Chipul regelui Decebal #mraconia #cazane #dunarea

Românești

Chipul lui Decebal (4)

Este imposibil să nu te impresioneze, să nu te răscolească un pic într-un mod pe care nici nu îl poți descrie pe de-a-ntregul, prima întâlnire cu superbul basorelief care îl reprezintă pe regele Decebal – cea mai mare sculptură în piatră din Europa. Și ești și mai mirat când ești informat (dacă nu știai dinainte, desigur) că este o lucrare recentă, nu o operă dintr-o vreme imemorială, pierdută în timp și redescoperită. Zona este de vis cu totul: cazanele mici, șoseaua șerpuită, câte un ponton ici și colo, sau o mică plajă care se ivește pe malul opus, la vecini.

Prima oară am văzut chipul regelui Decebal când mergeam spre Timișoara, la o deschidere de magazin. Am făcut drumul de multe ori de atunci, mereu am aruncat o privire grăbită și numai acum de curând am reușit să și petrec un pic timp acolo, când am mers la Băile Herculane și ne-am oprit și la minunata cascadă Bigar.

Cazanele Mici Dunarea (7)

Chipul lui Decebal (2)

Chipul lui Decebal (3)

Despre sculptura Decebal Rex

Pozționare: pe malul Dunării, Între localitățile Eșelnița și Dubova, în apropiere de Orșova.
Un basorelief înalt de 55 m, lat de 25 de m, sculptat în stâncă.
A fost realizata de Florin Cotarcea, care a coordonat echipa de 12 sculptori.
Lucrarea a fost finanțată de omul de afaceri Iosif Constantin Drăgan, care a plătit 1 milion de dolari.
Realizarea sculpturii a durat 10 ani, între 1994-2004. S-a lucrat mereu în perioada martie-octombrie.
La pontonul Mraconia, unde se află sculptura se poate ajunge doar pe apă, toate uneltele au fost transportate de către oameni, în spinare.
Adâncimea Dunării în această zonă este cea mai mare: 120 m!
S-a folosit mai mult de 1 tonă de dinamită.
Lungimea ochilor: 4,3 metri, a nasului: 7 metri – lățimea nasului: 4 metri.

„DECEBAL REX – DRAGAN FECIT” „Regele Decebal – făcută de Drăgan”

Iosif Constantin Drăgan a fost un scriitor și istoric, pe lângă marele afacerist, față pe ce i-o cunoaștem mai bine. Un adevărat om al renașterii, în epoca modernă. A scris printre altele: Noi, tracii și istoria noastră multimilenară, Adevărata istorie a românilor, Mileniul imperial al Daciei, Idealuri și destine și multe altele. Un destin de excepție, fără discuție.

Chipul lui Decebal (1)

Tabula Traiana

Pe malul sârbesc există o placă memorială veche de 2000 de ani, Tabula Traiana, de 4 m lungime și 1,75 m înălțime, în onoarea victoriilor romane din Dacia din anul 105 și finalizarea drumului militar roman al Împăratului Traian. Este singura rămasă din cele 10 care se spune că ar fi fost realizate:
”Împăratul Caesar, fiul divinului Nerva, Nerva Traianus Augustus Germanicus, preot suprem învestit cu puterea de tribun a IV-a oară, părinte al patriei, consul a III a oară, spărgând munţii a durat drum de-a lungul fluviului”.

Mănăstirea Mraconia

În apropiere de sculptura Decebal Rex se află mănăstirea Mraconia, cu o lungă istorie, clădirea ascuală fiind de dată recentă. Aș sugera să se realizeze și toalete acolo, dacă tot este loc de pelerinaj, nu de alta, dar călugărițele au spus că nu este nicio toaletă și eu ca eu, dar să vedeți ce cucoane frumos aranjate forfoteau prin niște boscheți mai performanți, singurul loc ”în natură” mai ferit. Ce mai, ne dădeam ștacheta de la unii la alții. Am ales să privesc partea amuzantă, dar poate în viitor se va regla acest aspect, așa ar fi normal.

Manastirea Mraconia (2)

Manastirea Mraconia (3)
Locul faptei pe dreapta

Manastirea Mraconia (1)

Mai puteți face o plimbare pe Dunăre, iar dacă ad-hoc vă hotărâți să stați mai mult pe acolo, aveți și oferte de cazare:

Cazanele Mici Dunarea (4)

Am ajuns aici ca o activitate extra peste programul nostru din Băile Herulane – Conferința organiată de Asociația PRO Heruclane și CIS Travel.

Îmi place mult de tot acest drum, pe la Cazane:

Cazanele Mici Dunarea (3)

Cazanele Mici Dunarea (2)

Cazanele Mici Dunarea (6)

Cazanele Mici Dunarea (5)

Cazanele Mici Dunarea (8)

0 thoughts on “Chipul regelui Decebal #mraconia #cazane #dunarea

    1. La vara ma gandeam la un weekend prelungit prin zona aceea. Imi doresc de mult sa merg la cascada Bigar, iar Cazanele am auzit ca sunt superbe! Avem multe locuri frumoase in Romania, dincolo de mult prea aglomerata Valea Prahovei sau de litoral. Trebuie doar sa vedem dincolo de aceste locuri.

  1. A, da, la Bigar este frumos si in zona sunt si alte minunatii, casade, trasee. Sunt pensiuni in apropiere si se poate explora mai mult intr-o sedere de cateva zile si eu as merge acolo, pensiunea Septembrie de exemplu este de vis. 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *