luni, septembrie 27, 2021

Ravenna, situată în Regiunea Marche și fostă Capitală a Imperiului Roman – chiar dacă pentru scurt timp – este astăzi un oraș prosper, frumos, curat, care are comori inestimabile. Unele dintre cele mai bine păstrate monumente creștine timpurii și cele mai frumoase mozaicuri din Italia – printre care cele cu celebrul cuplu Imperial Iustinian și Teodora se găsesc aici.

Sunt 8 Monumente aflate în patrimoniul Unesco în Ravenna, dar și alte frumuseți, precum piața datorată venezienilor – Piazza del Popolo, dar și Mormântul lui Dante Alighieri. Și un centrul vechi încântător

Ravenna
In Ravenna, in curtea interioara a Basilicii Sant’Apollinare Nuovo

Fiind un oraș romantic, Ravenna a oferit multă inspirație, chiar mai recentă decât perioada romană: Lord Byron a locuit 2 ani aici, unde a continuat Don Juan și a scris Ravenna Diary. Oscar Whilde a scris și el un poem numit Ravenna, la fel Alexander Blok care a scris poemul… Ravenna, da.

Și Herman Hesse a fost inspirat de oraș, dedicându-i două poeme: Ravenna 1 și Ravenna 2.
T.S Eliot și JRR Tolkien au mai fost inspirați să scrie despre oraș, dar au dat alte nume operelor lor: Luna de miere, respectiv Minas Trith – se spune că o parte a fost scrisă aici.

Centrul vechi se poate vizita într-o zi, dar are mai mult farmec și dacă stați cel puțin o noapte

Deși ravenna este un oraș mare, cu tot cu Zona Metropolitană, centrul vechi este mic, se poate vizita lejer într-o zi, cel puțin obiectivele majore, mai ales că sunt foarte aproape unele de altele mai puțin Basilica Sant Apollinare in Classe, aflată în afara orașului.

O noapte măcar în oraș vă va aduce mai multe satisfacții, dar uitați ce puteți face într-o singură zi – o vizită din Bologna, unde vă puteți întoarce la hotel seara sau noaptea, de ce nu?

De la gară o plimbare frumoasă de 10 minute pe jos în linie dreaptă vă aduce chiar în Piazza del Popolo, unde vă puteți opri pentru un cappuccino, ristretto, un dulce, sau de ce nu, faimoasele paste cu sos ragu, dacă vă este deja foame. Sunt multe cafenele frumoase și terase pe margine, unde mai pui că este WiFi gratuit în toată zona, de la Municipalitate.

Luați în considerare siesta: între orele 13 și 17:00, multe magazine sunt închise. Însă puteți vizita obiectivele turistice, sau lua prânzul.

Ravenna trenulet
Cu trenulețul prin Ravenna
Ravenna piazza
Ravenna este un oraș absolut încântător
Ravenna terasa
Ravenna: molcom, liniștit și atât de minunat

După o scurtă plimbare pe străduțe, treceți direct la artileria grea: Mozaicurile. Există un bilet compus, se poate cumpra de la oricare dintre obiective cu 9,5 euro și include intrările la 5 obiective majore: Basilica of Sant’Apollinare Nuovo, Capela Arhiepiscopală, Baptiserul lui Neon, Basilica San Vitale și Mausoleul Galla Placidia – toate se pot vizita în 3 ore, sau chiar mai puțin, dacă nu zăboviți prea mult înăuntru.

Basilica San Vitale 

Datează 548 DC și este unul dintre cele mai importante monumente de artă Creștină timpurie din lume. Influența estică este pronunțată, nu este o Basilică cu o navă și două părți laterale, ci are un plan central octagonal, cu o cupolă mare.

San Vitale m-a dus cu gândul la Santa Sofia din Constantinopole. Este cea mai mare biserică bizantină păstrată intactă până în zilele noastre, ceea ce este uimitor, iar mozaicurile sale sunt cele mai spectaculoase din afara capitalei Imperiului Bizantin.
Tot aici se află probabil cele mai cunoscute mozaicuri ale umanității, cele în care sunt reprezentați Sfinții Împărați Iustinian și Teodora.

Ravenna San Vitale
Mozaicurile din San Vitale, Ravenna sunt spectaculoase: detaliu din mozaicul care îl reprezintă pe Împăratul Iustinian
Ravenna San Vitale mozaic
Împarateasa teodora, San Vitale Ravenna
San Vitale
San Vitale are dimensiuni impresionante mai ales pentru vreme aceea

Mausoleul Galla Placidia

Datează din anul 430 DC. Este mic micuț, situat chiar lângă San Vitale. Mausoleul Galla Placidia are un plan de cruce latină și este desăvârșit. Este denumit după sora Împăratului Honorius, Galla Placidia dar nu a fost folosit de către aceasta, fiind îngropată în Roma.

Exteriorul modest contrastează puternic cu interiorul luxos, extravagant. Este o bijuterie, mozaicurile au culori atât de vii!

Ravenna Galla Placidia
Mausoleul Galla Placidia Ravenna
Galla Placidia Ravenna
Detaliu mozaic Galla Placidia: culori atât de vii după mai mult de un mileniu și jumatate!

Baptiserul Arianilor Ravenna

baptiserul Arianilor datează din anul 500 DCC, fiind construit în timpul lui Theodoric, în perioada în care Cultul Arian a fost Religie de Stat.

Nu s-a păstrat prea mult din decorațiile străvechi, în afară de mozaicurile originale din dom, în care este reprezentat botezul lui Isus Cristos și cei 12 apostoli – a fost inspirat de Baptiserul lui Neon.

Baptiserul Arianilor
Ravenna, Baptiserul Arianilor
Baptiserul Arianilor
Mozaic Baptiserul Arianilor Ravenna

Baptisterul Ortodox Neonian

Baptisterul Ortodox Neonian datează din anul 430 DC, fiind unul dintre cele mai vechi monumente din Ravenna, decorațiile datând din perioada Episcopului Neon.

Clădirea din cărămidă în formă octagonală are interiorul decorat cu marmură, stucături și mozaicuri de influență Eleno-Romană.
Plafonul are un mozaic superb, Botezul lui Isus Cristos, înconjurat de cei 12 apostoli.

Ravenna Baptistrul Ortodox Neonian
430 dc! Baptistrul Ortodox Neonian
Baptistrul Ortodox Neonian
Baptistrul Ortodox Neonian, Ravenna mozaic
Baptistrul Ortodox Neonian Ravenna
Detaliu mozaic Baptistrul Ortodox Neonian

Capela Sfântului Andrei – În Muzeul Arhiepiscopal

Capela Sfântului Andrei din Ravenna datează din anul 500 DC, fiind construită ca o capelă privată de către Episcopul Peter II în timpul domniei lui Theodoric, este singura capelă episcopală păstrată intactă din perioada Creștină timpurie.

Pentru a ajunge la capelă se trece printr-un mic vestibul decorat cu marmură. Mozaicurile reprezintă glorificarea lui Hristos. Pe boltă sunt reprezentate 99 de specii diferite de păsări, toate din zona Ravennei.

La Muzeul Arhiepiscopal mai sunt și alte mozaicuri celebre, unul cu Sfânta Maria. Există și un tron superb lucrat în fildeș, a lui Maximilian, cu detalii de o rară frumusețe, haine episcopale, tiare și bijuterii episcopale și papale.
Impresionant mai este un calendar papal din secolul 6, realizat în marmură: nu am înțeles nimic din acea înșiruire, decât câtă pricepere și perfecțiune a detaliilor aveau: arăta ceva precum calendarul maiaș, rozetă, dar fără simbolurile acelea, desigur.

ravenna capela sf andrei
Capela Sfantului Andrei Ravenna

Basilica Sant’Apollinare Nuovo

Basilica Sant’Apollinare Nuovo datează din anul 500 DC, ridicată sub domnia lui Theodoric – chiar lângă palatul acestuia, este singura capelă arhiepiscopală păstrată intactă din acea perioadă.

De fapt toată Ravenna a supraviețuit intactă vremurilor vitrege din trecut din fericire pentru noi. Biserica este uriașă și deține 26 de scene creștine, cea mai veche reprezentare în mozaic a Noului Testament.

Ravenna Sant'Apollinare Nuovo
Basilica Sant’Apollinare Nuovo Ravanna
Ravenna Basilica Sant'Apollinare
Mozaic Basilica Sant’Apollinare Nuovo

Mausoleul lui Theoderic

Din 520 DC. Destinat ca loc de veci pentru Theodoric, este construit din piatră istriană de 10 cm diametru. De-a lungul secolelor, decorațiile au fost decojite și mormântul a fost folosit în diferite scopuri. Înăuntru este un porfir circular unde se presupune că a fost îngropat Theodoric.

Basilica Sant’Apollinare in Classe

549 DC. Este situată la 8 km de centrul orașului, nu am ajuns acolo, aş fi avut timp, dar am petrecut o parte la discuţii cu câţiva noi prieteni şi seara şi ziua. A fost construită deasupra unui cimitir antic, unde Sfantul Apollinaris, unul dintre primii Episcopi ai Ravennei a fost îngropat. Este faimoasă pentru mozaicurile policrome și pentru faptul că s-a păstrat intactă de-a lungul secolelor.

Sunt multe alte monumente și Muzee de vizitat în Ravenna: Muzeul de Arte al Orașului Ravenna – situat într-o mănăstire din secolul 16, unde este de altfel și centrul de documentare asupra mozaicurilor, Muzeul Național din Ravenna, Domul di Tappeti di Pietra – una dintre cele mai importante descoperiri arheoligice din ultimii ani, are un complex de clădiri datând din perioada bizantină romană.

Palatul Rasponi dalle Teste, Biserica de secol 6 Spiritul Sfânt, Biserica Sfântul Ioan Evanghelistul, secol 5, ridicată de Galla Placidia, după ce a supraviețuit unei furtuni pe mare, Biserica Barocă Santa Maria Maggiore (525–532, reconstruită în 1671 ). Și multe altele: chiar și o biserică ortodoxă.

Și mai faceți o plimbare prin centrul vechi, pe străduțele pietruite

Este superb, intim, încremenit în timp și frumusețe. Sunt turiști, dar nu hoarde, are o splendoare pe care nu o regăsești peste tot. Dar mă aștept să cunoască o înflorire, mai ales că oficiul turistic depune eforturi în acest sens.

ravenna strada
prin Ravenna

Ziua ca ziua dar noaptea… istoria prinde viață într-un mod aparte. Am avut noroc cu Maria Luiza și cu Sebastiano, care m-au plimbat prin oraș și mi-au povestit de istoria lui, se întreceau în a arăta noi fațete, străzi, a-mi descrie locurile lor preferate. 

Ravenna noaptea
Prin ravenna noaptea
Bologna ragu
Pastele ragu ‘țde casă” cu paste proaspete sunt absolut divine pentru papilele gustative

Maria Luiza s-ar căsători în această biserică superbă, este mai intimă, mai mică, perfectă. Nu am apucat să o văd înăuntru. Maria Luiza este studentă la arte, s-a mutat în Ravenna pentru a aprofunda desigur minunățiile de aici și am explorat orașul alături de ea și alți prieteni.

Ravenna Biserica
Ravenna este incantatoare

Invader

Street art, realizat de faimosul artist francezul Invader, care a vizitat Ravenna de două ori (în secret, evident).

ravenna invader
Invader prin Ravenna

Mormântul lui Dante Alighieri

Aici a murit poetul în anul 1321, fiind exilat din Florența. Este și un Muzeu, în spatele vechii Mănăstiri Franciscane, cu lucrări inspirate de Dante Alighieri. Lampa care arde în interiorul capelei este umplută cu ulei de măsline, furnizat de către orașul Florența în fiecare an, la aniversarea morții poetului.

