Plimbarea prin orașul subteran Cricova te poartă pe Bulevardul Șampaniei, Străzile Cabernet, Riesling, Feteasca, Aligote, Sauvignon, prin Beciurile imense, unde dormitează cele 1 300 0000 de sticle de vin, colecții întregi. Iar sălile de degustare arată deosebit, sala Prezidențială fiind favorita mea. Mi-a plăcut și sala Fund de Mare, dar sala Prezidențială este atât de elegantă și cum am crescut citind romane cu domnițe, cavaleri și prințese acesta este un decor perfect pentru un banchet cu ținute extravanante. Nu vreți să știți cum îmi imaginam umplută această sală!
Cât am așteptat să intrăm am avut timp de un cappuccino la o terasă cu vedere, înainte de a fi preluați de ghidul nostru, Pavel Garabazii, care ne-a însoțit pe durata vizitei.
Am fost duși cu un trenuleț până la prima oprire, unde am vizitat muzeul, beciurile și sălile de degustare.
Despre Cricova
Din 1947, când a fost pus la maturare primul lot de vin spumant preparat după metodă clasică, în 1952 fiind înființat Combinatul de Vinuri Cricova SA.
Subsolurile Cricova se întind sub tot orașul Cricova, câștigându-și pe drept numele de oraș subteran și excavațiile continuă!
Temperatura: +12°-+14°C tot anul, umiditatea 97-98%.
Lungimea galeriilor folosite: aproximativ 70 km, lăţimea între 6 – 7,5 m, înălţimea 3- 3,5 m. Adîncimea între 35 metri – 82 m la spumant. Tot domeniul: 53 ha în subteran!
Beciurile Cricova
1 300 000 de sticle! Toți oficialii și alte personalități care au venit în vizită la Cricova au câte o colecție dedicată, președinți, dar oricine poate avea, contra unei taxe, propria colecție. Printre personalitățile cu propria colecție se numără: S. Demirel, Presedintele Turciei, A. Kwasniewskii, Presedintele Poloniei, Zan Ze Min, Presedintele Chinei; Presedintele Slovaciei Milan Kukan, Secretarul NATO Xavier Solana, Presedintele CIO Huan Antonio Samaranch Presedintii I. Iliescu, E. Constantinescu, V. Putin și mulți alții.
Sălile de degustare Cricova
Sala Europeana
Cu vitralii, pentru congrese, simpozioane, etc. Erau câțiva angajați care aranjau sala, i-am rugat frumos să facă un pic loc și au fost amabili, m-au ajutat să fac o poză cu sala goală.
Sala ”Fundul Mării”
Marea Sarmată, Moldova acum 12 milioane de ani fiind un spațiu pe fundul acestei mări, cum spuneam și în articolul de la Satul Butuceni, cu priveliști incredibile. M-am îndrăgostit de globul pământesc de aici, îmi venea să îl iau cu mine.
Sala cu șemineu
Aici se desfășoară întâlniri la nivel înalt, într-un mediu privat.
Sala ”Casa Mare”
”Casa Mare”-așa era denumită cea mai frumoasă cameră dintr-o casă tradițională țărănească din Moldova, un loc unde să îți inviți rudele, prietenii, o atmosferă caldă.
Sala Prezindențială
Locul pentru întîlniri la nivel înalt, diplomați și șefi de stat, cea mai luxoasă sală. Este superbă.
În orașul subteran
Am făcut o plimbare pe jos pe Strada Cabernet, Dionis, iar ulterior ne-au preluat microbuzele și ne-au dus la Paradisul Șampaniei:
Strada Cabernet: ni s-a explicat despre cum se produce vinul la Cricocva, ni s-a explicat despre butoaiele de aici, din stejar, despre metoda de fabricare și multe altele. Și sunt multe străzi: Strada Dionis, Strada Chardonnay, Strada Codru, Strada Feteasca, Strada Sauvignon.
Paradisul Şampaniei
Aici se produce spumant după metoda „Champenoise”.
În poze sala de remuage: procedeu inventat de chef de caves de la Veuve Clicquot, Antoine Mueller în 1818 – rotirea sticlelor, se face manual.
De aici am ajuns în sfârșit la căldură și la degustare, a noastră desfășurându-se în Sala Casa Mare.
Foarte interesantă vizita, desigur o vizită aici nu trebuie ratată în periplul prin Republica Moldova. Toate informațiile despre tururi, prețuri și căi se acces se găsesc – în limba română pe websiteul Cricova SA: www.cricova.md.
Am ajuns în Republica Moldova la invitația Asociației Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova – APIT, în parteneriat cu ANAT și cu FPTR.
După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.
Buna, intentionez sa ajung pe aici de Craciun. Imi poti spune cum se intra, trebuie rezervare in prealabil, se poate intra individual? Au si magazin de desfacere, sau se pot lua doar vinuri din Magazinul din Chisinau? Am inteles ca se poate manca.
Buna, exista in fata intrarii in orasul subteran un magazin de desfacere cu preturi mici. Totodata este si un restaurant mare tot acolo, deci se poate servi masa, sau o cafea, ce doriti. Preturile pentru vizite incep de la 70 de lei (pe site sunt in lei moldovenesti).
Se poate intra numai cu programare, totul se poate face pe siteul lor la rezerveaza: http://cricovavin.md
Mulțumesc frumos pentru detalii. ?
Cu drag si drum bun!