Viața satului în Delta Keralei, festival cu elefanți și lecții de gătit în ziua a 6-a din #keralablogexpress

India Kerala Kerala Blog Express 3

Festival Templu Kerala (1)
Cea de-a 6-a zi petrecută în Kerala am stat tot în frumoasa Deltă cunoscută sub numele de Backwaters – nu traduc mot-a-mot pentru că se strică sensul complet- și ne-am plimbat cu bărci lungi pe ape, am fost să cunoaștem diferiți meșteșugari locali, să vedem cum se extrage toddy, lichiorul din cocos, am învățat cum să gătim masala cu creveți la resortul unde am petrecut seara, Lakesong. Și am ajuns la un mare festival la un templu uriaș in apropiere. 

M-am bucurat că am putut să mergem un pic și pe jos 

1 Kerala viata la sat (2)

Acasă la Latha: aici am învățat cum se face sfoară din nuca de cocos

Latha ne-a primit cu ghirlande de flori și ne-am înghesuit cu toții să vedem cum se face sfoara din nucă de cocos. Este destul e simplu! Haryadi, din Indonezia (insula Sumatra) chiar a încercat și era foarte bun la asta! Procesul de tors al nucii de cocos este similar cu lâna de la noi. Haryadi a fost primul care a încercat și a fost simpatic.
Fetița Lathei este o dulceață, timidă dar foarte dornică să comunice, foarte delicată.

Plimbare prin Backwaters și multă distracție

????????????????
Latha ne-a primit cu ghirlande de flori

Plimbare prin backwaters

1 Kerala viata la sat (17)

2 Keraala Viata la sat (4)

1 Kerala viata la sat (18)

Toddy, lichior din cocotieri

Este un sistem foarte ingenios prin care se extrage lichiorul din cocotieri. Aceștia se ”bat”, iar cocotierii din care se extrage toddy nu mai fac nuci, așa că sunt aleși special, iar odată ce se începe acest proces, trebuie continuat, altfel copacul moare.

Cum te sui într-un cocotier

Prin metode moderne adică, nu clasic. Am postat pe FaceBook filmulețul cu încercarea mea, din păcate deși am insistat nu m-au lăsat să mă sui prea sus. Era chiar simplu!

????????????????
M-am suit si eu in cocotier

Am văzut cum se aruncă plasele de pescuit

și cum se țes coșuri și alte obiecte din screw pine, o specie de Pandanus, o rudă îndepărtată a palmierului, nu am găsit traducerea în română.

2 Keraala Viata la sat (14)

2 Keraala Viata la sat (6)

Și am vizitat mai mulți localnici, la plimbare pe malul canalului, observând în același timp și faptul că în campania electorală candidează și multe femei (nu era singurul poster cu o doamna candidat)

Lakesong Resort

Prânzul l-am luat la resortul unde am petrecut seara aceasta, unde am luat și o lecție de gătit masala. A fost super amuzant, din păcate am venit doar câțiva din cei cazați aici, restul au preferat să se odihnească. Drept să spun, dacă știam că nu vom avea deloc timp să facem o baie în piscină săream și eu peste lecție. Pe repede înainte am fost culeși pe la ora 5 și duși cu autocarul la un sanctuar de păsări, într-un resort care aparține Ministerului Turismului, unde de fapt nu am avut timp decât foarte puțin să admirăm păsările, vreo 12 minute, în rest am luat ceaiul și am aflat despre acel resort. Care nu este senzațional, în general resorturile care aparțin de minister sunt în locații superbe, dar nu prea bine întreținute și cu mobilier vechi, nu știu, nu insist să vorbesc despre ele pentru că nu le recomand, doar unul sau două am văzut să fie modernizate. 

Lakesong Resort Kerala (6)
KTDC Bird Sanctuary

Festival cu un elefant uriaș

De la resortul KTDC am mers la un mare festival, cum ar fi hramul templului. Era un elefant uriaș, dar efectiv uriaș, iar diferiți animatori care stăteau pe el au interpretat ceremonialul obișnuit, cu evantaie și umbrele.

După care au intrat în templu, iar eu după ei, se pare că au fost prea perplecși să mă oprească de la început, așa că am făcut o bună bucată de drum pe prima latură după alaiul de toboșari până ce mi s-a atras atenția că este interzis. Desigur, m-am conformat și m-am întors în zona în care stăteau femeile.

După ce s-a încheiat tot circuitul, am avut vreo oră de plimbat pe acolo, am făcut câteva cumpărături și am rămas uimită de cât de ieftine erau toate, am făcut poze, multă lume dorea să facem selfiuri, iar ulterior am mers cu toții la hotelurile noastre pe jos.
Și gata: cină, iar după am stat mult de vorbă afară cu Jojo din Filipine și cu Arnauld din Franța, tatăl lui Lulu, până pe la 11:30 noaptea. Și gata încă o nouă zi.

Am fost în #KeralaBlogExpress la invitația Biroului de Turism al Keralei, proiectul fiind sprijinit de Nikon România și de First Class Intl, o agenție boutique care realizează foarte multe programe frumoase, multe pentru SPA, vindecare, cunoaștere, pentru grupuri sau individual, în diferite destinații exotice și nu numai.

1 Kerala viata la sat (11)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.