Dante Aligheri ravenna
Ravenna, mormântul lui Dante Alighieri

Cum se ajunge în Ravenna:

De la noi cel mai la îndemână: avion până în Bologna și de acolo tren. Ryanair are multe zboruri pe săptămână și multe promoții de altfel.
Trenul din Bologna: 1 ora sau 1 oră și jumătate, în funcție de tren (regional sau IC), 7,10 euro/biletul, aproape din oră în oră.
Sunt legături și cu alte orașe precum Ferrara, Veneția, Verona, Rimini, Milano – bine de știut dacă doriți să petreceți mai mult timp în Italia.
Mai sunt și alte legături, autobuze, sau desigur cu mașina.

Am calatorit usor în Bologna – Ravenna, am scris aici despre trollerul meu perfect și cum l-am tras peste tot

Prețuri pentru o excursie de 1 zi din Bologna:

Tren: 7,10*2 = 14,20 euro
Bilet mozaicuri: 9,50 euro
Cafea, capuccino și brioșă: 4,20 euro
Prânz ușor: paste cu sos ragu, bere, plus coperto: 14 euro
Altele: apă, cafea: 3,20 Carusel: 1,50 euro
Total: 46,60 euro
Opțional, alte muzee: încă 5- 10 euro

Cazare Ravenna: sunt multe opțiuni încântătoare, pentru toate bugetele.

Deci aproximativ 50 de euro pentru o zi cu totul specială. Se poate și mai puțin și mai mult.

ravenna carusel
Carusel in Ravenna
ravenna 1
Am dat in mintea copiilor in Ravenna

Ce pierdeți dacă nu petreceți și o noapte aici:

Colazione, micul dejun într-un loc special, sunt câteva minunate aici.
Seara monumentele par mai maiestuoase, se văd în măreția lor întreagă.
O vizită la Mall – ups, asta nu este deloc o pierdere 😀
O seară în oraș – desigur tinerii din Ravenna regretă viața agitată din Bologna, ar dori și ei mai multă gălăgie, dar ca în Veneția, cum se deshide un club, cel puțin în centru, locatarii fac plângeri și în scurt timp se și închide.
O vizită în port – nu este posibil decât dacă aveți un tur ghidat, cu transport, să parcurgeți tot, independent este posibil dacă vă străduiți, dar cu o alergătură zdravănă și nu apucați să vă trageți deloc sufeltul, să vă bucurați de frumusețea orașului, de mozaicuri.

Ravenna
Mic dejun in Ravenna

Mi-a părut rău că nu am stat mai mult în Ravenna, dar nu este niciodată timpul pierdut

Pentru iubitorii artei, Ravenna este un izvor nesecat de inspirație, iar să stai aici, oferă multă liniște, Ravenna fiind votată ani la rând cel mai bun loc din Italia pentru a trăi. Suburbiile mă duceau mai mult cu gândul la Germania decât la Italia, este evident că este o zonă bogată: multe familii au averi mari, strânse în generații, au multe propiertăți, vii, fabrici, pământuri, etc. Dar desigur, toată lumea este îmbrăcată smart casual și discret, nu se etalează: am văzut câteva bijuterii de mașini.

Sper că v-am convins cât de frumos este acest oraș și că puteți foarte ușor să ajungeți să îl vizitați. Însă să fie soare, cred că mi-a plăcut atât de mult și datorită vremii frumoase, deși era sfârșit de octombrie – era perfect.

Am călătorit ”ușor” în Bologna și Ravenna, cu un troller mic de mână. Am scris aici mai multe despre trollerul perfect pentru o aventură urbană. Uitați mai jos și videoclipul cu ce și cum am împachetat și tot ce vedeți în pozele de mai sus (și multe altele) au încăput în troller și în geanta de călătorie – bagaje de mână.

Natura Ravenna
La revedere Ravenna