Ma bucur sa aud ca este in lucrari de restaurare, mult prea multe obiective istorice zac in paragina din lipsa de fonduri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *